Citromszirupos sütemény recept

Citromszirupos sütemény
Citromszirupos sütemény
60 perc / előkészület: 15 perc sütés: 45 perc
receptkönyvben hozzászólások (9)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Amikor kicsi voltam, és nem volt otthon édesség, de nagyon vágytam rá, a nagymamám adott nekem félbevágott citromot egy kis kristálycukorba forgatva. Ezt idézi nekem ez a sütemény, így nagyon örültem, amikor rábukkantam.
Ennek a receptnek az alapötletét szintén Nigella-tól vettem, gondolom már kiderült, hogy számomra ő egyfajta példakép a konyhában.:-) Szeretem, ahogy észreveszi az apró csodákat, amiket a leghétköznapibb hozzávalók jelentenek, és látni lehet, hogy nagyon élvezi, amit csinál. Na, de ennyit erről.
A változtatásom ebben a szirupos, édes csodában csak annyi, hogy jobban szeretem, ha ennek a süteménynek a pikantériáját és édességét inkább a szirup adja. Így egy leheletnyivel kevesebb cukrot teszek a tésztába, és alaposan megöntözöm sziruppal a sütit, hogy jól átigya, és már majdnem "tocsogós" legyen (na, de azért csak majdnem :-).
Azt hiszem ez az a sütemény, ami valóban hihetetlenül egyszerű, mégis nagyszerű.

hozzávalók / 4 adag

A tésztához

A sziruphoz

ajánlat

Ha szeletelve tálaljuk (bár ha nem, akkor is), lehet díszíteni citromfű levelével, illetve egy szelet kristálycukrozott citromkarikával.

receptjellemzők

konyha: angol
mikor: mindig
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

citromos sütemény, citromos rúd citromsziruppal
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tojást, a kristálycukrot, a margarint és lereszelt citromhéjat összekeverjük.
  2. A lisztet összekeverjük a sütőporral, és beletesszük a csipetnyi sót.
  3. A lisztes egyvelegbe lassanként belekeverjük a tojásos-cukros-margarinos keveréket, majd hozzáadjuk a tejet, amikor a tészta sűrűsödik.
  4. Ha készen vagyunk ezzel, akkor kivajazunk, -lisztezünk egy gyümölcskenyér-formát, és beleöntjük a tésztát, majd előmelegített sütőben megsütjük.
  5. Amíg sütjük a süteményt, elkészítjük a szirupot. A porcukrot és a citromlevet egy kisebb mérteű lábasba tesszük, és addig hevítjük lassan, amíg a porcukor teljesen fel nem olvad.
  6. Ha a sütemény elkészült, fogpiszkálóval alaposan megszúrkáljuk a tetejét jó sok helyen, majd a kihűlt szirupot ráöntjük a tetejére. Bánjunk bőkezűen a sziruppal, rázogassuk meg, hogy egyenletesen kerüljön a süteményre, és hagyjuk, hogy az egészet átitassa.
  7. Várjuk meg, amíg a sütemény teljesen kihűl, majd ezután vegyük csak ki a formából, hogy ne essen szét.

  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 23x13x7 cm

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 2
össznézettség: 7 548
elküldve: 3
receptkönyvben: 165
elkészítve: 5/7
Facebookon megjelent: -

szakács

Luri

Mióta szakács: 2011.03.16.
2 recept
hirdetés

Hozzászólások (9)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Luri
Luri / Luri h, 2011-07-25 13:26

Kedves Bakiko! Nagyon örülök, hogy sikert aratott a süti!:-) Valóban egyszerűen nagyszerű kis csoda.:-)

bakiko
bakiko h, 2011-05-02 12:21

Imadom a citromos sutiket, megsutottem Husvetra rogton dupla adagban mindenkinek nagyon izlett, jovo heten vendegek jonnek szerintem nekik is megsutom. Szoval koszonom ezt az egyszeru de nagyszeru receptet

Luri
Luri / Luri p, 2011-04-15 21:02

Kedves Bendika, nagyon örülök, hogy ilyen sikert aratott a süti a családban és igazán nagy megtiszteltetés, hogy megosztod a receptet a blogodban.:-)
Maracska, sajnos nem tudom, hogy lehet-e itt nyomtatni, de én sem találtam ilyesmi alkalmazást sajnos. Viszont Peterapo javaslatával megoldódik a probléma, valóban, így egészen egyszerű, köszönjük a tippet.:-)

Maracska
Maracska sze, 2011-04-13 21:19

A mult heten sutottem ehhez hasonlot, majd osszehasonlitom a hozzavalokat.
Az is finom volt, de en mar csak vajjal sutok, gondolom abbol egy par grammal kevesebb kell.
Ja es a tetejet a citromos porcukros mazzal kentem be.

Most regisztraltam, hogy a nyomtatas alkalmazasat hasznalhassam, de hat nincs sajna :(
Vagy csak en vagyok bena?

peterapo
peterapo cs, 2011-04-14 08:00

Másold a receptet egy Word doksiba, Kedves Maracska, és azt már simán tudod nyomtatni...

Bendika
Bendika / Bendika sze, 2011-04-13 20:47

Kedves Luri! Ez valami isteni lett. A család 10 perc alatt behabzsolta és kérte, hogy süssek még egy adagot.

Köszönöm ezt az ISTENI FINOM CITROMOS SÜTIT.

685