Vadkovászos gyökérkenyér recept

Vadkovászos gyökérkenyér
Vadkovászos gyökérkenyér
100 perc / előkészület: 60 perc sütés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (4)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Fahéj és Torma receptjei segítségével készítettem a vadkovászt. A gyökérkenyér receptjét pedig a "Nem vagyok mesterszakács" oldalon találtam, de annyit módosítottam rajta, hogy kevesebb sót tettem bele, és a pörkölt dió is kimaradt.

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Nekem nem volt fedeles sütőtálam, ami akkora, hogy a két kenyér beleférjen, ezért egy jénait és egy mázas cserépedényt használtam úgy, hogy a kettőt egymásra tettem.

receptjellemzők

fogyókúra: 90 napos diéta - szénhidrátnap
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
nehézség: közepes
vegetáriánus: lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
konyha: svájci
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: köret
konyhatechnológia: vadkovászos receptek

egyéb elnevezések

pain paillasse, svájci kenyér, gyökérkenyér, vadkovászos kenyér, dagasztás nélküli kovászos kenyér
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Előző este, kb. este 10 körül összeállítjuk a tésztát. Ehhez a vadkovászt teljesen feloldjuk a vízben.
  2. A lisztet egy kelesztőtálba szitáljuk, és hozzáadjuk a sót, összekeverjük.
  3. A kovászos vizet a liszthez adjuk, és egy fakanállal összedolgozzuk, hogy szépen összeálljon.
  4. A kelesztőtálban hagyjuk, és frissentartó fóliával lefedve másnapig a konyhapulton hagyjuk. (Kb. 10-11 óráig kell keleszteni.)
  5. Másnap reggel 8-9 óra felé a tésztát, ami szépen megkelt, lisztezett felületre borítjuk, és enyhén olajos/lisztes kézzel kipaskoljuk belőle a levegőt, majd téglalap alakúra formázzuk, és összehajtjuk. A tetejét középre, az alját fel rá, és oldalt be, aztán másik oldalt be.
  6. A csomagot konyharuhával letakarjuk, és 1 órán át kelesztjük.
  7. Ezután a tésztát elfelezzük, és két kis hosszúkás formára nyújtjuk, középen megcsavarjuk. Két konyharuhát belisztezünk, és a formázott kenyereket belecsomagoljuk.
  8. További 1 órát kelesztjük.
  9. A sütőt előmelegítjük 260-280 fokra (a maximumra, amit tud a sütő), beletéve a fedeles sütőedényt (hogy el ne pattanjanak, ezeket is fel kell melegíteni). A sütő aljára pléhdobozban vizet teszünk.
  10. Ha felmelegedett a sütő, óvatosan kivesszük a formákat a sütőből. Búzadarával beszórjuk az alját, és rátesszük a konyharuhából kivett kenyereket.
  11. 280 fokról visszakapcsolunk 260 fokra. Vízzel megspricceljük a kenyerek tetejét, majd a sütőedény fedelét is bespricceljük vízzel, rátesszük a  fedelet a kenyerekre, és 35 percig sütjük 260 fokon.
  12. Ezt követően 190 fokra mérsékeljük a sütőt, és további 5-10 percig sütjük.
  13. Kivesszük a kenyereket, és 20 percig várunk, utána szeleteljük.
  • sütési hőfok: 260°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 30×20×6 cm
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 3 317
elküldve: 2
receptkönyvben: 24
elkészítve: 2/2
Facebookon megjelent: -

szakács

Wendy

Mióta szakács: 2009.08.14.
59 recept

Hozzászólások (4)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

aneg
Wendy / aneg Fri, 2013-07-05 14:21

Köszi Torma :-)
Én is örültem, hogy jó lett, mert ez a kedvenc kenyerem :-)
Most a népszerűségi listán 1. kalácsodat néztem ki, a gyerkőcöknek biztos tetszeni fog.
W.

Torma
Torma / Torma Sat, 2013-07-06 11:49

Neked is tetszeni fog, mert bármikor gyorsan össze lehet dobni!!! Es nagyon finom :))) Üdv, T:)

Torma
Torma / Torma Fri, 2013-07-05 10:58

Hurrá!!! Gratulálok Wendy! Jól néz ki a kenyér :))) további jó vadkovászozást kívánok, üdv, Torma :)