r
Nosalty Logó

Kecskesajtos-medvehagymás tarhonyarizottó

cukormentes laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Hering András
Kecskesajtos-medvehagymás tarhonyarizottó
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 9% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 9% Zsír
Összesen 780 kcal
  • 9% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 9% Zsír
Összesen 3119 kcal
  • 9% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 9% Zsír
Összesen 122 kcal
  • 9% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 37% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    22.5 g

Zsír

  • Összesen
    22.1 g
  • Telített zsírsav
    13 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    53 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1990.9 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    87 mg
  • Kálcium
    163 mg
  • Vas
    5 mg
  • Magnézium
    87 mg
  • Foszfor
    372 mg
  • Nátrium
    1272 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    111.9 g
  • Cukor
    5 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

VÍZ

  • Összesen
    89.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    188 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    17 mg
  • D vitamin:
    3 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    10 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    303 micro
  • Kolin:
    38 mg
  • Retinol - A vitamin:
    184 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    44 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    31 micro
Összesen 780 kcal
  • 9% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 37% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    89.9 g

Zsír

  • Összesen
    88.4 g
  • Telített zsírsav
    52 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    23 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    212 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    7963.5 g
  • Cink
    10 mg
  • Szelén
    347 mg
  • Kálcium
    651 mg
  • Vas
    21 mg
  • Magnézium
    348 mg
  • Foszfor
    1489 mg
  • Nátrium
    5087 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    8 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    447.6 g
  • Cukor
    20 mg
  • Élelmi rost
    21 mg

VÍZ

  • Összesen
    358.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    751 micro
  • B6 vitamin:
    3 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    66 mg
  • D vitamin:
    11 micro
  • K vitamin:
    11 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    5 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    38 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    1211 micro
  • Kolin:
    152 mg
  • Retinol - A vitamin:
    737 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    175 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    124 micro
Összesen 3119 kcal
  • 9% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 37% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    3.6 g

Zsír

  • Összesen
    3.5 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    8 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    315.5 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    14 mg
  • Kálcium
    26 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    14 mg
  • Foszfor
    59 mg
  • Nátrium
    202 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    17.7 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    14.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    30 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    48 micro
  • Kolin:
    6 mg
  • Retinol - A vitamin:
    29 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    7 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    5 micro
Összesen 122 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A vöröshagymát apróra vágjuk, a fokhagymát mozsárban finomra törjük, majd egy öntött vasedényben (vagy egy vastag falú serpenyőben), alacsony hőfokon 3 dkg vajon lepirítjuk.
  2. Hozzáadjuk a tarhonyát, majd továbbra is alacsony hőfokon lepirítjuk annyira, hogy épphogy csak egy kis barnás színt kapjon.
  3. Öntsük fel a fehérborral, majd ha elillant belőle az alkohol, addig pároljuk, amíg a folyadék nagy része is elfő. Ezután adhatjuk hozzá az első merőkanál (nagyjából 1 dl) alaplevet. Elkeverjük, és itt már fűszerezhetjük is sóval, frissen őrölt fekete borssal vagy szerecsendióval.
  4. Ha a tarhonyarizottó leve elpárolgott, újabb 1 dl alaplével felöntjük, majd ezt addig ismételjük, amíg el nem fogy az 1-1,5 liter alaplevünk. Folyamatos kevergetés mellett, 4-5 részletben adagoljuk hozzá az alaplevet. Figyeljünk rá, hogy a végén enyhén szaftos, az alaplében "tocsogó" tarhonyás egytálételt kapjunk, ahogy a klasszikus rizottót sem pirítjuk szárazra, meghagyjuk lédúsan és a vajtól, alaplétől szaftosan.
  5. Az utolsó adag alaplénk felöntésénél adjuk hozzá a vékony szalagokra vágott medvehagymát, a maradék 5 dkg vajat, és a reszelt kecskesajtot, majd alaposan elkeverve összefőzzük. A tarhonyának puhára, a kész egytálételnek pedig szaftos és krémes állagúra kell főnie.
  • Receptkönyvben: 67
  • Tegnapi nézettség: 1
  • 7 napos nézettség: 8
  • Össznézettség: 2652
  • Feltöltés dátuma: 2022. április 27.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Kecskesajtos-medvehagymás tarhonyarizottó
Hering András 166 recept

A tarhonyáról itthon a legtöbbünknek a menzákról ismert tarhonyás húsfogás jut eszünkbe, pedig ez az ezerféleképpen felhasználható tésztaféle több igazságot érdemel. Gondoljunk csak a Szardínia szigetéről származó, fregula elnevezésű tésztára, ami külsőre gyakorlatilag megegyezik a mi tarhonyánkkal, azzal a különbséggel, hogy náluk liszt és tojás helyett a leggyakrabban durumbúzából és vízből, pirítás útján készül, mégis olyannyira népszerű alapanyag, hogy az olaszok a klasszikus (rizsből készült) rizottójukhoz hasonlóan ebből is imádnak izgalmas egytálételt készíteni. És ha az olaszoknak megy, miért ne menne a mi házi készítésű, 8 tojásos tésztából gyúrt tarhonyánkkal? Én ezúttal pont úgy készítettem főételt a tarhonyából, ahogy a rizottót is készítem (vajjal, száraz fehérborral és alaplével), majd hozzáadtam a tavaszi zöldségszezon zöld sztárját, a medvehagymát, végül frissen reszelt kemény kecskesajtot kevertem hozzá. Leírni is nehéz, hogy a tarhonyarizottó „műfaja” eddig hogy nem lett annyira népszerű a magyar konyhákban, mint a rizsből készült verziója, ami felülírhat minden negatív élményt a közétkeztetésből berögzült, silányabb minőségű tarhonyás húsról.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek