Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Habkönnyű túrógombóc

Habkönnyű túrógombóc
Habkönnyű túrógombóc
25 perc / előkészület: 10 perc főzés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (177)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Sok helyen ettem már túrógombócot, de igazából sehol sem ízlett, mert kissé kemény, nehezen rágható gombócok voltak csupán... Míg nem nővérem egy ismerősétől hozta ezt a receptet, mely az első elkészítés után elnyerte az egész család tetszését, és azóta is csak így készítjük. Ennek köszönhetően garantáltan omlós, habkönnyű túrógombócokat ehetünk. :)

hozzávalók / 4 adag

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
kategória: édes süti
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 15-30 perc
szakács elkészítette: család kedvence receptek
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: desszert
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

túrógombóc, édes gombóc túróból, túrógömb
Szólj hozzá!

elkészítés


  1. A  túrót jól összedolgozzuk a 3 tojássárgájával, búzadarával, sóval és szódabikarbónával.

  2. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, ezt követően hozzáadjuk a masszához.

  3. 1-2 órán át állni hagyjuk a hűtőben, majd vizes kézzel gombócokat formálunk belőle.

  4. Bő, forrásban lévő vízben kb. 15 percig főzzük, végül meghempergetjük a már elkészített pirított darában vagy zsemlemorzsában.

  5. Porcukorral meghintve, tejföllel kínáljuk.


  • költség: 600 Ft
  • elkészítettem: 25 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 344
össznézettség: 816 029
elküldve: 227
receptkönyvben: 5 783
elkészítve: 751/825
Facebookon megjelent: 7

szakács

Saron

Mióta szakács: 2012.02.28.
5 recept

Hozzászólások (177)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Kriszti7
Kriszti7 / Kriszti7 Wed, 2018-04-18 14:15

Köszi, nekem is ez (volt) az első túrógombóc receptem és nagyon bevált!!! Azóta csak így készítem, a férjem nagy örömére. És a múltkor még az anyukám is elkérte a receptet! ;)

meddien
meddien Sat, 2018-04-07 20:28

Megcsináltam életem első túrógombócát, és nagyon jó lett. Bár nem tudtam a terv szerint haladni, kénytelen voltam 1 napig a hűtőben tárolni. Egyben maradt, most már csak a másnapi teszt maradt :) Köszönöm a receptet!

noryc
noryc Sat, 2018-04-07 19:32

Én is elkészítettem, szuper lett. Talán egy nagyon kicsit több griz ment, de leginkább mérési pontatlanság miatt. Raktam bele vaníliás cukrot is, de akinek szüksége van rá, szerintem a gombócot is bátran ízesítheti.
Talán azoknak, akiknek nem állt össze, lecsesebb volt a túró, de akár a tojás is lehetett ludas, minden esetre én ilyet nem tapasztaltam, és tényleg nagyon finom.

CsBBarbara
CsBBarbara Sun, 2018-02-25 18:22

Soha egyetlen túrogombócom sem sikerült. Mindegyik szétfőtt,annyira hogy a kukában landolt. Ez a recept viszont tökéletes. Csodaszép gombócaim lettek,a férjem el volt ájulva. Köszönöm,örök hála!

Ejudit10
Ejudit10 Sun, 2018-02-11 11:21

Kedves Saron! Én már nagyon sok túrógombócot készítettem, de ez lett a legkönnyebb. Mivel kb 70 deka tehéntúróm volt itthon, így ennyiből készítettem, de a többi hozzávalót a recepted szerint mértem. Én adtam hozzá bio citromhéjat is, ami még külön nagyon finom ízt ad a gombócnak. Elég sokáig, kb. másfél napig állt a hűtőben, már azt hittem, mindent elrontottam, de kifőzve isteni finom, könnyű lett! Ahogy feljött a víz tetejére, onnantól számítva kb. 5 perc alatt készrefőtt. Ha tovább hagyom, biztos szétfő, mert nagyon könnyű a tésztája, valószínű a 3 tojástól.
Természetesen egy darabot kettévágva ellenőriztem. Másnap is ugyanolyan könnyű maradt. Nagyon köszönöm ezt a receptet, ezentúl ezt fogom mindig használni. Üdv:Judit

Dóra7.6
Dóra7.6 Sun, 2018-01-28 10:08

Ez a recept tökéletes. Rengetegszer elkészítettem, sohasem estek szét a gombócok, pedig nem tettem hozzá plusz lisztet vagy darát. Sőt, én búza dara helyett zabkorpát használok, isteni :)

tsyby
tsyby Sat, 2017-11-04 16:19

Nagyon finom és valóban habkönnyű lett, a gombócok formázhatóak voltak. Én semmit sem változtattam a recepten. Köszönöm szépen!

onyxka
onyxka / onyxka Wed, 2017-10-18 17:58

Sajnos én is a negatív(abb) hozzászólok csoportját kell képviselnem... Nekem is elég „takony” (elnézést a kifejezésért) lett a massza, így folyamatosan adagoltam még darát hozzá. Nem mértem, hanem öntöttem. És mikor így sem akart keményedni, akkor liszttel próbáltam masszívabbá tenni. Kb. 3-4 kanál után kezdett alakulni. Többet nem mertem tenni, viszont így még mindig nem tudtam a tenyeremmel golyókat formálni. Végül egy evőkanál és egy teáskanál segítségével készítettem amolyan majdnem-golyókat. A sztori azonban happy enddel végződött: igaz, hogy a masszába eredetileg tettem egy plikk vaniliás cukrot, 2 ek rendes cukrot, reszelt citromhéjat, így egy egész finom túró-amőba kerekedet belőle. Összességében nem rossz, de a recept hiányos. Ezt a hozzászólást nem bántásként írtam, hanem inkább emlékeztetőnek magamnak, hogy legközelebb mikor újra elkészíteném, tudjam, hogy mikkelegészítsem még ki.

polkadots
Pöttöm Panni / polkadots Wed, 2017-12-06 16:51

Szia! Valami félre mehetett, mert én mindig pontosan követem ezt a receptet és világbajnok túrógombócok lesznek belőle. :/

szmari
szmari Sun, 2017-10-08 09:49

Részemről csak annyi a gond vele, hogy a tojásfehérjehab mindenképpen összeesik ennyi állás után. Tehát tök fölösleges mozzanat a habverés.

A gombócok mérete pedig befolyásolja a főzésidőt, amit ugyan forró vízben kezdünk, de aztán le kell csendesíteni. És természetesen mindig egy próbadarabbal érdemes kezdeni, mert a túró nedvességtartalmától függ, hogy mennyi darát kell adnunk hozzá. A végeredmény minsősége a dara mennyiségétől függ. Nálam ez kb 7 ek szokott lenni, fél csésze ( cup) Ha sok a dara, kemény lesz, ha kevés szétesik a gombócunk. Úgyhogy ez a recept csak rugalmas használattal működik. Részemről mindent összekeverek csak egyszerűen, ( 2 tojással) hűtőben pihentetem 1-2 órát, és lehet kezdeni a tesztelést, majd mehet élesben a gombócfőzés. Gyenge lesz , mint a harmat, és nem esik szét. :-) Csak egy kis tapasztalatmegosztásnak szántam :-)

Pepiofi
Pepiofi Mon, 2017-05-15 21:04

sajnos ebből a csodás receptből kimaradt egy fontos összetevő, a liszt. El nem tudom képzelni, hogy anélkűl hogy nem ment széjjel senkinek? Elkészítettem, és amikor főzni kezdtem AZONNAL - nem 15 perc mukva, ahogy itt ajánlja- egy trutyi lett belőle. Ritkán készítem, és csak akkor jutott eszembe, mikor a feléből már "tejbetúró'lett , hogy a liszt, amit anyukám mindig rakott bele ekkora mennyiségű gríz mellett, az kimaradt. Miután pótoltam a maradék masszába, már szépen sikerűlt a többi.Kérdezem magamtól, hogy akik itt ennyien hozzászóltak, tényleg elkészítették, vagy kamu ez az egész oldal?

Anyuci61
Anyuci61 Wed, 2017-05-24 19:49

Én ma készítettem,de ahogy olvastam a hozzászólásokat,változtattam kicsit.A 7 kanál búzadara helyett csak 5 kanállal tettem,plusz 2 kanál lisztet,de a fél kiló túróhoz kevésnek bizonyult.Kicsit túl könnyű lett.15 percig főzni nem szabad.Csak amíg feljönnek a víz színére és azonnal leszűrni.Kevés reszelt citromhéjjal és vaníliás cukorral ízesítettem.Nem szabad egyből beleszaladni,pár gombóccal ki kell próbálni!Akkor még van lehetőség változtatni.A javított változat már valóban könnyű és finom.

Hajni67
Hajni67 Sun, 2017-04-02 09:50

Kedves Saron:)
A túrógombóc egy nagyon finom és könnyen elkészíthető étel, nass, mégis egyike azoknak, amik vagy nagyon jól sikerülnek, vagy csapnivaló lesz:))) Szerintem ez sok mindentől függ.... lévén, hogy az evőkanalak nagysága sem egyforma, tehát a méricskélésnél is lehetnek már gondok:))) A többiről nem is beszélve.... túró/tojás minősége... Mivel ha tehetem én nem lobogó vízben főzök ki dolgokat, hanem gőzzel, így ily módon készítettem el a te receptedet is:) Nagyon finom lett, mentve a kedvencek közé:)))

Nosalty.hu
Nosalty.hu Sun, 2016-10-09 02:02

Kedves Szakácsunk!
Gratulálunk, a Tiéd lett 2016.10.08. legnézettebb receptje!
Üdvözlettel, NoSalty.hu

Nosalty.hu
Nosalty.hu Thu, 2016-09-08 02:02

Kedves Szakácsunk!
Gratulálunk, a Tiéd lett 2016.09.07. legnézettebb receptje!
Üdvözlettel, NoSalty.hu

Nosalty.hu
Nosalty.hu Wed, 2016-09-07 02:02

Kedves Szakácsunk!
Gratulálunk, a Tiéd lett 2016.09.06. legnézettebb receptje!
Üdvözlettel, NoSalty.hu

Nosalty.hu
Nosalty.hu Tue, 2016-04-19 02:03

Kedves Szakácsunk!
Gratulálunk, a Tiéd lett 2016.04.18. legnézettebb receptje!
Üdvözlettel, NoSalty.hu

Beata968
Beata968 Sat, 2016-03-26 20:39

Kedves Saron! Szerintem is egy tökéletes recept, nagyon finom lett. Én annyit " bolondítok " rajta, hogy darált mézeskalács vagy zabkeksz morzsában hengergetem meg, arra jön a porcukros-tejföl, a gyerekek nagyon szeretik így. Köszönöm.

Viv
Viv Thu, 2016-02-18 19:44

Nagyon finom. Szerintem az a 15 perc nálam inkább 10 volt, mert már elkezdett 1-2 gombócról leválni egy kis rész. Szóval akkor elkezdtem kivenni, nehogy szétessen. Még élünk és tegnap csináltam meg, szóval szerintem jó volt így is. :D Meg fogom csinálni többször is.

katalin52
katalin52 Sat, 2015-07-11 18:26

Szóval van itt sikerélmény és kudarc is. Az enyém teljes kudarc. Teljesen szétfőtt a lobogó vízben a gombóc. Pontosan kimértem a megadott hozzávalókat. Mi a túró miatt nem sikerült? Ja, nem a túróval volt a baj...

Bagi Liliann
Bagi Liliann Wed, 2016-12-14 15:07

A víz csak addig lobogjon, amíg a gombócokat beleteszed.... én utána lecsavartam a gázt, és gyöngyöző vízben főztem csak. Így nem esett szét.

TriciAdder
TriciAdder Thu, 2015-04-09 20:34

Isteni finom. :) Ilyennek kell lennie a túrógombócnak! Most csináltam először, de biztos nem utoljára. Köszönöm a receptet!

Petibaba
Petibaba Mon, 2015-04-06 09:33

A legfinomabb túrógombóc! Köszi a receptet! Dobozos, krémes túróval is nagyon jó lett: 0,25 kg + 4 evőkanál búzadara, főzés kb. 5 perc volt. Véletlenül nem választottam szét a tojást (1 db ennyi túróhoz), hanem a tálban francia habverővel az egész tojást felvertem, de így is szuper könnyű lett a gombóc. Csak így fogom ezután csinálni! Évek óta nem csináltam, mert az én receptjeim nem voltak finomak.

mojszli
mojszli Thu, 2015-03-19 08:23

Húúú! Tegnap elkészítettem, és valami Isteni amilyen puha!!! Én tettem bele 3 vaníliás cukrot mert édesszájúak vagyunk, és így szuper volt!! :) Az egyetlen bibi, hogy nekem is kilapultak főzés közben, de gondolom plusz egy kanál búzadarával ez is ki lesz küszöbölve. Mert, hogy mostantól sokszor készítem majd, az tuti! :) Köszönöm a receptet!!! :)))

Fulike
Fulike Sun, 2015-03-08 23:51

Nekem sajnos atomjaira hullott az első darab, úgyhogy muszáj volt feljavítanom valahogy. Amúgy ízre szerintem jó, lehet, hogy az alapanyagaimmal volt baj. Talán legközelebb :)

mlevay
mlevay Thu, 2015-01-08 00:36

8 evokanal buzadaraval tokeletes fel kilo turo eseten. TOKELETES! Nem tudunk betelni vele, es masnap is, felmelegitve nagyon-nagyon finom....

mlevay
mlevay Tue, 2015-01-06 21:03

Mi, akik nagy gomboc-imadok vagyunk, de eddig mas fozte nekunk> sajat regi kudarcok utan ma nekiveselkedtem es ez alapjan a recept alapjan tokeletes lett! Illetve, egy-ket gomboc szetesett, de ezt annak tudom be, hogy merleg hianyaban 7 evokanal buzadarat tettem bele, valoszinuleg elbirt volna meg egy evokanalnyit is... na de, miutan befaltuk joforman az egesz adagot, mert isteni, atkocogtam a boltba es vettem egy kilonyi turot, mert vacsorara is ez lesz:) Hat ez van. Ami tetszik, az tetszik. Most tettem bele nemi vaniliascukrot es reszelt citromhejat is. A prezlit egyebkent keves kacsazsiron keszitettem el, es en daraltam le a zsemleket elotte, mert a bolti zsemlemorzsa eletveszelyes... ugyanugy mint a muanyag zacskoba csomagolt tartoskenyer, teli van peneszgombaval... erre erdemes figyelni. Koszonom a receptet!!!

hetedik
hetedik Sun, 2014-12-28 14:22

Még nem készítettem el, de nagyon izgalmas. Csak egyetlen egyet tennék hozzá: a szokásos túró gombócomhoz is a morzsát NEM olajban, DE vajban pirítom meg. Sokkal ízesebb! Finomabb! Egészségetekre s további sok sikert!

evacili
evacili Thu, 2014-12-04 20:37

Ma másodszor csináltam meg és azt hiszem a többi túró gombóc recept felejtve lesz.
Nagyon finom, valóban " habkönnyű "! Tettem bele egy kis cukrot is, de ez csak izlés kérdése. Köszönöm a receptet. Üdv: Cili

gizmo78
gizmo78 Sun, 2014-11-23 20:52

Könnyűnek könnyű, de nagyon fűrészpor íze van. Feltétlen kell a túróhoz cukor vagy vaníliás cukor és egy kis reszelt citrom héja.

nettunderke
nettunderke Mon, 2014-10-20 16:50

Ritkan probalkozok turo gomboccal mert altalaban nem olyanra sikerul amilyet szeretnek, de ez most nagyon finom lett. Igaz nekem joval tobb buzadara kellett bele, de ezt annak a szamlajara irom hogy Lengyel buzadara. Ezentul csak igy keszitem. Koszonjuk!

628
tehéntúró 0.5 kg
tojás 3 db
búzadara 70 g
1 csipet
szódabikarbóna 1 késhegynyi
zsemlemorzsa 20 dkg
napraforgó olaj 2 ek
porcukor 5 dkg
tejföl 1 dl