Töltött káposzta édeskáposztából recept

Töltött káposzta édeskáposztából
Töltött káposzta édeskáposztából
105 perc / előkészület: 45 perc főzés: 60 perc
receptkönyvben hozzászólások (13)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Töltött káposztának ez a formája itt a Dunántúlon talán nem annyira ismert. Egy rém kedves, nyíregyházi asszonytól tanultam jó régen. Ő tanított meg arra is, hogy rossz étel nincsen, csak ember, aki nem éhes! Jó, ő is tudja, nem így van, az éhség azonban kifejezetten javára szolgál az ételnek :) (és a háziasszony lelkének!)

hozzávalók / 8 adag

ajánlat

Mint minden töltött káposzta, melegítve éppolyan isteni vagy még istenibb! Sőt! - hidegen is.

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szezon: bármikor
kategória: egytálételek
nehézség: közepes
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
diéta: gluténmentes
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

lábosban főtt töltött édes káposzta-tekercsek, töltött édes káposzta-tekercsek paradicsomos-sonkás káposztaágyon
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A káposztából kivágjuk a torzsát, és forró, sós vízben abáljuk.
  2. A torzsa helyébe bökve egy nagy húsvillával kiemeljük a vízből a káposztafejet, lefejtjük a külső leveleket. Deszkára fektetve hűlni hagyjuk, majd a középső nagy eret kivágva két fél levélre teszünk szert.
  3. A maradék káposztát apróra vágjuk.
  4. A rizst félpuhára pároljuk, az is hűljön.
  5. A hagymát, paradicsomot, sonkát, a maradék káposztát apró kockára vágjuk.
  6. A darált húshoz adjuk a hagyma felét, a rizst, a tojást, sózzuk, borsozzuk, őrölt köménymaggal hintjük, jól összekeverjük.
  7. Egy széles lábasba öntjük az olajat, elterítjük a maradék hagyma felét, a sonka felét, arra a paradicsom felét, a megvágott káposzta felét.
  8. A fél káposztaleveleket úgy töltjük a töltelékkel, mint mikor a papírból zacskót tekerünk csúcsosra. A levélvégeket egyoldalra visszatömködjük. Sugarasan a lábasba helyezzük a töltött káposztákat.
  9. Amikor az első sor betelt, ráhelyezzük a maradékot mindenből: sonka, hagyma, paradicsom, vágott káposzta.
  10. Újabb sor töltött káposzta következik. A maradék abált levelekkel beborítjuk.
  11. A leveskockákat fél liter vízben felforralva a  halomra öntjük, lefedjük.
  12. Lassú tűzön 1 órán át főzzük, a lángot kikapcsolva fél órán át pihentetjük.
  13. Jó sok tejföllel tálaljuk, friss kenyeret adunk mellé.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 70
össznézettség: 72 641
elküldve: 14
receptkönyvben: 432
elkészítve: 15/18
Facebookon megjelent: -

szakács

Harmathy Ildikó

Mióta szakács: 2008.09.03.
313 recept

Hozzászólások (13)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

terranova56
terranova56 h, 2015-05-25 05:21

Én is így csinálom és nagyon finom, annyi különbséggel, hogy nem csavarom levélbe, hanem gombócokat formálva teszem a káposzta közé
üdv: Ticcsi

hajnalka.ferencz
hajnalka.ferencz sze, 2013-02-27 11:56

Most főzöm,az illata mennyei! Már alig várom,hogy készen legyen.Köszönöm a receptet!
Ma is jó volt ide betérni! :):):)

andilawyer
andilawyer szo, 2012-10-27 12:55

Kedves Ildikó!

Már régóta ki akartam próbálni az édeskáposztás-paradicsomos verziót, mert mi mindkét fajtát szeretjük (a savanyú káposztából füstölt hússal is). Nagyon finom lett, annyit módosítottam, hogy paradicsompürével is leöntöttem. Nagyon köszi a receptet!

Andi

Sancho
Sancho k, 2012-09-18 20:44

Kedves Ildikó, Annyit hozzátennék, hogy az erőlevest lehet fagyasztani, oszt ilyenkor jól jön. Jobb mint kockából.

c_barta
c_barta p, 2011-05-13 07:49

Ha kaprot és csombort teszünk a töltelékek közé vagy a vágott káposztába, még finomabb lesz az ize. Én édesanyámtól (erdélyből) igy tanultam és mindig teszek bele. Mi nem teszünk bele sem sonkát sem bacont, csak hagymát, riszet és persze darált sertés húst. A töltelékbe való hagymát dinszteljük, a rizset viszont nem főzzük előre.

Kephera
Kephera cs, 2011-02-17 10:48

Húú nagyon finom lett. Egyszerű vidékies ízvilág. Ez jutott róla eszembe. Én is bacont tettem bele sonka helyett, és barnarizs ment a töltelékbe, amit fél órát előfőztem. Máskor is megfőzöm az biztos! Múltkor egy pogácsádat sütöttem meg, annyira finom volt az is!!! Köszi a finom recepteket!

Kephera
Kephera sze, 2011-02-16 16:39

Szia Ildikó, megint eljött az ideje, hogy kipróbáljam az egyik receptedet, az ötös pontban paprikát említesz, mennyiről van szó?

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó p, 2010-12-17 07:53

Szia Ildikó
Tegnap elkészítettem a töltött káposztát (sonka nem volt itthon, bacon is megtette, sőőőőőt), életemben először, köszi a receptet! Régi, finom emlékeket idézően sikerült.

519