Bolyi túróslepény recept

1 adag
637
kcal
Bolyi túróslepény
Bolyi túróslepény
receptkönyvben hozzászólások (30)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ez a recept Mr Smith édesanyjától származik, ő még egy régi Nők lapjából vette, kb. a 70-es évek végéről. A receptben még úgy írták, hogy 5 Ft 60 filléres liszt kell a süteményhez...Ez volt a rétesliszt. A 4 Ft 60 filléres pedig a finomliszt. :) No nem keseregni akarok az árak miatt, hanem inkább örülni, hogy egy ilyen gyorsan elkészíthető finomságot tanultam meg tőle. Igazán semmi fakszni, semmi tésztagyúrogatás-nyújtogatás, csak beleszórni a cuccot a tepsibe, betolni a sütőbe, aztán hadd szóljon!:) Nem mellesleg ezután nem marad iszonyú mennyiségű mosogatnivaló sem...;-).

hozzávalók / 6 adag

ajánlat

Ajánlom, amikor igazán nem akarunk sok időt pepecselni a konyhában, mégis vágynánk egy kis kényeztető édességre. Hirtelen jött vendégek esetén is nagyszerűen bevethető, szerintem sikerrel.:)

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 6 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

túrós lepény, túrós sütemény gyorsan
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Egy tepsit 5 dkg vajjal egyenletesen kikenünk, a sütőt előmelegítjük 210 °C fokra (légkeverés 190°C).
  2. A lisztet, a sütőport és a porcukrot összekeverjük. Ennek a keveréknek a felét beleszórjuk a tepsi aljába, és elrázogatjuk, hogy egyenletesen legyen benne.
  3. Az 50 dkg túrót szitán áttörjük, vagyy kezünkkel szétmorzsoljuk, kinek-kinek ízlése szerint. Egyenletesen rászórjuk a tepsiben levő lisztre.
  4. Rászórjuk a 10 dkg mazsolát.
  5. Ráreszeljük a citrom héját, és meghintjük egy ek cukorral.
  6. A tejfölbe belekeverjük a 2 tk vaníliakivonatot. A tejfölt a túró tetejére egy kanál segítségével lazán rákenegetjük.
  7. Rászórjuk egyenletesen a lisztes keverék másik felét.
  8. Egy tálban a két tojást, a két dl tejet és egy csipet sót lazán felverünk, és ráöntjük a lisztes keverék tetejére. Óvatosan billentgetve a tepsit eloszlatjuk rajta.
  9. 5 dkg vajat szétdarabolva kis darabokra, rárakosgatjuk egyenletes távolságokra a tetejére. 
  10. Berakjuk a sütőbe, 210°C fokon (légkeverés 190°C) sütjük 5 percig, majd lejjebb vesszük a hőfokot 160°C fokra (légkeverés 140°C), és sütjük további 35-40 percig. A tetejének szép világosbarnának kell lennie, vigyázni, ne piruljon meg.
  11. Amint kész, kivesszük, langyosan felszeleteljük, és meghintjük porcukorral a tetejüket.

  • sütési hőfok: 190°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 20x30x6 cm

statisztika

beküldve:
nézettség: 24 859
elküldve: 11
receptkönyben: 555
elkészítve: 23/27
Facebookon megjelent: -

szakács

Mr and Mrs Smith

Mióta szakács: 2009.03.03.
122 recept

Hozzászólások (30)

Norka01
Norka01v, 2014-06-29 08:45

Szep napot!

A "sima" liszteseknek uzenem, mukodik a recept! :)
En csak azt hasznalok, gondoltam, lesz ami lesz.
Annyit tettem biztonsagkeppen, amikor osszeraktam, hagytam allni kb. 1 orat.
Ezalatt a lisztes szigetek eltuntek, szepen felszivta az ontetet.
Tokeletes lett!
A turora szortam egy par szem friss meggyet, nem rontotta el ;)
Tokeletes, pontos recept! Aranyok, tepsi meret...stb.
Koszonom!

Hoborc
Hoborcv, 2013-07-07 13:49

Tegnap elkészítettem kerti partyra. Mazsola helyett meggy dzsemet tettem bele., mást nem változtattam. Tökéletes lett, nagy sikert aratott. Köszi a receptet!

Katalin65
Katalin65szo, 2013-04-27 19:55

Kedves Smith-ék! :)
Ma valami túrósra vágytam, és eszembe jutott, hogy már rég elmentettem ezt a receptet. Megcsináltam, és remek lett! Én is, mint már valaki írta, picivel több tejet adtam hozzá, mert nem szerettem volna, hogy netán száraz maradjon. Pont jó lett. Köszönet e remek süti receptért! Üdv! Kati

Pinta35
Pinta35sze, 2012-12-19 15:20

Kedves Mr. és Mrs. Smith !
Régóta volt a receptkönyvemben ez a sütemény, de tegnap jött el az idő, amikor el is készítettem.
Nagyon finom és egyszerű sütemény, igaz én egy kicsivel több tejet tettem a tetejére, mert attól féltem, hogy száraz marad az alja. :-)
Köszönöm a receptet, máskor is el fogom készíteni.
Pinta35

szurosp
szurospcs, 2012-12-20 01:33

Kedves Pinta 35!
Örülök, hogy jól sikerült! :))
Köszönöm a visszajelzésedet!
A legjobbakat :Mrs Smith

Zúza
Zúzah, 2011-06-06 15:42

Kedves Smith család!
Tegnap megsütöttem, nagyon hamar elkészült. A végeredményt alig győztem szeletelni... ;-)
Köszönettel,
Zúza

szurosp
szurosph, 2011-06-06 18:48

Kedves Zúza! Nagyon örülök, hogy jó lett a süti! Nálunk is ez volt, hamar lett kész, és hamar el is fogyott...:D Köszi a visszajelzést, a legjobbakat: Mrs Smith

benari
benarics, 2011-03-10 17:48

Kedves Mrs Smith ! Elkészitettem a sütit.Amilyen egyszerű,olyan nagyszerű ! Nagyon finom,köszönüm.Üdv.Benari

szurosp
szurospcs, 2011-03-10 19:17

Örülök kedves benari, hogy ízlett!:) Nagyon köszönöm a visszajelzést! A legjobbakat: Mrs Smith

stonyoka
stonyokah, 2011-03-07 21:19

Remélem ízleni fog. A menyem nagyon tudta értékelni.
Üdv mindenkinek :-)

stonyoka
stonyokah, 2011-03-07 19:12

Kedves Mrs Smith!
Szeretnék mindenkit megkövetni amiért dezinformáltalak benneteket. De nekem már teljesen megszokott, hogy ebből a sütiből mindig dupla adagot csinálok, ezért nem figyeltem a részletekre. most ide írom a pontos összetevőket, ahogy én csináltam a pudingos változatot.
50dkg liszt
35dkg porcukor
1 csomag sütőpor
50dkg túró, 1citrom reszelt héja
4 csomag vaníliás cukor
4 tojást és 1 vaníliás pudingport kis cukorral és 1l tejjel összekeverjük és ezt öntjük a tetejére.
Az elkészítési folyamat természetesen megegyezik. Sorry :-)

szurosp
szurosph, 2011-03-07 21:16

Ne viccelj kedves stonyoka, nincsen semmi gond!:)Sejtettem, hogy dupla adagról lehet szó, ezért kérdeztem rá, gondoltam lesz itt egy pár ember, aki szeretné kipróbálni, bevallom, köztük én is!:) Köszönjük, hogy megosztottad velünk! A legjobbakat: Mrs Smith

eduscho
eduschoh, 2011-03-07 13:14

Tegnap elkészítettem.isteni finom és nagyon egyszerű sütemény. 10 percig sem tartott.ebből dupla adagot kell készíteni! köszönöm a receptet.

szurosp
szurosph, 2011-03-07 13:21

Kedves eduscho! Nagyon örülök, hogy Neked is tetszik a süti!:)) Tényleg jó dolog benne, ha véletlenül túl gyorsan fogyna el, nem okoz különösebb gondot az utánpótlás!:) Köszönöm a visszajelzést, a legjobbakat: Mrs Smith

Sajti Mihályné
Sajti Mihálynév, 2011-03-06 21:29

Ma megsütöttem! Hát ez olyan egyszerű és olyan finom, hogy csak ajánlani tudom mindenkinek. Sajnos már elfogyott, így kezdhetem sütni a következő adagot.
Köszönöm annak, aki közzé tette.

szurosp
szurosph, 2011-03-07 00:24

Hű, ezt gyorsan ki is próbáltad!:)) Örülök neki! Annak meg különösen, hogy ízlett!:) Rémesen gyorsan fogyott nálunk is...:D Nagyon szívesen, én meg köszönöm szépen a kedves visszajelzést! A legjobbakat: Mrs Smith

stonyoka
stonyokav, 2011-03-06 11:21

Szeretném megosztani veletek az Én kis titkomat :-) Csak azoknak akik szeretik a kaprot.
Ha a második réteg liszt előtt rámorzsolok egy csomag kaprot mennyei különleges íze lesz!
A másik variációt a múlt hét végén csináltam: amikor már minden össze volt állítva és a tej volt a következő, akkor a 2dl helyett 1l tej és abba 1 vanília puding. Isteni finom lesz!

szurosp
szurosph, 2011-03-07 00:22

Kedves stonyoka! Az a kapor igazán nagyszerű ötlet, én a magam részéről szeretem a túrós sütiben. Ki fogom próbálni úgy is! Jól olvasom, egy liter tej a pudingporhoz? Az nem sok? Ugyanehhez az adaghoz javasolod? Finomnak tűnik a dolog, ezért pontosítani szeretnék, hogy biztos legyen!:) De az se lenne rossz, ha felraknád ezt a változatot!:) A legjobbakat: Mrs Smith

Bia
Biav, 2011-03-06 09:33

Ez nagyon szuper!Én is ismerem a lusta asszony rétesét más néven szórós túróst.Jó hogy feltetted!Puszi.Bogi

bokine
bokineszo, 2011-03-05 23:37

Kedves Mr & Mrs Smith család!
Már a fényképről tudtam, hogy ez a recept csakis a Tiétek lehet. Nagyon guszta. Mifelénk dobálós túrósnak hívják. Természetesen nagyon szeretjük. Üdv: Erika

szurosp
szurosph, 2011-03-07 00:25

Kedves Erika! ez a név is jópofa, dobálós túrós!:)) Örülök, hogy tetszik a kép is!:) Könnyű, finom kis süti ez valóban. A legjobbakat: Mrs Smith

Locacica
Locacicaszo, 2011-03-05 21:27

Jól hangzik! :-) Rétesliszt helyett lehet rendes liszttel is csinálni?

szurosp
szurosph, 2011-03-07 00:17

Kedves Lolacica! Jó kérdés, azzal még nem próbáltuk, nincs rá tapasztalatom Szerintem működik azzal is, de majd holnap megkérdezem a párom mamáját, hogy ő készítette-e már azzal! A legjobbakat: Mrs Smith

Babszereti
Babszeretiszo, 2011-03-05 21:03

Kedves Mr and Mrs Smith!!

Ez a süti gyermekkorom egyik kedvence volt, nálunk "Gyors túrós" a neve, nem véletlenül ;) És még most is süti a Mamám....Olyan csodás volt, amikor Anyu csinált egy tepsivel és a környék összes gyereke nálunk ült és tömte a szájába és irígykedve mondta, hogy milyen finom és milyen jó nekem. Úgy dagadtam a büszekségtől!

szurosp
szurosph, 2011-03-07 00:15

Kedves Babszereti! Jaj, azt én is nagyon szerettem, amikor anyukám valami finomsággal meglepett minket, amikor játszottunk a ház előtt. Minden gyerkőc odagyűlt, és ott ettük közösen az aktuális meglepit. Ugyan ezt hallottam én is, de jó neked, hogy ilyen anyukád van! S nagyon boldog voltam. Tényleg nagyon boldog! Az arany gyerekkor...:)))) A legjobbakat: Mrs Smith

Makkermanó
Makkermanószo, 2011-03-05 20:56

Szia Mrs. Smith! Imádom a túrós sütiket, ez is nagyon tetszik! Valóban pofon egyszerű összehozni, direkt nekem való, nem szenvedős édesség. :-) Bár most erőteljes fogyókúrán vagyunk, de azért elmentem a többi közé, h. nehogy szem elől tévesszem. Puszi: Gabi

szurosp
szurosph, 2011-03-07 00:12

Kedves Gabi! Remélem nem kínzod magad sokáig!:) Tényleg nagyon gyors, és finom sütike. Majd ha elkészíted, kíváncsi leszek, hogy ízlik!:) Pusz: Mrs Smith

melcsi78
melcsi78szo, 2011-03-05 20:19

Hasonló receptként ismerem a Lusta asszony rétest (már rég tervezem, h felteszem ide, csak mindig elfogy, mielőtt lefényképezném), de abban nincs tejföl, viszont több benne a tej, de az elv ugyanaz. Ki fogom próbálni ezt a tejfölös változatot is!

szurosp
szurosph, 2011-03-07 00:10

Kedves melcsi78! Igen ugyanaz az elv alapján készült! Próbáld ki bátran! A legjobbakat: Mrs Smith

Legfrissebb cikkek

Édes élet, boldog élet
Édes élet, boldog élet
Miért van az, hogy egy finom desszerttől sokkal jobban érezzük magunkat? És miért van az, hogy ha degeszre ettük magunkat, még akkor is jut hely egy finom nyalánkságnak? (x)
637