r
Nosalty Logó

Frappé 2.

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz gluténmentes tejet tartalmaz tojásmentes
NS
Frappé 2.
adag
Előkészítés
perc
  • 2% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 13% Zsír

A frappéhoz

A díszítéshez

Összesen 600 Kcal
  • 2% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 13% Zsír

A frappéhoz

A díszítéshez

Összesen 600 Kcal
  • 2% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 13% Zsír

A frappéhoz

A díszítéshez

Összesen 148 Kcal
  • 2% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 78% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.1 g

Zsír

  • Összesen
    50.6 g
  • Telített zsírsav
    32 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    15 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    182 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    782.6 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    7 mg
  • Kálcium
    236 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    182 mg
  • Foszfor
    219 mg
  • Nátrium
    137 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    32.3 g
  • Cukor
    29 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

VÍZ

  • Összesen
    312.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    452 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    37 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    11 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    13 micro
  • Kolin:
    70 mg
  • Retinol - A vitamin:
    444 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    96 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    0 micro
Összesen 600 Kcal
  • 2% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 78% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.1 g

Zsír

  • Összesen
    50.6 g
  • Telített zsírsav
    32 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    15 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    182 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    782.6 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    7 mg
  • Kálcium
    236 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    182 mg
  • Foszfor
    219 mg
  • Nátrium
    137 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    32.3 g
  • Cukor
    29 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

VÍZ

  • Összesen
    312.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    452 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    37 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    11 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    13 micro
  • Kolin:
    70 mg
  • Retinol - A vitamin:
    444 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    96 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    0 micro
Összesen 600 Kcal
  • 2% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 78% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    1.7 g

Zsír

  • Összesen
    12.5 g
  • Telített zsírsav
    8 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    45 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    193.7 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    2 mg
  • Kálcium
    58 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    45 mg
  • Foszfor
    54 mg
  • Nátrium
    34 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    8 g
  • Cukor
    7 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

VÍZ

  • Összesen
    77.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    112 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    9 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    3 micro
  • Kolin:
    17 mg
  • Retinol - A vitamin:
    110 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    24 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    0 micro
Összesen 148 Kcal

Hozzávalók

A frappéhoz

A díszítéshez

Elkészítés

A frappéhoz

  1. A hozzávalókat a tejszínhab és fahéj kivételével egy keskeny, magas falú edényben habosra turmixoljuk. Hosszú, vékony pohárba öntjük.
  2. Tejszínhabbal, őrölt fahéjjal díszítjük.
  • Receptkönyvben: 122
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 1
  • Össznézettség: 17644
  • Feltöltés dátuma: 2010. július 10.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

A frappé történetének utánaolvasva azt kell mondjam, meglepődtem. Úgy gondoltam, hogy ugyanúgy, mint a többi jeges hűsítő (fagylalt, szorbé, granita), már néhány száz éve gondoskodik a nyári melegben tikkadó szervezetünk frissítéséről. Bizony tévedtem. A keletkezésére vonatkozóan két történetet olvastam. Mindkét történet szerint eredetét tekintve görög, Thesszaloniki város nevéhez kötődik. Az egyik változat szerint a frappé története 1957-ben a Thesszaloniki Nemzetközi Kereskedelmi Vásárral kezdődött. Ebben az évben egy instant porokat forgalmazó cég új gyerekital terméket dobott piacra: egy instant kakaóitalt, amit tejjel kellett összekeverni és egy shakerben felrázni. Az egyik alkalmazott a szokásos napi instant kávéját szerette volna elkészíteni, de a vásár területén nem volt alkalma vizet forralni, ezért a kávéport hideg vízzel keverte össze, és felrázta a shakerben, hogy feloldódjon. Ezzel a kísérlettel született meg az első frappé kávé, Görögország népszerű nyári itala. A másik történet szerint a hetvenes évek elején Thesszaloniki egyik tengerparti kis kávézójának tulajdonosa találta ki, hogy mentse szorult helyzetét. Az est folyamán elfogyott a zaccos kávéja, és a késő este érkező, kávét kérő vendégeit már nem tudta megkínálni, de leleményes vendéglátó lévén instant kávéból, cukorból és jeges vízből - a történet szerint az amerikai rokonoktól kapott - shakerrel rázogatva jeges habos kávét készített. Hosszú, vékony pohárba öntötte, jégkockával és szívószállal tálalta. Féltve kínálta meg vendégeit, és szabadkozott, hogy már csak az üzlet legújabb kávéspecialitását tudta a vendégeknek kínálni, és ha nem ízlik, nem kell kifizetniük.... Bizony, ízlett a vendégeknek, hiszen kávé volt, hideg is, és finom is. Nevét a kísérleti alany vendégeknek köszönheti. Bármelyik történetet nézzük, a végeredmény egy instant kávéból készült jeges, habos kávé, amely időközben nemcsak a görögök nemzeti kávéja lett, hanem meghódította a világot is. Manapság már sokféleképpen készítik és nemcsak instant kávéból. Fontos ismertetője a frappénak az előállítás során keletkezett hab, amelyet shaker, turmix, botmixer használatával tudjuk produkálni. Az én frappé változatom hosszú kávéból készült, botmixerrel turmixoltam, tejszínhabbal és fahéjjal díszítettem. Elégedett voltam a végeredménnyel:) (A történtét itt és itt olvastam.)

Hozzávalók

A frappéhoz

A díszítéshez

Címlapról ajánljuk

További cikkek