Csokis macaron recept

1 adag
327
kcal
Csokis macaron
Csokis macaron
receptkönyvben hozzászólások (11)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ez volt a 2. próbálkozásom macaron sütés terén, és tökéletesen jók lettek!:) Nemrég kaptam egy macaronos könyvet, és nem akartam elhinni, hogy egy ilyen egyszerű receptből, ennyire nagyszerű macaronok sülhetnek ki. Hát sikerült!:)

hozzávalók / 12 adag

Macaron

Csoki ganache

ajánlat

Bárkinek, aki fél és aki nem fél belevágni.:)

receptjellemzők

konyha: francia
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek, karácsonyi édességek, szilveszter
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
diéta: gluténmentes
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: desszert
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

makaron, csokis makaron, macaron
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A leírás bonyolultnak tűnik, ám ez a legegyszerűbb macaron recept, amihez még cukorhőmérő sem kell. Az anyagok előkészítése nagyon fontos: a tojásfehérjéket jól záródó (műanyag) dobozkában, a hűtőben "érleljük" 4-5 napig. A mandulalisztünket, ha nem elég finom szemcséjű, daráljuk át  (a nagyobb szemcsék miatt nem lenne fényes a macaronok teteje).
  2. A sütőt előmelegítjük 160 fokra, hőlégkeverésre. (Ha nem hőlégkeveréses a sütőnk, állítsuk kicsit magasabb fokra.) 3 nagy sütőlemezt kibélelünk sütőpapírral, és semmi ne legyen zsíros.
  3. Elkészítés: a mandulalisztet, a porcukrot és a kakaóport egy száraz edénybe szitáljuk.
  4. A tojásfehérjét és a fokozatosan beleszórt kristálycukrot kemény habbá verjük.
  5. A száraz keverékbe teszünk egy kicsit a habból, elkeverjük, majd a habot fokozatosan hozzáadva (és vigyázva, hogy minél kevésbé törjük össze) fakanállal/spatulával sima masszává keverjük. Ekkor még kemény, de ezután jól átdolgozzuk, amíg a porcukor el nem olvad benne, és a massza a kanalunkról már szalagot képezve folyik le.
  6. A masszát sima csöves habzsákba töltjük, és kis halmokat nyomunk a sütőpapírra, ügyelve, hogy ezek még kicsit terülni fognak, nehogy összeérjenek.
  7. Ezután következik egy nagyon fontos rész: a macaronokat száradni hagyjuk. (Én 50 fokos sütőbe tettem be, de szobahőmérséklet is teljesen jó neki, ha nincs hideg.) Ez a folyamat kb. 0,5-1 óra, akkor jó, amikor már a macaronok tetejét megérintve az ujjunkkal a tészta nem ragad rá, hanem szinte kopog. Ekkor tesszük be a sütőbe.
  8. A szárítás miatt a macaronok elkezdenek emelkedni, és alul talpacskájuk fog képződni, ez adja a jellegzetes formáját. 10-12 perc alatt megsülnek. Úgy ellenőrizhetjük, hogy az ujjunkkal megtapogatjuk a tetejüket. Ha már elég keménynek érezzük, és nem lehet benyomni, készen is vannak.
  9. A kis félgömböket hagyjuk kihűlni, majd leválasztjuk a sütőpapírról. 2-2-t összetöltünk a csoki ganázzsal, nem sajnálva a mennyiségét. Hűtőben kihűtjük, majd tálalás előtt 10 perccel kivesszük, és már fogyasztható is.
  10. Csoki ganázs: a csokit és a vajat egy műanyag tálba tesszük, ráöntjük a forrásban lévő tejszínt, majd addig keverjük, amíg krémes állaga nem lesz. Jól kihűtve használjuk fel.
  • sütési hőfok: 160°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • költség: 2000 Ft
  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
nézettség: 47 225
elküldve: 29
receptkönyben: 558
elkészítve: 12/17
Facebookon megjelent: -

szakács

Norikanorika

Mióta szakács: 2010.06.06.
12 recept

Hozzászólások (11)

klepiéva
klepiévah, 2014-04-14 08:58

Az első próbálkozásom volt macaron ügyben. A második tepsi nagyon jól sikerült. A krém tökéletes.
Eddig nekem ez az egy fajta sikerült. A többinél a krém mindig eláztatja a tésztát.

fhkata
fhkatacs, 2014-03-27 20:23

Nagyon szépek a macaronjaid :) meg szeretném én is próbálni a recepted alapján csak tökmagliszttel és kakaópor nélkül, szerinted sikerülhet? nagyon kezdő vagyok még a cukrászat terén. vagy inkább ne fogjak bele? könnyen el lehet rontani?

Yudy
Yudycs, 2014-03-20 21:53

Nagyon sok boltban megtalálható vidéken is a mandula liszt.

safinyuszi
safinyusziv, 2013-12-01 12:45

Köszönöm a választ!Még soha nem készítettem és nem is ettem csak mesélték,hogy milyen finom.Melyik márka lenne jó?

s.anna
s.annav, 2013-12-01 08:52

Nem jó hozzá, csak állati eredetű tejszín jó hozzá. (A Hulala, a Habmester meg ezek növényi eredetűek, nem megy velük... :/ )

Legfrissebb cikkek

Havas kalandok a Tchibo-val!
Havas kalandok a Tchibo-val!
Ugye senki sem szeret fázni? Csizma, dzseki és kabát. Íme három szívmelengető újdonság a Tchibo téli kollekciójából. (x)
11 élelmiszer, amit ne tegyél a hűtőbe!
11 élelmiszer, amit ne tegyél a hűtőbe!
Legtöbbször egyéni preferenciánk dönt arról, hogy mit teszünk a hűtőbe, de érdemes figyelembe venni, hogy mely alapanyagok ízén és állagán ronthat a nem megfelelő tárolás.
Pohárkrém egy elrontott piskótából
Pohárkrém egy elrontott piskótából
Aki megfordult már a konyhában, az tudja, hogy mennyire egyszerű elrontani még a legegyszerűbb ételt is. Az én bénázásaimból itt egy kis csokor, plusz egy riszájkling recept.
327