Darás tészta recept

Darás tészta
Darás tészta
receptkönyvben hozzászólások (63)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Emlékszem még Nagymamám kézmozdulataira, ujjaira, ahogy a tésztát gyúrta, nyújtotta, vágta. Nem tudom miért (ma már hálás vagyok érte), de rettentően tetszett! Nagyjából az asztal magasságától kevéssel volt fejjebb ekkor még a fejem búbja. Mindig ott ültem az asztal mellett mikor készítette. Lopkodtam a tésztából, mire Nagymama a kis mosollyal a szája szélén, megcsóválva a fejét - Kislányom, megüli a gyomrod, beteg leszel tőle, ne edd!!! -  persze sosem voltam beteg :-), és ez így ment minden alkalommal. Gyönyörű emlék...! A mozdulatait sem felejtem el soha..... De a tésztái ízét sem! Isteni volt! Mára, maradt a " száraz tészta ".... De az emlékek megízesítik. Minden egyes alkalommal eszembe jutnak ezek a kis jelenetek, ha tésztát főzök.

 

hozzávalók / 3 adag

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: 90 napos diéta - szénhidrátnap
költség egy főre: olcsó receptek
elkészítési idő: 5-15 perc
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
vegetáriánus: vegán
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
adag: 3 főre
kalória: magas
fogás: főétel

egyéb elnevezések

grízes tészta, darás metélt
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Egy olyan serpenyőben, amit később le tudunk fedni, az olajat megmelegítjük, és beleöntjük a búzadarát.
  2. Ügyelve, hogy meg ne égjen, mert könnyen megy neki, állandóan kavargatva megpirítjuk aranybarnára.
  3. Lehúzzuk a tűzről, hagyjuk kicsit hűlni, majd kb. 250 ml vizet öntünk bele. (Vigyázzunk, mert ha még forró a dara, fröcsög!)
  4. Jó csipet sót teszünk bele, és kavargatva visszatesszük a tűzre. Megvárjuk, míg elpárolog a víz belőle, ekkor kikapcsoljuk a tüzet, és lefedjük.
  5. Ezalatt kifőzzük a tésztát is. Leszűrjük, és a megpuhult darára szedjük, óvatosan összekavarjuk. 
  6. Azonnal tálaljuk, ízlés szerint így sósan, vagy szerintem a legfinomabb baracklekvárral nyakon öntve.

  • költség: 400 Ft
  • elkészítettem: 50 alkalommal

statisztika

beküldve:
nézettség: 53 440
elküldve: 23
receptkönyben: 1 208
elkészítve: 77/123
Facebookon megjelent: -

szakács

Vicikó

Mióta szakács: 2011.04.25.
236 recept

Hozzászólások (63)

radica947
radica947h, 2013-07-15 13:03

Kaptam egy emailt, hogy hozzászólásomra válasz érkezett, de hiába kerestem nem találom, lehet, hogy rosszul néztem?

Látrányi Dénes
Látrányi Dénesh, 2012-12-17 16:40

Kedves Vicikó!
Oly régen szerettem volna már elkészíteni ezt a finomságot de az a bizonyos dara mindig kifogott rajtam.
"És most lássanák hát csodát a kicsik és a nagyok" az Ön receptjével tökéletesre sikeredett.
A tésztát magam gyúrtam, sodortam házi baracklekvár ment a tetejére!
Nem is tudja elképzelni mennyire hálás vagyok a receptért!!!!!!!
KÖSZÖNÖM!!!
Áldott Békés Boldog Karácsonyi Ünnepeket Kívánok Önnek és a Kedves Családjának!

vicikó
vicikók, 2012-12-18 01:20

Kedves Dénes !

Én is nagyon köszönöm kedves sorait!!!!!

Örülök, hogy akkor a mai naptól megoldódott annak a bizonyos darának a rejtélye! :-)))
És a tészta készítéséhez külön gratulálok, a baracklekvárról nem is beszélve, biztos nagyon finom volt!!!
Nekem is öröm, ha a receptjeimmel valakinek segíteni tudok!

Én is áldott karácsonyi ünnepet kívánok Önöknek!

Üdvözlettel. Vici

radica947
radica947h, 2012-10-01 16:12

Kedves almamag, megjegyzésed, hogy sósan szereted indított arra, hogy leírjam az én kedvencemet. Gyerekkoromban mi is csak lekvárral ettük, férjhezmenésem után apóséknál laktunk, Ő mondta egyszer, hét végére bableves lesz és grízes tészta. Nem volt különösebben újdonság a bejelentés, hanem a tálalásnál!!! a grízestészta babsalátával készült! majdnem rosszul lettem, amikor megláttam a tészta közepére kupacolt lilahagymás, ecetes tarkababot!, de aztán megkóstoltam, azóta csak így eszem, és később a gyerekeim is megszerették. Amikor megfő a bab, lehet nyugodtan füstölt lében főzni, kiveszek a belőle amennyi szükséges, még forrón belekeverem az előre apró kockára vágott és kicsit besózott lilahagymát, izlés szerint ecetet, és kevés levessel kicsit "szottyosra" alakítom. Aki szereti sósan, feltétlenül próbálja ki, nagyon finom! Jó étvágat Icamama

helena26
helena26h, 2013-07-15 12:31

Csábítóan hangzik!Köszönöm,hogy megosztottad velünk ezt a változatot!
Helena

simonritus
simonritusp, 2012-09-28 16:53

Tobbszor probalkoztam mar darasteszta keszitessel, de valahogy soha
Nem lett az igazi!!! A recepteddel viszont sikerult!! Olyan lett mint gyerekkoromban!!!
Ezentul mindig a recepted alapjan keszitem!!! Koszonom! Rita

vicikó
vicikószo, 2012-09-29 00:55

Nagyon örülök!!!!! :-))), és nagyon szívesen!!! :-))

Üdv: Vici

zizuka
zizukap, 2012-09-21 19:08

Soha nem mertem grízes tésztát csinálni,de ma a te recepted alapján megcsináltam.És sikerült!!!!!!!!!!!!!!!:D KÖSZÖNÖM!!!!!!!!!!!!

vertetics anikó
vertetics anikócs, 2012-06-28 16:28

Sziasztok!
A Grízes Tésztára egy újabb variációt küldenék nektek!
Én is a Nagyinál később Napköziben a kedvencem!
Tehát az elkészített grízes tésztát Tepsibe teszem ,úgy hogy rétegezem az aljára lap tésztát teszek,majd rá egy sor tészta egy sor gyümölcs vagy lekvár,majd megint jöhet a lap tészta ,újra a grízes tészta, ismét a gyümölcs vagy lekvár,mind addig amíg a tepsi tele lesz! A tetejére joghurt gyümölcs darabokkal.Sütőben 40 percig 180 fokon sül! Hidegen is kiválló!

Próbáljátok ezt is ki! Szeretettel Anikó Vertetics

R. Éva
R. Évacs, 2012-06-28 14:05

Ceglédi nagymamám a grízes tésztára apró szemű (bor)szőlőt tett meg jó sok fahéjat és cukrot, ez volt a szőlős tészta. Nem sokan ismerik, de nagyon finom, próbáljátok ki.

konyhaboszi
konyhaboszisze, 2012-06-13 21:17

Életem első darás tésztája, tökéletes lett. Pont olyan, amilyet anya szokott csinálni. Nagyon köszi a receptet!

vicikó
vicikósze, 2012-06-13 23:17

De jó!!! Örülök, hogy jól sikerült!!! :-)
Ja, a darás husid sem lehetett semmi.... :-))))))
Üdv: Vici

csahebo
csahebosze, 2012-05-23 11:22

Tökéletes lett! Köszi a receptet. Én sem kezdő vagyok, de a darás tészta eddig a mumusom volt!

Almamagocska
Almamagocskap, 2012-05-11 21:28

Szia Vicikó ! Ma este vacsorára készítettem ezt az ételt (már máskor is elkészítettem). Egyszerű, gyors, finom, laktató :)

Teakonyha
Teakonyhacs, 2012-05-10 22:05

Három hete készülök, hogy elkészítsem, magam szeretném hozzá gyúrni a tésztát, mint a nagyikám, s ahogy leírtad, pont úgy varázsolta ő is, mint a tiéd.
Most, hogy megláttam a receptet, a hétvégén menthetetlenül nekiállok. Köszi!

anyanéna
anyanénaszo, 2012-04-28 11:30

Meghatódtam.
Most eszembe jutott a Nagymamám, amint a fasírtot "gombolygatta" a kezei között.
Rég nincs már velünk.
Isten Áldja meg a nagyikat!!
:)

lang111
lang111p, 2012-04-27 10:52

:)Jó a recept bár én is inkább a mami féle tésztára szavaznék:)

feheri
feherics, 2012-04-12 20:22

Én is csatlakozom azokhoz, akik elkészítették a recept alapján a tésztát. Elsőre picit soknak tűnt a víz, de a végén pont olyan lett, mint amilyet elképzeltem :)Nagyon finom ,egyszerű recept. Nem vagyok kezdő a konyhában, de életem első grízes tésztája volt ;-)

Husijjja
Husijjjacs, 2012-03-08 12:21

Végre egy nagyon jó recept!Nagyon szeretem ezt a tésztát,de még nem találtam ilyen tökéletes receptet!!!Nagyon jók az arányok!
Nagyon köszönöm neked!!!

Nagyi60
Nagyi60szo, 2012-03-03 03:02

Én is nagyon szeretem a grízes tésztát meggybefőttel, almakompóttal,amit úgy eszegetek hozzá, mint más a savanyúságot egy jó csirkepörkölthöz!

Nagyi60
Nagyi60szo, 2012-03-03 03:02

Én is nagyon szeretem a grízes tésztát meggybefőttel, almakompóttal,amit úgy eszegetek hozzá, mint más a savanyúságot egy jó csirkepörkölthöz!

zöldárviz
zöldárvizcs, 2012-03-01 19:48

Ez a legjobb tészta.Én még a menzán is megettem örömmel.Nagyon jól néz ki a tésztád VICIKÓ-Pont olyan mint amilyennek lennie kell.Gratula!!!!

almamag
almamagcs, 2012-05-10 14:27

Szia! Becézgeted magad???? :-) Tetszett,hogy megtaláltál....
Üdvözlettel: Ili

Almamagocska
Almamagocskap, 2012-05-11 21:25

Nem becézgetem magam, csupán ez a szó, ilyen formában tetszik, mert ennek története van...
Még a keresztnevünk is azonos... :)
üdv.: Ilonás

Fahéj
Fahéjsze, 2012-01-11 21:02

Kedves Vicikó!
Nagyon kedves a sztorid, eszembe jutott a gyerekkorom, amikor még házi friss tésztából készültek otthon a finomabbnál finomabb tésztaételek.
A darás tésztát pedig imádom. Jól megpirítva a darát, és rá a baracklekvár, jaj de finom is az! :) Szerintem az oviban, iskolában úgy utáltatták meg velünk, hogy nem pirították meg rendesen a darát, azért ízetlen maradt, meg nagyon el is ázott. De a tiéden látszik, hogy tökéletes. Éljen a méltatlanul leszólt, de isteni darás tészta! :))
Üdv: Fahéj

Dömötör
Dömötörsze, 2012-01-11 18:23

Sziasztok!

Én a dara pirítása közben egy zacskó vaniliás cukrot és a művelet vége felé némi őrölt fahéjat szórok rá. Készítettem már úgy is, hogy mazsolát kevertem bele, majd tálaláskor jöhet az igazi fínom házi /akár/ őszibarack lekvár.
Nálunk ez a lekvár a kedvenc.

vicikó
vicikósze, 2012-01-11 23:02

Szia Dömötör!
Nagyon jól hangzanak a Te variációid is!!! Ki fogom próbálni, köszi az ötletet:-)
Üdv: Vici

erykababuci1987
erykababuci1987k, 2012-01-03 20:20

Hehe, ujra ovisnak erzem magam! :-P Viccet felreteve, nagyon finom lett, ugyhogy koszonom a receptet!! :-)

anett_1013
anett_1013h, 2012-01-02 20:44

Szia Vici!
én pont egy olyan kezdő szakács vagyok akinek nagyon jól jön a recepted. ma ez volt az ebéd és isteni lett.
köszönöm!

vicikó
vicikók, 2012-01-03 11:27

Szia Anett!
Örülök, hogy segített... ;-)
Kedves egészségetekre!
Üdv: Vici

pitzburg
pitzburgv, 2012-01-01 23:08

Emlékszem, a húgom éppen akkor költözött össze a párjával a a szüleim házának az emeletén, mikor Édesanyám kórházba került. Apukám is dolgozott, hugi párja is, hát a hugi lelkesen megcsinálta a darás tésztát. Szárazon. Apu szedett egy tányérral és mivel éhes volt, valamennyit evett belőle. (állítólag éjjel egy kis füstölt szalonnával azért elnyomta az ízét)
Este hazaért sógi, meglátta, hogy a kedvence van, na ki is szedett egy jó adagot. Jól meglocsolta lekvárral, megterített magának szépen, leült, látni lehetett az arcán, hogy annyira de annyira kívánja az első falatot. Villára fel, szájba be. Kettő-három rágás, értetlen arc, csodálkozó tekintet. Mire Édesapám megszólal együttérzéssel a hangjában: szokjad fiam.
Húgom azóta sem egy konyhatündér, de Édesanyám szerencsére meggyógyult már :)
Bevallom a receptedet látva megkívántam én is, férjemmel egyeztetve holnap ez lesz az ebéd.:)
És persze B.U.É.K!

Legfrissebb cikkek

8 kedvenc savanyúságreceptünk
8 kedvenc savanyúságreceptünk
Itt a szezon az évi savanyúságadagok elkészítésére – ha már csak a recept hiányzik, segítünk megtalálni a legjobbat!
Tojásból habot - menj biztosra!
Tojásból habot - menj biztosra!
Habcsók, pavlova, szuflé vagy mousse: mind azon múlik, hogyan bánunk a tojásfehérjével. Miben, mivel és hogyan: tudj meg mindent a tojáshabról!
A 112 éves sonka még mindig ehető
A 112 éves sonka még mindig ehető
Legalábbis ezt állítják annak az amerikai múzeumnak a dolgozói, akik nemrégiben ülték meg a sonka 112. szülinapját.
709