Kovászos kenyér 2. (Parasztkenyér) recept

Kovászos kenyér 2. (Parasztkenyér)
Kovászos kenyér 2. (Parasztkenyér)
95 perc / előkészület: 35 perc sütés: 60 perc
receptkönyvben hozzászólások (12)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Még egy nagyon finom kenyérrecept.

hozzávalók / 6 adag

A kovászhoz

A kenyértésztához

ajánlat

Mikor majdnem készen vagyunk a dagasztással, adhatunk hozzá pirított hagymát és akkor hagymás kenyeret kapunk.

receptjellemzők

fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
mikor: mindig
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, laktózmentes, tejmentes, tojásmentes
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
konyha: német
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 6 főre

egyéb elnevezések

rozskovászos cipó, rozskovászos kenyér
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A kovászhoz az élesztőt feloldjuk a langyos vízben. Hozzáadjuk a kétféle lisztet és simára keverjük. Lefedjük egy konyhakendővel és  meleg konyhában 24 órát kelesztjük
  2. A kovászhoz hozzáadjuk a langyos vizet, az olajat, sót, a 500 g lisztet és összekeverjük, majd dagasztjuk, amíg a tésztát már nem ragad, ha szükséges adunk még hozzá lisztet.
  3. További 7-8 percig dagasztjuk. 
  4. Meleg helyen 1 órát kelesztjük, majd ismét átdagasztjuk és cipót formálunk, amit srégen többször bevágunk. 
  5. A cipót sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük és további 1 órat kelesztjük.
  6.  A sütőt 220 fokra előmelegítjük. 
  7. A cipót betoljuk a sütőbe, 10 perc múlva a sütőt 200 fokra állítjuk és további 45-50 percig sütjük.

  • költség: 300 Ft
  • elkészítettem: 20 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 14
össznézettség: 37 437
elküldve: 4
receptkönyvben: 253
elkészítve: 3/6
Facebookon megjelent: -

szakács

Glaser

Mióta szakács: 2009.07.31.
1781 recept

Hozzászólások (12)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

japi
japi p, 2016-09-16 08:43

Hát? Ennyi melóval ilyen sűrű, nehéz, nem foszlós kenyeret sütni nem túl sikeres ötlet. Meg sem próbálom, a látvány kép elrettent.

XYGABAX
XYGABAX k, 2011-10-18 21:32

Sajnálom azt látni,hogy egymásnak esnek emberek,mint sem segítenénk együttesen ősi receptet össze állítani,mint nagyanyáink mikor a kemencébe sütöttek,amit egy hét vagy két hét múlva is meglehetett enni.Ilyen receptet keresek,de sajnos csak vitás válaszolások vannak rögzítve.

Imola Fekete
Bloemcake / Imola Fekete p, 2011-01-14 14:22

Glaser!
Az élesztős lisztből készült tésztát nem kovászosnak hivják. A kovászt rozs v. teljeskiörlésű lisztből készítik, kovászolják. Az elkészítése elég hosszadalmas, de nem ördöngős. Semmi köze nincsen az itt leírt kenyértésztához.

RSunny
RSunny v, 2012-01-29 20:29

Kedves Imola
Teljesen igaz, amit írtál. Sajnos az egész webszakácskönyvben egyetlen "igazi" kovászos kenyér receptet találtam, bár az egész napos kelesztésből áll. Én megcsináltam a 2 hetes kovász készítést, és utána a fent említett kenyeret, de nekem nem kelt meg egész nap sem. Lehet, hogy valamit még kellene hozzárakni? Írót, vagy ne adj Isten sütőport? Élesztőt nem akarok...
Sunny

sidha
sidha p, 2012-02-24 07:13

Még eszembe jutott valami: A kelesztésnél soha nem fog akkorára dagadni mint a megszokott fehérliszt+élesztő. Ez nem baj, csak az időket kell tartani. Sokan csinálják hogy sütés előtt 50 fokos sütöben még fél órát gyorskelesztik. Másik módszer (ezt én is szoktam alkalmazni, mert a villanysütőm nem tud 50 fokot) hogy hideg sütőben kezded és mire felmegy 230-ra addig nagyon sokat tud dagadni pluszban. Mindenesetre ez egy tömör, nehéz, hihetetlenül laktató kenyér, nem dagad úgy meg. A rozslisztet amúgy "kezdő" koromban használtam mert durvább, nekem egyszerűbb volt vele az egész folyamat. Természetesen a lisztek királyával, a hihetetlen mennyiségű _hasznosítható_ anyagot tartalmazó tönkölyliszttel is teljesen ugyanez a folyamat.

sidha
sidha p, 2012-02-24 07:16

Jogos. Amiben élesztő van azt ne nevezzük már igazi kovászosnak. Az igaziról én sem találtam tökéletes leírást, ezért sokat kellett vele kísérletezni, de megéri, mert nem ég tőle úgy a gyomor. Ahogy én készítem:
- Kovász: hétfőn kell kezdeni (ne kérdezd miért). 10dkg teljes rozsliszt+1.5dl víz (SEMMI MÁS!). Kedden megkavarva felhízlalni 10dkg teljes rozsliszt+1dl vízzel, szerdán 20dkg+2dl. Csütörtökre kész, majd jön az első dagasztás:
- Kelesztés: pénteken beleteszem az 1kg rozslisztet+érzésre vizet hogy formázható legyen (bocs ezt tényleg ki kell tapasztalni, mert egész más a vízfelvétele mint a finomlisztnek) +kömény+pici szerecsendió+ek. só . Kel 1 teljes napot. Szombaton ha nagyon megszikkadt és keményedett a külseje akkor kis vizet kell hozzá tenni és újra jól átgyúrni. Kel még legalább egy fél napot. Szombat este vagy vasárnap reggel sütöm tepsiben. Kezdeni maximumra (230-250) előmelegített sütőben kell 10 percig, majd 180-on (légkeverésest használok) még 50 percig. Legalább 1 hétig simán eláll de szerintem tovább is. A hosszúnak tűnő elkészítési időtől ne ijedj meg, napi 1-2 percet kell vele foglalkozni (kivéve a dagasztást). A sütést is csak megvárod. :-) Összességében kevesebb energia egy ilyen _élő és életet támogató_ kenyér elkészítése mint lemenni érte a boltba!

baliz
baliz p, 2013-02-15 01:23

Sidha, nagyon megtetszett a recepted. Valamikor, talán 15 éve kaptam kovászt, de abból "amerikai békekalácsot" kellett sütni és édesen, cukorral csináltuk. Imádtam, több héten át csináltam, (mindig hagytam magamnak is egy rész kovászt, 2-3 adag kovászt pedig tovább kellett adni). A kovászhoz mellékelve volt a leírás minden napra, így ahogy te is leírtad.
Megszeretném csinálni a te recepted alapján, de annyit segíts, hogy ha nem légkeverésesben sütöm, akkor hány fokon kell?
Köszönöm a receptet!

LiarBoy
Bloemcake / LiarBoy p, 2010-11-19 17:22

Én úgy vélem kedves Edit, hogy nem kell másokat meginteni, a saját elvárásunkat rájuk eröltetni. Mindenki úgy beszél és kérdez, ahogy tud. Talán te sem vagy az élet nagy tanítómestere, vagy nem vagy birtokában az Univerzum titkának, tehát fogadjuk el egymást úgy, ahogy vagyunk. Üdv: LiarBoy

Gargoyle
P. / Gargoyle p, 2010-11-19 17:40

Buddha is elfogadja a hülyéket, de próbálja őket terelgetni is.

Noor B
Bloemcake / Noor B szo, 2010-08-21 14:35

Szia. Egyetlenegy kifogásom van az egésszel. Már a sokadik kenyér receptet olvasom és most szakadt el a cérna. Nem te vagy a hibás mert neked van hőfogjelzős sütőd. De anyámnak a 30 éves sütőjén csak 3 pont van és annyi, a barátnőmék 3 éves sütőjén sincs hőfok jelzés. Akkor most azt kérdezem hogy honnan a f.... ból szopjam ki hogy hány fokos a sütő belseje? Hőmérő nélkül.....

Kisgyörgy Sándorné Edit
Bloemcake / Kisgyörgy Sándorné Edit szo, 2010-10-23 13:36

Szia!
Ugyan nem tőlem kérded, de nekem is van egy kifogásom az ellen, amit írtál. Miért kellett ezt a kérdést ilyen alpári módon feltenni?
Kérlek, moderáld magad máskor. Hidd el, te is jobban érzed magad tőle, ha nem találkozol többé megvetéssel.
Üdv.: Edit

456