r
Nosalty Logó

Frappé 2.

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz gluténmentes tejet tartalmaz tojásmentes
NS
Frappé 2.
adag
Előkészítés
perc
  • 2% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 13% Zsír

A frappéhoz

A díszítéshez

Összesen 600 kcal
  • 2% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 13% Zsír

A frappéhoz

A díszítéshez

Összesen 600 kcal
  • 2% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 13% Zsír

A frappéhoz

A díszítéshez

Összesen 148 kcal
  • 2% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 78% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.1 g

Zsír

  • Összesen
    50.6 g
  • Telített zsírsav
    32 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    15 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    182 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    782.6 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    7 mg
  • Kálcium
    236 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    182 mg
  • Foszfor
    219 mg
  • Nátrium
    137 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    32.3 g
  • Cukor
    29 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

VÍZ

  • Összesen
    312.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    452 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    37 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    11 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    13 micro
  • Kolin:
    70 mg
  • Retinol - A vitamin:
    444 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    96 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    0 micro
Összesen 600 kcal
  • 2% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 78% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.1 g

Zsír

  • Összesen
    50.6 g
  • Telített zsírsav
    32 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    15 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    182 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    782.6 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    7 mg
  • Kálcium
    236 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    182 mg
  • Foszfor
    219 mg
  • Nátrium
    137 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    32.3 g
  • Cukor
    29 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

VÍZ

  • Összesen
    312.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    452 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    37 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    11 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    13 micro
  • Kolin:
    70 mg
  • Retinol - A vitamin:
    444 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    96 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    0 micro
Összesen 600 kcal
  • 2% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 78% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    1.7 g

Zsír

  • Összesen
    12.5 g
  • Telített zsírsav
    8 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    45 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    193.7 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    2 mg
  • Kálcium
    58 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    45 mg
  • Foszfor
    54 mg
  • Nátrium
    34 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    8 g
  • Cukor
    7 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

VÍZ

  • Összesen
    77.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    112 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    9 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    3 micro
  • Kolin:
    17 mg
  • Retinol - A vitamin:
    110 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    24 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    0 micro
Összesen 148 kcal

Hozzávalók

A frappéhoz

A díszítéshez

Elkészítés

A frappéhoz

  1. A hozzávalókat a tejszínhab és fahéj kivételével egy keskeny, magas falú edényben habosra turmixoljuk. Hosszú, vékony pohárba öntjük.
  2. Tejszínhabbal, őrölt fahéjjal díszítjük.
  • Receptkönyvben: 122
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 0
  • Össznézettség: 17646
  • Feltöltés dátuma: 2010. július 10.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

A frappé történetének utánaolvasva azt kell mondjam, meglepődtem. Úgy gondoltam, hogy ugyanúgy, mint a többi jeges hűsítő (fagylalt, szorbé, granita), már néhány száz éve gondoskodik a nyári melegben tikkadó szervezetünk frissítéséről. Bizony tévedtem. A keletkezésére vonatkozóan két történetet olvastam. Mindkét történet szerint eredetét tekintve görög, Thesszaloniki város nevéhez kötődik. Az egyik változat szerint a frappé története 1957-ben a Thesszaloniki Nemzetközi Kereskedelmi Vásárral kezdődött. Ebben az évben egy instant porokat forgalmazó cég új gyerekital terméket dobott piacra: egy instant kakaóitalt, amit tejjel kellett összekeverni és egy shakerben felrázni. Az egyik alkalmazott a szokásos napi instant kávéját szerette volna elkészíteni, de a vásár területén nem volt alkalma vizet forralni, ezért a kávéport hideg vízzel keverte össze, és felrázta a shakerben, hogy feloldódjon. Ezzel a kísérlettel született meg az első frappé kávé, Görögország népszerű nyári itala. A másik történet szerint a hetvenes évek elején Thesszaloniki egyik tengerparti kis kávézójának tulajdonosa találta ki, hogy mentse szorult helyzetét. Az est folyamán elfogyott a zaccos kávéja, és a késő este érkező, kávét kérő vendégeit már nem tudta megkínálni, de leleményes vendéglátó lévén instant kávéból, cukorból és jeges vízből - a történet szerint az amerikai rokonoktól kapott - shakerrel rázogatva jeges habos kávét készített. Hosszú, vékony pohárba öntötte, jégkockával és szívószállal tálalta. Féltve kínálta meg vendégeit, és szabadkozott, hogy már csak az üzlet legújabb kávéspecialitását tudta a vendégeknek kínálni, és ha nem ízlik, nem kell kifizetniük.... Bizony, ízlett a vendégeknek, hiszen kávé volt, hideg is, és finom is. Nevét a kísérleti alany vendégeknek köszönheti. Bármelyik történetet nézzük, a végeredmény egy instant kávéból készült jeges, habos kávé, amely időközben nemcsak a görögök nemzeti kávéja lett, hanem meghódította a világot is. Manapság már sokféleképpen készítik és nemcsak instant kávéból. Fontos ismertetője a frappénak az előállítás során keletkezett hab, amelyet shaker, turmix, botmixer használatával tudjuk produkálni. Az én frappé változatom hosszú kávéból készült, botmixerrel turmixoltam, tejszínhabbal és fahéjjal díszítettem. Elégedett voltam a végeredménnyel:) (A történtét itt és itt olvastam.)

Hozzávalók

A frappéhoz

A díszítéshez

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így lesz olyan finom a francia hagymaleves, mint az étteremben

A legtöbben azért szeretnek étterembe járni, mert valljuk be, akadnak olyan klasszikus ételek, amelyek egyszerűen finomabbak, ha egy vendéglátóhely konyháján készítik el őket. Ha valaha is ettél már hagyományos francia hagymalevest étteremben, akkor biztosan téged is megbabonázott a forró, karamellizált hagymákkal teli és olvasztott sajttal csábító leves. Szerencsére otthon is elkészítheted ezt a fantasztikus fogást. Mai Napi Tippünkből kiderül, miként!