Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Képviselőfánk kezdőknek

Képviselőfánk kezdőknek
Képviselőfánk kezdőknek
50 perc / előkészület: 20 perc főzés: 10 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (6)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Mi az, ami: mutatós, könnyű elkészíteni, nem olyan drága, és az íze tökéletes? Igen ez, amitől a legtöbben félnek, de kezdők és profik, íme a recept, ami után úgy érezheted, mintha egy darabka felhőt ennél (és profi cukrász lennél)!
Rengeteg hasonló recept van, de ebben szeretném a hibalehetőségeket leírni, mit hogyan, miért csináljunk (utolsó lépés)!

Nekem 20 mini (kb. 6-8 cm ) fánkot sikerül készíteni! Képviselőfánk, kezdőknek!

hozzávalók / 4 adag

Égetett tésztához

Krémhez

Tejszínhabhoz

Szólj hozzá!

elkészítés

A csoda

  1. A tejet feltesszük melegedni, és a vajat felkockázva felolvasztjuk benne. Mikor a vaj teljesen felolvadt, hozzáadjuk a lisztet, és elkeverjük benne. Ne ijedjünk meg, a legváltozatosabb halmazállapotokat, formákat és állagokat veszi fel a keverék! Miután összeállt a tésztánk (egy sűrű, jól formázható, már-már kemény massza), a fakanállal forgatjuk, kevergetjük, égetjük néhány percig. Na nem szó szerint!A tésztát levesszük a tűzről és robotgéppel, egyesével hozzákeverjük a tojásokat. Az elkészült tésztánkat hagyjuk kihűlni (elég langyosra).
  2. A tésztát habzsákba*/kinyomóba/"félautomata" kinyomóba/zacskóba/sütőpapírból készített tölcsérbe tesszük, és sütőpapírra nyomjuk. A forma, legyen az mini vagy óriás, a következő: csiga alakból elindulva kis kúpokat formázunk. Sajnos leginkább a kutyagumi ábrázolásához tudom hasonlítani. A papíron hagyjunk ki elég helyet, mert nőni fognak! *Érdemes egy jó habzsákot beszerezni, nem véletlenül a cukrászok is ezzel dolgoznak! (pld. itt a webshopból).
  3. Előmelegített sütőben 200 fokon 20 percig sütjük. A profi cukrászok kétféle módon ellenőrzik, megsült-e: Ha a tészta, ahol szétrepedt, ugyanolyan színű, mint a többi része - megsült! Ha a fánkokat meglökjük, és azok könnyedén elcsúsznak, megsült! Fontos, hogy a megsült tésztát a sütőben hagyjuk még 10 percig, e nélkül összeesik!
  4. A meghűlt fánkokat félbevágjuk. Nem kell kibelezni! Habzsákba töltjük a pudingot (érdemes egy kicsit keményebbre, sűrűbbre főzni), majd csiga alakban a fánkok aljára nyomjuk. A fánkok tetejét érdemes rendszerezni, hogy ugyanarra a fánkra kerüljön vissza.
  5. A tejszínhabot a habfixálóval* felverjük, és habzsákba töltjük. A puding tetejére nyomjuk, és a fánkok kalapjait feltesszük! Ha mindent jól csináltunk, 1 tasak puding és egy zacskó habtejszín felhasználásával az összes fánkunkat meg tudjuk tölteni. *Én nem vagyok a habfixáló és egyéb "műanyagok" híve, de ennél a receptnél kell!
  6. Tehát: -ha a liszt hozzáadása után rosszul néz ki, nem ijedünk meg -ha a tészta elgurul könnyen, megsült -ha nem hagyjuk 10 percig még a sütőben, összeesik -ha a kalapok összekeverednek, nem lesz tökéletes -ha nem vigyázunk, könnyen elfogy, mire kész lesz!
  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • költség: 1000 Ft
  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 207
össznézettség: 96 110
elküldve: 4
receptkönyvben: 95
elkészítve: 3/3
Facebookon megjelent: -

szakács

dhbence

Mióta szakács: 2014.11.18.
5 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
kategória: édes süti
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
alkalom: karácsonyi édességek, vasárnapi ebéd
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

égetett fánk, képviselőfánk egyszerűen, képviselőfánk

Hozzászólások (6)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

umbrach
umbrach Sat, 2017-03-11 18:09

Elképesztően szomorú vagyok, hogy ezzel a recepttel próbálkoztam először és meg sem néztem a többit, hogy nem csak többminden ki van belőle hagyva, hanem mások is az összetevők...elpazarolt idő és alapanyag volt.

dhbence
dhbence / dhbence Sun, 2017-09-10 20:35

Szia! Most olvastam át a receptet, kérlek segíts munkám, mi nem stimmel szerinted vele, a víz vagy tej ízlés kérdése!

juli0502
juli0502 Fri, 2015-12-18 08:43

Még sosem hallottam olyat, hogy tejjel készítik a képviselőfánk tésztáját. Én még a déditől tanultam, vízzel.

dhbence
dhbence / dhbence Sun, 2015-12-20 00:46

Akkor! Én az ünnepi forgatagban kipróbálom vízzel, Te próbáld ki tejjel! (bár nem hiszem, hogy sokat változna)

791
finomliszt 15 dkg
tej 2.5 dl
vaj 12 dkg
tojás 4 db
vaníliás pudingpor 1 tasak
tej 4.5 dl
cukor 4 ek
habtejszín 250 ml
habfixáló 1 csomag