Kínai tojásos rizs recept

1 adag
405
kcal
Kínai tojásos rizs
Kínai tojásos rizs
receptkönyvben hozzászólások (25)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Imádom a távol-keleti konyhát, ezért a jázmin rizs a kedvenc rizseim közé tartozik. Még a rántott húshoz is azt használok. Szoktam dúsítani pirított bambusszal, sárgarépával, hagymával, úgy még finomabb. Nekem ez a bevált tojásos rizs receptem.

hozzávalók / 4 adag

receptjellemzők

konyha: kínai
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, gluténmentes, tejmentes
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
konyhatechnológia: wok receptek
elkészítési idő: 15-30 perc
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, uzsonna, vacsora
adag: 4 főre
fogás: köret
alkalom: vasárnapi ebéd

receptkategóriák

egyéb elnevezések

tojásos rizs, kínai rizs, tojásos rizsköret
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. 2 ek olajon megpirítjuk a rizst kb. 3 percen keresztül folyamatosan kevergetve, majd felöntjük a forró vízzel, megsózzuk, megkeverjük, és fedő alatt közepes lángon kb. 12 percig főzzük (ha van üvegfedő, célszerű azt tenni rá, hogy lássuk, hogy mikor szívta be a rizs teljesen a vizet), ugyanis a jó rizs titka szerintem, hogy nem kevergetjük, és nem emelgetjük a fedőt.
  2. Egy nagy serpenyőben vagy wokkban 1 ek olajon átforgatjuk a főtt rizst.
  3. A közepébe mélyedést készitünk, majd beleöntjük az 1 tk szezámolajat, és erre tesszük a felvert tojásokat.
  4. Kevergetjük a mélyedésen belül addig, amíg majdnem teljesen megszilárdul, majd a rizzsel alaposan elkeverjük, további 2 percig pirítjuk.
  • költség: 500 Ft
  • elkészítettem: 50 alkalommal

statisztika

beküldve:
nézettség: 51 810
elküldve: 11
receptkönyben: 649
elkészítve: 31/50
Facebookon megjelent: -

szakács

Mercedes

Mióta szakács: 2011.08.22.
302 recept

Hozzászólások (25)

Kiss Mercedes
Kiss Mercedesh, 2014-07-21 20:20

Szia!
Természetesen normál rizsböl is el lehet készíteni,de jázminnal az igazi.
Üdv!

inf3rno
inf3rnoszo, 2012-12-08 18:43

A jó rizs titka többek között tényleg az, hogy nem szabad keverni, mert összetörnek a szemek, és emelgetni sem szabad, mert akkor lehűl a külseje, és ha a külseje hideg a szemeknek, akkor belül nem puhul, így kívül szétföll, belül meg kemény marad. Ami még nagyon fontos az, hogy elég ideig pirítsuk olajon, mert ha nem pirul meg a külseje, akkor összeragadnak a szemek. Ez utóbbi nyilván akkor számít, ha pergős rizst szeretnénk.

Tetszik a recept, kipróbálom.

Kiss Mercedes
Kiss Mercedesszo, 2012-11-03 16:39

A nátrium glutamát egy mesterséges ízfokozò,semmi szükség rá.Én még olyan terméket sem veszek,ami azt tartalmaz.Iszonyatosan káros!

inf3rno
inf3rnoszo, 2012-12-08 18:45

Annyira nem káros, a glutaminsav minden fehérjében megtalálható aminosav. A gond annyi vele, hogy a nyugatiak gyomra nem szokott hozzá. Idegrendszeri tüneteket akkor okoz, ha napi szinten kínai kaját eszik az ember. Nekem mondjuk konkrétan a beleimet marta szét, azért nem eszek gyorséttermes kínait, inkább magam csinálom.

Kiss Mercedes
Kiss Mercedesv, 2012-12-09 00:43

A kettö nem ugyanaz.Nem vagyok kémikus,de tudom,h a nátrium-glutamát nagyon egészségtelen.És sajnos sokkal több mindenben megtalálható,mint gondolnánk pl:Az összes bolti felvágott,chipsek,kész ételes konzervek,leveskocka,ételízesítök,zacskós leves,sajtkrémek,virsli....Söt a hírhedt amerikai étteremlánc hamburgerjei is tele vannak vele.A kinaik kinában tuti nem tesznek otthon na glutamátot az ételükbe,csak külföldön a kedves,gyanútlan vendégeket jutalmazzák vele,micel függöséget tud okozni....Hát mndenesetre én jobban érzem magamat,hogy nem etetem ezzel a családomat:)

inf3rno
inf3rnov, 2012-12-09 01:11

A nátrium glutamát a glutaminsav nátrium sója. :-) És de, a kettő ugyanaz. Annyi a különbség, hogy a fehérjékben kötött állapotban van jelen minden egyes élőlényben, az ízfokozóban meg szabad aminosav formájában. Olyan ez, mint mondjuk a cukornál a szőlőcukor meg a keményítő (vagy liszt) közötti különbség. A szőlőcukor a szabad forma a keményítő meg a kötött (polimer) forma. Teljesen máshogy viselkedik a kettő... Nem hihetetlenül káros, és nem okoz függőséget, egyszerűen csak fokozza az ízeket az amúgy silány alapanyagokból készült élelmiszereknél. Mivel nátrium van benne, ezért növeli a só bevitelt, ami már alapból 2x-ese egy átlag magyarnál annak, mint ami ajánlott. A fokozott só bevitel meg hozzájárul a magas vérnyomás kialakulásához. Magának a glutamát-nak nincs tudományosan bizonyított káros hatása. Van a kínai étterem szindróma, amit neki tulajdonítottak, de nem találtak bizonyítékot arra, hogy a glutamát miatt van. Szóval szerintem maga a glutamát az nem káros, azok az élelmiszerek, amikben jelen van, viszont lehetnek azok, mert mint már írtam silány alapanyagokból készültek, és ezt kompenzálják ízfokozóval... Többnyire chipsekben, és hasonló szemétben fordulnak elő... A glutamát egyébként ingerület átvivő is, ennél a kínai étterem szindrómánál arra gyanakodtak, hogy a kívülről bejuttatott glutamát idegi problémákat okozhat, de ezt egyáltalán nem igazolta semmi. Az a helyzet, hogy a fehérjék emésztésekor szintén glutamát szabadul fel, szóval az ilyen aggályok nem indokoltak. Egyedül abban az esetben van esély ilyesfajta úgymond mellékhatásra, ha nagy dózisban viszi be az ember. Nem tudom, hogy erre végeztek e vizsgálatokat... Nálam a kínai kaja valószínűleg azért okozott hasi fájdalmat, mert lehet, hogy amúgy is van egy enyhe fekélyem, amit irritált a só, esetleg a nagy adag glutamát pluszban még stimulálta a fájdalom receptorokat és erősítette a só hatását. Kb ennyi, a véleményem a témáról.

Egyébként nem muszáj mindent elhinni, amit neten írnak, mert sok dolog van, aminek semmi köze nincs a valósághoz. Pl a zöld paradicsomra azt mondják, hogy mérgező, és nem szabad megenni, na hát ahhoz képest sütöttem magamnak egy kilót, és megettem a szerintük halálos adagot belőle. Jelentem még élek. Persze előtte azért utánaolvastam tudományos cikkekben, hogy valójában mi a helyzet. Rengeteg ilyen marhaságot találni a neten...

Ja egyébként én meg "kémikus" vagyok, egész pontosan biomérnök szakon végeztem, és gabonaminősítésből diplomáztam ;-)

Kiss Mercedes
Kiss Mercedesv, 2012-12-09 01:28

Annyira okosan fogalmaztál,hogy utánad néztem.Nem fogok leállni vitatkozni egy biokémikussal:)Igazából én az okokat keresem a világban,hogy mitöl van ennyi beteg ember???És szinte biztos vagyok benne,hogy az egészségtelen táplálkozás,és a sok vegyi anyag miatt,ami az élelmiszerekben van.Úgy gondolom ezen dolgok lehetnek a felelössek a sok betegségért és a gyenge immunrendszerért."Az vagy amit megeszel"...Tartják a Japánok,és ez biztos így is van.Abból áll össze a szervezeted,amit adsz neki....

inf3rno
inf3rnov, 2012-12-23 04:12

Közben találtam egy cikket az MSG-ről (mono sodium glutamate, így rövidítik), azt találták, hogy a fejfájás gyakoriságát fokozza. Azt nem írták, hogy az ingerületátvivő tulajdonságai vagy a nátrium tartalma miatt. Gondolom, hogy inkább az előbbi, mert akkor a konyhasóra is írhatnák ugyanezt... Majd ha még találok hasonló infokat, akkor kiírom ide, vagy inkább összeütök egy alapanyag témát a glutamátra meg az ízfokozókra. Nem csak a glutaminsavnak van ízfokozó hatása, hanem még rajta kívül azt hiszem 2-3 másik szabad aminosavnak. A cikkíráshoz még jobban utána kell néznem, szóval az inkább csak jövőre várható.

Kellemes Ünnepeket! :-)

Kiss Mercedes
Kiss Mercedesv, 2012-12-23 09:56

Szia!Köszi a további infót,és várom a többit is.A végén még én is kémikus leszek:)Itt a Nosaltyn tényleg sokat tanulhat az ember.Ha meglesz a cikked szólj.Neked is nagyon boldog karácsonyt és újévet kívánok!:)Üdv:Merci

inf3rno
inf3rnov, 2012-12-09 02:21

Hát ez így van, annyival még kiegészíteném, hogy a vegyszerek nem csak az élelmiszerekben vannak, hanem a tisztítószerekben, az eszközökben, amiket használunk (pl műanyag), a füstben, ami kijön az autókból vagy a kéményekből, a dezodorokban, és még sorolhatnám, gyakorlatilag mindenben, ami körülvesz minket... Mindemellett szemetet raknak elénk a boltban ill. gyorséttermekben, mint élelmiszert, mert az az olcsó, és nem vagyunk egy gazdag nép. Ezen felül nagyon kevesen sportolnak rendszeresen, a sport meg körülbelül a másik fele dolgoknak. Én igyekszem magam csinálni a kajáimat, ill. minél többet sportolni. Így sem tökéletes az egészségem, de legalább próbálok tenni érte. A hozzászólásaid alapján te is így vagy ezzel, szóval ebben mindenképp egyetértünk. :-)

meli0110
meli0110h, 2012-10-29 20:27

Én a rízst só nélkül készítem el. Majd amikor elkészült nátrium-glutamáttal ízesítem. Borsót és kukoricát teszek hozzá. Néha kevés light szójaszószt.

KisEdi
KisEdik, 2012-11-20 09:59

gratulálok hozzá! A szebb szín érdekében meg tehetnél hozzá egy kis ciánt is akár.

Kiss Mercedes
Kiss Mercedesk, 2012-11-20 10:15

Sajnos sok mindenki nincs tisztában azzal,hogy mi-micsoda egy termék összetételében.A tartósítószert már évek óta kerülöm.A nátrium-glutamátot=azaz ízfokozót,guargumit,xantángumit,karragént és mesterséges színezéket tartalmazó termékeket sem veszem már meg egy ideje.De úgy látom Te sem kedveled őket:)Viszont ami javuló tendenciát mutat az az,hogy sok reklámban már felhívják a figyelmet arra,hogy nem tartalmaz tartósítószert vagy színezéket,ennek ellenére azt mondom,hogy még nagyon kevés ez az információ,hiszen nem csak ezek a káros anyagok egy termékben.Amióta kislányom született még jobban odafigyelek,nagyon nehéz mondjuk egy olyan túrótudit vagy krémtúrót választani,amiben nincsenek adalékanyagok,de hála az égnek van egy termékcsalád amiben semmilyen mesterséges anyag sincs:)Ha ez nem lenne nagy bajban lennék,ugyanis az összes túrórudi tartósítószert tartalmaz,a cserpest kivéve,ami mellesleg szerintem a legfinomabb is:)

KisEdi
KisEdik, 2012-11-20 10:52

A legtöbben igazából el vannak kényelmesedve. Sokkal egyszerűbb megvenni az olcsó vackokat, és nem nézni hogy miből van, rávágják hogy "úgyis benne van mindenben, nem lehet kikerülni". Aki ilyen, az meg is érdemli, aztán majd nem érti, hogy 50 fölött miért tölti a hátralevőt kórházakban. Mi is kerülünk minden ilyen vackot, még fehér lisztet sem használunk semmihez. Az a baj, hogy hiába hívják fel a figyelmet, hogy az adott termékben nincs tartósítószer, vagy egyéb adalék, mert ravaszak, és tesznek bele mást. Pl. olyan nincs hogy "természetazonos aroma", ez egy trükkös megfogalmazás, egyáltalán nem természetes anyagról van szó. A másik pedig a só. A só önmagában véve nem káros, sőt, minél többet eszünk, annál jobb, szüksége van rá pl. a vesének is, csak az nem mindegy, hogy milyen sóról van szó. Szinte az összes sónkat kálium-kloriddal mérgezik, számos káros hatása van, sőt, lassan öl, mondhatjuk így is. Ezért van az, hogy a focista egyszer csak összeesik a pályán, és meghal :S Szóval körültekintőnek kell lenni.

Kiss Mercedes
Kiss Mercedesk, 2012-11-20 22:00

Teljes mértékben egyetértek,az emberek lusták,pedig csak egy kis időt kell rászánni,hogy kitapasztaljuk melyik termékek azok amelyekben nincsenek benne a fent említett adalékanyagok.Én már kívülről fújom melyik márkás ketchupot,sajtot,vajat vagy éppen kenyeret veszem.Minden élelmiszernek megvan a minőségi,adalékanyagoktól mentes változata.Hát mindenesetre örülök,hogy van még olyan,aki hasonlóképp gondolkodik,mint én:)Szép estét!Mercedes

oosaki
oosakih, 2012-10-08 11:55

Nagyon finom lett, igazán "kínai" ízű. Ez lesz mostantól a bevált receptem tojásos rizshez. Köszönöm hogy megosztottad!

Kiss Mercedes
Kiss Mercedesh, 2012-10-08 18:37

Kedves oosaki!Nagyon szivesen,és örülök,hogy tetszett.Köszönöm,hogy megirtad:)Szép estét!Üdv:Mercedes

Pirka
Pirkap, 2012-05-11 13:49

Kedves Mercedes! Én még pálinkát is szoktam a felvert tojásba keverni, érdekes ízt ad neki, próbáld ki egyszer! A receptjeim között megtalálod.
Üdv,
Pirka

Kiss Mercedes
Kiss Mercedesp, 2012-05-11 16:23

Kedves Pirka!Biztos nagyon jó lehet,kifogom próbálni.De milyet teszel bele?Én még egyébként rizsecetet szoktam tenni bele.Ezt le is hagytam a receptből.:)

405