Erdélyi töltött káposzta (Töltött káposzta 3.) recept

1 adag
1169
kcal
Erdélyi töltött káposzta (Töltött káposzta 3.)
Erdélyi töltött káposzta (Töltött káposzta 3.)
receptkönyvben hozzászólások (18)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A panziónkban a vendégeknek bográcsban szoktam készíteni, amitől még különlegesebb a hangulata is, és az íze is. Hadd ne mondjam, hogy imádják.
A karácsony nem telhet el töltött káposzta nélkül.

hozzávalók / 8 adag

ajánlat

Szilvapálinka és friss krumplis házi kenyér nélkülözhetetlen mellé.

receptjellemzők

konyha: erdélyi
alkalom: karácsonyi receptek
nehézség: közepes
szezon: ősz
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
költség egy főre: nem olcsó receptek
kalória: magas
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: főétel
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

töltött káposzta csomborral és kaporral, töltött káposzta gazdagon
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A hagymát megfonnyasztjuk kevés olajon, hozzáadjuk a rizst, és kevés ideig pirítjuk.
  2. Amikor kihűlt, hozzáöntjük a húshoz, majd sózzuk, borsozzuk és paprikázzuk és hozzáadjuk az apróra vágott fokhagymát.
  3. Ezután a fejes káposztáról óvatosan lefejtjük a leveleket, és ebbe töltjük a húst, lazán, mert a rizs megdagad.
  4. A fazék aljára inox rácsot teszünk, hogy ne égjen oda, a kimaradt leveleket ráterítjük, és a vágott káposzta felét a levelekre tesszük, amire kerül a füstölt csülök és az oldalas (az oldalas nélkülözhető), és rárendezzük a töltelékeket.
  5. A tetejét bőven megszórjuk csomborral és kaporral, végül rátesszük a vágott káposzta másik felét, teljesen feltöltjük vízzel, és kb. 2 óra alatt készre főzzük.
  6. Tejfölel és friss kenyérrel tálaljuk.

  • költség: 5000 Ft
  • elkészítettem: 50 alkalommal

statisztika

beküldve:
nézettség: 72 043
elküldve: 10
receptkönyben: 548
elkészítve: 11/23
Facebookon megjelent: -

szakács

e-mil

Mióta szakács: 2009.12.04.
4 recept

Hozzászólások (18)

tandrea
tandreaszo, 2013-12-21 13:01

Sima csülköt vettem véletlenül és már nem jutok el olyan helyre, ahol füstöltet kapok.
Egy jó ötletet elfogadok. :)

cinike3
cinike3k, 2013-12-17 20:34

Ez az "igazi" (szerintem) töltött káposzta. Én is nagyon hasonlóan készítem. Drága anyósomtól tanultam a receptet, aki erdélyi volt ! Örülök, hogy más is ismeri ezt a fűszerezést, receptet. Vasárnap kezdem főzni............

szandokan
szandokanszo, 2013-08-31 09:07

Kedves Emil!
Utaztam vagy 800 kilométert,hogy ezt az oly sok vitát kirobbantó káposztát megkóstolhassam Erdélyben,Farkaslakán ahogy Te készited.Emil! Az a káposzta valami fantasztikusan jó volt!!!!!!!!!!!!!Bár mondják a gyakorlat teszi a mestert ....Javaslom a puffogóknak kisérletezzenek bátran,alkossák meg az ő izlésüknek megfelelőt,aztán ha nem megy menjenek el az Ábel bölcsőjébe,van ott egy szimpi szakács majd megmutatja,hogyan is kéne ezt csinálni! Köszönjük a finom ételeket,a szép napokat! NA ÉS HA A TEA recepjét is megkaphatnánk...............::::::::::::::::))))))))))) Üdv:Szandokán

Summa
Summacs, 2012-12-27 13:57

Hollandiában se csombor, se káposzta levél... De megfőztem :)

systemd
systemdszo, 2012-11-17 09:48

Holnap fogom 4. alkalommal elkészíteni. :) Legutóbb a 14 literes fazék tele lett, és mondanom sem kell, hogy az egész elfogyott. Mindenkinek nagyon ízlett és elégedett volt.
Annyival kiegészítettem, hogy darált füstölt hús is került a töltelékbe, majd a gombócok mellé becsúszott egy füstölt oldalas (vagy füstölt csülök) is.

ditte32
ditte32szo, 2012-08-04 08:04

Én ma elkészítem akár erdélyi akár nem! Egyébként egy recept csak egy sablon, szabadon gazdagítható esetleg elhagyható belőle bármi. Az pedig tény, hogy ahány ház annyi szokás.... nem hogy tájegységenként változnak a hozzávalók...de már családom belül is. Én a nagymamámtól és anyutól tanultam főzni(szerintem elég sokaknak ők voltak a tanítói, mármint a szülei) és mégis teljesen másként főzök, mint ők! Igazából csak az alapokat kell elsajátítani a többi szabadon választott!!!

Sancho
Sanchop, 2012-09-28 14:48

Ez így igaz. Én is mindig váltogatok, szeretek kicsit másként főzni.

Sancho
Sanchoszo, 2012-04-21 20:09

Inox karika helyett ajánlanék pár szelet szalonnát, kakastaréjra vágva, s arra a vágottkáposztát.

Böbe0402
Böbe0402p, 2011-09-09 09:38

Az előbbi hozzászólásokhoz csak annyit: én még nem ettem két helyen egyformán elkészített almás pitét, ettől függetlenül mindegyik finom volt.

A receptről: én a sógoromtól kaptam, aki orosz származású. (Igaz, ő nem mondta, hogy orosz, vagy hogy erdélyi lenne a recept, csak azt, hogy kóstoljuk meg:).
Az ő (és most már az én) receptem szerint nincs benne kapor és csombor, viszont van egy kevéske tárkony. A többi szó szerint a fent leírtakkal egyező.
Isteni finom, mindenkinek ajánlom ezt a változatot is!

hajnalka.ferencz
hajnalka.ferenczsze, 2011-05-04 10:55

Megcsináltuk a hétvégén! :) Anyáknapjára készítettük!Nagy sikere volt! Köszönjük a receptet!

miss-v-l-a
miss-v-l-ah, 2011-05-02 19:53

én is erdélyi vagyok
a mamám sem rakott bele foghagymát,sőt ő nyersen rakta bele a hagymát is.
Szerintem nem azt kéne latolgatni,hogy ki erdélyi és ki nem,mert ahogy itt is ott is főznek többféleképpen,
ez attól is függ hogy ki hogyan vette át a szüleitől,nagyszüleitől.
mások vagyunk, másképp főzünk:)
az viszont biztos,hogy jó ötleteket,ill. számomra az emlékeket ébreszti fel ez az oldal.

focze973
focze973h, 2011-01-03 11:03

 Hogy ez NEM erdélyi töltöttkáposzta az biztos.Azért merem így kijelenteni mert1:erdélyi vagyok 2: szakács is! Asavanyu káposztába nem rakunk csombort,és kaprot,csak ha friss káposztát használunk. A másik,hogy nem piritjuk a rizset!-csak a hagymát,fokhagyma nélkül! Tehát az igazi így van:1 megfonnyasztjuk a hagymát,hozzáadjuk a darált hushoz,majd a megmosott rizset,sózzuk-borsózzuk. Beletöltsük a káposztalevelekbe,és belerakjuk az elözöleg belekészített füstöscsülök,vagy füstöltoldalasra,amíg mindet beleraktuk.Tetejére vágottat teszünk,feltöltjük vízzel,hogy lepje el,lefödjük,készre főzzük.Kb 1,5-2 óra fövés kell neki kis lángon-nem zubogtatjuk,mert a töltelékek kiduvadnak. Jó étvágyat! Én már 25 éve "gyártom" a töltelékeket,és egy összejövetelről sem hiányozhat,mindig ezt kérik, mert az enyém sokkal jobb!

Gargoyle
Gargoyleh, 2011-01-03 11:43

Érdekes, mert ennek a receptnek a beküldője is erdélyi és szakács. :-p
Emellett nem gondolom, hogy azok a különbségek, amiket leírtál azt jelentenék, hogy nem lesz erdélyi.
Az, hogy megpirítja-e valaki a rizst vagy nem, pusztán csak annyit jelent, hogy pirítva sokkal finomabb. Például.
Szakácsként pedig akkor tudhatnád azt is, hogy ilyen apróságok még nem jelentik azt, hogy valami nem lesz erdélyi. A lényege ugyanaz. És ez számít.

Bubu46
Bubu46p, 2012-03-30 06:14

Ez döbbenet !
Ez a nagyképü , mindenkit kioktató okoskodás - eddig csak azt hittem, hogy én vívtam ki a haragodat - de most már látom - sortűzről van szó. Önbizalomból Nálad aztán nincs hiány !

Gargoyle
Gargoylep, 2012-03-30 08:10

Kedves Bubu!
Először is: nem haragszom.
Ez az oldal nem egy verseny, hanem egy egymást építő és motiváló közösség (lenne), ahol a negatív, építő jellegű kritika is megengedett, sőt elvárt. A fentebbi hozzászólók "földbe gyalullak, én akkor is jobb vagyok"-versenyhangulata viszont otthonra való.
És igen, amikor például azt látom, hogy feleslegesen bántanak másokat, akkor kinyílik a bicska a zsebemben. De ettől nem fogom magam rosszul érezni, ha nem bánod. :-)

Köszönöm, hogy írtál.
Szeretettel
Eszter

Legfrissebb cikkek

Ismerjük meg a szürkemarhát!
Ismerjük meg a szürkemarhát!
Egyre egészségtudatosabban élünk, ezért szeretnénk ismerni a főzéshez felhasznált húsok eredetét, minőségét. Most az egyik őshonos fajtát, a szürkemarhát mutatjuk be. (x)
Savanyú, mégis édes, mint a méz
Savanyú, mégis édes, mint a méz
Emeletes citromos torta és duplacitromos muffin - csodálatos és illatos sütemények. Így kezdjük mi a sulit idén. Citromot teszünk mindenbe!
A hét szakácsa: Nihonka
A hét szakácsa: Nihonka
Eheti kiemelt szakácsunk, Nihonka megvalósította a japán-magyar fúziós konyhát. Kedvencei a gyorsan elkészíthető, egészséges ételek - segítségükkel több mint 10 kilót fogyott.
1170