Expressz croissant 2. - reggelire recept

Expressz croissant 2. - reggelire
Expressz croissant 2. - reggelire
75 perc / előkészület: 50 perc sütés: 25 perc
receptkönyvben hozzászólások (44)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ennél gyorsabban reggelire friss péksüteményt még nem csináltam. Azért volt gyors, mert előző este mindent elkészítettem, és tényleg csak a sütés várt rám reggelre. Amikor ébredezett a család, már a frissen sülő kifli illatára ébredt :)
Ez a recept megint Limara receptjei közül való. Olyat kerestem, amit nem kell hajtogatni, mert az nekem soha nem sikerül. Ez a módszer nekem jobban tetszett, könnyebben kivitelezhető. (mondjuk ezzel a módszerrel is van mit gyakorolnom). A vajat reszelés előtt betettem a fagyasztóba.
Csak a fele tésztából csináltam kifliket (ebből sem lett kevés), a másik felét beraktam a fagyasztóba. Azokat majd a hétvégén megcsinálom.

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Legközelebb kevesebb cukrot teszek a tésztába, egy nagyon picivel több sót, és megtöltöm sajttal vagy esetleg sonkával. Aki az édeset szereti, az töltheti csokikockákkal is vagy amivel szereti. Tényleg csak a fantázia szab határt.

receptjellemzők

konyha: francia
mikor: reggeli
szezon: bármikor
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: péksütemény
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc

receptkategóriák

főkategória: péksütemény
alkategória: croissant
hasonló kategóriák: buci, zsemle, hamburger-buci, bagel, édes leveles, burek, briós, perec, pita, kifli

egyéb elnevezések

sajtos croissant, gyors croissant, croissant gyorsan, gyors sajtos kifli, expressz sajtos kiflik reggelire
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A hozzávalókból a vaj kivételével tésztát dagasztunk, majd 1-1,5 órára a hűtőbe tesszük
  2. Ezután nyolc egyforma darabra vágjuk, gömbölyítjük, majd mindet kör alakúra, jó vékonyra nyújtjuk.
  3. A hideg vajat lereszeljük sajtreszelőn és hétfelé osztjuk.
  4. Az első kinyújtott lapra szórunk egy adagot, majd rá a következő lap, majd vaj majd megint tészta amíg el nem fogy. A legutolsó lap tetejére nem kell vaj.
  5. A tésztát kinyújtjuk 2-3 mm vastagra, majd 16 cikkre vágjuk. Lehet 20 cikkre is, akkor kisebb kiflik lesznek. Feltekerjük, majd sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk.
  6. Éjszakára mennek a kiflik a hűtőbe. 
  7. Reggel tojással lekenjük, sajttal megszórjuk és hideg sütőben kezdjük el sütni a croissant-okat. Ha nem éjszakáztatjuk, akkor a formázás után hagyjuk a duplájára kelni, csak akkor előmelegített sütőben sütjük.

  • sütési hőfok: 175°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 3
össznézettség: 59 686
elküldve: 58
receptkönyvben: 1 497
elkészítve: 43/66
Facebookon megjelent: 1

szakács

Sz Éva

Mióta szakács: 2010.06.10.
19 recept
hirdetés

Hozzászólások (44)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

nyusza93
nyusza93 / nyusza93 k, 2015-10-27 15:17

Kedves Éva! Ma elkészítettem ezt a finomságot! :) Abszolút megéri vele egy kicsit "pepecselni". Köszönöm a recepted!

Nosalty.hu
Nosalty.hu v, 2015-09-27 02:16

Kedves Szakácsunk!
Gratulálunk, a Tiéd lett 2015.09.26. legnézettebb receptje!
Üdvözlettel, NoSalty.hu

Motyóbábi
Motyóbábi p, 2015-05-22 10:54

hosszú évek óta sütjük ezt a gyors kiflit, a receptünk is nagyon hasonló. isteni, mindig és mindenütt sikere van. egy apróságot tennék csak hozzá, ami az évek alatt nagyon jól bevált és még gyorsabbá teszi a dolgot. nem osztom nyolcfelé, nem nyújtok kerek lapokat (azzal nekem mindig meggyűlt a bajom :D), hanem kinyújtom az egész tésztát aránylag vékonyra, majd ráreszelem a fagyos (nem elég, ha hideg, be kell tenni a fagyasztóba! nálam mindig ül ott egy-két csomag készenlétben) vajat, vagy margarint és összehajtom. minél több rétegbe hajtom, annál levelesebb lesz. ezután már csak ki kell nyújtani a megfelelő vastagságra és pizzavágóval 3-4 csíkra vágni. ezeket pedig háromszögekre. higgyétek el, leírni sokkal tovább tart, mint megcsinálni. nem kell egyensúlyozni nyáron a lassan olvadásnak induló vajjal, mikor a hatodik kerek lapot tesszük fel az előző ötre és nem kenünk vele össze mindent. :)

süssétek meg, mert nagyon finom! általában nem elég egy adag! :)

Timcccsi
Timcccsi sze, 2014-10-29 19:57

Vasárnap reggelire megsütöttem és nagy sikere volt!
Sajttal töltöttem, de legközelebb mással is kipróbálom.
:)

zsandi
Zsandi / zsandi p, 2013-07-05 15:49

esetleg lekvárral töltve nem próbálta valaki? vagy kakaókrémmel, csokival? Kipróbálnám édesen is,de félek,nehéz lesz a tésztája.

Nikii14
Nikii14 k, 2013-10-29 20:40

en kiprobaltam lekvarral es kakaokremmel toltve is es nagyon jo lett. a tesztaja egyaltalan nem nehez nagy sikert aratott itthon:) a toltelekbe reszeltem le etcsokit hozzakevertem kakaoport ehhez ontottem olvasztott vajat es hozza meg cukrot tettem ugyhogy csak ajanlani tudom:)

Lizinka
Lizinka cs, 2013-02-28 21:59

Kedves Éva!
Nagyon szimpatikus a recepted, szeretném kipróbálni. Csak vajjal lehet, vagy használhatok margarint is. Sosem tudom, mikor lehet helyettesíteni a vajat, melyik recept engedi meg. Előre is köszi a választ! Ági

szeva65
Sz Éva / szeva65 p, 2013-03-01 09:05

Kedves Lizinka!

Hát megpróbálhatod, de szerintem a croissant vajjal az igazi. Én még nem próbáltam. megsúgom én sem tudom mikor lehet vaj helyett margarint:)

Herczegnő
Herczegnő sze, 2013-02-27 14:32

Szia!
Elkészítettem! Nagyon finom lett! Reggel készítettem el a fél adag tésztát,fele rozsliszttel. Estig pár db a hűtőben pihent, a többit miután megkelt lefagyasztottam. Este sütöttem meg, sajt nélkül. Közéjük raktam 1 db fagyasztottam is, hogy teszteljem, az hogy sül meg, milyen hőfokon. Talán azaz 1 db még szebb is lett! 175 fokon légkeverésen 25 perc elég is volt. Ez volt a reggeli házi baracklekvárral. Páromnak nagyon ízlett! Azt hitte bolti. Ezentúl csak reggel kiveszek pár dbot a fagyasztóból, és már sütöm is.

szeva65
Sz Éva / szeva65 sze, 2013-02-27 16:57

Én is tapasztaltam már a tésztáknál ha a fagyasztóból szedem ki szinte szebben sülnek meg. és ez bármilyen kelt tésztára is igaz. örülök hogy sikered lett vele :)

izsu
izsu sze, 2012-06-13 12:44

Köszi a választ, de azt hiszem rájöttem mi lehet a baj, joghurt helyett tejfölt raktam bele, de a végeredmény mindenért kárpótolt, amikor vasárnap reggel a család megállapította hogy valahol valami nagyon jót sütnek: "anya te is érzed ezt a jó sütiillatot?". Ajánlottam már másoknak is.

izsu
izsu v, 2012-06-10 09:00

Jól sikerült a tészta,olyan keménynek kell lennie, isteni finom már el is fogyott. Ha valakinek segít - a margarint nem reszeltem hanem olvasztottam és úgy kentem a lapokra.

izsu
izsu szo, 2012-06-09 19:52

Meg tudná valaki mondani gyorsan, milyen keménynek kell
lennie a tésztának dagasztáskor? Nekem a megadott mennyiségű tejtől nem akart összeállni a tészta, szinte 2x annyi tejet kellett beleönteni, hogy összeálljon, de most is nagyon bodagosnak tartom, tehetek bele még tejet? vagy ilyennek kell lennie? Köszi előre is Valakinek aki gyorsan tud nekem segiten

szeva65
Sz Éva / szeva65 h, 2012-06-11 20:13

Szia!
Nekem nem lesz kemény a tésztám. Olyan pont jó. Már sokszor megcsináltam és ilyen gondom nem volt. Biztos nem hagytál ki valamit ( joghurt? ). Csak próbálok tippelni, hogy mi lehet a baj.

Bubu46
Bubu46 cs, 2012-05-24 12:41

Ez a recept csuda jó , de én két kör-lapot teszek csak egymásra, közte vaj/margarin és reszelt sajt .Így nem csúszkálnak a lapok és kellően leveles is a tészta . És még valami : nem reszelem a vajat, hanem szobahőmérsékletü állapotában egyszerüen a tésztalapra kenem késsel.És nem dőlök a kardomba, ha nem egyenletes - a tekerés elintézi... Javaslom ezt a módszert is - nekem bevált. A fagyasztott verziót még nem próbáltam, de kedvet csináltatok hozzá - elmentem a felét legközelebb !

rozsazsa
rozsazsa p, 2012-05-18 19:30

Amennyiben szeretném a felét a fagyasztóba tenni azt a vajazás előtt vagy utána kell felezni és hidegre tenni mert ez nekem nem derül ki a leirtakból. Amikor a fagyasztóból kiveszem és még akkor kezdek vajazni meg egymásra rakosgatni és nyujtani abból egyhamar nem lesz reggeli...
Kérek szépen segitséget, nem vagyok egy gyakorlott süötgető, inkább az egyszerű dolgokat szeretem, de ezt szeretném megsütni, többféle izben, pl. pizzásat, csokisat...Rózsa

szabo.zsu
szabo.zsu k, 2012-04-10 19:12

Megcsináltam ,gyönyörű lett,viszont nagyon érezni benne az élesztőt.Mi van akkor ha kevesebbet teszek bele,vagy ne hagyjam éjjelre a hűtőben,hanem csak duplára keleszteni?És tényleg nagyon könnyű.Köszönöm.

lubikme
Lubikme / lubikme k, 2012-02-07 20:29

Megsültek egyszerü és nagyszerűek lettek és nem utolsó sorban laktatók!!!!!
Ha valakinek nem jön be a virsli akkor csak sajtossan is nagyon fini.

lubikme
Lubikme / lubikme k, 2012-02-07 13:42

Kedves SZ ÉVa!
Fantasztikus a recepted!!!!!!!!!!
Kezdjük ott hogy 1 hét alatt 2 -szer is megcsinltam és mindig csavartam egyet a recepten most is vár egy adag a hütőben a sütésre.Elöször a leirtak alapján csak natur sajt csikkal a közep
én, másodszor már minden második réteg vajra tettem reszelt sajtot (ugyanannyi mint a vaj) és pizzafüszert is.Most ezt a pizzás vonalat követve fogok még negyedelt virslit tenni és mellé még sajtot is majd megirom hogy sikerült.
Üdvözlettel : Lubikme

szeva65
Sz Éva / szeva65 sze, 2012-02-08 09:20

Kedves lubikme!

Örülök, hogy ízlik a croassaint és sikerült. Ezt a sajtos változatot ki fogom próbálni én is. Reszelek közé én is sajtot.

Éva

nbeatrix
nbeatrix h, 2011-11-21 20:16

Én legutóbb már csak vágtam a vajat, próbáltam vékonyan, de az sem túl egyszerű...

nbeatrix
nbeatrix v, 2011-11-20 22:37

Sziasztok!
A recept tökéletes! Nekem a vaj reszelésével gyűlt meg a bajom. Amint megfogtam a reszelt vajat, azonnal olvadt, összeragadt, alig tudtam eloszlatni a lapokon. (Nagyon figyeltem hogy a vaj hideg legyen.)
Van valami trükk rá? Ti hogy csináljátok?
Várom a tapasztalataitokat nagyon, mert imádom ezt a receptet!
Bea

szeva65
Sz Éva / szeva65 h, 2011-11-21 15:55

Azzal nekem is szokott. Én a fagyóból szoktam kivenni a vajat. Akkor is eléggé meglágyul, de megpróbálom szétoszlatni rajta.

moncsicsi83
moncsicsi83 sze, 2011-07-06 13:10

Én is megcsináltam a croissantot, ma reggelire sütöttem belőle. Ízre nagyon finom, de nekem egy kicsit olyan szívós, tömény lett. Nem olyan könnyű, légies... Vajon mit ronthattam el?

szeva65
Sz Éva / szeva65 sze, 2011-07-06 13:23

Hát így nehéz megmondani. Talán kicsit kevesebb liszt kellene? Az a baj ezekben a lisztekben hogy mind egész más. Nem volt egy kicsit kemény a tésztád? Gondolom megkelni biztos megkelt egy éjszaka alatt :)
Merem ajánlani neked limara oldalát, a receptet én is onnan szedtem. Ő nagyon hasznos tanácsokat tud adni.

moncsicsi83
moncsicsi83 sze, 2011-07-06 13:25

Én is a lisztre gondolok. Na majd legközelebb.. :) Ez nem tántorított el a következő sütéstől sem...
Fagyóba akkor be lehet rakni ugye? Kettőnkre ez baromi sok :)

szeva65
Sz Éva / szeva65 sze, 2011-07-06 13:34

Én is fagyóba szoktam rakni az egyik felét. Meglepően amit lefagyasztok utána sokkal jobb lesz, meg a hideg tésztával sokkal könnyebb bánni.

Döme-Ádám
Döme-Ádám cs, 2011-09-29 22:30

Szia!
Ha a fagyasztóba teszed a fele tésztát, akkor ha kiveszed, utána mi a további munkamenet? Mennyi idő alatt enged fel? Vagy nem várod meg, míg teljesen kiolvad? Így is éjszakára még visszateszed a hűtőbe??
Már régóta nézegetem ezt a receptet Limaránál, de eddig még nem mertem belefogni, most viszont már elhatároztam, hogy amint időm engedi, megcsinálom.
Válaszodat előre is köszönöm!

szeva65
Sz Éva / szeva65 h, 2011-10-03 17:59

Szia!

Kis gombócokba fagyasztom le. Nagyon hamar kienged. A gombócokat amikor már lehet, jól összenyomkodom, és utána a leírtak szerint nyújtom, vajazom, töltöm, formázom. Sokkal könnyebb a hideg tésztával bánni. Ilyenkor már nem teszem a hűtőbe. Miután megkel, előmelegített sütőbe sütöm

szteri
szteri / szteri v, 2011-04-10 18:34

Kedves Eva!
Kakaos csigakat keszitettem a tesztadbol, es isteni finomak lettek! 4 nagy teglalapot nyujtottam, 3x reszeltem köze hideg vajat, es az egeszet megegyszer nyujtottam. Tölteleknek 10 dkg vajat kevertem ki 3 evökanal cukorral es 2 evökanal kakaoval. Köszi a receptet! :)

andymo
andymo / andymo cs, 2010-09-23 14:50

tegnap reggelire sütöttem meg eszméletlen finom lett.
Aki nem mer neki fogni mert nehéznek tűnik annak írom hogy elolvasva bonyolultabb mint készítésnél:)

szeva65
Sz Éva / szeva65 cs, 2010-09-23 14:59

Örülök, hogy ízlett. Szerintem is bonyolultabbnak tűnik mint valóban. :)
Azóta már megsütöttem a lefagyasztottat is. Sokkal szebben sikerült.

gali_baba
gali_baba / gali_baba h, 2010-09-13 12:53

Szia!

Ezt a croissant-t már én is elkészítettem, valóban nagyon finom. Bár nekem nem csúsztak szét a lapok, és így óriásira ki lehetett nyújtani. Ezért én amikor másodszor nekiláttam, már feleztem a tésztát, s kétszer 8 darabba vágtam, így kisebb kifliket kaptam. Érdemes kipróbálni a másik croissant receptet is Limarától, igaz kicsit munkaigényesebb (talán), de ha lehet még finomabb! Egyébként nálunk esély sincs arra,hogy ekkora mennyiségből maradjon, nemhogy a fagyasztóba tudnék tenni belőle:D.

szeva65
Sz Éva / szeva65 h, 2010-09-13 13:40

Hát én is elfeleztem, és csak a felét csináltam meg. Nálunk is elfogyott volna még több is, csak úgy gondoltam a fele elég:)
Valószínű nagyon meglágyult a vajam, mire nyújtani kellett és ezért csúszkált.
Hát majd nekiállok egyszer a másik fajtának is, de nekem a hajtogatás nem igazán megy:( Meg ahhoz több idő is kell)

szeva65
Sz Éva / szeva65 h, 2010-09-13 12:08

Kedves Eszter!
Köszönöm szépen a dícséretet, (Tőled meg főleg) de nézd meg az eredetit és a közelébe se ér. (de ami késik az nem múlik:)

szeva65
Sz Éva / szeva65 h, 2010-09-13 11:15

Hát a lényeg, hogy minnél vékonyabb legyen. A méretét nem tudom de igazándiból 2-3 mm vastagra kellene nyújtani. Azért írom hogy kellene, mert nekem nem sikerült, mert csúszkált egymáson a tészta. Ezért is írtam, hogy van még mit gyakorolnom rajta. Azért majdnem "óriáspizza" méretű volt.

1221