Édes foszlós kalács vadkovásszal recept

Édes foszlós kalács vadkovásszal
Édes foszlós kalács vadkovásszal
110 perc / előkészület: 60 perc sütés: 50 perc
receptkönyvben hozzászólások (10)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Tudtam, hogy ez lesz! Nemrég még attól is boldog voltam, ha egyáltalán ehetőre sikerült a vadkovászos kenyerem, amit csak diszkosznak becéztem "csodás" külleme, és szó szerint súlyos egyénisége miatt, most meg egyfolytában azon forog az agyam, hogy mit lehetne még kifejleszteni vadkovásszal a kenyéren kívül. Mert a kenyerem már rendben van, az már nem kihívás - és én ennek hihetetlenül örülök persze, de - tovább kell lépni. És most sikerült a kalács is! Külsőre persze nem bolti kényeske-fényeske, hanem igazi őserős, rusztikus "élet" árad belőle, a belseje meg foszlós, illatos, ízes puha finomság. Mindenkinek bátran ajánlom, aki elég türelmes hozzá!

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

A vadkovászos tésztával mindig finoman bánjunk, ha hajtogatjuk vagy formázzuk. Vigyázzunk, hogy a levegőt ne szorítsuk ki belőle, inkább juttassunk még bele. Meghálálja.

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: 90 napos diéta - szénhidrátnap
mikor: mindig, reggeli, tízórai, uzsonna, vacsora
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szakács elkészítette: párszor készített receptek
alkalom: húsvét, karácsonyi édességek
szezon: bármikor
vegetáriánus: lakto vegetáriánus
nehézség: nehéz
kalória: átlagos
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: köret
konyhatechnológia: vadkovászos receptek

egyéb elnevezések

kovászos kalács, foszlós kalács vadkovásszal, fonott kalács, édes kalács
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az aktív vadkovászunkból kiveszünk 10 dkg-ot, megetetjük 1 dl vízzel + 10 dkg kenyérliszttel, és szobahőmérsékleten kelni hagyjuk úgy 5-6 órát.
  2. Ha megduplázódott a térfogata, elkeverjük a langyos tejjel, a cukorral, hozzászitáljuk az összes lisztet, megsózzuk, és lágy tésztát készítünk belőle. 10 percet pihentetjük.
  3. Beledagasztjuk a lágy vajat, és megint pihentetjük 10 percet.
  4. Ismét dagasztunk rajta, majd 20 perc pihenő következik.
  5. Utolsó dagasztás következik, majd pihentetjük a tésztánkat 30 percet.
  6. Lisztes felületen lisztes kézzel kihúzkodjuk minden irányba, meghajtogatjuk fentről le, lentről fel háromba, majd jobbról-balról megint háromba. Letakarva szobahőmérsékleten kelesztjük 1 órát.
  7. A hajtogatást megismételjük, és megint hagyjuk kelni 1 órát.
  8. A hajtogatást harmadszor is elvégezzük, és megint kelesztjük 1 órát.
  9. A tésztát lisztes felületen kézzel finoman kihúzkodjuk, kilapítjuk, és 3 vagy 4 csíkká (ez fonástudományunktól függ) vágjuk.
  10. A csíkokat kissé meghengergetjük, és lazán megfonjuk. A fonatot kivajazott sütőformába tesszük, és letakarva, langyos helyen kelesztjük még 1,5 órát.
  11. A tetejét megkenjük vajjal, és 220°C-on lefedve sütjük 20 percig, majd 180°C-on hőlégkeveréssel tovább sütjük kb. 30 percig, míg a teteje szép barnára sül.
  12. A formából kivéve deszkán vagy rácson hagyjuk kihűlni.
  • sütési hőfok: 200°C
  • költség: 300 Ft
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 5 225
elküldve: 2
receptkönyvben: 51
elkészítve: 3/6
Facebookon megjelent: -

szakács

Fahéj

Mióta szakács: 2010.07.27.
287 recept
hirdetés

Hozzászólások (10)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Makkermanó
Makkermanó / Makkermanó p, 2014-03-14 18:02

Kedves Éva! Tegnap megsütöttem a kalácsodat! A tészta gyönyörűen megkelt, már a dagasztások között is szépen jött felfelé, hát még a hajtogatások során. :) Amikor azonban megszegtem, nem volt olyan szép fehér a belseje, mint a te kalácsodé; a sütés előtt szép levegős tészta sütés után nem volt légbuborékos, és amin a legjobban meglepődtem, savanykás lett. Pedig Zsófi már erős, a vele készült kenyereim sem voltak már savanykásak. De ez a kalács nagyon az lett. Mit ronthattam el? A buborákosság talán azért nem jött össze, mert amikor megsodortam a tésztacsíkokat, akkor nem lettek egyformán szépek, és újra kellett sodornom. Emiatt biztos levegőt vesztett, ez világos. De az nem világos, hogy miért nem fehér a belseje és miért savanyú. Én is finomlisztből készítettem, sütéskor pedig ezúttal nem tettem a sütőbe vizet, mert te sem írtad ebben a receptben. Nincs véletenül tipped? Sok puszi: Gabi

Fahéj
Fahéj / Fahéj p, 2014-03-14 18:18

Kedves Gabi!
Ó, de sajnálom. :(( Ha tejjel készítjük a tésztát, fehérebb lesz, mint vízzel. Hogy nem lett fehér, az a liszt miatt is lehetett. Nem egyformák a lisztek, ha szárazon egymás mellé kerülnek, már akkor is észrevehető, hogy némelyik szürkésebb. Attól is változhat a tészta színe, hogy milyen vajat tettünk bele. A margarintól pl. egészen sárgás lehet, mintha tojássárga lenne benne. A vajak se egyforma színűek. Savanyú meg attól lesz, ha sokáig kel. Minél lassabban kel meg, annál savanykásabb az íze. Ha túl sok kovász kerül bele, akkor is savanykásabb. Ezek csak találgatások, sajnos nem tudom, mi lehetett a baj. Most nekem nincs is kovászom, mert se időm, se meleg. Az utóbbi talán még nagyobb baj is, mert ha nincs megfelelő hőmérséklet, csak szenved a tészta, no, akkor savanyodik rendesen. Nyáron készültek a legfinomabb, legpuhább kenyereim, amikor volt vagy 25-28 fok a konyhában. Mikor én sodortam a kalácsomnál a tésztacsíkokat, nagyon vigyáztam rá, nagyon óvatosan tettem-vettem őket, s nem is lettek olyan pipecek, mint az élesztős kalácsnál. Lehet, hogy elővigyázatosságból nem is érdemes megfonni, inkább csak 3 gombócban berakni a formába, hogy valami alakja legyen. Nem tudom, csak hangosan gondolkodom. És mégegyszer nagyon sajnálom. De azért ne keseredj el! A vadkovászos munkálkodás végeredménye minden esetben kész lutri.
Puszillak: Éva

Makkermanó
Makkermanó / Makkermanó p, 2014-03-14 18:41

Drága Éva! Köszi, hogy ilyen hamar válaszoltál. :) Én Nagyi Titkával sütök, és természetesen tejjel készítettem. A tésztát egy kelesztőtálban kistányérra szoktam tenni, betakarom folpackkal meg konyharuhával és a konvektoron (4-es fokozatra csavarva) csücsül. A kelesztési idő pont annyi volt, mint amit te javasoltál ebben a receptben. Vagyis addig kel, amíg a kenyerek is, és azok nem savanyúk. A buborákosságot viszont tényleg tönkrevágtam, mert ugyebár kétszer sodortam. De legközelebb vigyázok. :) Egyébként így is finom, csak olyan kis homokszínű és sűrűbb állagú. Már alig van belőle. :D Te milyen finomlisztet használsz? Puszka: Gabi

Fahéj
Fahéj / Fahéj v, 2014-03-16 09:52

Drága Gabi! Inkább azt tudnám felsorolni, hogy milyen lisztet NEM használok. :))) Vannak a nagy üzletláncoknak a saját lisztjei, na azokat nem, mert már megjártam egyszer, és az elég volt. De akár ez a nagyi titka, akár a gyermelyi, a sikér, a celldömölki, nekem bármelyik bevált, azt használom, ami épp kapható barátságos áron.
Puszillak: Éva

Makkermanó
Makkermanó / Makkermanó p, 2013-06-21 10:02

Drága Éva! Csak ámulok és bámulok és mosolygok! Olyan aranyos vagy, ahogy leírod a vadkovászos sztorikat, és nagyon örülök, hogy ilyen csudaságokat művelsz a vadkovászoddal! Légyszi, küldj fénypostával ebből a szépséges, őrerős kalácsból, annyira kivi vagyok az ízére! :D Puszi érte előre is: Gabi

Fahéj
Fahéj / Fahéj p, 2013-06-21 17:31

Szia Gabi!
Fényposta? Oké! :))) Érdekes, hiába a vaj meg a tej meg a cukor, a kalács íze valahol átmenet a kenyér és a kalács közt. Szóval nem az a habkönnyű, megszokott bolti kalács. Lehet, hogy lehetne még rajta tökéletesíteni, fogalmam sincs, mert a magamén kívül nem ettem még vadkovászos kalácsot életbe' se. A legfincsibb pusztán vajjal megkenve, de egy kis húsvéti sonkához is el tudnám képzelni. De nem is tudom, mért magyarázom, hiszen a fénypostán küldöttet már te is kóstolhattad. :)))
Ezer puszi: Éva

Torma
Torma / Torma szo, 2013-06-08 02:31

Nagyon jól leírtad Fahejjjka! Es persze csodaszép!!!! Szerintem százszor jobb íze van, mint az élesztősnek..szép magasak is a szeletek, mint a kukta-kalapok; látszik a helyes formázás is a lyukacsokon... :))) büszkén ülnek a kis kosárkádban! Na, ha ez is sikerült, akkor már mindent tudsz vadkovásszal sütni!! Hajrá!!!
Ne felejtsd jelölni oket a vadkovászos konyhatechnológiánál....kellemes hétvégét, puszi és GRATULA!!! Torma :)
Ugy orulok a sikerednek, nem tudom levakarni a mosolyt az arcomról!!!

Fahéj
Fahéj / Fahéj szo, 2013-06-08 09:50

Én meg örülök, hogy te is örülsz a sikeremnek! De most komolyan, vagyis vidáman. :)) Nagyon fincsi lett a kalács, talán az a legjobb megfogalmazás, hogy átmenet a kenyér és a megszokott kalács közt. Főtt sonkával nagyon el tudnám képzelni... Na majd húsvétkor. :)
Szép hétvégét! Pihenj sokat! Puszi: Éva

csikipi
Csiki Piroska / csikipi p, 2013-06-07 18:11

Kedves Fahéj!
A türelem rózsát terem, ez most nálad beigazolódott. Gyönyörű a kalácsod, szívesen megkóstolnám csakhogy elmondhassam, ettem vadkovászos kalácsot. Köszönöm, hogy ilyen részletesen leírtad. Nem adom fel amíg nem sikerül. Üdvözlettel Piroska.

Fahéj
Fahéj / Fahéj szo, 2013-06-08 00:12

Kedves Piroska!
Ne is add fel, én is ezt mondtam magamnak, és sikerült! Szívesen adnék a kalácsomból, csak kár, hogy olyan messze vagyunk egymástól.
Szép hétvégét! Üdv: Fahéj