Kovászos kenyér jénaiban recept

Kovászos kenyér jénaiban
Kovászos kenyér jénaiban
55 perc / előkészület: 10 perc sütés: 45 perc
receptkönyvben hozzászólások (23)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Józsikám (a kovász) nagyszerű munkát végez. Fiatalka még, tehát kicsit lassan kel a kenyér, de a türelmen kívűl különösebb törődést nem igényel a kovászos kenyér sütése. Itt mi - akik kovászt használnak a kenyérsütéshez - mindig megbeszélünk minden fortélyt, hogy mindnyájan sikerrel süssük meg mindennapi kenyerünket, segítve ezzel szakác társunkat, és ez nagyon jó dolog.

hozzávalók / 10 adag

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
mikor: mindig
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szakács elkészítette: párszor készített receptek
kalória: alacsony
szezon: bármikor
kategória: kenyerek
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 30-60 perc
diéta: tojásmentes
babakonyha: baba 18-24 hónap
fogás: köret
adag: 10 főre

egyéb elnevezések

aktív kovászos kenyér, jénaiban sült kenyér, házi cipó
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Sütés előtti este a kézmeleg vízben elkeverjük a mézet és a kovászt.
  2. Kenyérsütő gépbe töltünk minden alapanyagot, és dagasztó-kelesztő programon lejáratjuk. Reggelig benne is hagyhatjuk.
  3. Reggel olajos kézzel áthajtogatjuk a tésztát, megformázzuk (én megfontam), sütőpapírral bélelt tetővel rendelkező sütőedénybe helyezzük, a tetejét megkenjük olajjal, lefedjük, és langyos helyen magára hagyva türelmesen várakozunk (4-6 órát).
  4. Mikor már a duplájára kelt, előmelegítjük a sütőt 210 fokra hőlégkeverésen, és a sütő aljába egy kisebb tepsibe vizet teszünk be. A kenyeret 30-40 percig sütjük lefedve, aztán levesszük a tetőt, és tetszőlege színűre sütjük.
  5. Rácsra téve hagyjuk kihűlni.
  • sütési hőfok: 210°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 36x26 cm
  • költség: 200 Ft
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 6
össznézettség: 8 230
elküldve: 0
receptkönyvben: 37
elkészítve: 0/2
Facebookon megjelent: -

szakács

Évi néni

Mióta szakács: 2011.07.24.
1820 recept

Hozzászólások (23)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

fercsibercsi
fercsibercsi Fri, 2016-07-15 06:24

Olyan kenyeret szeretnék sütni, amit nem kell formába tenni, hanem csak úgy sutty, be a kemencébe, de nekem szétterül! Tudtok ebben segíteni?

villers
villers Tue, 2014-11-18 10:45

Szia!
Első kovászos kenyerem megsütésére készülök, a kovászom remekül él. Viszont nem tudom, hogy a begyúrásnál milyen állapotban kell lennie. Tehát felhabzó, vagy éppen visszaeső/etetésre váró?
Köszönöm

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva Tue, 2014-11-18 15:30

Szia!
Én ha kovászos kenyeret sütök, akkor a kovászt kiveszem a hűtőből, hagyom kicsit felengedni, megetetem, és ha feljött, akkor abból használok a kenyérsütéshez.
Üdv: Évi néni

villers
villers Tue, 2014-11-18 16:03

Köszönöm a gyors választ, nekem nincs hűtőben, most 9 napos, és nagyon aktív. Akkor gondolom reggel megetetem, és amikor elindul (nálam ez 2-3 óra), akkor teszem a többi hozzávalóhoz, és hagyom megkelni ( a kovászom üvegből kimászásából ítélve talán nem lesz 4-6 óra. Remélem így jó lesz :)
Még azt megkérdezhetem, hogy milyen szerepe van a méznek?
Köszi

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva Tue, 2014-11-18 16:17

Kicsit segít a kelésben (ez az én elgondolásom), hiszen az élesztőnek is egy kis édeskedéssel segítünk a kelésben és a sóval lassítjuk. Persze ez nem hiteles, csak így gondoltam.
Sok sikert a kovászos kenyeredhez. Bármilyen lesz is, ragaszkodj hozzá, mert fantasztikusan finom kenyeret kapsz. Megéri a macera.
Üdv: Évi néni

villers
villers Tue, 2014-11-18 16:54

Nem érzem macerának, férjem már nevet esténként, mikor közlöm, hogy "na jó, megetetem a babámat" :)

Torma
Torma / Torma Mon, 2013-02-04 21:59

Szia! Hát, ha Józsikádat így agyon-becézed, akkor nem is csodálom, hogy máris ilyen gyönyörû kenyereket produkáltok!
Vadkovász kartársnõ, megkérdezhetem a yoghurt mire is jó benne? Gyorsítja a kelesztést? Azt tudom, hogy millió jó dolog van a yoghurtban (én itthon, házilag erjesztgetem azt is!)
Kellemes hetet, T :)

Torma
Torma / Torma Tue, 2013-02-05 22:09

Köszi, akkor kiprobalok egy joghurtos kenyeret ma, vagy holnap; most élesztgetem a Janimat ;)

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva Tue, 2013-02-05 14:54

Szia Kolléga!
Szóval a joghurtot nagyon sokszor használom kelt tészta sütéséhez, mert lágyabb lesz tőle. Talán egy kicsit hígítani akartam a tésztát és valóban megfordult a gondolataim közt, hogy a kelesztést is meg lehet vele kicsit piszkálni. Üdv: Évi néni

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva Mon, 2013-02-04 20:51

Köszönöm szépen. Rá fogom szánni az időt és megnézem milyen lesz hosszabb kelesztéssel. Puszi: Évi néni

Torma
Torma / Torma Mon, 2013-02-04 22:10

Bocs, hogy "ideokoskodtam" egy par megjegyzest, de honapokba telt, mire ezeket a dolgokat osszeszedtem a netrol. Regen biztos minden videki kenyersuto haziasszony tudta ezeket...T :)

Az en tapasztalatom az, hogy gepi dagasztas, hosszu kelesztes utan nagyon ruganyos belseju kenyeret kapok.
A hajtogatasos, hosszu kelesztessel kapom a legkonnyebb kenyereket (foleg, ha lagyabb a teszta!).
Forro sutoben fedeles edenyben sutve, vizzel lespriccelve ropogos lesz a hej.
Melegedo sutoben, vegig 180 fokon, puhabb hejat kaptam.
Nagyon vizes, lagy teszta- 12 orat kelesztve- forro edenyben sutve adja a nagyon-lyukacsos kenyeret (dagasztas nelkuli kenyer).

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva Tue, 2013-02-05 14:57

Ez mind nagyon hasznos információ és nagyszerű, hogy leírod, mert nekünk nem kell vele kísérletezni. Köszönöm szépen a tanácsokat. Fogom használni. Szép hetet! Üdv: Évi néni

Torma
Torma / Torma Mon, 2013-02-04 22:12

Agi, itt felettunk irtam egy kis osszefoglalot, talan hasznos lehet Neked is, puszi, T:)

259