A naspolya viszonylag ismeretlen gyümölcs nálunk, legalábbis kevesen fogyasztjuk rendszeresen. Érdekes, barnás külső héja, csipkés csücske jellegzetes, és legtöbbször lekvár készül belőle.
Sokak szerint Japánból, mások szerint Kínából származik - ezek szerint a Távol-Kelet az biztosra vehető. A rózsafélék családjába tartozik, az alma, körte és a birs rokona. Latin neve: Mespilus Germanica.
Élettani hatásai:
- a naspolyafa terméséből és leveléből a szájüreg és a garat gyulladásait gyógyító termékek készülnek
- bélbetegségekre is megoldást nyújthat
- a fájának kérgéből főtt teát a népi gyógyászatban vérzéscsillapításra használják
- a magjáből főtt teát pedig vesekő kezelésére isszák
- 100 grammja 12 százalék szénhidrátot és az almafélék közül is kiemelkedő mennyiségű, 12 mg C-vitamint tartalmaz
- rengeteg pektin van benne, ezért lekvárokat és gyümölcszselét készítenek belőle legtöbbször
- energiatartalma 55 kcal, 236 kJ/100 gramm
- magas a vastartalma, és cserzőanyagtartalma is jelentős
Mikor érik?
Október végén, november elején lehet szüretelni, és az az ideális, ha hűvös, száraz, szellős helyen tároljuk. A kökényhez hasonlóan megvárhatjuk, hogy megcsípje a dér, azaz az első fagy, és így nyersen is fogyaszthatjuk.
NaspolyalekvárHa lekvárt főznénk belőle
Lekvárnak elkészítve nem kell a héját, magvait sem eltávolítani, hanem kilónként négy deci víz hozzáadásával főzzük, amíg szét nem esnek a gyümölcsök. Szitán átnyomjuk, azután hozzáadjuk a cukrot, azzal együtt sűrűre főzzük. Üvegekbe téve száraz dunsztba helyezzük. Tehetjük sütikbe, krémekbe, adhatjuk édességekhez.
Ezeket olvastad már?
Ezért érdemes tényleg minden nap ALMÁT ennünk – élettani hatások...
Az alma hazánkban a gyümölcsök origója, a legalapvetőbb, leggyakoribb, legkedveltebb gyümölcsféle. Most épp nem túl olcsó, de annál egészségesebb!
Brecz Judit10+1 szaftos céklás sütemény
Ha répát, cukkinit reszelünk a tésztába, miért ne próbálnánk meg céklával is?! Gyönyörű színt és tökéletes állagot ad a süteménynek.
NosaltyÍgy készíts otthon savanyú káposztát, ez a legjobb szezonális alapanyagunk...
November van, dúl a savanyú káposzta szezonja, a töltött káposztán túl vagyunk, de ha bevállalós vagy, még mindig kipróbálhatod, milyen, ha magadnak készíted ezt a C-vitamin-bombát!
Brecz Judit14 őszi sütemény körtével
Süssünk sütit körtével, hiszen nem tartozik a drága gyümölcsök közé, ráadásul nagyon finom, szaftossá varázsolja a tésztát.
Nosalty