Hagyma savanyúság tartósító nélkül recept

Hagyma savanyúság tartósító nélkül
Hagyma savanyúság tartósító nélkül
48 perc / előkészület: 40 perc főzés: 8 perc
receptkönyvben hozzászólások (6)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Pár évvel ezelőtt kimondottan csak bableveshez fogyasztottuk, nagyon egyedi ízt kap tőle, majd valamelyik évben sógoromnak külföldre való hazautazáskor nem sikerült magával vinnie a számára készített adagot, így maradt nekünk jócskán, s férjem rájárhatott, fogyasztva bármilyen fogás mellé, ami számára a "paradicsom"...
Ebből az adagból 7 db 800 ml-es üveg lett tele + 1 kisebb, ami a képen kapott főhelyet.
Aki teheti, ne fém fedővel zárja le (mint a képen látható), hanem jól záró műanyagból valóval, de ha nincs más választásunk, akkor a fedő alá használjunk celofánt, másként felbontás idejéig használhatatlanná eszi majd az ecet.

hozzávalók / 12 adag

ajánlat

Bableveshez a legízletesebb (de ez csak személyes vélemény). Férjem - rokonaink máshoz is "pusztítják" pl. simán szalonnával.
A képen való adagban csak 5 db csípős paprika került, alig érezhető, enyhén csípős ízt kap, kevésbé csípős szájúaknak ajánlom. A csípős paprika adagolásban lehet változtatni, többet is vághatunk hozzá 10 db-nál, ezt is ízlés kéri, de semmi köze a tartósságához (kipróbálva!).
 

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: reggeli, ebéd, vacsora
kalória: alacsony
nehézség: könnyű
diéta: laktózmentes, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes
szezon: nyár
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szakács elkészítette: család kedvence receptek
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: köret
adag: 12 főre

receptkategóriák

egyéb elnevezések

csípős-hagymás savanyúság, hagyma télire, hagyma-kaliforniai paprika télire, vegyes csípős savanyúság télire
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A hagymát, a paprikákat vékony csíkokra vágjuk egy olyan műanyag edénybe, amelybe majd az egészet leforrázhatjuk és amire van pontosan ráilleszthető fedőnk
  2. Jól összekeverjük, hogy az összeállt hagymák mind szétbomolhassanak.
  3. Az ecetet, vizet felfőzzük a cukorral és a sóval, kb. 5-8 percig főzzük (fővési időtől számítva), majd rögtön leforrázuk a paprikával összekevert hagymát, és gyorsan megkavarjuk, hogy hamar le is fedhessük.
  4. Következő napig így hagyjuk (majd néha átkavargatjuk, hogy minden hagymát érhessen a leve, ami egyre több lesz).
  5. Üvegekbe rakjuk, és a levét elosszuk, hogy bőven ellephesse tetején a hagymát, szalicil nélkül lekötjük-lecsavarjuk. Hűvös helyen tároljuk.

  • elkészítettem: 12 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 6
össznézettség: 21 376
elküldve: 1
receptkönyvben: 265
elkészítve: 2/5
Facebookon megjelent: -

szakács

Yve

Mióta szakács: 2011.04.19.
30 recept

Hozzászólások (6)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

AirMan
AirMan h, 2017-04-24 00:01

Üdv.
Működik a recept erős paprika nélkül is?
ill. kell érnie a kész "terméknek" vagy akár kihűlés után fogyasztható?? (az íze végett)

Boribon
Boribon / Boribon v, 2011-09-11 06:32

Nekem is nagyon tetszik, de mivel meg soha nem tettem el semmit, kicsik felek belekezdeni. A legvegen hogy zarod le pontosan az uveget? Foliaval is lekotod az uvegteto altt, ezert "lekotjuk-csavarjuk"? Jo hetveget!

Yve
Yve / Yve h, 2011-09-12 06:24

Kedves Boribon!
Ne legyen számodra akadály a tapasztalatlanság, legalábbis ennél a receptnél nincs szükség rá (tapasztalatra). Merem ajánlani sikerélményedre is gondolva, bár elég sirattatós készület. A könnyezés miatt, nem elíjjeszteni akarlak, de mivel első tapasztalatod, megpróbálhatod csak fél adaggal, persze ez függ attól is mennyire vagy érzékeny.
Egyedűl azt kell benne komolyan vedd, hogy a hagymák felszeletelése után TELJESEN szétválhasson minden egymásba ragadt hagymaréteg. Ezután jön a forrázás...stb.
A lezárási kérdésedben ötletet adtál. Nem úgy értettem, hogy kötöm ÉS csavarom, hanem van aki köti, van aki csavarja - kinek lehetősége szeint értettem. S mivel a jelen módszerem szerint a fedő használhatatlanná válik majd télig az ecetes létől, kérdésed ötletezett: kipróbálhatnám, hogy tegyek alávalót (amit nem muszály kötni is, hisz a fedő eléggé lezárja), de megóvná az ecetes lével való érintkezést.
Boribon, hogy én erre miért nem gondoltam??? Köszönöm, hogy pontosítást kértél!
Ha úgy döntenél kipróbálod, feltétlen érdekel eredménye(d)
Sikeres hetet! Szia.

Yve
Yve / Yve szo, 2011-09-10 17:58

Nahát, piakistvanne, ez aztán gyors ráérzés!!!
Éppen vártam megjelenését a receptnek, hogy javíthassam (míg feldolgozás alatt áll(t), nem férhetünk hozzá).
9 %-os ecetet használtam.
Minden jót, Evy

173