Csalamádé (amit nem lehet elrontani) recept

Csalamádé (amit nem lehet elrontani)
Csalamádé (amit nem lehet elrontani)
30 perc / előkészület: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (37)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Én az üveg aljára szoktam tenni a fűszereket, persze aki szereti, teheti a savanyúság közé is.
Én másfél adag levet készítettem: 6 l víz, 6 dl ecet, 60 dkg cukor, 6 ek só, kicsit több borkén és timsó. Pont elég lett.
Ez a recept az,ami nem romlik meg,nem barnul meg,csak jó szorosan csavarjuk rá a fedelét,mivel ha levegőt kap,na akkor barnul.....
 

hozzávalók / 4 adag

A csalamádéhoz

A felöntőléhez

ajánlat

Erős paprikát is vágtam bele, mert imádjuk.

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
költség egy főre: olcsó receptek
nehézség: könnyű
szezon: nyár
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: savanyúság
elkészítési idő: 15-30 perc
szakács elkészítette: család kedvence receptek
diéta: gluténmentes, tejmentes
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: köret

receptkategóriák

egyéb elnevezések

házi csalamádé, csípős csalamádé télire
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Ez a recept 5 literes üveghez van, persze el lehet osztani kissebb üvegekbe is!
  2. Felaprítjuk a káposztát, a hagymákat, a paprikát, a zöldparadicsomot és az uborkát, alaposan összekeverjük.
  3. 4 liternyi vízbe tesszük a cukrot, sót, ecetet, majd a legvégén tesszük bele a borkénport és a timsót, amivel jól elkeverjük.
  4. Az üvegek aljára szórunk fűszereket mindegyikből.
  5. Üvegekbe tesszük a zöldséget, és ráöntjük az ízesített vizet. Ha kevés lenne, készítünk még hozzá. (Inkább több lé legyen, mint kevés.)
  6. Lezárjuk a savanyúságot, és jöhet a tél! (Nekem 18 üveg csalamádém lett ebből a mennyiségből.)

  • költség: 1000 Ft
  • elkészítettem: 12 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 89
össznézettség: 132 355
elküldve: 33
receptkönyvben: 833
elkészítve: 26/38
Facebookon megjelent: 1

szakács

Iluska

Mióta szakács: 2011.04.25.
573 recept

Hozzászólások (37)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

García őrmester
García őrmester cs, 2017-09-07 20:20

Kedves olvasók!
Nem kétlem, hogy a recept nagyon jó és el sem lehet rontani. Mégis azt javaslom, hogy a timsót ne használják, helyette inkább nátrium benzoátot, vagy szalicilt.
A timsó egy alumínium vegyület, az alumínium káros hatását már régen megállapították, ezért nem is lehet már ebből a fémből készült fazekakat, lábosokat kapni a boltban. Így timsó formájában sokszor annyi alumínium kerül a szervezetbe, mint amennyi a lábosból beoldódott.

ilus74
Iluska / ilus74 p, 2017-09-08 14:17

Kedves író!!!
Isten őrizz,hogy helyettesítsék nátrium benzoáttal,vagy szalicil-lel.A nátrium b. allergiát,bélrendszeri panaszokat, görcsöket és az idegrendszer károsodást okozhat érzékeny embereknél.A szalicil megtapad a gyomor falán,és nem ürül ki.....
A timsót nem szabad összekeverni az oly sokszor vitatott, káros mesterséges alumíniummal, mely a legtöbb dezodorban és izzadás gátlóban megtalálható alumínium-klorohidrát, illetve alumínium-cirkónium formájában. Az ásványi sók jelen vannak az ivóvízben, az élelmiszerekben és a levegőben. A timsó természetes formájában az oxigén és a szilícium után a harmadik olyan elem, amely a természetben a legnagyobb számban fordul elő. Ősidők óta a természet része, az univerzum egyik építőköve.
Kedves olvasók,nyugodtan használják a timsót!!!!!

García őrmester
García őrmester szo, 2017-09-09 03:24

Hát....
Ideje lenne elgondolkodni azon, hogy miért is tanítanak kémiát az általános iskolában, ha semmi nem marad meg belőle. ( És a többiből? matematikából?, fizikából? történelemből?.......... )

Nosalty.hu
Nosalty.hu p, 2017-08-11 02:07

Kedves Szakácsunk!
Gratulálunk, a Tiéd lett 2017.08.10. legnézettebb receptje!
Üdvözlettel, NoSalty.hu

hangya68
hangya68 cs, 2017-07-20 15:32

Szia!
Szimpatikus a recepted, kipróbálnám. A Te ízlésed szerint mit takar az ízlés szerinti mennyiség koriandermagból, mustármagból, babérlevélből, szemes fekete borsból és köménymagból? Te mennyit teszel hozzá? Valami támpontot tudsz adni, pld. x kávéskanál, teáskanál, evőkanál? Soha nem készítettem még ilyen hosszan eltartható savanyúságot, semmi viszonyítási alapom.
Köszi!
Hangya68

ilus74
Iluska / ilus74 cs, 2017-07-20 16:56

Szia!
Azért nem írtam pontos adatot,mert nem mindenki szereti pl;a sok koriandert,vagy épp a borsot.....
Ha szeretitek a finom,fűszereset akkor tegyél hozzá egy-egy teáskanálnyi mennyiséget az egészhez.Ha pedig nem lett olyan erős az íze,akkor legközelebb majd többet fogsz....
Nagyon finom savanyúság!!Jó ügyeskedést neked!! :-)))

zöldalma46
zöldalma46 cs, 2016-08-25 19:51

Nagyon nehéz olyan receptet találni, amiben nincs borkén. Pedig egészségesebb anélkül.

ilus74
Iluska / ilus74 szo, 2016-08-27 11:45

Üdv!
A borkén a legártalmatlanabb tartósító szer.Viszont a szalicil,és a nátrium-benzoát,annál inkább.A szalicilt már több helyen be is tiltották.Szerintem elfér benne az a kis borkén,legtöbb receptemben nem használok semmilyen tartósító szert..... :-)))

barbara0501
barbara0501 cs, 2014-11-13 02:09

szia! azt megírnád, hogy mennyi idő után nyitható fel az üveg és fogyasztható a savanyúság?

ilus74
Iluska / ilus74 cs, 2014-11-13 20:53

Szia!Azért,hogy összeérjen minden benne lévő fűszer,és zöldség is,szerintem érdemes várni minimum 3 hetet vagy 1 hónapot. :-))

ilus74
Iluska / ilus74 h, 2014-09-15 09:37

Üdv!Mivel van benne káposzta is és paprika is,te meg pont paprikába szeretnél káposztát tölteni,mért ne lenne jó a recept..... :-))

Szamanta
Szamanta szo, 2014-08-30 10:54

Tényleg elronthatatlan , idén dupla mennyiséget kell csinálnom belőle!!!!! Üveg helyett hordóba csináltam ! Tökéletes.:)

kevinem1
kevinem1 k, 2014-08-12 13:50

Tökéletes recept!!!Nagyon sokféle képen próbálkoztam,de ez vált be igazán.
Még van tavalyi is,és mindig jó!!!

ilus74
Iluska / ilus74 sze, 2014-08-13 12:05

Köszi a hozzászólást,és egy véleményen vagyunk!Ezt a receptet nagyon régen kaptam egy ismerőstől,és csupán a borkén csak a tartósító szere, ezért is tetszett főként,ellentétben a túl tartósítószerezett többi csalamádétól. :-)))

komornyik
komornyik p, 2014-08-08 17:26

AZ ÉN RECEPTEM A KÖVETKEZŐ>> HAGYMA I KG UBORKA 1 KG PAPRIKA 1 KG KÁPOSZTA 1 KG ZÖLD PARADICSOM 1 KG NAGYON VÉKONYRA KELL SZELETELNI BELETENNI NAGY EDÉNYBE >>TESZEK HOZZÁ 10 DG SÓ 40 DG CUKOR 3,5 DL 10°% ECET 1 KÁVÉS K. NÁTRIUM BENZONÁT 1 KK BOR KÉNPOR ;>>>24 ÓRÁIG KEVERGETNI KELL ÉS BERAKNI AZ ÜVEGBE >>>ÉS JÖHET A DISZNÓ VÁGÁS>>>BERECZ JÓZSEF

ilus74
Iluska / ilus74 p, 2014-08-08 19:16

Ez mind szép és jó,csak egy nem tetszik a nátrium-benzoát,aminek az élettani hatásai nem jók.Persze mindenki saját maga tudja mit fogyaszt el és mit nem! :-))

mtotpalne
mtotpalne cs, 2014-08-07 15:22

Én a saját receptemet le nem cserélném amihez nem kell víz a saját levében 24 óra persze rajta,cukor,ecet, borkénpor és fűszerek nagyon nagyon finom! Nem barnul meg. Ha vkit érdekel szívesen megosztom.

tavasz06
tavasz06 h, 2014-08-11 17:20

Engem érdekelne a recepted. Légyszives oszd meg velem! Köszönettel: Ildi

ilus74
Iluska / ilus74 cs, 2014-08-07 17:26

Ez is nagyon finom,és nem barnul meg,főleg ha jól le van zárva a fedővel.Évek óta ezt készítem,és mindenkinek ajánlom! :-))

Arminusz
Arminusz k, 2013-08-13 16:04

Szeretném megkérdezni,hogy nem puhulnak meg a zöldségek az idő múlásával?Az a bajom,hogy olyan receptet keresek ami megőrzi a savanyúság ropogósságát és az üde színét.A cukrot még csak tudom helyettesíteni,de sajnos a tartósításra még nem találtam megoldást.Nagyon ódzkodom a tartósítószerektől.Előre is köszi a választ!
Üdv: Gabi

ilus74
Iluska / ilus74 k, 2013-08-13 18:35

Szia!A benne lévő timsó miatt marad ropogós.A borkén az egyedüli tartósító szer,ami nem okoz semmiféle gyomorbántalmat,nyugodtan használhatod.
Tavaly raktam el augusztus végén,és most is ropogós.Viszont a hideg,hűvös hely az fontos,hogy tudd hol tárolni,és,hogy erősen rá legyen a lapka csavarva.Üdv!

ilus74
Iluska / ilus74 cs, 2012-09-13 18:22

Én gyógyszertárban vettem,több évig eláll.Ezt fehér por formában árulják.Remélem segítettem...:-))

Boszi13
Boszi / Boszi13 v, 2012-09-09 16:13

18 db. 5 literes üveg v. kicsi üveg? Érdekel a rec ept, de már üveget kell szerezni.:)
Boszi

ilus74
Iluska / ilus74 h, 2012-09-10 09:03

Ami a képen is látható,kis üveg.Úgy tudom fél literes.Még maradt 4 üveggel tavalyról,és most is ugyanolyan finom.
/nekem még van pár üvegem,adok ha kell...... :-)) /

645