r
Nosalty Logó

Habkönnyű túrógaluska friss epervelővel

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
NS
Habkönnyű túrógaluska friss epervelővel
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 9% Fehérje
  • 20% Szénhidrát
  • 10% Zsír

A túrógaluskához

Az epervelőhöz

Összesen 392 kcal
  • 9% Fehérje
  • 20% Szénhidrát
  • 10% Zsír

A túrógaluskához

Az epervelőhöz

Összesen 1563 kcal
  • 9% Fehérje
  • 20% Szénhidrát
  • 10% Zsír

A túrógaluskához

Az epervelőhöz

Összesen 191 kcal
  • 9% Fehérje
  • 20% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 62% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Cink
  • Vas
  • Nátrium
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    17.1 g

Zsír

  • Összesen
    18.6 g
  • Telített zsírsav
    10 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    117 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    726.7 g
  • Cink
    163 mg
  • Szelén
    8 mg
  • Kálcium
    78 mg
  • Vas
    126 mg
  • Magnézium
    19 mg
  • Foszfor
    199 mg
  • Nátrium
    123 mg
  • Réz
    6 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    37.7 g
  • Cukor
    13 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    119.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    125 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    35 mg
  • D vitamin:
    20 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    16 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    75 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    33 micro
  • Kolin:
    77 mg
  • Retinol - A vitamin:
    123 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    24 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    137 micro
Összesen 392 kcal
  • 9% Fehérje
  • 20% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 62% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Cink
  • Vas
  • Nátrium
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    68.3 g

Zsír

  • Összesen
    74.4 g
  • Telített zsírsav
    41 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    15 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    468 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2907 g
  • Cink
    652 mg
  • Szelén
    31 mg
  • Kálcium
    311 mg
  • Vas
    503 mg
  • Magnézium
    77 mg
  • Foszfor
    795 mg
  • Nátrium
    491 mg
  • Réz
    25 mg
  • Mangán
    21 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    150.8 g
  • Cukor
    53 mg
  • Élelmi rost
    9 mg

VÍZ

  • Összesen
    478.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    499 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    138 mg
  • D vitamin:
    79 micro
  • K vitamin:
    9 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    63 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    301 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    133 micro
  • Kolin:
    307 mg
  • Retinol - A vitamin:
    490 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    95 micro
  • β-crypt
    9 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    548 micro
Összesen 1563 kcal
  • 9% Fehérje
  • 20% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 62% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Cink
  • Vas
  • Nátrium
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    8.4 g

Zsír

  • Összesen
    9.1 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    57 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    356.5 g
  • Cink
    80 mg
  • Szelén
    4 mg
  • Kálcium
    38 mg
  • Vas
    62 mg
  • Magnézium
    9 mg
  • Foszfor
    98 mg
  • Nátrium
    60 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    18.5 g
  • Cukor
    7 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    58.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    61 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    17 mg
  • D vitamin:
    10 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    8 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    37 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    16 micro
  • Kolin:
    38 mg
  • Retinol - A vitamin:
    60 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    12 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    67 micro
Összesen 191 kcal

Hozzávalók

A túrógaluskához

Az epervelőhöz

Elkészítés

A túrógaluskához

  1. A túrót áttörjük, vagy kutterral krémesítjük, hozzáadjuk a búzadarát, a pici sót, a tojássárgáját, valamint egy teáskanálnyi cukrot, a végén pedig óvatosan a tojásfehérje felvert habját.
  2. Hűtőben legalább fél órán át pihentetjük.
  3. Két erőleveskanál (nem evőkanál!) vagy nagyobb teáskanál segítségével galuskaformára szaggatjuk és lobogó vízben főzzük kb. 6-7 percig.
  4. Szűrőlapáttal óvatosan tányérra szedjük, hűtjük.
  5. A vajat lábosban felolvasztjuk, és a morzsolt kekszet átforgatjuk rajta, annyit, amennyit "felvesz", ne álljon össze, legyen morzsás. A mennyiség attól is függ, milyen a kekszünk. (Célszerű olyan kekszet használni, ami könnyen morzsolható, pl. háztartási kesz nem jó.)
  6. A már csak langyos galuskákat a kekszmorzsában átforgatjuk.
  7. Az epret a cukorral és a citromlével összeturmixoljuk.
  8. Tálaláskor a galuskát porcukorral hintjük és lehűtött epervelővel tálaljuk.
  • Receptkönyvben: 143
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 1
  • Össznézettség: 16723
  • Feltöltés dátuma: 2010. május 09.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

A párom túrógombócot rendelt ma vacsorára desszertként. Már régóta gondolkodtam, hogyan lehetne a jól bevált túrógombóc receptemet (50 dkg túró, 3 tojás, csipet só, 9 dkg búzadara) légiesebbé, könnyedebbé tenni. A tojásfehérje felvert habja az evidencia erejével adta magát. Viszont azzal már eleve tisztában voltam, hogy a  fehérjehab miatt lágyabb lesz az állaga, vagyis gombócot nem lehet formázni belőle, így lett galuska. Több dara hozzáadásával lehetne kötni az állagot, viszont akkor odavész a habosság. Bevált. Tényleg habkönnyű. :) Melegen is lehet tálalni (kontrasztban a hideg epervelővel) ez esetben viszont csak szórjuk meg a kekszmorzsával, ugyanis amikor meleg, nem lehet "hempergetni", mert szétesne. Fontos, hogy ne evőkanállal szaggassuk, mert főzés közben dagad és ormótlanul nagy galuskákat fogunk kapni. (Az első nekem is olyan lett :). Ha valakinek mégis sikerül (formás!) gombócot alkotnia, szóljon, szabadalmaztatjuk. :)

Hozzávalók

A túrógaluskához

Az epervelőhöz

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így lesz olyan finom a francia hagymaleves, mint az étteremben

A legtöbben azért szeretnek étterembe járni, mert valljuk be, akadnak olyan klasszikus ételek, amelyek egyszerűen finomabbak, ha egy vendéglátóhely konyháján készítik el őket. Ha valaha is ettél már hagyományos francia hagymalevest étteremben, akkor biztosan téged is megbabonázott a forró, karamellizált hagymákkal teli és olvasztott sajttal csábító leves. Szerencsére otthon is elkészítheted ezt a fantasztikus fogást. Mai Napi Tippünkből kiderül, miként!