Retro gyümölcstorta recept

Retro gyümölcstorta
Retro gyümölcstorta
55 perc / előkészület: 15 perc főzés: 15 perc sütés: 25 perc
receptkönyvben hozzászólások (24)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ezt a gyümölcstorta receptet valamikor a 70-es évek végén/80-as évek elején kaptuk egy kedves ismerősünktől, amikor a gyümölcstorta kezdett sláger lenni. Különlegessége, hogy puding helyett főzött krémet készítünk hozzá.

hozzávalók / 8 adag

tészta

krém

díszítés

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: születésnap, buli receptek, vasárnapi ebéd
mikor: mindig
költség egy főre: olcsó receptek
kalória: alacsony
szezon: bármikor
receptverseny: Judafest 2. receptverseny , Vénusz húsvéti receptverseny
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: torta
szakács elkészítette: család kedvence receptek
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: desszert
adag: 8 főre
: receptverseny

receptkategóriák

egyéb elnevezések

főzött krémes gyümölcstorta, klasszikus gyümölcstorta, gyümölcstorta főzött krémmel
Szólj hozzá!

elkészítés

tészta

  1. A piskótához a lisztet, a sütőport, a cukrot, a vaníliás cukrot összekeverjük az egész tojásokkal, hozzáadjuk az étolajat és a vizet, kikeverjük.
  2. A masszát nagy gyümölcstorta formába öntjük, előmelegített sütőben megsütjük.
  3. A piskótát néhány percig hűlni hagyjuk a formában, majd kiborítjuk.

krém

  1. Amíg sül a piskóta, a tojássárgákat kisebb lábasban kikeverjük a cukorral, a vaníliás cukorral és a liszttel, majd hozzáadjuk a tejet.
  2. A krémet gyakori kevergetés közben tűzhelyen jó sűrűre főzzük.
  3. Ha kihűlt a krém, belekeverjük a margarint.
  4. A kész krémet elegyengetjük a kihűlt piskóta tetején.

díszítés

  1. A tortát friss gyümölccsel vagy esetleg befőttel díszítjük.
  2. A tasakján ismertetett utasítás szerint elkészítjük a tortazselét (a választott gyümölcstől függően pirosat vagy színtelent), melyet a tortára csurgatunk.
  3. 1-2 órán át a hűtőben érleljük.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 28x3 cm
  • költség: 900 Ft
  • elkészítettem: 26 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 39
össznézettség: 75 645
elküldve: 12
receptkönyvben: 318
elkészítve: 48/48
Facebookon megjelent: -

szakács

Dódi

Mióta szakács: 2014.04.27.
2 recept

Hozzászólások (24)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Gabcsi56
Gabcsi56 Fri, 2017-10-13 16:17

Kedves Dódi! Nagyon hálás vagyok ezért a receptért. A lányom Kanadából jött haza és kintről egy hagyományos gyümölcstortát kért. Nagyon aggódtam amikor az elkészítésére került sor. Nagyon egyszerű formában írtad a tészta elkészítését az általam korábbi készített macerás piskóta helyett. Hezitáltam, hogy meg merjem vagy ne merjem próbálni........kockáztattam. Fantasztikus lett a krémmel együtt. A zselatint amit írtál nem kaptam, kicsit folyós lett, de talán még jó is. Ennyi jó vélemény mellett, akinek nem sikerült újra meg kellene próbálnia, valahol esetleg hiba történt. Én a hozzávalókat robotgéppel vertem fel. Folyékonyabb lett, mint a hagyományos piskóta. Milliméterre úgy csináltam mindent, ahogy le volt írva.A családom el volt ragadtatva, máskor is így fogom csinálni.

joe-sef
Dódi / joe-sef Fri, 2017-10-13 19:04

Kedves Gabcsi56! A receptet nem én írtam, hanem egy gyakorlott szakács. Ha ez alapján még nekem is sikerült elkészítenem, akkor biztos jó a recept. Azért osztottam itt meg, hogy fönnmaradjon, és tovább élje életét. Örülök, hogy tetszett a családodnak :)

Zitabitang
Zitabitang Sun, 2017-08-20 20:15

Köszönöm a receptet! :-) Az fogott meg benne, hogy nem pudingot használtál, hanem igenis főtt krémet. Nagyon ízlett mindenkinek, felvettem a repertoárba :-)

joe-sef
Dódi / joe-sef Mon, 2017-08-21 07:20

Épp ezért osztottam meg ezt a receptet, hogy megmutassam, lehet másképp is. Ez egy kb. 30-40 éve generációról generációra szálló recept, amikor még nem volt divat a puding. Így talán megmarad az utókor számára. Örülök, hogy ízlett :)

péga
péga Tue, 2017-06-06 16:07

Én csak ajánlani tudom ezt a receptet. A tésztája egyszerűen remek, a torta elkészítése pedig hihetetlen egyszerű.
Dódi, millió köszönet ezért a fantasztikus receptért! Sikerült mindenkinek a kedvébe járnom ezzel a gyümölcstorával. Remélem nagymama koromban is ilyen nagy sikert fog aratni :)

joe-sef
Dódi / joe-sef Wed, 2017-06-07 07:15

A recept történetéhez tartozik, hogy kb. 35-40 éve kapta az unokahúgom egy közös ismerőstől, én pedig 3 éve küldtem be ide a Nosalty-ra, hogy a recept tovább arassa sikereit :)
Örülök, hogy bevált Neked, és bízom abban, hogy az unokáid is tovább fogják adni, így száll generációról generációra.

Hasibecker
Hasibecker Wed, 2017-05-31 10:17

Végre egy recept aminek a krémje nem pudingból készült. Minden süti sokkal finomabb, ha főzött krémből készítjük. Nekem van egy alapreceptem, amit a torta-süti mennyiségéhez igazítva lehet elkészíteni:
10 dkg vaj, 2 púpos ek. liszt, 2 dl tej, 1-2 tojás, ízlés szerint vanília és cukor. A tojást, lisztet, cukrokat 1-2 kanál tejjel csomómentesre keverni, közben felmelegíteni a tej nagyobb részét, mikor kellően meleg hozzáadni a lisztes keveréket és kis lángon sűrűre főzni. Mikor a főzött krém kihűlt belekeverni a vajat. Ízesíteni bármivel lehet pl.: kakaó, kókuszreszelék, gesztenyemassza, stb.

joe-sef
Dódi / joe-sef Wed, 2017-05-31 10:33

Én is azon a véleményen vagyok, hogy a puding átvette főzött krém szerepét, bizonyára azért, mert gyorsabb. Ez a recept azokból az időkből való, amikor még nem volt ennyire elterjedt a puding. - Az érdeklődők nevében köszönöm, hogy megosztottad itt velünk a főtt krém receptedet.

Hasibecker
Hasibecker Wed, 2017-05-31 10:41

Köszönöm, hogy reagáltál a hozzászólásomra. Szerintem semmivel nem gyorsabb a puding elkészítése, mint a főzött krémé, mind a kettőt azonos módszerrel kell elkészíteni.
Szép napot kívánok!
Marika

Andus54
Andus54 Fri, 2017-05-12 10:33

Nagyon finom ,a tésztája szuper ,csak ajánlani tudom mindenkinek! Köszönöm ezt a szuper jó receptet!

erzsiliza
erzsiliza Fri, 2017-04-28 18:42

Sziasztok!
Azért próbáltam ki a receptet, mert jókat olvastam itt róla. Viszont többet soha nem fogom elkészíteni. A leírtak szerint készítettem, mégis tömött lett a tészta. Senkinek nem ajánlom. Üdv.

anzsuci
anzsuci Sun, 2016-08-28 18:38

Tökéletes tészta, tökéletes krém, még soha nem sikerült. :) Nagyon köszönöm. :)

macskakornis
macskakornis Wed, 2016-07-06 19:49

A krém egyszerűen tökéletes, a tészta is pont el van találva, köszönöm a receptet! Mindenkinek nagyon ízlett :)

Nette
Nette Sun, 2016-05-15 13:29

Ma elkészítettem annyi különbséggel, hogy pudingot tettem rá a krém helyett de a piskóta nagyon jó lett. A továbbiakban is így fogom elkészíteni. Köszönöm a receptet! Üdv, Nette

joe-sef
Dódi / joe-sef Mon, 2016-05-16 10:02

Gratulálok a piskótához! Természetesen pudingot is lehet használni krémként. Örülök, hogy ízlik. Remélem, sokszor fogod még elkészíteni :)

KatoNeni81
KatoNeni81 Mon, 2014-05-19 20:19

Nagyon fincsin nez ki, ezt a kisfiam szuletesnapjara elkeszitem, Koszi a receptet :)

joe-sef
Dódi / joe-sef Tue, 2014-05-20 06:53

Nagyon szívesen! Örülök, hogy ezt választottad és sok sikert kívánok az elkészítéséhez :)

300