Csömöri gombócleves recept

Csömöri gombócleves
Csömöri gombócleves
90 perc / előkészület: 30 perc főzés: 60 perc
receptkönyvben hozzászólások (3)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Régóta szemeztem ezzel a recepttel, de csak most éreztem először a gombóckészítésre való vágyat. Megéri a gyurmázást, nagyon finom, laktató leves kerekedik belőle.
Mint megtudtam, a leves névadója nem az azonos nevű község volt, hanem egy Csömöry nevű asztalosnak főzték a születésnapjára. Alapja a hagyományos sváb gombócleves volt, ezt variálták egy kicsit.


hozzávalók / 6 adag

A levesalaphoz

A gombóchoz

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
költség egy főre: olcsó receptek
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
diéta: cukormentes
nehézség: közepes
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: leves
adag: 6 főre

egyéb elnevezések

krumpligombóc leves, burgonyagombóc leves
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A burgonyát megmossuk és héjában megfőzzük. Még melegen meghámozzuk és krumplinyomón átnyomjuk.
  2. A pulykamellet vékony csíkokra vágjuk. A hagymát felkockázzuk és az olajon megfuttatjuk. Rádobjuk a húst és fehéredésig sütjük. Sózzuk, borsozzuk, 2 dl vizet öntünk alá és lefedve, alacsony hőfokon 20 percig főzzük.
  3. Közben elkészítjük a gombócokat: A zsemlét kb. 1 cm-es kockákra felvágjuk és olajon megpirítjuk. (Az is jó megoldás, ha a zsemléket felkarikázzuk és pirítós sütőben aranybarnára megsütjük és ezután vágjuk fel kockára. Ezzel a serpenyőben való pirítást ki lehet váltani). Egy tálban összekeverjük a zsemlekockákat, a lisztet, a tojást és a burgonyát. Sóval, borssal  ízesítjük. A petrezselyemzöld felét apróra vágva hozzáadjuk. Akkor jó, ha könnyen formálható masszát kapunk. Fél órára letakarva félretesszük. 
  4. A zöldségeket meghámozzuk és gyufaszálnál egy kicsit vastagabbra felszeleteljük. A húshoz adjuk. Vízzel felöntjük és puhára főzzük. Ha kell, még utánasózzuk, borsozzuk.
  5. Ha megpuhultak a zöldségek, akkor behabarjuk: ehhez a tejfölt és a lisztet simára keverjük, egy kevés meleg lével higítjuk és a leveshez adjuk. Pár percig főzzük még.
  6. A masszából diónyi gombócokat formálunk és sós vízben kifőzzük. (Érdemes először egy kevéssel kipróbálni, mert ha szétesne a gombóc, akkor még liszt hiányzik belőle.)
  7. Ha megfőttek a gombócok, a leveshez adjuk. Megszórjuk a maradék petrezselyemmel és melegen tálaljuk. 

  • költség: 1800 Ft
  • elkészítettem: 3 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 3
össznézettség: 16 066
elküldve: 3
receptkönyvben: 181
elkészítve: 3/8
Facebookon megjelent: -

szakács

Kiki

Mióta szakács: 2008.08.27.
476 recept
hirdetés

Hozzászólások (3)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

sipi
sipos / sipi cs, 2012-02-02 15:19

nagyon nagyon jól néz ki! de ez nem az igazi Csömöri gombócleves mindjárt kész az enyém és felrakom

gyalog
Bloemcake / gyalog h, 2010-12-13 01:20

Ja, s még valami: az "előkészület: 30 perc" nagyon nem áll meg! Gondoljatok bele: megpucolni a hozzávalókat, összekeverni a gombócot... több volt az!

gyalog
Bloemcake / gyalog h, 2010-12-13 01:17

Megcsináltam, igaz, kicsit tárkonyosan és tettem bele egy csepp mustárt is meg citromlevet, fokhagymát és majorannát, a zöldségekből meg csak a hagymát meg a répát tettem bele... Csömörön van egyfajta "csömöri gombócleves" - na az nem ez. Tehát ezek szerint legalább kétfajta csömöri gombócleves létezik. Az is jó; a mustártól kicsit ahhoz is hasonlatossá vált. :)

570