12 bolti májkrémet kóstoltunk végig - ezt a kényes sorrendet állítottuk fel

Sokat gondolkoztunk, mit teszteljünk, a májkrém mellett döntöttünk - 12 bolti fajtát vettünk és ettünk végig, hogy megmondjuk, szerintünk melyik milyen!

A májkrém egy alap magyar háztartásban, amelyik nem vegetáriánus vagy nagyon újhullámos egészen biztosan fel-felbukkan. Szeretjük, olcsó, és vitán felül a kedvenc szendvicskencék közt szerepel kis országunkban.

Tudjuk, hogy a májkrém nem a magas gasztrokultúra szereplője, félreértés ne essék. Kérdés viszont, hogy ténylegesen mit tapasztalunk, ha elkezdjük kicsit komolyabban nézegetni azokat a bizonyos címkéket, milyen százalékban találunk bennük májat és egyéb adalékanyagot, ár/értékarányuk megfelelő-e, na és hogy finomak-e. Nekiestünk, teszteltünk- ezek egy átlag magyar boltban mind megtalálható SERTÉSmájkrémek.

Az elemzés nem szakértői, hanem szubjektív, ez fontos.

Ezt a sorrendet állítottuk fel:

12. Szegedi Zrt. Konzerv

Küllem: retró konzerv, szoci, csúnya, még nyitója sincs, "legalja"

Állag: fehéres tömb, homogén paszta

Íz: savanykás, lisztes, tömött, semmi májíz

Májtartalom: 12% (legalacsonyabb érték)

ÁR: 69 Ft / 65 g

11. SPAR Májas - tömlős

Küllem: csúnya, robosztus, kutyakaja jellegű design

Állag: az egyetlen, ami szinte vágható, kemény, párizsiszerű, fehéres színű

Íz: fojtós, lisztes, íztelen

Májtartalom: 25%

ÁR: 229 Ft / 250 g

10. HAMÉ sertésmájas pástétom - aludobozos

Küllem: csúnya, retró

Állag: habosított, mousse-szerű, aszpikos réteggel a tetején

Íz: macskakajaszerű, műízű, löncshúsos

Májtartalom: 14%

ÁR: 89 Ft / 48 g

9. GLOBUS sertésmájkrém - konzerv

Küllem: retró konzervdoboz, praktikus nyitó

Állag: tömbös, homogén, finomra darált massza

Íz: vasízű, "sátorozós májkrém", elég íztelen

Májtartalom: 26% (külön felfigyeltünk a vérpigmentre, mint összetevőre)

ÁR: 99 Ft / 65 g

8. Szegedi Paprika Zrt. Sertésmájkrém - konzerv

7.Szegedi Paprika Zrt. Sertésmájkrém - aludoboz

Házi májkrémet is készíthetsz könnyedén!

ÁR: 99 FT / 62 g

Májtartalom: 25%

Íz: sötét szín, porízű, feltűnően száraz és fojtós

Állag: tömb, sűrű, száraz

Küllem: a legretróbb májkrém, gyerekkori, nosztalgikus

Küllem: "nem szép"

Állag: aszpikszerű darabok láthatóak, massza

Íz: nagytestvéréhez képest (eggyel feljebb) krémesebb, kevéssé száraz

Májtartalom: 25%

ÁR: 99 FT / 50 g

6. KAISER Májas - tömlős

Küllem: "konyhaasztalra való Família Kft. design"

Állag: feltűnően élénk rózsaszínes krémes

Íz: finom, habosabb, mint kéne, mellékíze van, túl lágy

Májtartalom: 26% - az egyik legmagasabb

ÁR: 299 FT / 200 g

5. Nádudvari Majorannás Májas - tömlős

Küllem: magyaros, kedves rajz

Állag: krémes, pépes

Íz: finom vajas íz, van aki szerint túl domináns a majoranna

Májtartalom: 25%

ÁR: 139 FT / 110 g

4. Nádudvari sertésmájas - tömlős

Küllem: magyaros, kedves rajz

Állag: krémesebb állag

Íz: finom, krémes, májas íz

Májtartalom: 25%

ÁR: 139 FT / 110 g

3. PICK Kenőmájas - tömlős

ÁR: 229 FT / 150 g

Májtartalom: 25%

Íz: sertés utóíz, fűszeres, pépes, finom

Állag: feltűnően barna "szoláriumos színű", hamar barnul

Küllem: klasszikus csomagolás

2. LANDHOFF parasztmájas - viaszos tömlős

Küllem: többek szerint kutyakaja-csomagolás, mások szerint minőségi design

Állag: legkevésbé homogén állag, patés, nincs pépesítve, máj- és szalonna-darabokkal

Íz: finom, nincs utóíz

Májtartalom: 28% (és 52% sertéshús - ez a legjobb összetevők terén)

ÁR: 599 FT / 200 g

1. GYULAI májas - tömlős

Küllem: klasszikus, "nagyis" design

Állag: pépes, krémes

Íz: finom, vajas, krémes, mindenkinek ízlik

Májtartalom: 25%

ÁR: 199 FT / 125 g

Ezeket olvastad már?

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek