Tápiókapuding pirított mandulával és ringlóval recept

Tápiókapuding pirított mandulával és ringlóval
Tápiókapuding pirított mandulával és ringlóval
35 perc / előkészület: 25 perc főzés: 10 perc
receptkönyvben hozzászólások (7)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Egy vietnámi főzőkurzuson kóstoltam először a tápiókapudingot, és bevallom, eleinte kicsit húzódtam tőle, de azonnal kedvenccé vált. A tápióka is megosztó, van, aki nem bírja ezt a zselés állagot, de szerintem nagyon jó különleges desszert. A tápióka maga gluténmentes, és ez a recept pedig tej- és hozzáadott cukormentes is. 

hozzávalók / 3 adag

receptjellemzők

konyha: fúziós
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
mikor: mindig, ebéd, uzsonna
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek, karácsonyi édességek, szilveszter
diéta: cukormentes, laktózmentes, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes
kategória: édes krém
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
adag: 3 főre
elkészítési idő: 30-60 perc
babakonyha: baba 18-24 hónap
fogás: desszert

receptkategóriák

egyéb elnevezések

Tápiókapuding, reform puding
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tápiókagyöngyöket egy edényben a fél dl vízzel felöntjük (ha nem fedi be a víz, akkor adjunk hozzá még óvatosan annyit, hogy a gyöngyöket befedje). Hagyjuk ázni 20-25 percet - a gyöngyök felszívják a vizet, és egy kicsit megduzzadnak.
  2. Eközben a mandulát pirítsuk meg - használhatunk hántolt egész mandulát, mandulapelyhet vagy mandulapálcikákat is. Szárazon pirítsuk serpenyőben vagy sütőben, nem kell alá zsiradék, figyeljünk oda, hogy ne égjenek meg. Ha egész mandulát használtunk, akkor a pirítás után aprítsuk nagyobb darabokra. Természetesen használhatunk diót, mogyorót, törökmogyorót, kesudiót is, ahogy szeretjük, vagy ami van otthon.
  3. Az áztatás után a tápiókagyöngyöket tegyük egy kisebb edénybe, adjuk hozzá a kókusztejet, és lassú tűzön melegítsük. Legyünk a tűz mellett, mert egyszer csak hirtelen kezd el sűrűsödni (akár, mint a tejbegríz), kevergessük, figyeljünk, hogy ne égjen oda. Akkor van kész, ha a gyöngyök áttetszőek lettek - ha ezt nem látjuk, akkor kóstoljuk bátran meg, a lényeg, hogy puhák, "zselészerűek" legyenek a gyöngyök. Ha még nem puhák a gyöngyök, de az összes folyadékot felszívták, akkor kevés vizet (tényleg csak egy kiskanálnyi adagokban) adhatunk még hozzá. (A főzés ideje kb. 10 perc.)
  4. Melegítés közben tegyük bele a kikapart fél vaníliarúd magjait.
  5. Ha elkészült a puding, még melegen édesítsük - én most eritritet használtam, de bármilyen más energiamentes édesítőszert is használhatunk.
  6. Pár percig hagyjuk a pudingot hűlni, majd állítsuk össze kis poharakban vagy tálakban a pudingot. A pohár aljára szórjuk a pirított mandulát, rá kanalazzuk a tápiókapudingot, erre tegyük a felkockázott ringlódarabokat (más gyümölcs is mehet természetesen), és ízlés szerint szórjuk meg őrölt fahéjjal.
  7. Tegyük a pudingot egy órára a hűtőbe, utána fogyaszthatjuk ezt a különleges, glutén-, cukor- és tejmentes desszertet!
  • elkészítettem: 3 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 9
össznézettség: 3 519
elküldve: 0
receptkönyvben: 50
elkészítve: 4/4
Facebookon megjelent: -

szakács

BodonJudit

Mióta szakács: 2013.12.13.
26 recept

Hozzászólások (7)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

336