Erdélyi töltött káposzta (Töltött káposzta 3.) recept

1 adag
1170
kcal
Erdélyi töltött káposzta (Töltött káposzta 3.)
Erdélyi töltött káposzta (Töltött káposzta 3.)
receptkönyvben hozzászólások (18)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A panziónkban a vendégeknek bográcsban szoktam készíteni, amitől még különlegesebb a hangulata is, és az íze is. Hadd ne mondjam, hogy imádják.
A karácsony nem telhet el töltött káposzta nélkül.

hozzávalók / 8 adag

ajánlat

Szilvapálinka és friss krumplis házi kenyér nélkülözhetetlen mellé.

receptjellemzők

konyha: erdélyi
alkalom: karácsonyi receptek
nehézség: közepes
szezon: ősz
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
költség egy főre: nem olcsó receptek
kalória: magas
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: főétel
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

töltött káposzta csomborral és kaporral, töltött káposzta gazdagon
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A hagymát megfonnyasztjuk kevés olajon, hozzáadjuk a rizst, és kevés ideig pirítjuk.
  2. Amikor kihűlt, hozzáöntjük a húshoz, majd sózzuk, borsozzuk és paprikázzuk és hozzáadjuk az apróra vágott fokhagymát.
  3. Ezután a fejes káposztáról óvatosan lefejtjük a leveleket, és ebbe töltjük a húst, lazán, mert a rizs megdagad.
  4. A fazék aljára inox rácsot teszünk, hogy ne égjen oda, a kimaradt leveleket ráterítjük, és a vágott káposzta felét a levelekre tesszük, amire kerül a füstölt csülök és az oldalas (az oldalas nélkülözhető), és rárendezzük a töltelékeket.
  5. A tetejét bőven megszórjuk csomborral és kaporral, végül rátesszük a vágott káposzta másik felét, teljesen feltöltjük vízzel, és kb. 2 óra alatt készre főzzük.
  6. Tejfölel és friss kenyérrel tálaljuk.

  • költség: 5000 Ft
  • elkészítettem: 50 alkalommal

statisztika

beküldve:
nézettség: 72 397
elküldve: 10
receptkönyben: 550
elkészítve: 11/23
Facebookon megjelent: -

szakács

e-mil

Mióta szakács: 2009.12.04.
4 recept

Hozzászólások (18)

tandrea
tandreaszo, 2013-12-21 13:01

Sima csülköt vettem véletlenül és már nem jutok el olyan helyre, ahol füstöltet kapok.
Egy jó ötletet elfogadok. :)

cinike3
cinike3k, 2013-12-17 20:34

Ez az "igazi" (szerintem) töltött káposzta. Én is nagyon hasonlóan készítem. Drága anyósomtól tanultam a receptet, aki erdélyi volt ! Örülök, hogy más is ismeri ezt a fűszerezést, receptet. Vasárnap kezdem főzni............

szandokan
szandokanszo, 2013-08-31 09:07

Kedves Emil!
Utaztam vagy 800 kilométert,hogy ezt az oly sok vitát kirobbantó káposztát megkóstolhassam Erdélyben,Farkaslakán ahogy Te készited.Emil! Az a káposzta valami fantasztikusan jó volt!!!!!!!!!!!!!Bár mondják a gyakorlat teszi a mestert ....Javaslom a puffogóknak kisérletezzenek bátran,alkossák meg az ő izlésüknek megfelelőt,aztán ha nem megy menjenek el az Ábel bölcsőjébe,van ott egy szimpi szakács majd megmutatja,hogyan is kéne ezt csinálni! Köszönjük a finom ételeket,a szép napokat! NA ÉS HA A TEA recepjét is megkaphatnánk...............::::::::::::::::))))))))))) Üdv:Szandokán

Summa
Summacs, 2012-12-27 13:57

Hollandiában se csombor, se káposzta levél... De megfőztem :)

systemd
systemdszo, 2012-11-17 09:48

Holnap fogom 4. alkalommal elkészíteni. :) Legutóbb a 14 literes fazék tele lett, és mondanom sem kell, hogy az egész elfogyott. Mindenkinek nagyon ízlett és elégedett volt.
Annyival kiegészítettem, hogy darált füstölt hús is került a töltelékbe, majd a gombócok mellé becsúszott egy füstölt oldalas (vagy füstölt csülök) is.

ditte32
ditte32szo, 2012-08-04 08:04

Én ma elkészítem akár erdélyi akár nem! Egyébként egy recept csak egy sablon, szabadon gazdagítható esetleg elhagyható belőle bármi. Az pedig tény, hogy ahány ház annyi szokás.... nem hogy tájegységenként változnak a hozzávalók...de már családom belül is. Én a nagymamámtól és anyutól tanultam főzni(szerintem elég sokaknak ők voltak a tanítói, mármint a szülei) és mégis teljesen másként főzök, mint ők! Igazából csak az alapokat kell elsajátítani a többi szabadon választott!!!

Sancho
Sanchop, 2012-09-28 14:48

Ez így igaz. Én is mindig váltogatok, szeretek kicsit másként főzni.

Sancho
Sanchoszo, 2012-04-21 20:09

Inox karika helyett ajánlanék pár szelet szalonnát, kakastaréjra vágva, s arra a vágottkáposztát.

Böbe0402
Böbe0402p, 2011-09-09 09:38

Az előbbi hozzászólásokhoz csak annyit: én még nem ettem két helyen egyformán elkészített almás pitét, ettől függetlenül mindegyik finom volt.

A receptről: én a sógoromtól kaptam, aki orosz származású. (Igaz, ő nem mondta, hogy orosz, vagy hogy erdélyi lenne a recept, csak azt, hogy kóstoljuk meg:).
Az ő (és most már az én) receptem szerint nincs benne kapor és csombor, viszont van egy kevéske tárkony. A többi szó szerint a fent leírtakkal egyező.
Isteni finom, mindenkinek ajánlom ezt a változatot is!

hajnalka.ferencz
hajnalka.ferenczsze, 2011-05-04 10:55

Megcsináltuk a hétvégén! :) Anyáknapjára készítettük!Nagy sikere volt! Köszönjük a receptet!

miss-v-l-a
miss-v-l-ah, 2011-05-02 19:53

én is erdélyi vagyok
a mamám sem rakott bele foghagymát,sőt ő nyersen rakta bele a hagymát is.
Szerintem nem azt kéne latolgatni,hogy ki erdélyi és ki nem,mert ahogy itt is ott is főznek többféleképpen,
ez attól is függ hogy ki hogyan vette át a szüleitől,nagyszüleitől.
mások vagyunk, másképp főzünk:)
az viszont biztos,hogy jó ötleteket,ill. számomra az emlékeket ébreszti fel ez az oldal.

focze973
focze973h, 2011-01-03 11:03

 Hogy ez NEM erdélyi töltöttkáposzta az biztos.Azért merem így kijelenteni mert1:erdélyi vagyok 2: szakács is! Asavanyu káposztába nem rakunk csombort,és kaprot,csak ha friss káposztát használunk. A másik,hogy nem piritjuk a rizset!-csak a hagymát,fokhagyma nélkül! Tehát az igazi így van:1 megfonnyasztjuk a hagymát,hozzáadjuk a darált hushoz,majd a megmosott rizset,sózzuk-borsózzuk. Beletöltsük a káposztalevelekbe,és belerakjuk az elözöleg belekészített füstöscsülök,vagy füstöltoldalasra,amíg mindet beleraktuk.Tetejére vágottat teszünk,feltöltjük vízzel,hogy lepje el,lefödjük,készre főzzük.Kb 1,5-2 óra fövés kell neki kis lángon-nem zubogtatjuk,mert a töltelékek kiduvadnak. Jó étvágyat! Én már 25 éve "gyártom" a töltelékeket,és egy összejövetelről sem hiányozhat,mindig ezt kérik, mert az enyém sokkal jobb!

Gargoyle
Gargoyleh, 2011-01-03 11:43

Érdekes, mert ennek a receptnek a beküldője is erdélyi és szakács. :-p
Emellett nem gondolom, hogy azok a különbségek, amiket leírtál azt jelentenék, hogy nem lesz erdélyi.
Az, hogy megpirítja-e valaki a rizst vagy nem, pusztán csak annyit jelent, hogy pirítva sokkal finomabb. Például.
Szakácsként pedig akkor tudhatnád azt is, hogy ilyen apróságok még nem jelentik azt, hogy valami nem lesz erdélyi. A lényege ugyanaz. És ez számít.

Bubu46
Bubu46p, 2012-03-30 06:14

Ez döbbenet !
Ez a nagyképü , mindenkit kioktató okoskodás - eddig csak azt hittem, hogy én vívtam ki a haragodat - de most már látom - sortűzről van szó. Önbizalomból Nálad aztán nincs hiány !

Gargoyle
Gargoylep, 2012-03-30 08:10

Kedves Bubu!
Először is: nem haragszom.
Ez az oldal nem egy verseny, hanem egy egymást építő és motiváló közösség (lenne), ahol a negatív, építő jellegű kritika is megengedett, sőt elvárt. A fentebbi hozzászólók "földbe gyalullak, én akkor is jobb vagyok"-versenyhangulata viszont otthonra való.
És igen, amikor például azt látom, hogy feleslegesen bántanak másokat, akkor kinyílik a bicska a zsebemben. De ettől nem fogom magam rosszul érezni, ha nem bánod. :-)

Köszönöm, hogy írtál.
Szeretettel
Eszter

Legfrissebb cikkek

Vigyázat, paradicsomszezon vége!
Vigyázat, paradicsomszezon vége!
Nemsokára eljön a nap, hogy hiába keressük a piacon az ízes, lédús paradicsomokat, csak melegházi nevelésű társaikkal találkozunk. Főzzünk az utolsó adagból finomakat!
A hét szakácsa: Inom
A hét szakácsa: Inom
Eheti kiemelt szakácsunk Inom, aki Debrecenből küldi isteni sütireceptjeit. Legnagyobb elismerés számára, ha lányai megdicsérik az általa készített "Inomságokat".
Így lesz habverőből hangulatvilágítás!
Így lesz habverőből hangulatvilágítás!
Nem sok látványosabb dekorációt lehet elkészíteni körülbelül 5 másodperc alatt, mint a habverős mécsestartó. Megmutatjuk, hogyan!
1170