r
Nosalty Logó

Almatorta Baklavaria konyhájából

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
NS
Almatorta Baklavaria konyhájából
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
190 °C
  • 5% Fehérje
  • 31% Szénhidrát
  • 11% Zsír

A tésztához

A töltelékhez és a mázhoz

Összesen 554 kcal
  • 5% Fehérje
  • 31% Szénhidrát
  • 11% Zsír

A tésztához

A töltelékhez és a mázhoz

Összesen 4421 kcal
  • 5% Fehérje
  • 31% Szénhidrát
  • 11% Zsír

A tésztához

A töltelékhez és a mázhoz

Összesen 217 kcal
  • 5% Fehérje
  • 31% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 53% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    11.5 g

Zsír

  • Összesen
    25.9 g
  • Telített zsírsav
    15 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    8 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    155 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    278.2 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    12 mg
  • Kálcium
    38 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    38 mg
  • Foszfor
    146 mg
  • Nátrium
    40 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    72.2 g
  • Cukor
    36 mg
  • Élelmi rost
    6 mg

VÍZ

  • Összesen
    123.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    234 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    5 mg
  • D vitamin:
    20 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    24 micro
  • Kolin:
    91 mg
  • Retinol - A vitamin:
    227 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    78 micro
  • β-crypt
    15 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    207 micro
Összesen 554 kcal
  • 5% Fehérje
  • 31% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 53% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    92.2 g

Zsír

  • Összesen
    207.1 g
  • Telített zsírsav
    121 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    61 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    13 g
  • Koleszterin
    1241 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2225.7 g
  • Cink
    9 mg
  • Szelén
    93 mg
  • Kálcium
    301 mg
  • Vas
    12 mg
  • Magnézium
    307 mg
  • Foszfor
    1171 mg
  • Nátrium
    324 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    7 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    577.8 g
  • Cukor
    286 mg
  • Élelmi rost
    49 mg

VÍZ

  • Összesen
    987.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1875 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    10 mg
  • C vitamin:
    41 mg
  • D vitamin:
    163 micro
  • K vitamin:
    40 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    12 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    189 micro
  • Kolin:
    727 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1816 micro
  • α-karotin
    8 micro
  • β-karotin
    628 micro
  • β-crypt
    121 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1653 micro
Összesen 4421 kcal
  • 5% Fehérje
  • 31% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 53% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    4.5 g

Zsír

  • Összesen
    10.2 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    61 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    109.3 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    5 mg
  • Kálcium
    15 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    15 mg
  • Foszfor
    58 mg
  • Nátrium
    16 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    28.4 g
  • Cukor
    14 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    48.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    92 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    8 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    9 micro
  • Kolin:
    36 mg
  • Retinol - A vitamin:
    89 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    31 micro
  • β-crypt
    6 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    81 micro
Összesen 217 kcal

Hozzávalók

A tésztához

A töltelékhez és a mázhoz

Elkészítés

A tésztához

  1. A tésztához a vajat és a cukrot egy nagy tálba tesszük, és robotgéppel jó alaposan kikeverjük. Üssük bele egy egész tojást és egynek a sárgáját (a fehérjét megtartjuk a mázhoz), és kb. 1 perc alatt jól összedolgozzuk a vajjal. Ezt követően a lisztet fokozatosan hozzáadagoljuk. Egy ideig fakanállal dolgozzuk össze, majd kézzel fejezzük be a tészta kidolgozását. Óvatosan dolgozzuk labda formába, csomagoljuk folpack-ba, és tegyük a hűtőbe kb. 45 percre.
  2. Amíg a tészta hűl a hűtőben, az almát megpucoljuk, kimagvazzuk, és felszeleteljük vékony, kb. 5 mm-es cikkekre. Összekeverünk a porcukrot a fahéjjal és a liszttel egy akkora tálba, amibe később az alma is belefér.
  3. Miután a tészta lehűlt egy kicsit, előmelegítjük a sütőt 190°C-ra. A mázhoz a tojásfehérjét egy villával finoman felverjük egy kis tálkában és félretesszük.
  4. A tészta 1/3-át levágjuk és visszacsomagoljuk a folpack-ba, amíg a tészta 2/3-át kinyújtjuk, és kibélelünk vele egy 20-22 cm-es piteformát. Akkorára nyújtsuk a tésztát, hogy kicsit nyúljon túl a formán.
  5. Az almát forgassuk bele a lisztes, porcukros, fahéjas keverékbe és egyből tegyük is bele a piteformába, hogy a porcukor nagyon ne olvadjon el az almán. A tészta maradék 1/3-át is nyújtsuk ki kb. 28 cm-esre, és borítsuk be az almát vele.
  6. Egy kis vízzel kenjük körbe a tészta szélét, majd a tésztafedelet nyomkodjuk rá kicsit az almára. A felesleges tésztaszéleket egy éles késsel levágjuk és a tészta tetején vágjunk öt kicsi hasítékot, hogy a gőz ott távozhasson sütés közben. (Ha szeretnénk, a tortát ennél a lépésnél le is lehet fagyasztani és később frissen kisütni.)
  7. A tojásfehérjével bekenjünk a tésztát és megszórjuk egy kevés porcukorral. Kb. 40-45 percig sütjük, amíg szép aranybarnára nem sül. Ekkor kivesszük a sütőből és 5-10 percig hagyjuk hűlni. Tálalás előtt még egy kis porcukorral meghintjük.
  • Sütés hőfoka: 190 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Tepsi mérete: 22
  • Sütés ideje: 45 perc
  • Receptkönyvben: 13
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 0
  • Össznézettség: 2420
  • Feltöltés dátuma: 2012. szeptember 25.

Receptkategóriák

Múlt héten búcsúztattuk az egyik kollégámat, ezért szerveztünk egy kis búcsúztató partyt neki a nap végére. Előző nap ötleteltünk a többiekkel, hogy mit készítsünk, mit hozzunk az összejövetelre, amikor a csapat egyetlen férfi tagja felvetette: "...például Emese süthetne egy tortát..", "...mert én szem előtt tartom a csapat érdekeit, Te pedig már bizonyítottál. :) " Ez azt jelenti, sütnöm kell este egy tortát, de mit? Amerikai almás pite!! Igen! Senki nem fogja elhinni nekem, hogy még sose próbáltam ki a tradicionális amerikai almás pitét, de A's búcsúztatója tökéletes alkalomnak bizonyult kipróbálni Angela Nilsen receptjét.

Hozzávalók

A tésztához

A töltelékhez és a mázhoz

Címlapról ajánljuk

További cikkek