Tarkedli recept

Tarkedli
Tarkedli
receptkönyvben hozzászólások (11)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Anyukámtól származik a recept, Ő meg még az Ő Anyukájától tanulta elkészíteni. Alföldi születésű Nagymamám viszont már nem tudom, honnan tett szert rá, de nagyon megérte! Nagy családi kedvenc.

hozzávalók / 10 adag

ajánlat

házi barackíz, csontsovány alkat (ez ugyanis igencsak kalóriadús táplálék, mi kiadósabb levesek után szoktuk enni)

receptjellemzők

konyha: cseh
szezon: bármikor
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vega
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
fogás: főétel
adag: 10 főre

receptkategóriák

egyéb elnevezések

cseh fánk, dorkedli, talkedli

elkészítés

  1. Az evőkanálnyi cukrot a felvert tojásokkal, valamint a csipet sóval összekeverjük. Öntünk hozzá egy kevés langyos tejet, azzal is elkeverjük. Beleszórjuk a lisztet.
  2. Az élesztőt a langyos, cukros tejben felfuttatjuk kb. 10-13 perc alatt, majd beleöntjük a tésztába.
  3. Az egészet jól összedolgozzuk, s folyamatosan hígítjuk annyi langyos tejjel, hogy nokedli sűrűségű tésztát kapjunk.
  4. A tésztát lefedve, meleg helyen, 3/4 - 1 órán át kelesztjük.
  5. A tarkedli sütő (vagy más néven tükörtojássütő) mélyedéseibe egy-egy mokkáskanálnyi étolajat cseppentünk, s közepesnél nem nagyobb hőfokon, lassan felhevítjük.
  6. A tésztából a mélyedésekbe annyit szaggatunk óvatosan, ügyeskedve, hogy majdnem a peremükig megteljenek.
  7. A hőfok maradjon közepes! Oldalanként kb. 2-3 perc alatt kisütjük őket (de érdemes alájuk nézegetni, mert minden főzőlap más és más). Tipp: Középtájt előbb megbarnul alul a tarkedli, ezért a külső szélükbe félidőben bökjünk finoman villát és forgassuk őket át, hogy az a szélük, ami eddig kifelé nézett, nézzen most középre. Ha átfordítjuk őket a másik oldalukra, annál is így járjunk el, így biztos egyenletes lesz a pirulásuk.
  8. Frissen, házi baracklekvárba mártogatva a legfinomabb - azzal tálaljuk.

statisztika

beküldve:
nézettség: 59 647
elküldve: 12
receptkönyben: 416
elkészítve: 6/10
Facebookon megjelent: -

szakács

Zit

Mióta szakács: 2009.06.15.
51 recept

Hozzászólások (11)

Pista39
Pista39szo, 2014-02-01 17:28

Kedves Zit!

Na végre, egy igazi tarkedli recept. Az elkészítési folyamat részletes leírását sokan elsajátíthatnák. Egyszerű serpenyőben sütöttem, de nagyon jó volt így is. Arra kell vigyázni, hogy az ember egy-két darabot eldugjon magának, mert különben nem tudja meg soha, hogy milyen íze volt. Én jól megsütve minden kencefice nélkül szeretem a legjobban.
Köszönöm: Pista☺

anyanéna
anyanénacs, 2012-10-25 21:03

Engem emlékeztet az Amcsik pan cake-jére. Mármint az elkészítés és az összetevők. Az is palacsinta sütőben sül és lapos , kicsit vastagabb mint a megsült palacsinta.
Ez tetszik.
Biztosan kipróbálom.:) Köszi

erili
eriliv, 2012-01-22 08:01

Nekem még a nagymamámtól örökölt tarkedli sütőm van. Ő soproni volt (én is az vagyok), de ugyan így készítette és én is így készítem. Igaz, már jó régen sütöttem, de jó ötlet! Köszönöm:-)

kishuncut
kishuncutk, 2011-09-06 16:41

Kedves Zit!

Én is anyukámtól örököltem ezt a receptet, mi még most is az Alföldön lakunk. :) Annyi a különbség, hogy mi zsírban sütjük ki a tarkedliket, akár a fánkot - én még nem is próbáltam másképp sütni. :) Talán egyszer majd kipróbálom a fent említett módon is (bár nekünk nincs itthon ilyen speciális sütőnk, de gondolom palacsintasütőben is megsül:)).

Cheelee
Cheeleev, 2010-04-18 11:46

Nekem van 4 férőhelyes sütőm,de mivel abban elég lassan készül el,ezért sima edényben szoktam kisütni.Így sokkal gyorsabban elkészül, és a végeredmény ugyanaz lesz..pillanatok alatt elfogy. :)
A sütőt egyébként még vagy 30 évvel ezelőtt vásárolta édesanyám,de még most is kapni az ún. "filléres vásárokban".

Hencida
Hencidap, 2010-01-29 19:35

Én hígabbra szoktam a tésztát keverni (úgy is megkel), kb palcsinta sürüségüre, így laposabbak lesznek. A lányaim imádják, picipalacsintának hívják. Nekem 9 "féröhelyes" sütöm van úgyhogy egykettöre megvan egy nagy adag :)

Zit
Zitp, 2010-01-29 22:11

Szia Hencida! (De jó név! :-)) Ez nagyon jól hangzik, de hol lehet szert tenni ilyen jó kis sütőre? 9 férőhely... Mennyi időt megspórolhatnék vele!

Zit
Zitszo, 2010-01-30 18:21

Jaaaaa.... :-) Akkor ez most nekem kimarad. :-D

Zit
Zitszo, 2009-09-12 20:07

Szia kedves Márta! Nem tudom, lehet-e abban, de igen, ez valóban fánk jellegű. Annyira, hogy ez a csehek fánkja. :-) Ha kipróbáltad sima edényben, esetleg palacsintasütőben, majd légyszi számolj be az eredményről, jó? Érdekelne. :-) Jó sütögetést!

Gelencser Marta
Gelencser Martaszo, 2009-09-12 18:41

Fánkszerű süti lehet.Egérkének is hívják.Nincs tükörtojás sütőm,ezért majd simán edényben sütöm,ha kipróbálom.

Legfrissebb cikkek

Böjti vacsorák a húsvéti sonka előtt
Böjti vacsorák a húsvéti sonka előtt
Manapság már kevesen böjtöljük végig a Húsvét előtti negyven napot, de az ünnepet megelőző időszakban mégis sokan igyekszünk csökkenteni húsfogyasztásunkat. Ebben segítünk.
Ismeretlen ismerősünk: a köles
Ismeretlen ismerősünk: a köles
Elsőre takarmánynak vagy madáreledelnek néznénk, pedig egy igazi kincs, amelyet a modernitás elfeledtetett velünk. Az utóbbi időben azonban kezdjük újra felfedezni a kölest.
Az Ezeregyéjszaka ízei
Az Ezeregyéjszaka ízei
Egy fűszerkeverék, amely már illatában rögvest megidézi a fülledt és egzotikus tájakat, és varázsszőnyegen repít az arab világba.
Dekoratív húsvéti finomságok
Dekoratív húsvéti finomságok
Kevés időráfordítással pillanatok alatt húsvéti dekorációt varázsolhatunk a legegyszerűbb kekszből is. Hogy hogyan? Megmutatjuk!
442