Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Spenót kenyérmentesen Gabystól recept

hozzászólások (23)

tápanyagtartalom-megoszlás

TOP ásványi anyagok

Nátrium
Mangán
Kálium
Magnézium

TOP Vitaminok

K Folát A C

tápanyagtartalom / 1 adag

fehérje

Összesen:
9.3 g

zsír

Összesen:
10.9 g
Telített zsírsav:
4 g
Egyszeresen telítetlen zsírsav:
4 g
Többszörösen telítetlen zsírsav:
1 g
Koleszterin:
97 mg

ásványi anyagok

Összesen:
3.2 g
Kalcium:
196 mg
Vas:
4 mg
Magnézium:
134 mg
Foszfor:
142 mg
Kálium:
959 mg
Nátrium:
1718 mg
Cink:
1 mg
Réz:
0 mg
Mangán:
1 mg
Szelén:
12 µg

szénhidrát

Összesen:
25.2 g
Összes cukor:
12 g
Élelmi rost :
4 g

víz

Összesen:
169.3 g

vitaminok

Összesen:
0.1 g
C vitamin:
47 mg
Tiamin - B1 vitamin:
0 mg
Riboflavin - B2 vitamin:
0 mg
Niacin - B3 vitamin:
1 mg
Pantoténsav - B5 vitamin:
0 mg
B6 vitamin:
0 mg
Összes folát:
328 µg
A vitamin (RAE):
799 µg
E vitamin:
3 mg
K vitamin:
782 µg
D vitamin:
0 µg
B12 Vitamin:
0 µg

tápanyagtartalom a teljes receptre / 4 adag *

fehérje

Összesen:
37 g

zsír

Összesen:
43.6 g
Telített zsírsav:
16 g
Egyszeresen telítetlen zsírsav:
18 g
Többszörösen telítetlen zsírsav:
6 g
Koleszterin:
389 mg

ásványi anyagok

Összesen:
12.6 g
Kalcium:
783 mg
Vas:
20 mg
Magnézium:
536 mg
Foszfor:
570 mg
Kálium:
3838 mg
Nátrium:
6878 mg
Cink:
4 mg
Réz:
1 mg
Mangán:
6 mg
Szelén:
52 µg

szénhidrát

Összesen:
100.7 g
Összes cukor:
45 g
Élelmi rost :
15 g

víz

Összesen:
677.1 g

vitaminok

Összesen:
0.2 g
C vitamin:
185 mg
Tiamin - B1 vitamin:
1 mg
Riboflavin - B2 vitamin:
1 mg
Niacin - B3 vitamin:
6 mg
Pantoténsav - B5 vitamin:
1 mg
B6 vitamin:
1 mg
Összes folát:
1312 µg
A vitamin (RAE):
3194 µg
E vitamin:
14 mg
K vitamin:
3129 µg
D vitamin:
3 µg
B12 Vitamin:
1 µg

tápanyagtartalom / 100 g *

fehérje

Összesen:
3.1 g

zsír

Összesen:
3.6 g
Telített zsírsav:
1 g
Egyszeresen telítetlen zsírsav:
1 g
Többszörösen telítetlen zsírsav:
0 g
Koleszterin:
32 mg

ásványi anyagok

Összesen:
1.1 g
Kalcium:
67 mg
Vas:
1 mg
Magnézium:
45 mg
Foszfor:
48 mg
Kálium:
321 mg
Nátrium:
574 mg
Cink:
0 mg
Réz:
0 mg
Mangán:
0 mg
Szelén:
4 µg

szénhidrát

Összesen:
8.4 g
Összes cukor:
3 g
Élelmi rost :
1 g

víz

Összesen:
56.5 g

vitaminok

Összesen:
0 g
C vitamin:
15 mg
Tiamin - B1 vitamin:
0 mg
Riboflavin - B2 vitamin:
0 mg
Niacin - B3 vitamin:
0 mg
Pantoténsav - B5 vitamin:
0 mg
B6 vitamin:
0 mg
Összes folát:
110 µg
A vitamin (RAE):
267 µg
E vitamin:
1 mg
K vitamin:
261 µg
D vitamin:
0 µg
B12 Vitamin:
0 µg

Hozzászólások (23)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Kyraemett
Kyraemett Tue, 2014-12-16 15:54

Nálunk a spenót állandó vita tárgya, én így főzöm, kenyér nélkül, de cukor helyett borsot teszek bele (semmilyen főzelékbe nem teszek cukrot). Párom hasonlóan főzi, de ő nem tesz bele tejet, konkrétan színtiszta spenótot eszel.Kenyér, zsemle nem mehet bele,sőt, én semmit nem eszek hozzá.A kérdésre, hogy mivel eszed? A válasz nálam mindig annyi, hogy kanállal. :) Azt hiszem talán az ínyesmester szakácskönyvében olvastam, hogy vétek borsozni meg fokhagymázni, mert elvész a spenót íze,de ezt a variációt pl. el nem tudnám képzelni.

Gabys
Gabys / Gabys Tue, 2014-12-16 16:07

Kedves Kyraemett,
tökéletesen igazad van, egyszázegymillió formában lehet elkészíteni a spenótot. Ki így, ki úgy szereti. Nálam a vízes, kenyeret vagy zsemlét belefőzős variáció szóba se jöhet. Nálunk nincs vita:) A férjem az egyetlen aki nem eszi meg semmilyen formában (sóskát sem) mert : Zöld!! Egyszerű férfi indok:) Viszont mi így szeretjük, ahogy leírtam, picit édesen, mert így elveszi a spenót enyhe "vad" ízét. Talán egyszer próbáld ki:) Kellemes ünnepi készülődést kívánok Neked! Üdv:Gabi

szbarby
szbarby Mon, 2014-02-17 09:21

Szia!
Én ma fogok másodszor készíteni spenótot, az első nagyon érdekesre sikerült...hát nem is tudom hogy írjam körbe...a tányér szélén látszódott a tej így körbe, talán túl sok lett nem is tudom, olyan folyós volt...ízre egyébként nem volt rossz :D
Na szóval ma újra neki ugrom a Te recepted alapján...egy kérdés...ha a rántást kihagyom belőle, akkor nagyon folyós lesz? Az az igazság, hogy szeretném liszt nélkül csinálni :) valami ötlet?

noy1985
Noy / noy1985 Wed, 2014-11-26 19:52

Én keményítővel sűrítek. Semmi plusz ízt nem ad hozzá és csomós sem lesz. Keverd el tejben és sűrítsd azzal. Levest, Főzeléket is azzal sűrítek habarás, rántás helyett.

Gabys
Gabys / Gabys Mon, 2014-02-17 12:02

Szia:)
Hű, izgalmas a kérdésed:) Én minden főzeléket behabarok, vagy rántást csinálok hozzá, mert ettől veszi fel a főzelék jellegét (szerintem). Ha az első spenótodnál a tányér szélén látszott a tej, akkor talán az lehetett a baj, hogy nem főzted össze elégé, és kicsapodott. Elvileg megcsinálhatod a spenótot rántás nélkül is. Én hagynám a spenótot kicsit felolvadni, úgy tenném rá a fokhagymás zsírra. Pici tejet tennék hozzá, és apránként adagolnám, hogy picit hígabb, de krémes állagot kapjak. A tojás összetartja majd a főzeléket. Egyenként tedd bele és türelmesen kevergesd, szerintem sikerülnie kell. Remélem tudtam segíteni, kíváncsian várom a végeredményt:) Szép hetet:) Gabi

Gabys
Gabys / Gabys Sun, 2014-02-02 18:05

Nagyon örülök, hogy ízlett és köszönöm, hogy megírtad:) Kedves egészségetekre! Üdv: Gabi

odzsika
Odzsika / odzsika Sat, 2013-01-05 20:35

Viszonylag még kezdő vagyok, de nagyon örülök, hogy rátaláltam a receptedre, mert ledöbbentem, hogy egyesek kenyeret vagy vizet raknak a spenótba! Anyu tejjel és rántással csinálja, de mivel a rántás és én nem igazán vagyunk jóban ezért holnap a te verziódat fogom kipróbálni, igazán jól hangzik! Remélem sikerem lesz vele.

Gabys
Gabys / Gabys Sat, 2013-01-05 20:50

Kedves odzsika,
köszi a megelőlegezett bizalmat:) De azért figyuzz rá a leírásomra, én is rántással kezdem, bár az elején, azt engedem fel tejjel, aztán mehet bele a spenót. Nagyon szorítok Neked, bizti sikerülni fog. Várom a visszajelzésedet, kíváncsi vagyok a végeredményre:) Szép estét Neked, Gabi

odzsika
Odzsika / odzsika Sat, 2013-01-05 20:57

Láttam köszi, de itt legalább le van írva hogy ekkora adaghoz mennyi liszt kell és gondolom a tojás is sűríti. Azt nem szeretem, hogy jön az a rész, hogy berántjuk ilyen olyan rántással, de hogy mennyi liszt kell bele azt még sokszor nem érzem..

Gabys
Gabys / Gabys Sat, 2013-01-05 21:06

Jahh, hogy a rántástól félsz:) Nem csodálom, kezdőként nekem is rémálom volt...vékony rántás, közepes, rózsaszín, meg mittudoménmég miket olvasgattam. Na jó ok, de hogy a fenébe kell megcsinálni???? Miből, mennyi....? Megpróbálok segíteni, tedd bele a lábasba a 2 kanál zsírt, olvaszd fel takarékon, és elsőre 1 púpos ek. lisztet tegyél bele, kevergesd el, ha nem krémes és a zsír folyik, tegyél még hozzá lisztet, amíg olyan kellemes krémes állagot kapsz. Persze mindezt takarékon, alacsony hőfokon, nehogy megégjen. Ha az állag sikerült, mehet bele a belenyomott fokhagyma. Együtt legyen egy picit rózsaszínű, halvány pirosas. Ne barnuljon az alja se, ahogy kevered. Menni fog, biztos vagyok benne:)

odzsika
Odzsika / odzsika Sun, 2013-01-06 14:35

áhá, hogy takarékon kell cisnálni a rántást.. na ezért égett eddig mindig oda :D fini lett az ebéd, köszönöm a részletes leírást!

Gabys
Gabys / Gabys Sun, 2013-01-06 17:07

Heuréka:D Örülök, hogy megoldódott a rántás problémaköre:) Annak különösen örülök, hogy ízlett is, egészségetekre! Üdv, Gabi

Sancho
Sancho Thu, 2012-11-22 14:39

Ebben igazad van. Az ázott kenyeret én sem szeretem az ételben, kivétel a fasírt, mert abba teszek. Mutter abba se. Elég, ha a tányéromba, főleg levesbe beleesik egy darab kenyér, s szétmászik, akkor annak már csak a disznó örvend. Különben én is így készítem a spenótot.

Gabys
Gabys / Gabys Thu, 2012-11-22 15:25

Hali:)
Örülök, hogy egyetértünk. A drága Mama azt mondta, mikor fanyalogva ettem a kenyér(zsömle) darabos spenótot és megkérdeztem minek a kenyér bele: "hát így lakunk jól gyerekem". Én szeretem a kenyeret, de... külön enni. Már ha akarok.....pl. gulyásleves mellé. Nahh szóval nem és nem:) A fasírtba pedig nem árt azé a zsömle vagy a kenyér:)

negyedkilenc
hami / negyedkilenc Mon, 2012-11-12 14:51

"A kenyérféléktől, zsemlemorzsától meg egyenesen elvesztem a hajam." kenyérről szó sem lehet, nincs se benne se mellette, de két ek zsír és 2 nagy ek liszt és 4-5 ek cukor van benne? :) Érdekes nézőpont, egyetértek az előttem szólóval, ahány ház annyi szokás :)

Gabys
Gabys / Gabys Mon, 2012-11-12 15:00

bocsánat, de ezt most nem értem:) A spenótba belefőzőtt zsemlemorzsára vagy beáztatott és belefőzött zsemlére, kenyérre gondoltam. A 2 ek. zsír+ liszt = rántás A cukor pedig valóban ízés dolga. Mi kicsit édesebben szeretjük. Sokan bundás kenyeret esznek hozzá, azzal nincs semmi bajom:)

negyedkilenc
hami / negyedkilenc Mon, 2012-11-12 15:38

bocsi, én az egészségesség jegyében értelmeztem az írásodat, azt hittem ezért zárkózol egy így a kenyértől :) ezért volt furcsa a többi hozzávaló. Már látom hogy ennek más oka van.

A kép nagyon tetszik az ételről :)

Gabys
Gabys / Gabys Mon, 2012-11-12 16:07

Örülök, hogy sikerült megértetnem magam:) A vízzel+ kenyérfélékkel főzés ellen "tiltakozom" csupán. Ezért merészkedtem leírni, megosztani a sajátomat:) Tudom azt is, hogy ez egy másik ízvilág, ismerve a másikat.
Az egészségesség jegyét pedig picit elviccelve azt szoktam mondani: küzdök az anorexia ellen, csülkös bablevessel....:)
És nagyon szépen köszönöm a dicséretet a képről:)

pitzburg
p2 / pitzburg Mon, 2012-11-12 14:30

Ahány ház, annyi szokás :)
Egyébként én még sosem ettem olyat, ami zsemlével vagy kenyérrel van csinálva, de olyat sem ami tojással :) Simán rántásosan csinálom. A cukor mindig kimarad, még erről pl nem is hallottam :)

Szerintem a lényeg, hogy te és a családod vagy akinek főzöd megegye és elégedetten álljon fel az asztaltól. :) A te receptjeidet olvasva, én szívesen lennék mindennap a vendéged, és az sem érdekelne mivel sűríted a spenótot :)))))

Gabys
Gabys / Gabys Mon, 2012-11-12 14:55

Szió:)
Tökéletesen igazad van, ahány ház stb... Azt is tudom jól, nagyon nehéz a jól vagy rosszul rögzült szokásokon túllépni. Én csak egy másik alternatívát ajánlottam fel. Elég gyakran látom ezt a vizes + zsemlés megoldást. Én tényleg berzenkedem ellene. Anyósomat szerencsére leszoktattam róla:) A rántásos megoldással csinálom én is, mint látod. A cukor (ki mennyit szeret benne) elveszi a végén a spenót (szerintem) vad ízét. Tojást pedig azért teszek bele, mert (zsemle vagy kenyér helyett) krémessé és sűrűbbé teszi a spenótot. Annak viszont nagyon örülök, hogy tetszenek a receptjeim. Válassz, megfőzőm és csapunk egy nagy virtuális "zabálást" :))) Üdv, szép napot Neked: Gabi

226
spenót 900 g
sertészsír 2 ek
finomliszt 2 púpozott ek
fokhagyma 4 gerezd
tej 0.5 dl
tojás 2 db
4 kk
cukor 4 ek