r
Nosalty Logó

Birsalmasajt pirított dióval

cukrot taratalmaz laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
Tomatotree
Birsalmasajt pirított dióval
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 1% Fehérje
  • 57% Szénhidrát
  • 1% Zsír
Összesen 814 kcal
  • 1% Fehérje
  • 57% Szénhidrát
  • 1% Zsír
Összesen 3253 kcal
  • 1% Fehérje
  • 57% Szénhidrát
  • 1% Zsír
Összesen 171 kcal
  • 1% Fehérje
  • 57% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 42% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    1.8 g

Zsír

  • Összesen
    4.5 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    120.2 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    2 mg
  • Kálcium
    31 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    24 mg
  • Foszfor
    52 mg
  • Nátrium
    8 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    201.3 g
  • Cukor
    175 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    148.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    3 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    35 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    13 micro
  • Kolin:
    4 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1 micro
  • β-crypt
    5 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    3 micro
Összesen 814 kcal
  • 1% Fehérje
  • 57% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 42% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.4 g

Zsír

  • Összesen
    17.8 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    13 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    480.7 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    9 mg
  • Kálcium
    123 mg
  • Vas
    6 mg
  • Magnézium
    97 mg
  • Foszfor
    208 mg
  • Nátrium
    34 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    805.2 g
  • Cukor
    702 mg
  • Élelmi rost
    16 mg

VÍZ

  • Összesen
    592.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    13 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    140 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    54 micro
  • Kolin:
    15 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    6 micro
  • β-crypt
    18 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    12 micro
Összesen 3253 kcal
  • 1% Fehérje
  • 57% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 42% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    0.4 g

Zsír

  • Összesen
    0.9 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    25.4 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    1 mg
  • Kálcium
    6 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    5 mg
  • Foszfor
    11 mg
  • Nátrium
    2 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    42.5 g
  • Cukor
    37 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    31.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    7 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    3 micro
  • Kolin:
    1 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1 micro
Összesen 171 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A birset negyedekbe vágjuk, meghámozzuk, a magházát kivájjuk, és a hibás részektől is megszabadítjuk. Kezekre vigyázni, mert ez embert próbáló feladat! :)
  2. Egy méretes fazékba rakjuk, közben rácsepegtetünk egy keveset a citrom kifacsart levéből.
  3. 2-3 ujjnyi vizet öntünk alá, és felforraljuk. Ez is odafigyelést igényel, mert a kevés vízben esetleg odakaphat.
  4. Megvárjuk, míg langyosra hűl, majd botmixerrel egyenletesre pürésítjük. Ezt a netto mennyiséget lemérjük, és kilónként 70 dkg cukrot hozzáadva, újra feltesszük főni.
  5. Folyamatos keverés közben felforraljuk, a cukor addigra jól elolvad benne, és az a kevés víz, amiben az első főzéskor tettük, elpárolog, a birsmassza szépen besűrűsödik.
  6. Közben hideg vízzel kiöblítünk néhányműanyag edénytvagy magasabb falú tálcát, amibe majd öntjük a sajtnak valót, és egy teflonedényben zsír nélkülmegpirítunk egy marék diót.
  7. Ha a fakanálról már csak nehezen cseppen le, és egy kis tányérra cseppentve nem folyik, akkor elkészültünk.
  8. Másfél-kétujjnyi magasságnál ne terítsük vastagabbra. Ha kihűlt, csak egy selyempapírtvagy papírtörölközőt terítünk az edényekre, hogy levegőzzön a bisalmasajt. Másnapra teljesen megköt, akár át is fordíthatjuk, hogy az alja kerüljön felülre.
  9. Dugjuk el jól, ha sütibe is szeretnénk belőle használni, ha csak nassnak készült, 1-2 nap után már fogyasztható is!
  • Elkészítettem: 20 alkalommal
  • Receptkönyvben: 112
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 0
  • Össznézettség: 25312
  • Feltöltés dátuma: 2012. október 19.

Ajánló

Anyu is minden évben csinál birsalmasajtot, én is. Az övé inkább sárga szokott lenni, az enyém meg inkább piros. Sose értettük, min múlik, míg egyszer az ő utasításait követtem, és rájöttem a megfejtésre: én a cukrot már az első forrásnál beletettem: ettől egyből elpirult. Anyu a második forrásnál tette bele, az ő sajtja sárga maradt. Ízre semmi különbség!

Receptkategóriák

Birsalmasajt pirított dióval
Tomatotree 262 recept

Minden évben csinálok birsalmasajtot, mert én vagyok a fő rajongója, de a többiek is rájárnak. Többnyire elnassoljuk, mire beletenném valamilyen sütibe. :) Egyébként egyszerűen felkockázva fogyasztjuk, most csak a fotó kedvéért használtam kiszúró formát.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk