Ketchup házilag Andi konyhájából recept

Ketchup házilag Andi konyhájából
Ketchup házilag Andi konyhájából
receptkönyvben hozzászólások (10)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Első ketchup próbálkozásom. Anyukám réges-régen készített, most én is belefogtam.

Nagyobb méretű paradicsomokat választottam, hogy kevesebbet kelljen hámozni. Készíthettem volna passzírozóval, de a férjem épp dolgozott és a gyerekek miatt praktikusabb volt a turmix.

Tartósítószert nem tettem bele. Amúgy is 4 üvegnyi lett a végére, abból pedig 3-at elajándékoztam a családban.

hozzávalók / 8 adag

  • 2 kg paradicsom
  • 0,5 kg hagyma
  • 4 nagy cikk fokhagyma
  • 3 db babérlevél
  • 1 ek 10 %-os ecet
  • 1 ek só
  • 6 ek cukor
  • 1 dl olaj

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
költség egy főre: olcsó receptek
kalória: alacsony
fogás: egyéb fogás
nehézség: könnyű
szezon: nyár
vegetáriánus: vega
elkészítési idő: 120 perc felett
adag: 8 főre
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

ketchup, házi ketchup, ketchup házilag készítve

elkészítés

  1. A paradicsomokat alaposan megmossuk, héjukat lehúzzuk és a húst nagyobb darabokra vágjuk.
  2. A hagymát megpucoljuk, daraboljuk. A fokhagymát is megtisztítjuk.
  3. A paradicsomot, hagymát és fokhagymát turmixgépben pár perc alatt pépesre turmixoljuk.
  4. Egy nagyobb edénybe öntjük és beletesszük a babérlevelet, sót, cukrot, ecetet és az olajat.
  5. Néha megkavarva 2 óráig főzzük.
  6. Kivesszük belőle a babérleveleket és előre kifertőtlenített üvegekbe töltjük.
  7. Szárazdunsztban hagyjuk kihűlni. Másnap mehet a helyére.


 

  • költség: 900 Ft
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
nézettség: 15 932
elküldve: 26
receptkönyben: 279
elkészítve: 4/12
Facebookon megjelent: -

szakács

Andi80

Mióta szakács: 2011.12.16.
351 recept

Hozzászólások (10)

Cucomine
Cucomineh, 2013-08-05 15:08

Kedves Andi!
Nagyon tetszik a recepted és szeretném kipróbálni. Lekvárt már készítettem tartósítószer nélkül és arról azt írták, hogy kis üvegekben kell eltenni, mert felbontás után kb. 2 hétig bírja. Ketchupot még soha nem csináltam, ezért kérdezném, hogy felbontás után meddig áll el? Persze, ha a család el nem pusztítja gyorsan :-)
Köszönöm a válaszod!
Üdv,
Edina

veressandrea
veressandreacs, 2013-08-08 22:19

Kedves Edina,
Hűtőben tárolva szerintem 2-3 hetet biztosan eláll.
Szép estét kívánok!
Üdv:Andi

anya1978
anya1978v, 2012-09-16 17:37

Szia!
Elkészítettem a receptet de én 15kg paradicsomból és eddig ez ízlik a legjobban.Köszönöm szépen!
Üdv:Zsuzsa

veressandrea
veressandreav, 2012-09-30 16:02

Szia,
Örülök, hogy kipróbáltad és hogy ízlett :-)
Nagyon szívesen!
Szép napot!
Üdv,
Andi

hát nem is tudom...
hát nem is tudom...sze, 2012-09-05 18:41

Kedves Andi!
Nem tudom mit csináltam rosszul, de kb 3/4-ed liter lett a 4 órás munkám eredménye... 1 óra után levettem a tűzről mert nagyon besűrűsödött és ha nem kavartam állandóan akkor leégett... esetleg nem tudod mit ronthattam el?
Amúgy az íze az teljesen olyan mint a ketchupé úgyhogy az alapanyagok összeállítása miatt gratulálok :)

veressandrea
veressandreasze, 2012-09-05 20:58

Szia,
Először is örülök, hogy kipróbáltad és hogy ízlett.
Talán a paradicsom fajtája nem volt annyira lédús, azért sűrűsödött be olyan hamar és akart leégni. :-(
Tény, hogy nem sok lesz ebből az adagból, nekem kb olyan 1 liternyi a négy üveggel.
További szép estét kívánok!
Andi

Vecsi
Vecsiv, 2012-09-02 13:07

Nagyon finom lett a ketchup,köszönöm,hogy megosztottad a receptet!!!!!!!Terike

Marcsiga
Marcsigasze, 2012-08-29 21:12

Kedves Andi! Köszi a receptet, már rég szerettem volna ketchupot csinálni, de eddig nem találtam szimpatikus receptet. A következő alkalommal mikor idezuttyantanak a rokonok egy nagy adag paradicsomot biztosan kipróbálom a te verziódat.
Én egyébként az egyik sógornőmtől tanultam egy trükköt paradicsom hámozáshoz: forró vízbe kell őket mártani és akkor nagyon könnyen lejön a bőre.

veressandrea
veressandreacs, 2012-08-30 21:19

Kedves Marcsiga,
Nagyon szívesen, örülök, hogy tetszik.
Köszönöm a tippet :-)
Szép estét!
Üdv, Andi

Legfrissebb cikkek

Felejtsük el a plusz zsiradékot!
Felejtsük el a plusz zsiradékot!
A MAGGI új termékeivel plusz zsiradék hozzáadása nélkül omlós, szaftos csirkecombokat, tíz perc alatt pedig akár csirke steaket is készíthetünk. (x)
Könnyed tésztasaláta ünnep után
Könnyed tésztasaláta ünnep után
Citromos és fűszeres, édes zöldborsóval pöttyözve, selymes rózsaszín retkekkel, vajon pirított zsemlemorzsával gazdagítva - ez a tésztasaláta maga a tavasz egyetlen tányéron.