Élesztőmentes ír szódás kenyér 3. recept

Élesztőmentes ír szódás kenyér 3.
Élesztőmentes ír szódás kenyér 3.
receptkönyvben hozzászólások (15)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Olyan kenyér receptet szerettem volna, amit nem kell dagasztani és keleszteni, az egyik ilyen a sokmagos, aminek az alap receptjét már közkinccsé tettem. Post pedig itt az élesztőmentes :-)

hozzávalók / 4 adag

  • 600 g finomliszt (finom)
  • 1 teáskanál cukor
  • 1 teáskanál
  • 0.3 tk szódabikarbóna
  • 400 ml író (ha nem kapunk, helyettesíthető joghurt, vagy kefír és víz keverékével fele-fele arányban)

ajánlat

Használhatunk több fajta lisztet is egyszerre, a képen látható kenyérben fehér tönkölybúza liszt és graham liszt van.
A tészta megbolondítható fűszerekkel, magvakkal.

receptjellemzők

konyha: angol
mikor: mindig
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
vegetáriánus: lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 4 főre
diéta: tojásmentes
fogás: köret

egyéb elnevezések

szódás kenyér, ír szódás kenyér
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Begyújtjuk a sütőt 190 fokra (gázsütőnél 5-os fokozat).
  2. Összekeverjük a lisztet a cukorral, sóval, szódabikarbónával.
  3. A liszt közepén fúrt mélyedésbe beleöntjük az író vagy joghurt+víz kétharmadát és nem gyúrni kezdjük, hanem csirkelábra emlékeztető kéztartással kezdjük keverni.
  4. A tésztának lággyá, kevésbé ragacsossá kell válnia, emiatt nem adjuk hozzá a teljes folyadékmennyiséget, csak apránként öntjük hozzá a maradékot, a liszttől is függ, hogy szükséges-e a teljes mennyiség.
  5. Az elkészült tésztát kenyérsütő formába tesszük (ezt azért szeretem, mert közel azonos méretű szeleteket kapunk sülés után), de formázható belőle kerek gömb alak is.
  6. Fontos, hogy a kenyér tetején ejtsünk mély bevágást, mert a sütés közben a kenyér nagyon megdagad, bevágással ott reped, ahol mi szeretnénk.
  7. Kb. 40-50 percet sütjük az 1. pontban írt hőfokon.

  • sütési hőfok: 190°C

statisztika

beküldve:
nézettség: 16 185
elküldve: 6
receptkönyben: 308
elkészítve: 9/16
Facebookon megjelent: -

szakács

Receptműves

Mióta szakács: 2010.10.23.
118 recept

Hozzászólások (15)

sarai eva
sarai evap, 2013-02-01 10:47

Kedves Receptműves! Megcsináltam, hihetetlenül finom!!! A bolti kenyerek, amik drágák és ehetetlenek,a szemetesben szoktak landolni másnap. EZ NEM KERÜLT ODA. Többet biztos hogy nem veszek a boltban kenyeret. Köszönöm a receptedet és hálásak vagyunk érte. Szép napot!

Receptműves
Receptművesp, 2013-02-01 12:28

De jó, bizony, amit otthon készítesz arról tudod, mi van benne :-) Köszönöm a visszajelzést!

sarai eva
sarai evah, 2013-01-21 15:59

Szia Receptműves!. Szeretném megsütni ezt a guszta kenyeret. Légyszíves közöld velem, hogy milyen arányban van a graham és a fehér tönkölybúza liszt. Köszönöm a szívességedet.

Receptműves
Receptművesh, 2013-01-21 17:56

Kedves Éva,
fele-fele, de készítettem már ugyanebben az arányban teljes kiőrlésű tönköly - tönköly fehér keverékkel is, úgy is finom.
Kellemes napot,
Memi

Bibiri Bali
Bibiri Balih, 2012-11-12 23:33

Szia! Én 500g teljeskiőrlésű búzaliszlisztből 100g simából készítettem. Adtam hozzá szezámmagot, lenmagot és egy kevés napraforgót is, ezért egy picivel több folyadékot adtam hozzá. Gyönyörűen összeállt a tészta. Őrölt rozmaringgal és köménnyel ízesítettem. Az íze nagy jó, de az enyém is egy kicsit tömör lett. Mivel tudnám lazítani? Olyan szép lyukakat akarok mit te képeden! :) Több legyen a sima liszt?

Receptműves
Receptművesk, 2012-11-13 10:45

Szia Bali,
igen a tk lisztektől kissé tömörebb lesz a tészta, de úgy is finom és még egészségesebb, így szívem szerint azt mondanám, hogy ne változtass rajta :-) Ha mégis, akkor emeld meg a sima lisztet (nálam abból is tönköly fehér van), így egy kicsit lazább lesz.
Kellemes napot,
Memi

kicsivik
kicsiviksze, 2012-05-16 12:18

Kedves Receptműves!
Pontosan 4 dl író várakozott a sorsára a hűtőben, így nem is volt kérdés, milyen kenyérkét süssek a hétre magunknak. 1:3 arányban használtam sima és teljes kiőrlésű liszteket, és került bele őrölt kömény, bors és pici fokhagymapor is. Nem rontották el, sőt. Egy kicsit édeskésnek érzem, így is finom, de legközelebb cukor nélkül sütöm majd.
üdv,
Viki

Receptműves
Receptművessze, 2012-05-16 13:49

Kedves Viki,
jól hangzik a kombinációd, biztosan finom volt. Igen ez az a kenyér, amibe alapvetően nem kell cukor, bátran hagyd el.
További jó sütögetést, Memi

agnes.sztrelkone
agnes.sztrelkonesze, 2011-12-14 10:48

Szia!
Szeretném megkérdezni, hogy a receptből elhagyható-e az említett cukor.
Illetve, hogy elbír-e a tészta egy kevés magot (lenmag, tökmag, stb.)?
Köszi, Ági

Receptműves
Receptművessze, 2011-12-14 14:33

Szia Ágnes, igen, elhagyható a cukor és finomak benne a magvak :-) Üdv, Memi

Receptműves
Receptművessze, 2011-02-02 11:18

Szia lizabennet, a zabkorpa nagyon meg tudja magát szívni nedvességgel, így ebbe a receptbe direkt nem is tettem bele, mert a szódabikarbóna nem tudja megemelni önmagában. A story-ban belinkeltem a sokmagvas, dagasztás nélküli kenyér receptet, alap recept címen, az egy szorosabb típusú kenyér, abba bátran mehet a zabkorpa :-)))
Szép napot,

lizabennet
lizabennetsze, 2011-02-02 11:02

Megcsinaltam tegnap, 150 g teljeskiorlesu es 100 g sima feher liszttel plusz 50 g zabkorpa. Isteni de allagra tovabbra is elegge tomor..gondolom, a teljeskiorlesu liszt miatt? Tettem ala vizzel teli tepsit is..
Köszi a receptet!

Legfrissebb cikkek

Domi’s Bake Shop - példaértékű új hullám
Domi’s Bake Shop - példaértékű új hullám
Kedves, barátságos, stílusos - mintha csak a legjobb barátnőd hívna át egy sütizésre, és közben elmesélné, hogy megcsinálta a saját cukrászdáját.
Így működik a tökéletes sütés
Így működik a tökéletes sütés
Mitől barnul, sül a hús, a kenyér vagy akár a zöldség? Hogy lassítsuk vagy gyorsítsuk a folyamatot? Ha te is szeretnéd tudni, olvass tovább!
Zöldségállatok lépésről lépésre
Zöldségállatok lépésről lépésre
Nem eszik a gyerekek a zöldségeket? Faragjunk belőlük állatfigurákat!
Zseb cafe - rejtett kincsek bukkannak elő
Zseb cafe - rejtett kincsek bukkannak elő
Hétfő van, és ha ez még önmagában nem lenne elég, akkor bónuszként szétáztat az eső a bringádon. Aztán beülsz egy kávézóba, és megváltozik a napod.
591