Sült camembert recept

1 adag
674
kcal
Sült camembert
Sült camembert
receptkönyvben hozzászólások (35)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nem vagyok oda Stahl Juditért. Mielőtt bárki azt mondja, hogy jaj, hát ez az ő receptje, ami az X. könyvben van - nem, nem az. De akkor az ötlet biztosan tőle. Nem, nem tőle. Ő is csak annyit tett, hogy lefordított egyet az interneten keringő receptekből magyarra. Aztán megsütötte és publikált egy nagyot. (Közben megnyugodva láttam, hogy van fenn már az oldalon hasonló, de az más forrásból van.)
Ez az étel itt már akkor hódított, amikor otthon a hét vezér még nem is látszott a horizonton... Na jó, annyira nem régi. Hiszen az első camembert a XVIII. században készült el, majd láttak napvilágot az elkészítés legkülönbözőbb fajtái.
Mindenesetre  a sült camembert receptje nem új találmány, esetleg nekünk az.
A németek, franciák már rég tudják, mi a jó, sütik és eszik, tunkolják ezek mindenhogy a legkülönfélébb változatokat. Mi is szeretjük nagyon. Igazán akkor kattantam rá, amikor egyszer útban voltam autóval hazafelé Magyarországra, és megálltam Linzben az unoktestvéreméknél. Ő dobott be a sütőbe fokhagymával összetűzdelt, fehérborral leöntött sajtot. Ott, akkor annyira jól esett, hogy másfél nagyméretű camit benyomtam, ez a képen látható adag háromszorosa. Mondogattam is milyen jó, azt mondta Tündi, valamelyik otthoni celeb főzős idiótashowban látta. Na ja... De nem baj, tép előre a gasztronómiánk rohamos sebességgel. 
Hát, íme a sült camembert, ahogyan mi szeretjük.

hozzávalók / 1 adag

ajánlat

Sok recepttel találkoztam, ahol a sajtot alufóliába bugyolálják alulról, hogy ne follyon szét...Most kérdem én: szétfolyt ez a sajt a képen? Na ugye. Nem kell alufólia. 
Azért van a camembert keményebb kérge, hogy az megfogja. Bánjunk vele óvatosan, amikor beletuszkoljuk a hozzávalókat és akkor nem lesz semmi gond.
Elvileg előételként szevírozzák, de ultrabrutál tömény. Fejenként vacsira egy kis sajt elég lehet.
pH besorolás: erősen savasít - a szenya nemespenész miatt főleg.
Erről bővebb tudnivalókat itt olvashatsz.

receptjellemzők

konyha: francia
adag: 1 főre
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
vegetáriánus: lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 15-30 perc
mikor: ebéd, uzsonna, vacsora
kalória: magas
fogás: főétel

egyéb elnevezések

camembert sütve, fokhagymás-diós-almás camembert, borban sült camembert
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A camembert tetején kis késsel vágásokat ejtünk. Ebbe nyomkodjuk az apróbb darabokra vágott fokhagymát, almát, diót és a friss fűszerleveleket. Szárított esetén csak szórjuk meg vele.
  2. Tepsibe vagy jénaiba tesszük. Olajat és bort öntünk alá ízlés szerint, amit aztán később ki lehet tunkolni.
  3. Kissé sózzuk, borsozzuk, majd előmelegített sütőben átsütjük.
  4. Tálaláskor kinyitjuk a tetejét, és friss, ropogós kenyérrel vagy például krumplival tunkoljuk ki a belsejét. Citromolajjal ízesített salátát vagy balzsamecetes rukkolát kínálunk mellé.

  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: alul-felül sütés

statisztika

beküldve:
nézettség: 28 336
elküldve: 18
receptkönyben: 886
elkészítve: 40/59
Facebookon megjelent: -

szakács

P.

Mióta szakács: 2009.11.10.
171 recept

Hozzászólások (35)

Aaaudrey
Aaaudreyh, 2013-08-26 10:05

Már többször elkészítettem a sült camembert, úgyhogy szeretném megköszönni a szuper receptet! Eddig nekem a fokhagymával, rozmaringgal megtűzdelt verrzió ízlett talán a legjobban, de leginkább attól függ mi kerül bele, hogy mikor mi van éppen otthon (dió, olivabogyó). :)
A fehérbortól és olivaolajtól tényleg pikáns lesz, imádom friss bagettel!
Köszi,
Adrienn

Leeanne
Leeannecs, 2013-01-24 20:16

Na, most már tudom, mit fogok holnap vacsorázni... Már korábban is készítettem hasonlót, de hogy almát és diót is teszünk bele - ez új. Mindenesetre nagyon szimpatikus. :-)

b-n
b-nsze, 2013-01-16 11:55

Örülök, hogy rátaláltam erre a receptre. Olyan 5-6 hetente elkészítem, igaz néha csak o.olajjal, néha borral és minden olajos bogyóval ami éppen itthon akad. Többségében maradék-nem trappista- , sajtot is morzsolok még rá, ha előtte olyat főztem amiből maradt. Mindenki szereti! Köszönjük!

cserti jutka
cserti jutkah, 2013-01-14 19:33

Én leveles tésztába csomagolva sütöm meg a camembertet. Crackers-t, almát, körtét tálalok hozzá.

lemonci
lemoncih, 2012-12-10 20:45

Segítsetek!!!! Megcsináltam már kétszer,de mindig szétfolyik. Nagyon óvatosan vágdosom, nem érintem a szélét és az aljáig sem vágok. Nekem nagyon soknak tűnik a 20 perc. Lehet,hogy túlsül és azért folyik szét?? Mert úgy néz ki, mintha túl sok lenne még a 15 perc is. Nem értem!!!! Segítséééég:((((

doratti
dorattics, 2012-08-02 16:56

Nálunk ez a család kedvence azóta, mióta először csináltam! Köszi.

muguete
muguetecs, 2012-07-19 09:24

Zsenialis ez a recept! Egyszeru, nem draga es ami a legfontosabb: hiheteltenul elegans es leirhatatlanul finom… ettol a recepttol az ember lanya konnyen konyhai istennonek erezheti magat! :)

Ui: alma helyett barack es dio helyett mandula komboval is isteni!

CamelX
CamelXsze, 2012-07-11 12:05

A recept elsőosztályú, a leírást és ajánlást meg élvezet volt olvasni :)

Akiteki
Akitekih, 2012-07-02 20:32

Nagyon kell alá olaj? Valahogy húzódozom tőle. Azt meg végképp nem tudom elképzelni, hogy olajat tunkolgassak:))) Ha csak egy pici bor?

Gargoyle
Gargoylek, 2012-07-03 22:17

Az olaj tunkolgatása, a jó olívaolajé olyan, mint egy szeánsz. Valójában az olaszoknál legalább annyira hétköznapi a kenyeret csak olajjal enni, mint nálunk vajjal. Ha neked ez mégsem elképzelhető, akkor hagyd ki.

Gargoyle
Gargoylesze, 2012-04-04 23:22

Kb. kicsivel több, mint fél decit és ugyanennyi bort. Bár az utóbbi jobban megszaladhat... ;-)

KCK
KCKcs, 2012-02-16 16:43

Most fedeztem fel ezt az oldalt és nagyon tetszik. Nagyon áttekinthető és jó ötlet, hogy szinte minden ételnek van története:)
Ezt fogom a holnapi vacsorára előételnek elkészíteni a barátainknak:)

Gargoyle
Gargoylecs, 2012-02-16 18:12

Isten hozott az oldalon! :-)
Sok-sok recept vár még kipróbálásra, de remélem, ez is ízleni fog!
Eszter

mildike6
mildike6szo, 2012-01-21 18:50

Hűű! Ezt hogyan tudom a kedvencek közé rakni? Mennyei volt! Örültem, ha Nekem is marad!
Köszönöm!

Gargoyle
Gargoyleszo, 2012-01-21 20:01

Ott van a kép alatt balra egy csík, ami azt mondja: Receptkönyvbe. Azt nyomd meg. :-)

Ivlisz
Ivliszp, 2010-07-30 15:46

Szia!

Kipróbáltam,nagyon finom lett és nagyon könnyű.
Köszi

crazymary
crazymaryk, 2010-07-20 20:28

Szia!
Örömmel látom, hogy ismét megjelentek a ph besorolások...:-)
Köszi!
Üdv,
Zsani

Gargoyle
Gargoylek, 2010-07-20 10:30

Szia Kephera!
A No Salty-n a sütések, főzések idejét mindig a fényképen feltüntetve keresd. Ott megtalálod, ebben az esetben kb. 20 perc.
Eszter

Gerzsó
Gerzsóh, 2010-07-19 23:53

Lehet, hogy félreérthető amit írtam. Én a szeletelt sajtból pici tölcsért csináltam, abba dugtam diót. Nem a camembert nyitottam ki, de most fogtam föl, hogy te hogy csináltad. Hiába na, fáradt vagyok.
Jó éjszakát, puszi.

Gerzsó
Gerzsóh, 2010-07-19 23:02

Én is sajtra tippeltem, csak a humor kedvéért írtam. Nagyon is jól sikerült, csak nem voltam egészen biztos, hát nem úgy néz ki mint egy kis cápafióka? Szeletelt sajttal csináltam, minden volt itthon, tényleg nagyon, nagyon finom volt! Köszi.
Szárad, de lassan. A tapéta, a festék néhol lejött, a parketta kicsit deformálódott, a tűzoltók, mentősök aranyosak, kedvesek voltak, de az idegeim kicsit megroggyantak, különben jól vagyok.
Puszi.

Gerzsó
Gerzsóh, 2010-07-19 20:31

Ezt most mindjárt, vigaszul magamnak... de mi az a jobbszélén az a nyitott száju cápaszerü valami?Puszi Zsóka néni.

Gargoyle
Gargoyleh, 2010-07-19 22:20

Hát, Zsóka néni, ott az történt, hogy kinyitottam a sajtot, hogy látszódjon egy kicsit a belseje. Lehet, hogy mégsem sikerült egészen jól... :-D Nem, az nem cápa. Viszont finom!
Puszi!
Szárad már?

rizsa1
rizsa1h, 2010-07-19 19:28

Eszti,
nálam egy szakács van, aki mindent visz, Gordon! Egyéniség! Rengeteg "szakácskodó" csak gyenge másolata valamelyik befutott szakácsnak. És ha jobban belegondolok, szinte minden magánszorgalomból "szakácskodó", hírnévre pályázó egy gyenge másolat. Kevés az egyéniség:(
Juditunk egy az egyben lemásolta Nigella-t. Ami viszont el nem vehető tőle, az, hogy ügyesen csinálja.
Szerintem!

Kataakiitthonvan

PS: ja és a recept:) Az almát csak a camemberttel eszem meg. Szóval jó az anyag:)

Gargoyle
Gargoyleh, 2010-07-19 22:19

értem, értem, hogy otthon vagy, csak sose látlak onlány.
na, majd megpróbálok átdobni egy üzit, hátha épp ott leszel... :-)))

Dacota
Dacotah, 2010-07-19 17:47

Eszi, ez gyönyörű! És milyen finom lehet...ez lesz a következő jutalomkajám (ti: mikor mindegy, hogy savas is, meg zsíros is:D)
Nagyon köszi, mentve!
Puszi:
Nóra

Gargoyle
Gargoyleh, 2010-07-19 22:17

Nórám, ez ultrazsíros, megasavas, brutálfinom.
mindenképpen jutalomkajának - only in emergency
tényleg durva...
ha másnap reggel elmész vérvételre, biztos, hogy koleszterincsökkentőt fognak felírni... :-p

strawberry
strawberryh, 2010-07-19 16:19

Fényképfelimerő verseny sokadik forduló: ez is bejött. :))) Én sem szeretem Stahl Juditot. Pontosabban az túlzás, hogy nem szeretm, de nem vagyok oda érte. Szerintem elég középszerű, bocsánat, ha ezzel megbántottam őt, vagy valamelyik rajongóját...

Gargoyle
Gargoyleh, 2010-07-19 22:15

:-D
Pedig ez a kép még nem is sikerült olyan Eszteresre - vagy lehet, hogy mégis... :-p

Legfrissebb cikkek

Bébiétel – főzöd vagy veszed?
Bébiétel – főzöd vagy veszed?
Az anyatej/tápszer utáni babaételek bolti kínálatában nincs hiány, mégis akad olyan, aki kizárólag a házira esküszik. Érvek pro és kontra.
Durumbúza - ez kell nekem!
Durumbúza - ez kell nekem!
Kuszkusz, bulgur, durumliszt és -tészta: mind-mind egy különleges, ún. durumbúzából készülő élelmiszerek. Lássuk, miért jó nekünk, ha őket választjuk!
Miért ilyen drága a citrom?
Miért ilyen drága a citrom?
Gondolom sokan szembesültetek már azzal, hogy a citrom nem igazán pénztárcabarát. Bár ez nem új keletű jelenség, most utánajártunk, miért drágul folyton ez a déligyümölcs.
674