Tarkedli recept

Tarkedli
Tarkedli
receptkönyvben hozzászólások (11)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Anyukámtól származik a recept, Ő meg még az Ő Anyukájától tanulta elkészíteni. Alföldi születésű Nagymamám viszont már nem tudom, honnan tett szert rá, de nagyon megérte! Nagy családi kedvenc.

hozzávalók / 10 adag

ajánlat

házi barackíz, csontsovány alkat (ez ugyanis igencsak kalóriadús táplálék, mi kiadósabb levesek után szoktuk enni)

receptjellemzők

konyha: cseh
szezon: bármikor
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
mikor: ebéd, uzsonna, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: főétel
adag: 10 főre

receptkategóriák

egyéb elnevezések

cseh fánk, dorkedli, talkedli
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az evőkanálnyi cukrot a felvert tojásokkal, valamint a csipet sóval összekeverjük. Öntünk hozzá egy kevés langyos tejet, azzal is elkeverjük. Beleszórjuk a lisztet.
  2. Az élesztőt a langyos, cukros tejben felfuttatjuk kb. 10-13 perc alatt, majd beleöntjük a tésztába.
  3. Az egészet jól összedolgozzuk, s folyamatosan hígítjuk annyi langyos tejjel, hogy nokedli sűrűségű tésztát kapjunk.
  4. A tésztát lefedve, meleg helyen, 3/4 - 1 órán át kelesztjük.
  5. A tarkedli sütő (vagy más néven tükörtojássütő) mélyedéseibe egy-egy mokkáskanálnyi étolajat cseppentünk, s közepesnél nem nagyobb hőfokon, lassan felhevítjük.
  6. A tésztából a mélyedésekbe annyit szaggatunk óvatosan, ügyeskedve, hogy majdnem a peremükig megteljenek.
  7. A hőfok maradjon közepes! Oldalanként kb. 2-3 perc alatt kisütjük őket (de érdemes alájuk nézegetni, mert minden főzőlap más és más). Tipp: Középtájt előbb megbarnul alul a tarkedli, ezért a külső szélükbe félidőben bökjünk finoman villát és forgassuk őket át, hogy az a szélük, ami eddig kifelé nézett, nézzen most középre. Ha átfordítjuk őket a másik oldalukra, annál is így járjunk el, így biztos egyenletes lesz a pirulásuk.
  8. Frissen, házi baracklekvárba mártogatva a legfinomabb - azzal tálaljuk.

statisztika

beküldve:
nézettség: 62 701
elküldve: 12
receptkönyben: 427
elkészítve: 6/10
Facebookon megjelent: -

szakács

Zit

Mióta szakács: 2009.06.15.
51 recept

Hozzászólások (11)

Pista39
Pista39szo, 2014-02-01 17:28

Kedves Zit!

Na végre, egy igazi tarkedli recept. Az elkészítési folyamat részletes leírását sokan elsajátíthatnák. Egyszerű serpenyőben sütöttem, de nagyon jó volt így is. Arra kell vigyázni, hogy az ember egy-két darabot eldugjon magának, mert különben nem tudja meg soha, hogy milyen íze volt. Én jól megsütve minden kencefice nélkül szeretem a legjobban.
Köszönöm: Pista☺

anyanéna
anyanénacs, 2012-10-25 21:03

Engem emlékeztet az Amcsik pan cake-jére. Mármint az elkészítés és az összetevők. Az is palacsinta sütőben sül és lapos , kicsit vastagabb mint a megsült palacsinta.
Ez tetszik.
Biztosan kipróbálom.:) Köszi

erili
eriliv, 2012-01-22 08:01

Nekem még a nagymamámtól örökölt tarkedli sütőm van. Ő soproni volt (én is az vagyok), de ugyan így készítette és én is így készítem. Igaz, már jó régen sütöttem, de jó ötlet! Köszönöm:-)

kishuncut
kishuncutk, 2011-09-06 16:41

Kedves Zit!

Én is anyukámtól örököltem ezt a receptet, mi még most is az Alföldön lakunk. :) Annyi a különbség, hogy mi zsírban sütjük ki a tarkedliket, akár a fánkot - én még nem is próbáltam másképp sütni. :) Talán egyszer majd kipróbálom a fent említett módon is (bár nekünk nincs itthon ilyen speciális sütőnk, de gondolom palacsintasütőben is megsül:)).

Cheelee
Cheeleev, 2010-04-18 11:46

Nekem van 4 férőhelyes sütőm,de mivel abban elég lassan készül el,ezért sima edényben szoktam kisütni.Így sokkal gyorsabban elkészül, és a végeredmény ugyanaz lesz..pillanatok alatt elfogy. :)
A sütőt egyébként még vagy 30 évvel ezelőtt vásárolta édesanyám,de még most is kapni az ún. "filléres vásárokban".

Hencida
Hencidap, 2010-01-29 19:35

Én hígabbra szoktam a tésztát keverni (úgy is megkel), kb palcsinta sürüségüre, így laposabbak lesznek. A lányaim imádják, picipalacsintának hívják. Nekem 9 "féröhelyes" sütöm van úgyhogy egykettöre megvan egy nagy adag :)

Zit
Zitp, 2010-01-29 22:11

Szia Hencida! (De jó név! :-)) Ez nagyon jól hangzik, de hol lehet szert tenni ilyen jó kis sütőre? 9 férőhely... Mennyi időt megspórolhatnék vele!

Zit
Zitszo, 2010-01-30 18:21

Jaaaaa.... :-) Akkor ez most nekem kimarad. :-D

Zit
Zitszo, 2009-09-12 20:07

Szia kedves Márta! Nem tudom, lehet-e abban, de igen, ez valóban fánk jellegű. Annyira, hogy ez a csehek fánkja. :-) Ha kipróbáltad sima edényben, esetleg palacsintasütőben, majd légyszi számolj be az eredményről, jó? Érdekelne. :-) Jó sütögetést!

Gelencser Marta
Gelencser Martaszo, 2009-09-12 18:41

Fánkszerű süti lehet.Egérkének is hívják.Nincs tükörtojás sütőm,ezért majd simán edényben sütöm,ha kipróbálom.

Legfrissebb cikkek

Heti menü: Vicikó csodás főztje
Heti menü: Vicikó csodás főztje
A héten a NoSalty egyik legnépszerűbb szakácsának repertoárjából szemelgettünk. Vicikó receptjei ugyanis kiválóan ötvözik az igényességet, a hozzáértést és az otthonosságot.
Kugler sült barackpudingja 1905-ből
Kugler sült barackpudingja 1905-ből
Kugler Géza könyve van soron a régi szakácskönyveket bemutató sorozatunkban, abból is egy könnyű nyári desszertet választottunk ki, tele barackkal.
Hogyan hűtsd le az italodat 2 perc alatt?
Hogyan hűtsd le az italodat 2 perc alatt?
Ebben a rekkenő hőségben jól esik egy hideg ital, de mi van akkor, ha a vizet, sört, üdítőt véletlenül kint hagytuk a vásárlás után az asztalon, és rájuk férne a hűtés?
445