r
Nosalty Logó

Apfelstrudel, a világhírű osztrák almás rétes

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Rosanics Petra
Apfelstrudel, a világhírű osztrák almás rétes
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
190 °C
  • 4% Fehérje
  • 32% Szénhidrát
  • 13% Zsír

rétestészta

töltelék

Összesen 453 kcal
  • 4% Fehérje
  • 32% Szénhidrát
  • 13% Zsír

rétestészta

töltelék

Összesen 5444 kcal
  • 4% Fehérje
  • 32% Szénhidrát
  • 13% Zsír

rétestészta

töltelék

Összesen 234 kcal
  • 4% Fehérje
  • 32% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 51% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.4 g

Zsír

  • Összesen
    22.6 g
  • Telített zsírsav
    12 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    7 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    79 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    427.2 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    20 mg
  • Kálcium
    52 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    20 mg
  • Foszfor
    95 mg
  • Nátrium
    237 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    56.3 g
  • Cukor
    13 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    90.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    157 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    7 mg
  • D vitamin:
    7 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    31 micro
  • Kolin:
    36 mg
  • Retinol - A vitamin:
    153 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    50 micro
  • β-crypt
    10 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    68 micro
Összesen 453 kcal
  • 4% Fehérje
  • 32% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 51% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    89.2 g

Zsír

  • Összesen
    271.3 g
  • Telített zsírsav
    145 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    90 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    20 g
  • Koleszterin
    943 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    5126.5 g
  • Cink
    8 mg
  • Szelén
    241 mg
  • Kálcium
    629 mg
  • Vas
    17 mg
  • Magnézium
    242 mg
  • Foszfor
    1139 mg
  • Nátrium
    2842 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    7 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    675.5 g
  • Cukor
    158 mg
  • Élelmi rost
    45 mg

VÍZ

  • Összesen
    1090 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1889 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    10 mg
  • C vitamin:
    81 mg
  • D vitamin:
    79 micro
  • K vitamin:
    48 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    17 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    376 micro
  • Kolin:
    435 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1832 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    602 micro
  • β-crypt
    118 micro
  • Likopin
    1 micro
  • Lut-zea
    816 micro
Összesen 5444 kcal
  • 4% Fehérje
  • 32% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 51% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    3.8 g

Zsír

  • Összesen
    11.7 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    41 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    221.2 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    10 mg
  • Kálcium
    27 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    10 mg
  • Foszfor
    49 mg
  • Nátrium
    123 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    29.1 g
  • Cukor
    7 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    47 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    81 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    3 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    16 micro
  • Kolin:
    19 mg
  • Retinol - A vitamin:
    79 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    26 micro
  • β-crypt
    5 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    35 micro
Összesen 234 kcal

Hozzávalók

rétestészta

töltelék

Elkészítés

rétestészta

  1. A kétféle lisztet átszitáljuk, majd egy nagy keverőtálban hozzáöntjük a többi hozzávalót is.
  2. Kézzel vagy kézi robotgéppel elkezdjük gyúrni-dagasztani. Akkor van készen a tészta, amikor szép fényes és már alig ragad. Ez géppel 10-15 percet vesz igénybe, kézzel valamivel hosszabb a folyamat.
  3. A fényesre dagasztott tésztát folpackba csomagoljuk, majd pár óra hosszat a hűtőben pihentetjük.
  4. Tiszta abroszt vagy terítőt veszünk elő és alaposan megszórjuk rétesliszttel. A pihentetett tésztát kettévágjuk, majd először kézzel kezdjük nyújtogatni, nagyjából úgy, mintha pizzát készítenénk. Ezután tegyük a rétestésztát az abrosz közepére, és óvatosan húzogassuk ki a széleit körkörösen haladva a tészta körül.
  5. Amikor már szép áttetsző a tészta de még nem szakad, akkor tökéletes - de akkor se essünk kétségbe, ha pár helyen kilyukad, hiszen fel fogjuk tekerni.

töltelék

  1. Amíg a tészta a hűtőben pihen, előkészítjük a tölteléket. Ehhez először pár kanál (kb. 50g) vajon lepirítjuk a zsemlemorzsát, a cukrot pedig összekeverjük a fahéjjal. Mindkettőt félretesszük.
  2. Egy nagy tálba vizet öntünk, belefacsarjuk a citrom levét - ebbe tesszük az almát felhasználásig, így nem fog megbarnulni. Az almákat (érdemes többfélét használni vegyesen) meghámozzuk, félbevágjuk, majd vékonyan felszeleteljük.
  3. Amikor a tésztanyújtással végeztünk, lekenjük a egészet olvasztott vajjal vagy zsírral, majd megszórjuk a pirított zsemlemorzsával és a fahéjas cukorral.
  4. Az almát lecsepegtetjük, majd a tészta harmadára fektetjük az almaszeleteket. A rétest ezután az abrosz segítségével feltekerjük, majd sütőpapírral bélelt tepsire tesszük.
  5. A feltekert rétes tetejét lekenjük vajjal és megszórjuk kevés fahéjas cukorral. 190 fokos sütőbe tesszük és 30 perc alatt készre sütjük. Amíg sül az első rétes, pont van időnk a tészta másik felét is elkészíteni.
  6. A kész rétest hagyjuk picit hűlni, majd megszórjuk porcukorral. Ízlés szerint tejszínhabbal tálaljuk.
  • Sütés hőfoka: 190 °C
  • Sütés ideje: 30 perc
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 187
  • Tegnapi nézettség: 17
  • 7 napos nézettség: 117
  • Össznézettség: 24018
  • Feltöltés dátuma: 2022. május 09.

Ajánló

A rétestészta receptje univerzális, másmilyen töltelékkel is remekül elkészíthető. A kész rétes jól záródó dobozban napokig puha marad.

Receptkategóriák

Apfelstrudel, a világhírű osztrák almás rétes
Rosanics Petra 316 recept

Bár mi, magyarok is nagy rétesrajongók vagyunk, nyugati szomszédjaink nálunk is magasabb szinten űzik a strudelsütést. A legnépszerűbb és leghíresebb verzió kétségkívül a bécsi Apfelstrudel, azaz almás rétes, amit több, mint három évszázada fogyasztanak Ausztria területén. Az autentikus kávézókban és cukrászdákban a mai napig házi tésztából készül, a gazdag almás tölteléket pedig gyakran tejszínhabbal koronázzák meg tálaláskor. Így fogyasztják Tarantino második világháborús filmjében, a Becstelen brigatykban is, ahol Hans Landa, a kegyetlen SS-tiszt egy párizsi kávézóban rendeli meg hazája specialitását, természetesen egy nagy pohár tej és jó adag feszültség kíséretében.

Hozzávalók

rétestészta

töltelék

Címlapról ajánljuk

További cikkek