Marinált sült csirke recept

Marinált sült csirke
Marinált sült csirke
130 perc / előkészület: 10 perc sütés: 120 perc
receptkönyvben hozzászólások (16)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A "spachtcock" módszert egy TV főzőműsorban láttam. Nagyon szeretem alkalmazni akkor is, ha nem marinált csirkét sütök, hanem csak simán vagy esetleg töltve a bőre alá. Jó módszernek tartom, mert sosem szerettem azt, hogy a sült csirke háta mindig tocsogott az olajban, és nem lett ropogós.

hozzávalók / 4 adag

A sülthöz

A marinade-hoz

ajánlat

Sült krumplival vagy rizskörettel tetszés szerint tálalható. Bármilyen saláta illik hozzá.

Könnyen elkészíthető, nem macerás étel, amíg sül, elkészíthetjük a köretet is meg a salátát is.

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító, paleolit fogyókúra
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
kategória: húsételek
nehézség: könnyű
diéta: laktózmentes, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes
mikor: ebéd, vacsora
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: főétel
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

marinált (spachtcock) sült csirke, pácolt csirke, fűszeres sült csirke
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A csirkét a "spachtcock" módszerrel előkészítjük. A "spachtcock" módszer egyfajta előkészületet jelent a csirke sütéséhez. Mégpedig úgy, hogy a csirkét a hasára fektetjük, és egy konyhai ollóval a gerincét kivágjuk. A püspökfalattól kiindulva egészen a nyakáig végigvágjuk. Egy kb. 2 cm-es csíkot kapunk, amit nem kell eldobni, azt is megsütjük. Az így kapott csirkét visszafektetjük a hátára és a combokat és szárnyakat előrefordítjuk. A mellénél jó erősen megroppantjuk, lelapítjuk. Így a csirke összes bőrös része felül lesz, és szépen egyenletesen, pirosra, ropogósra sül. Amint a képen is látható a kivágott gerincet a püspökfalattal együtt (ami az én tányéromban fog landolni) szintén megsütöttem. De persze ez ízlés dolga, én imádom!
  2. A marinade hozzávalóit összekeverjük egy akkora tálban, hogy a csirke is beleférjen, és a csirkét jól bedörzsöljük vele. Letakarva a hűtőbe tesszük minimum egy órára.
  3. A sütőt 200 fokra bemelegítjük.
  4. A csirkét egy tepsibe vagy jénaiba fektetve ráöntjük a marinade-et.
  5. Betoljuk a sütőbe, a hőmérsékletet azonnal lecsökkentjük 170 fokra, és kb. 2 óra hosszat sütjük, időnként a levével locsolgatva, amíg szép piros nem lesz.
  • sütési hőfok: 170°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 4 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 23
össznézettség: 15 904
elküldve: 4
receptkönyvben: 297
elkészítve: 13/24
Facebookon megjelent: -

szakács

pussycat

Mióta szakács: 2012.10.30.
150 recept

Hozzászólások (16)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

otromba
otromba szo, 2013-03-30 15:27

Én köszönöm a receptet,amit elkészítettem kicsit bővebben fűszereztem igaz!!!
Ami főleg igaz,mert én a receptben sót nem olvastam,pedig anélkül semmit sem ér főleg egy sűlt hús féleség,ez a csirkére is vonatkozik!
Kellemes Húsvéti Ünnepeket Kívánok!

vcsuka
pussycat / vcsuka v, 2013-03-31 00:28

Igazad van, a megfelelo sozas a lelke egy sult husnak. En valoszinuleg azert felejtettem el irni rola, mert a szojaszosz amit en hasznalok, az eleg sos, persze ha olyan ami nem annyira sos, akkor termeszetesen kell meg so is!!!
Szep Husvetot Kivanok!

Nunez
Nunez szo, 2013-03-09 11:48

Már egyszer elkészítettem ezt a finomságot és nagyon tetszett a technika és marinade íze is, de szeretném ha intenzívebben lehetne érezni a "pác" ízét, ezért egy egész éjszakát hagyom majd pihenni. Remélem beválik a dolog, mert aaanyira fincsi!

vcsuka
pussycat / vcsuka szo, 2013-03-09 11:56

En meg ugyan nem probaltam ejszakaztatni, de remelem ugy is fincsi lesz. Majd ird meg legyszi, hogy milyen lett! koszi!:))

vcsuka
pussycat / vcsuka v, 2013-02-24 13:23

Szia Evi baba! Orulok, hogy kiprobalod, es koszi, hogy visszaszoltal, remelem, hogy izlik majd.
Udv. Veronika

vcsuka
pussycat / vcsuka p, 2012-12-14 15:02

Nagyon szivesen, es meg milyen finom! A marinade is isteni finom, erdemes kiprobalni. Jo etvagyat hozza! Udv. Veronika

mkata
M.Kata / mkata cs, 2012-12-13 13:02

Nagyon gusztusos! Én a mellénél szoktam kettévágni, így nem kell tekergetni a combot-szárnyat. Nagyon régóta sütöm így a pipit, nem is tudtam, hogy ennek komoly "neve" is van. De bizonyítom, az összes bőrös része gyönyörűen megpirul, a hús megpárolódik/sül, isteni íze lesz!

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva p, 2012-12-14 14:37

Kedves mkata!

Így is nagyon finom lehet, egyszer majd ezen mód is kipróbálom, köszönöm szépen.
A lényeg, hogy a csirke puha legyen mint a vaj belülről,zamatos, kívül színre és ízre is ropogós, hmmm .....
Ha ez bejön, akkor tényleg mindkét recept csodás! :-O
Kellemes készülődést kívánok az Ünnephez!
Éva-Anyóca

vcsuka
pussycat / vcsuka cs, 2012-12-13 13:18

Nem is gondoltam, hogy ugy is lehet, tenyleg ugy is felulre kerul minden boros resze. Talan mindket megoldas nagyon ugyes.

mkata
M.Kata / mkata cs, 2012-12-13 18:35

Igen, mindkét megoldás csuda jó eredményt hoz :) Szép ünnepeket kívánok Neked, minden kedves szakácsnak és nosalty munkatársnak! :)

655