Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Jókai bableves 2.

Jókai bableves 2.
Jókai bableves 2.
110 perc / előkészület: 20 perc főzés: 90 perc
receptkönyvben hozzászólások (15)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Számomra a bableves összeforrt a füstölt csülökkel, anélkül nem az igazi.
Gyerekkoromban nagyanyám mindig zöldségekkel készítette, néha-napján került bele egy kis kolbász is, de annak ízvilága egészen más volt.
Egy régi kedvelt vendéglőnkben ettem igazán ízletes Jókai bablevest először úgy jó húsz éve, de miután bezárták, nem voltam hajlandó lemondani egyik kedvenc levesemről, így azóta már én főzöm, ha ahhoz van éppen kedvünk.
 

hozzávalók / 8 adag

A leveshez

A csipetkéhez

ajánlat

A recept szerint nem kell bele, de mint említettem, a zöldségeket is fel lehet darabolni, és tálaláskor a levesbe tenni, azon kívül valaki szereti ecettel is a bablevest, tálaláskor néhány csepp kerülhet a tányérba.
A babot a főzést megelőző este célszerű beáztatni.
 

receptjellemzők

konyha: magyar
szezon: bármikor
nehézség: közepes
mikor: ebéd, vacsora
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: leves
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

csülkös bableves, csükös-kolbászos bableves
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Lábasban tegyük fel főni a csülköt az előzőleg már beáztatott babbal, és a tisztított zöldségekkel (hagymát, fokhagymát ne adjuk hozzá). Ha füstölt kolbászt használunk debreceni helyett, akkor azt karikázzuk fel, és tegyük szintén a lábasba.
  2. Ha puhára főtt a csülök emeljük ki a zöldségekkel együtt, majd vágjuk kb. 2x2 cm-es kockákra a kicsontozást követően.
  3. A recept szerint a puhára főtt zöldségekre már nincs szükség, de ha valaki szereti, azokat is vissza lehet tenni a levesbe darabolás után. 
  4. Zsíron pirítsuk zsemleszínűre a lisztet egy edényben, majd adjuk hozzá a finomra vágott vöröshagymát, és zúzott fokhagymát, végül a fűszerpaprikát. Öntsük fel kevés hideg vízzel, és a tejföllel, majd keverjük csomómentesre, és adjuk a bableveshez.
  5. Lassan forraljuk készre, közben a felkockázott csülköt tegyük vissza, és adjuk hozzá a debreceniket is. Ha a debreceni megfőtt, levesünk is elkészült.
  6. Gyorsan készítsük el a csipetkét: liszthez üssünk fel egy tojást, sózzuk, és gyúrjunk belőle félkemény tésztát. Sós vízben főzzük puhára, majd leszűrve adjuk a leveshez.
  7. Tálalás előtt a debreceniket vegyük ki, vágjuk félbe, majd sűrűn irdaljuk be, és egy kevés zsiradékon süssük ropogósra.
  8. Tálaljuk a levest a sült debrecenivel és csipetkével.
  9. A csipetkét mindig külön edényben készítsük, ne főzzük össze a levessel. Tipp: egyszerre csak annyi csipetkét készítsünk, amennyi tálaláskor az adagszámok függvényében szükséges.
  10. Ízlés szerint tehetünk a levesbe tálaláskor egy kevés tejfölt, esetleg paprikaszínt, valamint karikára vágott zöldpaprikát is. 

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 106
össznézettség: 168 943
elküldve: 10
receptkönyvben: 650
elkészítve: 50/61
Facebookon megjelent: -

szakács

Kornél

Mióta szakács: 2010.01.11.
166 recept

Hozzászólások (15)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

predator1982
predator1982 Wed, 2017-04-05 14:39

Kedves Kornél!

A recept nagyon jó, életemben először csináltam bablevest a férjemmel karöltve, hát isteni lett, mi annyit módosítottunk hogy a csipetkét is belefőztük, mert erre még úgy emlékeztem hogy anyukám így csinálta, illetve a zöldséget benne hagytuk és jóval nagyobb adagot csináltunk, így jutott a fagyasztóba is:-) És igen így sűrű lett de mi így szeretjük! Köszi a receptet....mert én recept szerint főzök!:-)

salumeria
Kornél / salumeria Thu, 2017-04-06 09:51

Kedves Predator1982,
Nos először is köszönöm az elismerésed, másrészről viszont ha egy tanácsot elfogadsz a csipetkével kapcsolatban: mint írod is, egyrészt jobban sűríti a levest, mint kellene, másrészt ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a friss tészta idővel romlandó lesz. Elviekben 4 óra elteltével már nem lenne szabad felhasználni a csipetkét, persze ezt sehol, senki nem tartja be. Ezzel együtt a levesben megpuhul, és különösen másnap már nem az igazi benne, én ezért mindig külön készítem. Persze ha aznap elfogy az egész mennyiségű leves, akkor bátran bele lehet főzni. Üdv.: Kornél

witch
witch / witch Sat, 2015-10-10 21:20

Ez a legfinomabb bableves amit valaha ettem, meg a ferjemnek is ez izlik nagyon! Eddig a levesbe raktam a hagymat meg a fokhagymat, de a rantassal megpiritva jobban ervenyesul az izuk. Nekunk az ilyen karakteresebb etelek a kedvenceink.
Koszonom a receptet!

udv:witch

Ditke62
Ditke62 Sun, 2014-01-12 11:43

Elkészítettem, nagyon finom, szerintem nem olyan macerás ez a leves. Én kolbászt és csipetkét nem teszek bele (tudom, az már nem is Jókai bableves) de a levesbetétet én is mindig minden levesbe külön főzöm és külön tálalom. Nálunk van aki sok van aki kevesebb tésztával szereti pl. a húslevest, de bármi mást is)

nutis pali
nutis pali Sat, 2013-11-16 19:34

Mint a hozzászólásomban említettem, nem kötekedni akarok, de 22 éve vagyok háziasszony, és szégyelném, ha szakácskönyvre kellene hagyatkoznom egy bableves végett. Mindig a levesbe főzöm a csipetkét és érdekes, másnap sem sűrűsödik be. Valószínű a rántásod sokaságával lehet a probléma. Én nem pattintgatok recepteket, mert ezt az oldalt is csak akkor nézem, ha nem tudom, mit főzzek, merítek az ötletekből, de könyörgöm, nem kioktatni akartalak, csak a véleményem mondtam el, hogy macerás a levesed, de nagyon ínycsiklandó.

salumeria
Kornél / salumeria Sat, 2013-11-16 20:05

Semmi gond. Mint említettem mindenkinek lehet véleménye, ezzel nincs probléma. Ha elolvastad a recepted, akkor láthatod, hogy habarással készül nem rántással, nem sok ehhez a mennyiségű leveshez, de újabb lisztezést -amely a csipetke belefőzésével járna- már nem igényel. Ezzel együtt tisztában vagyok vele, hogy sokan belefőzik a csipetkét, mert egyszerűbb, és kényelmesebb. Én nem szoktam, nálam mindig külön készül a levesbetét, a tálalandó adagszámnak megfelelően. Ez nem követendő példa, én így készítem, ennyi. Aki pedig ezt a receptet készíti el, és hajlandó követni az útmutatásokat, egészen másféle élményben fog részesülni, mint egy "mezei" bableves esetében.

nutis pali
nutis pali Sat, 2013-11-16 18:49

Nagyon ínycsiklandó ez a recept, de ha minden háziasszonynak ennyi ideje lenne főzni, azt hiszem egész nap a konyhában állhatna. A recepted túl komplikált és bonyolult. A csipetkét nem kell külön főzni, a debrecenit miért sütöd? Ilyet még nem is hallottam! Nem kötekedni szeretnék, de ebben a formában ez a leves egy felesleges időtöltés. Bocsi, de nagyon felkaptam a vizet, mikor elolvastam!

salumeria
Kornél / salumeria Sat, 2013-11-16 19:19

Kedves nutis pali,
Néhány gondolattal válaszolnék, hátha attól megnyugszol, ha már így felkaptad a vizet!
Először is ez a recept nem arról szól, hogy tíz perc alatt elkészüljön az étel, arra ott vannak a zacskós levesek a szupermarketek polcain.
Időhiányban szenvedő háziasszonyok ne főzzenek összetett levest.
Te vagy az első, akinek bonyolult a recept, de nem baj ez, mindenkinek lehet véleménye, Neked is.
A csipetkét igenis külön kell főzni, máskülönben a habarással együtt úgy összerántja a levest, hogy főzelék lesz a végén, de másnapra egész biztos. Nem szokás belefőzni!
A debrecenit pedig azért sütöm, mert ropogós lesz tőle. Ha még nem hallottál ilyet, javaslom fogd a kezedbe a Pető féle szakács tankönyvet, abban még megtalálod leírva is, tananyagként szakácsoknak.
A felesleges időtöltésről pedig csak annyit: hamar munka ritkán jó!
A fikázás helyett inkább pattints fel egy-pár receptet, mutasd meg hogy kell ezt szerinted jobban csinálni!

il-di.
Il-di. / il-di. Fri, 2013-04-05 21:05

Kedves Kornél!

Elkészítettem, nagyon finom lett. Köszönet a receptért! Üdv.: il-di.

suldiedit
suldiedit Sun, 2011-11-27 10:20

Nagyon finom!!.).)ma én is ezt készítem a családomnak,nagyon szeretjük!
Mindenkinek jó étvágyat hozzá!.).)

889
fejtett bab 40 dkg
füstölt sertéscsülök 1.3 kg
debreceni kolbász 50 dkg
vöröshagyma 1 db
fokhagyma 4 gerezd
zeller 1 kis db
sárgarépa 20 dkg
fehérrépa 15 dkg
disznózsír 5 dkg
finomliszt 5 dkg
tejföl 2 dl
fűszerpaprika 4 dkg
1 csipet
víz 3 l
tojás 1 db
finomliszt 12 dkg
0 ízlés szerint