Dagasztás nélküli kenyér Torma konyhájából recept

Dagasztás nélküli kenyér Torma konyhájából
Dagasztás nélküli kenyér Torma konyhájából
70 perc / előkészület: 25 perc sütés: 45 perc
receptkönyvben hozzászólások (20)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Az előző kenyér receptemnél ígértem egy rövidebb verziót, kevesebb munkával és kevesebb odafigyeléssel. Ez a recept praktikus hétvégi sütésekhez, mert ha este bekeverjük a kenyértésztát, akkor másnap délre asztalra tehetjük a friss kenyeret. Én este 8-kor kevertem, reggel 8-kor folytattam... 11 után készen volt ez a kis csoda.:) Ropogós héj, puha bél.:)

Ez a kenyér a "Jani kovászommal" készült; teljes kiőrlésű lisztből és vízből 10 napig erjesztett, "vadélesztős" kovásszal. Janit nagyon könnyen indítottam; gyorsan erjedt és soha nem hagyott cserben. "Terka", a fehér lisztes kovászom, még 2 hét után sem az igazi; holnap lesz a harmadik sütésem vele; egy újabb vaníliás kalácsot sütök ajándékba, most "Terkával"... És remélem a legjobbakat! Így tanul az ember lánya.:)

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Sajtokhoz, házi sonkához, szalámihoz, hidegtálakhoz tudom leginkább elképzelni, de persze bármi más étel mellé kínálhatjuk. Pirítósnak is elsőrangú!

receptjellemzők

konyha: magyar
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, laktózmentes, tejmentes, tojásmentes
kategória: kenyerek
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
fogás: hideg előétel
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
konyhatechnológia: vadkovászos receptek

egyéb elnevezések

dagasztás nélküli kenyér, kovászos kenyér, természetes kovásszal készített kenyér, kenyér kevert lisztből, olívás kenyér, olajbogyós kenyér
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A liszteket egy nagyobb tálban összekeverjük a köménnyel, olívával és a sóval, majd hozzáadjuk a vízben elkevert kovászt (vagy a felfuttatott élesztőt). Épphogy összevegyítjük, nem dagasztjuk. Kissé ragacsos, közepesen lágy masszát kapunk.
  2. Letakarva, a konyhapulton kelesztjük 12 órát.
  3. Másnap reggel lisztezett deszkára borítjuk, (és ha kell, akkor kicsit lisztezve vagy olajozva a kezünket) kilapogatjuk nagyobb téglalap alakúra; kb. ujjnyi vastagra.
  4. Egyszer hajtogatjuk csak, 4 mozdulattal: képzeletben harmadoljuk függőlegesen, majd a felső harmadot lehajtjuk, erre pedig ráhajtjuk az alsó egyharmadot. Az így kapott hosszúkás téglalapot vízszintesen képzeletben szintén harmadoljuk; a jobb oldali egyharmadot balra hajtjuk, majd erre a baloldali egyharmadot jobbra hajtjuk. A hajtás végét jól összecsipkedjük, és a csipkedéses szélével alulra téve, letakarva pihentetjük 15 percet.
  5. 15 perc után megformázzuk a veknit (Limara Péksége oldalán részletes leírás van erről, fotókkal).
  6. 1-1,5 órát kelesztjük sütőpapírral bélelt sütőlapon; közben előmelegítjük a sütőt 230 fokra (kis edény vízzel az aljában).
  7. Sütés előtt a tészta tetejét ferdén bevagdossuk, vízzel lespricceljük, és kb. 45 percig sütjük.
  8. 30 perc után visszavesszük a hőt 200 fokra.
  9. Sütés után rögtön lespricceljük vízzel, és boldogan hallgatjuk a "sercegést", pattogást, ahogy a friss kenyér héja ropog-repedezik.
  10. Csak hidegen vagy épp langyosan vágjuk fel, különben sokat veszít a nedvességtartalmából.
  • sütési hőfok: 230°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 10 461
elküldve: 7
receptkönyvben: 155
elkészítve: 3/7
Facebookon megjelent: -

szakács

Torma

Mióta szakács: 2012.10.04.
102 recept

Hozzászólások (20)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Torma
Torma / Torma Mon, 2014-11-17 13:40

Kérhetném a szerkesztõket, hogy az eredeti 1/4 bögre aktív kovászt írják vissza a hozzávalókhoz? A 62,5 g-ot nem én írtam; nem tudom, miért lett átírva?

Rehova Kata
Miss Lemon / Rehova Kata Mon, 2014-11-17 15:38

Kedves Torma!
Az ételek kalóriaszámítása miatt minden receptet újra fel kellett vinni a rendszerbe. A kovász alapanyaghoz sajnos nem rendeltek bögre mértékegységet, csupán g-t és dkg-t. Nagy segítség volna, ha legközelebb lemérnéd, hogy pontosan mennyi is az a 1/4 bögre kovász és feltüntetnéd a receptben.
Köszönjük a megértésedet!
Üdv:
Kata

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Sat, 2012-12-22 23:36

Kedves Torma!

Csodás a kenyér, és fantasztikusan jó hangulatot csinált a : Jani meg a Terka!!! :-O

Áldott, békés, boldog karácsonyi ünnepeket kívánok!:-O

Hozzon az Új esztendő: egészséget, békét, megértést, boldogságot, szeretetet, ..- és mindazt, amit még Te szeretnél!
Éva-Anyóca

Torma
Torma / Torma Sun, 2012-12-23 00:15

Drága Eva-Anyóca! Nagyon köszönöm ezt a csodálatos karácsonyi es Újévi köszöntőt! Neked es a csaladodnak is a legjobbakat kívánom, jo egészséggel, boldogsággal! Ropogós ölelés, Torma :)

olaszneanci
Olaszné Anci / olaszneanci Fri, 2012-12-21 16:10

Kedves Torma !
Ha kenyér, már itt is vagyok ! Gratulálok ehhez a gyönyörű lukacsos kenyérhez !
A Jani volt nem a Terka ugye ? Most el vagyok havazva, de alig várom, hogy kipróbálhassam !
Te hogy készíted a kovászt ? A hűtőbe tárolod ? Egyszer elég megetetni egy héten ?
Ha igen, akkor nekem is kell Jani ! De lehet, hogy Terka is ! Annyira jót nevettem
Terkán és Janin. Köszönöm a derűs perceket ! Puszi: Anci

Torma
Torma / Torma Fri, 2012-12-21 23:50

Szia Ancikam! a "Jani", az teljes kiorlesu liszt es viz kevereke.
Ha odadobsz egy kovászt, úgy tervezd, hogy az elsõ három napban csak 24-12 óránkent kell csak "etetni" (tehát elkezdheted akkor is, ha napközben távol vagy a háztól). Utána már napközben is etetni kell és egyre több kaja kell neki, mert felgyorsul az erjedés. Túl melegben ne csináld; a 20-24 fok az ideális, ha talalsz a házban egy ilyen allandó hõmérsékletū helyet. A konyha azért jó, mert ott több az élesztõgomba a levegõben. Én kezdetben hagytam egy kis rést is az üveg tetején pár órára.
2 ek tk liszt, 2 ek víz ( ne klóros víz legyen!)-ezzel kezdtem.
24 óra múlva (nem baj, ha még nem erjedt) adsz hozzá 1ek lisztet, 1 ek vizet. Erõteljesen simára kevertem- minél több levegõ/oxigén kerül bele, annál jobb lesz az erjedés.
Harmadnapi "etetés" (ekkor már kell, hogy legyenek buborékok) 2 ek liszt, 2 ek víz.
Innen már 8-12 óránként eteted es mindig duplázod az adagot.
Literes üvegben kezdjed, és mikor már túl sok van az üvegben- jó fortyogó, habos kovásszal- akkor leveszel 200g-ot (ez kb a hetedik nap, elõbb nem jó a kovász!), amivel már lehet csinálni egy próbasütést ( 200g kovász 450-500g liszthez elég). Folytatása következik....

Torma
Torma / Torma Sat, 2012-12-22 00:10

Az üvegben lévõt megeteted 4 kanál liszt, 4 kanál vizzel es, ha felhabosodott, akkor a hūtõbe teszed. Hetente jó 'megetetni"; ilyenkor látod mennyi kell... ha használod, akkor többet "eszik". Egyébként valamelyik szakértő írta, hogy hetekig eláll etetés nélkül is! En mar száritottam a Janibol es a fagyasztoba tettem egy tartalékot. Szárítás nélkül is lehet fagyasztani.

Ezzel az 1:1 aránnyal egy kissé folyós lesz a kovász, ugyhogy mikor etetek, akkor most már kicsivel több lisztet teszek hozzá, mint vizet. A teljes kiõrlésū lisztbõl könnyebb kezdeni, mint a fehérbõl. Sokan mondjak, hogy a rozsosbol a legjobb. Evi neni kovasza is rozsos. Rozslisztem nem volt itthon, de most hoztam; lehet, hogy feldobok egy "keveréket". Na, akkor lesz féltékenység, mert az is "fiú lesz" ;) Oda lesz a Jani!
Kezdd csak el, csak leírva néz ki bonyolultnak. Az idõvel legyél rugalmas, várd meg, amíg "bezsong" a kovász, azután etesd... nem kell megfullasztani túl hamar túl-etetéssel...pár óra ide-oda, nem fog meghalni az élesztõ. A tk lisztemnek sokkal finomab volt az illata kezdeti erjedéskor. A fehérnek, majdnem festék-oldó szaga volt kezdetben, de ez normális a szakirodalom szerint, meg fog változni, az enyém jó illatú már. A kovász összetétele és íze állandóan változik, és nincsen kettõ egyforma kovász! Ezért csere-berélnek a nagy kenyér készítõk is!
Ne felejtsd el, hogy a Limara Péksége oldalon sok képes információ van: a kovaszrol is, a vekni formazasrol stb.
Jo kenyer-kiserletezgetest, puszillak, Torma :)

márta66
márta66 Fri, 2013-11-29 11:28

Kedves Torma! Ket het mulva kezdodik a szabadsagom, akkor belevetem magam a kovaszos kenyer sutesbe. (Most is sutok, mar evek ota, de az elesztos, amolyan magam-krealta, tobbfele mag lisztjebol, egy alapreceptet varialva.) Szoval, szandekomban all belepni a klubba:-) Rengeteg jo otletet olvastam nalad, Fahejnal, itt-ott. A kerdesem most az, h vajon tk tonkolylisztbol is el lehet kezdeni egy "Jani druszat"? Mit gondolsz? Marta

Torma
Torma / Torma Sat, 2013-11-30 07:36

Szia drusza! Ugyanis én is Márta vagyok, de jobban szeretem a Tormát használni :)))
Persze, biztosan lehet tönkölylisztből is, habár én nem próbáltam; nekem még megvan Jani és Fecó....elmúltak egy évesek! Három az túl sok volt, annak ellenére, hogy tésztákat is mindig azzal gyúrom....ma egybögrés adagba tettem egy kiskanálnyi pestót...SZUPER volt :) Sok sikert Tönköly Jánossal :P üdv, Torma :)

olaszneanci
Olaszné Anci / olaszneanci Sat, 2012-12-22 14:25

Kedves Torma !
Nagyon szépen köszönöm a novellát ! Értem már---azt hiszem.
Most lettem kész 45 szál bejglivel, ma már ülök, a továbbiakban nem csinálok semmit.
Köszi a sok szuper ötletet is, élni fogok vele. Majd tájékoztatlak az eredményről.
Már csak Karácsony után tudok kísérletezni. Sok-sok puszi és ölelés: Anci

vcsuka
pussycat / vcsuka Fri, 2012-12-21 11:33

A kenyerednel mar csak a humorod tetszik jobban. Olyan jokat mosolygok a Terka meg a Jani nevu kovaszodon. De viccen kivul a kenyered jol nez ki. En is ugy szeretem sutni, hogy este bekeverem, (persze en geppel kidagasztom) es reggel csak sutni kell. Nagyon praktikus megoldas.
Jo sutkerezest kivanok, Udv. Veronika

Konyhán innen - kerten túl
Ági78 / Konyhán innen - kerten túl Fri, 2012-12-21 11:27

Ódeszéééép! :) Kár, hogy nem találták még fel az illatos fotót... az ízekről már nem is beszélve... így meg kell, hogy süssem, amint alábbhagy a karácsonyi sütimizéria. :) Szerinted friss élesztővel is működhet? Puszi: Ági

Torma
Torma / Torma Fri, 2012-12-21 12:10

Szia Ági :) persze, működik; ezt igy vettem le a breadtopia.com oldalról. Ha érted az angolt, akkor ott vannak videók is, ami segít! Igy látod milyen állagú a tészta stb...en mar annyit néztem es olvastam a kovaszrol es a kovaszos kenyerekrol, hogy nem igaz! Most csak gyakorolni kell, ami nagyon jo :) fedeles edényben eddig nem sutottem, azt is ki kell próbálni. Most vettem egy jenait, a következő kísérlet azzal lesz..minden jot a karácsonyi elokeszuletekkel, T:)

Konyhán innen - kerten túl
Ági78 / Konyhán innen - kerten túl Fri, 2012-12-21 12:57

Szia Torma! Aranyos vagy, köszi szépen a segítséget! :) Majd rálesek a videókra is mindenképp. A gyakorlás tényleg klassz dolog! Főleg, hogy mindig van valami finomság otthon, amit lehet majszolni.
Én is jó készülődést kívánok Neked! Ági :)

Torma
Torma / Torma Mon, 2013-01-07 09:49

Ági, itt van " felettünk" a " Jani felnevelése", részletesen. Ancinak írtam, mert ő is nagyon lelkes most a kenyerkiserletezessel... En nagyon élveztem a kovasz-készítést. Ha bármiben tudok segíteni, csak irjal :) puszi, es sok sikert a Bozsivel ;)

Konyhán innen - kerten túl
Ági78 / Konyhán innen - kerten túl Mon, 2013-01-07 10:05

De jó! De jó! Mikor ennél a receptednél "partizánkodtam" még nem volt itt a leírás... vagy csak én voltam málé.:) Majd szépen kitanulmányozom és nekilátok Bözsinek! Hálás köszönet érte! Puszillak: Ági

csikipi
Csiki Piroska / csikipi Fri, 2012-12-21 11:27

Kedves Torma, ez a kenyered is guszta. Most ráálltam a kenyér sütésre, minden jó receptet ki akarok próbálni, csak Janit kell készítsek magamnak. Piroska

Torma
Torma / Torma Fri, 2012-12-21 11:53

Jot nevettem Piroska! Kiváncsi leszek, Te milyen nevet adsz majd a kovászodnak?k
Azt hittem idegesíteni fog, hogy a kovászra kell figyelnem ( ha nem használom, akkor hetente 1- szer "megetetnem"), de nem! Annyira szeretem őket, azt se tudom, melyikkel süssek! Beindult a Terka is: ma sutottem vele egy lenmagos, mákos kenyeret...nem lett olyan szep magas, mint az olivas, de ez meg jobban izlett! Ugyhogy megy a verseny! Janival jobban egy tempóban vagyok, de érdekesnek találom a kiserletezgetest...üdv, T:)

498