Csokis-diós kevert tészta recept

Csokis-diós kevert tészta
Csokis-diós kevert tészta
receptkönyvben hozzászólások (6)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Egy karácsonyi magazinban találtam ezt a receptet. Elég sok minden sütöttem már, de valahogy az ilyen típusú kevert tészták kimaradtak. Aggódtam is, hogy sűrű, tömény lesz. De nagyon finom puha, omlós lett a tészta, másnap pedig, amikor már kicsit kiszáradt, nagyon jó volt reggel egy pohár tejjel.

hozzávalók / 4 adag

Kevert tészta (alap):

  • 20 dkg vaj vagy margarin
  • 15 dkg cukor
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 4 db tojás
  • 35 dkg liszt
  • 1 cs sütőpor

Ízesítéshez:

ajánlat

A pirított dió miatt járul hozzá egy adag karácsonyi hangulat, de az alapanyagok miatt bármikor megsüthető. Az alap kevert tésztát bárhogyan, bármivel lehet ízesíteni.

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
sütési mód: alul-felül sütés
alkalom: Anyák napja, buli receptek, karácsonyi édességek, vasárnapi ebéd
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vega
kalória: átlagos
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert

egyéb elnevezések

diós kevert, csokimázas diós szelet, karácsonyi süti

elkészítés

  1. A margarint vagy vajat alaposan kikeverjük a cukorral és a vaníliás cukorral (robotgépel kb. 10 perc).
  2. Egymás után hozzáütjük a tojásokat, és egynemű masszává keverjük.
  3. A lisztet összevegyítjük a sütőporral, és kis adagokban a masszához keverjük.
  4. Ha túl sűrű a tészta, kevés tejjel vagy tejföllel lazíthatjuk.
  5. Zsiradék nélkül megpirítjuk a diót, félretesszük.
  6. A cukorból karamellt készítünk, és összekeverjük a pirított dióval, majd sütőpapírra simítjuk, hűlni hagyjuk.
  7. 10 dkg étcsokit durvára vágunk, és a karamellás dió felével (apró darabokra vágva) és a tejjel a masszához keverjük.
  8. Kivajazott-lisztezett, kb. 30 cm hosszú magas falú formában 175 fokon 50-60 percig sütjük.
  9. Ha kész, a maradék 10 dkg étcsokit és olajat gőz felett megolvasztjuk, és a kész sütit bevonjuk.
  10. Végül megszórjuk a maradék karamellás dióval.
  • sütési hőfok: 175°C
  • sütési mód: alul-felül sütés

statisztika

beküldve:
nézettség: 11 410
elküldve: 15
receptkönyben: 305
elkészítve: 4/11
Facebookon megjelent: -

szakács

Laura36

Mióta szakács: 2011.01.14.
49 recept

Hozzászólások (6)

mandiszilvia
mandiszilviacs, 2013-11-21 17:04

Nagyon szuper a recept! Igaz nekem kicsit túl omlós lett, de a karamellás dió az valami isteni!! Attól féltem hogy megeszem mielőtt bele keverem a tésztába :)) Karácsonyra biztosan elkészítem megint!

Adrienn-B.
Adrienn-B.p, 2013-11-01 15:16

Szia!
A karamellt hogy kell pontosan készíteni a cukorból? Még nem csináltam ilyet.
Adrienn

Laura36
Laura36p, 2013-11-01 16:57

Szia!

Egy serpenyőben kezd el hevíteni a cukrot, és szép lassan elkezd karamellizálódni!

angelaa
angelaav, 2013-10-27 21:22

Kedves Laura!
Tetszik a recepted,amit gyorsan el is mentettem.Köszönöm!
Üdv:
angelaa

rika862
rika862v, 2013-10-27 14:59

Kedves Laura!
Nem is értem, hogy miért nem írtak hozzászólást ehhez a recepthez.
Ma megsütöttem, és isteni finom lett. Tényleg nagyon puha, omlós és ízletes. Köszönöm szépen, hogy feltetted! Nem utoljára készítettem el!
Üdv: Rika

Legfrissebb cikkek

Édesburgonyát a balkonra!
Édesburgonyát a balkonra!
Az édesburgonya más néven batáta nemcsak, finom, és egészséges, a krumplihoz hasonló módon rendkívül sokféleképpen elkészíthető, de van még egy kevésbé ismert tulajdonsága.
Az anyaméhben kialakul az ízlésünk?
Az anyaméhben kialakul az ízlésünk?
Bizonyos ízekre már a méhben fogékonyak leszünk. Ha szeretnék, hogy gyermekük jó szívvel egye meg a főzeléket, a várandós anyukáknak szülés előtt el kell kezdeniük a nevelést.
Húsvéti sonka extrákkal
Húsvéti sonka extrákkal
Idén kicsit megbolondítottam a húsvéti sonkát, és mindenkinek ezt tanácsolom, aki valami különlegességet szeretne az idei ünnepen az asztalra tenni!