Feketeerdő varrótorta recept

Feketeerdő varrótorta
Feketeerdő varrótorta
70 perc / előkészület: 30 perc főzés: 20 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (16)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nagyon kedvelem a formatortákat, mert nagy teret engednek a kreativitásnak, és igazi egyedi ajándékok is. Ezt a tortát a barátnőmnek készítettem szülinapjára, aki hobby szinten nagyon sokat varr és horgol. Az egyik kedvenc tortám :-)

hozzávalók / 12 adag

Piskótához:

  • 6 tojás
  • 6 ek forró víz
  • 200 g cukor
  • 100 g keményítő
  • 100 g liszt
  • 1 tk sütőpor
  • 25 g kakaópor

Vaníliás krémhez:

Meggykompót:

  • 250 g mirelit vagy üveges meggy
  • 1 cs vaníliás pudingpor
  • 5 ek cukor

Fondantalapozó krém:

  • 250 g kókuszzsír
  • 1 cs tejszínízű habpor
  • 120 ml langyos tej
  • 500 g porcukor

Fondant recept otthoni készítéshez kb. 1 kg fondanthoz:

  • 750 g +250 g porcukor
  • 1 cs zselatinpor
  • 60 ml hideg víz
  • 120 ml glükózszirup vagy méz
  • 1 ek glicerin

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
alkalom: születésnap, Anyák napja, buli receptek
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
nehézség: közepes
kategória: torta
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 12 főre

receptkategóriák

egyéb elnevezések

fondanttorta, varrótorta, fekete-erdő torta fondantbevonattal
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Piskóta: A cukrot és a tojásokat szétválasztás nélkül nagyon habosra keverjük, míg szép fényes, világos masszát kapunk.
  2. A keményítőt, lisztet, sütőport és kakaóport alaposan összekeverjük, és óvatosan, hogy ne törjön, a cukros masszához keverjük.
  3. Egy 26 cm-es tortaformában, előmelegített sütőben kb. 20 percig sütjük, ha kihűlt, 3 vékonyabb tortalapra vágjuk.
  4. Meggykompót: A fagyasztott meggyet a cukorral és 1 dl vízzel felfőzzük, és a simára elkevert pudingporral sűrűbb kompótot főzünk, hagyjuk kihűlni.
  5. Vaníliás krém: A krémhez a pudingporból, cukorral, tejjel kissé keményebb pudingot főzünk. Ha kihűlt, óvatosan összekeverjük a felvert tejszínhabbal, és a reszelt csokival.
  6. Torta töltése: 1. Tortalap 2. Vaníliás krém és meggykompót fele 3. Tortalap 4. Vaníliás krém és meggykompót másik fele 5. Tortalappal zárunk, így stabilabb lesz a tortánk a bevonáshoz.
  7. Fondantalapozás: Ha kész a töltés, következik a vajkrémes alapozás. A habport, a tejet és a kókuszzsírt kézi habverővel elkeverjük, majd lassan adagoljuk hozzá a porcukrot, és legalább 5 percig jó krémesre keverjük, majd vékonyan bevonjuk vele a tortánkat. Ha a vajkrém picit megszáradt, következhet a fondantos bevonás és minden egyéb dekoráció. Ha nem kész, nyújtható fondantot használunk, hanem otthon készítjük el azt is, akkor a tortakészítést érdemes 1-2 nappal korábban ezzel kezdenünk.
  8. Fondant készítése otthon: A zselatint hideg vízzel elkeverjük, ha megduzzadt, mikrohullámú sütőben alacsony hőfokon melegítjük csak annyira, hogy folyékony legyen, majd összekeverjük a sziruppal és 1 ek  glicerinnel, majd ezt az egész folyadékot hozzáadjuk a 750 g porcukorhoz, és konyhai géppel simára keverjük. A maradék 250 g porcukrot nyújtódeszkára szórjuk, és kézzel folyamatosan gyúrjuk hozzá ehhez a masszához, addig amíg az összes porcukrot felvette, majd szép egynemű lesz.
  9. 24 óráig pihentessük légmentesen becsomagolva, kinyújtás előtt még egyszer alaposan gyúrjuk át, és színezzük, és készítsük el a dekorációs elemeket.
  • sütési hőfok: 180°C
  • tepsi mérete: 26 cm
  • költség: 3000 Ft
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 7 189
elküldve: 5
receptkönyvben: 42
elkészítve: 2/3
Facebookon megjelent: -

szakács

szanten

Mióta szakács: 2013.01.11.
54 recept
hirdetés

Hozzászólások (16)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

bozkabf
bozkabf k, 2013-06-11 11:28

Szia,
most készítem ezt a tortát és egy kis segítségre lenne szükségem. A meggykompót nekem 1 dl vízzel (sőt már kicsit többet tettem hozzá) egy sűrű massza lett, de kompótnak nem nevezném. Ezt mivel lehet higítani? Köszönöm: Gabi

receptlounge
szanten / receptlounge k, 2013-06-11 12:57

Hát talán még gyümölcslével vagy vízzel. Mielőtt teljesen kíhűlne. Egyébként sűrűre de kenhetőre kell főzni. Én ha fagyasztott meggyel készítem nem is nagyon teszek hozzá vizet mert a kiolvadt meggy sok levet enged. Frissel vagy mirelittel készíted?

Torma
Torma / Torma k, 2013-02-19 15:38

Hát ez fantasztikus ügyes munka! Látszik, hogy tele van szeretettel! Nomeg finomsaggal is :) Gratulálok! Üdv, Torma :)

receptlounge
szanten / receptlounge k, 2013-02-19 17:36

Kedves Torma, olyan aranyos vagy :-), valóban nagyon igyekeztem, hogy tökéletes legyen minden részlet. Szanten :)

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva h, 2013-02-18 13:58

Nagyon ötletes, és szép torta. Az tuti, hogy ehhez nem csak kézügyesség, hanem feltétlenül nagy mennyiségű nyugalom is kellett.
És akkor még a tortáról, nem is beszéltünk, hogy a szépség és látványosság mellett milyen finom lehet!! :-))
Éva-Anyóca

receptlounge
szanten / receptlounge h, 2013-02-18 14:19

Kedves Éva-Anyóca, köszönöm. Bizony, mindig az is a célom, hogy a torta is finom legyen. Lehetne egyszerűbben tölteni őket, de az nem lenne az ínyemre való :-)))