hozzászólások (31)

leírás

A növényi habtejszín termékek a tej-alapú habtejszíntermékekhez hasonlóan használhatóak fel sütemények készítéséhez, díszítéséhez. Mivel növényi zsiradékokból készülnek, ezért beilleszthetőek a tej-, laktózmentes étrendekbe is.
fotó: 123rf

mikor vegyem

Bármikor.

hogyan tároljam

Hűtőszekrényben.

Növényi habtejszín alapanyag receptek

beállítások törlése
alapanyagok:
választott alapanyag:
    választott alapanyag:
      szakács:
      szakácsok:
        alapanyag kategóriák

        Hozzászólások (31)

        A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

        inf3rno
        inf3rno / inf3rno k, 2013-09-10 00:52

        Röviden:

        Tej- és szójaallergiások kerüljék, aki nem szeretne érelmeszesedést az is.

        Részletesebben:

        transz-zsír - mivel második helyen van, ezért kifejezetten káros a szív- és érrendszerre ez a termék
        nátrium-kazeinát - tejfehérje allergiások nem fogyaszthatják
        E463 hidroxipropil-cellulóz (emulgeálószer) - nem különösebben veszélyes, átfolyik az emberen
        E472e zsírsavak mono- és digliceridjeinek mono- és diacetil-borkősav észterei(emulgeálószer) [ÁE lehetséges] - a borkősav egy kicsit irritatív, de ez sem veszélyes
        E322 - lecitin - ha szójalecitin (márpedig miért ne lenne a legolcsóbb), akkor szójafehérje nyomok lehetnek benne, ami a szójaallergiásokat rosszul érinti, ők sem fogyaszthatják
        E472b - Zsírsavak mono- és digliceridjeinek észterei - nem veszélyes
        E160e - E160e béta-apo-8'-karotenal (C 30) (színanyag) - ez sem veszélyes
        dinitrogén-oxid - ilyen kis mennyiségben nincs hatása

        Garamira
        Garamira h, 2014-06-02 12:59

        Szia inf3rno!
        Nekem az a kérdésem, hogy fagyaszthatóak-e a tejszínek (növényi, állati), és fagyasztás után is mindenre használható, vagy akkor már csak főzésre?

        nutria
        Asszonycicc / nutria v, 2012-03-18 15:48

        Nem érdekel, miből van, amíg olcsóbb a növényi tejszín a rendesnél. Méghozzá jelentősen. Mióta rátaláltam a Meggle növényi tejszínre, csak azt veszem; ajánlom a Hulala-fanoknak: ízre ugyanaz, csak fele annyiba kerül. Soha nem volt gondom vele, s míg a Hulalánál néha éreztem egy enyhe mellékízt, amit nem szerettem, ennél nem volt. Alapára olyan 300-330 között van (fél literes!), de a héten akciósan 270-ért vettem. Aki leszólja, nyilván könnyen van, megteheti, hogy vajat vegyen margarin helyett, olívaolajat napraforgóolaj helyett, s így tovább. Én nem tehetem meg. Nem károsabb, mint a sok más szemét, amit megetetnek is itatnak velünk.

        inf3rno
        inf3rno / inf3rno cs, 2013-08-22 21:47

        Az élelmiszeriparban minél olcsóbb valami, annál silányabb alapanyagból készül, és annál jobban teleszórják adalékkal, hogy feljavítsák. Majd amikor a hálapénzt kell fizetned, akkor célszerű mérleget vonni, hogy hogyan érte meg jobban...

        Kynee
        Kynee / Kynee cs, 2014-02-06 11:36

        Aha, mert ha drága biokajára nem futja, majd hálapénzre fogja... Amúgy az ár és a minőség nem feltétlen függ össze.
        Hogy a témánál maradjak, én is utálom a Hulalát. Meggle-t használok, jobb az íze, még soha nem sültem fel vele (ellentétben a Hulalával), és sokkal kevesebb is kell belőle. Ha a recept 4 dl Hulalát ír, általában 2,5 dl Meggle bőven elég szokott lenni.

        B.Brigitta
        B.Brigitta / B.Brigitta szo, 2012-03-03 13:10

        A Hulala NEM LAKTÓZMENTES !!! Tejérzékenynek kellett tortát sütni és nem bíztam a dobozra írtakban,ezért felhívtam a gyártót ,aki emailben volt szíves elküldeni az eredeti allergia vizsgálatot,ami szerint laktózt tartalmaz ,allergiások nem fogyaszthatják!! Ha valakit érdekel a vizsgálat szívesen elküldöm.

        inf3rno
        inf3rno / inf3rno cs, 2013-08-22 21:13

        "laktózt tartalmaz ,allergiások nem fogyaszthatják"
        Ez kb olyan, mintha azt írnád, hogy mogyorót tartalmaz, ezért az eperre allergiások nem fogyaszthatják. Előbb nézz utána mielőtt ilyeneket leírsz.

        Csilli69
        Csilli69 v, 2012-10-21 10:55

        Szia Brigitta!!!
        Én sajnos 8 éve vagyok tejfehérje allergiás és én sem szoktam hinni a ráírtakra, mert néha mégsem tüntetik fel az allergéneket.
        Engem érdekelne a vizsgálat és szeretném, ha elküldenéd nekem.
        Ezek után érdekelne, te mivel tudtad a tejszínhabot pótolni?
        Válaszodat előre is köszönöm! :)
        Szia Szilágyi H. Csilla

        B.Brigitta
        B.Brigitta / B.Brigitta v, 2012-10-21 18:48

        Szia ! Ha megadsz egy email címet el tudom neked küldeni.A Naszály tejes Magic milk laktóz mentes én azt használtam.:)

        Annigine
        Anett / Annigine k, 2011-11-22 00:14

        Elég sok szeméttel tömjük tele a szervezetünket. Nem hiszem, hogy egy nagynéha elkészített süti, - amit Hulalával készítünk - fog minket tönkretenni.

        cukorpotlo
        cukorpotlo p, 2011-09-30 21:12

        szóval mivel helyettesíthetem ezt a hulalát? mascarpone mehet? :)
        (egy citromos krémről lenne szó.)

        Shalar
        Shalar k, 2011-04-05 18:25

        Még csak nem is az E-k a legrosszabbak benne... Azon senki nem akad fenn, hogy az összetételnél második helyen állnak a transzzsírok? A WHO ajánlása szerint a napi bevitt energiamennyiség maximum 1% származzon csak transzzsírokból, mivel tönkreteszik az ereket és nem mellesleg rákkeltőek. (Halkan hozzátenném, hogy a mai boltban kapható margarinok már csökkentett transzzsírsav tartalmúak, tehát a fogyasztásuk elvileg biztonságos. Az ipari margarinokra már ugyanez nem igaz.)

        adam89
        Bloemcake / adam89 v, 2011-03-13 17:26

        Ezeknek a "gonosz" adalékloknak egy része teljesen természetazonos, a szervezet könnyedén lebontja. van sok temészetes anyag, ami megárt az embernek, mégse mondja senki, hogy a képoszta mondjuk gonosz, mert puffaszt. amúgy meg ha laktózérzékenyek lennétek, ti is inkább örülnétek ennek a terméknek. Arról már ne is beszéljünk, hogy a mérték a lényeg, ha vki süteményeken él, persze h megárt neki.
        Az meg hogy vki túlver akár tejszínt/Hulalát/tojást, az már tapasztalat hiánya v nem odafigyelés.

        gurmanó
        Bloemcake / gurmanó cs, 2011-02-17 17:13

        Ez egy borzalom, aki egy kicsit is ad az egészséges táplálkozásra, nagy ívben elkerüli!
        Tulajdonképpen ez nem is élelmiszer, hanem műanyag!

        Koszider
        koszider / Koszider sze, 2010-12-08 22:13

        Te jó ég, ki az, aki ilyen fertelmet gyárt? És ki az, aki engedélyezi a forgalmazását? Nincs arra valami jó kis törvény, hogy a tiszta E-betűből álló készítményeket ne lehessen kitenni a polcra? Nem is értem. Sírunk, hogy fogy a magyar, de annyi eszünk nincs, hogy arra vigyázzunk, aki már megvan.
        1994-ben az tűnt fel Németországban, hogy SEMMI, de SEMMI nincs műanyag palackban forgalmazva (még az olaj és a Hypo se), valamint egyetlen teflonbevonatos edényt SEM lehet kapni! Szerintetek ez mit jelent?

        egelkatalin
        egelkatalin / egelkatalin sze, 2010-10-13 14:14

        Sziasztok!
        Én 2 éve nézegettem a Hulalát, amikor az egy év alatti lányomról kitalálták, hogy tejfehérje-allergiás. Ráncoltam a szemöldökömet nagyon, amikor az összetevőket olvastam, de ez még nem lett volna baj. De valami sugallattól vezérelve mindkét kiszerelést (100 és 200 v. 250ml?) elolvastam. Itt döbbentem meg nagyon: az egyikre az volt írva, hogy van benne tejfehérje, a másikon viszont nem volt rajta. (Az egyik címkézve volt, a másikon a dobozra volt nyomtatva a magyar szöveg.) Innentől kezdve aztán végképp eszembe nem jutott megvenni... Most aztán vonja le mindenki a következtetést és döntse el maga, mennyire hisz a (címkézett) termékek összetételének... :-(

        kinyo
        Bloemcake / kinyo sze, 2010-08-18 09:21

        Azt szeretném megtudni,hogy lisztérzékenyek is fogyaszthatják a Hulalát?
        Előre is köszönöm a segítséget!

        zsuzsi965
        zsuzsi965 p, 2010-05-21 19:19

        Pfúúúúúújjjjjjjj!!!!!
        Az egyik sütinél azt irták, ha nem kapnak ilyen hullalét, akkor tejszínt használnak. Úristen!!!

        YKata
        YKata szo, 2010-04-17 11:31

        cillaa
        :DD
        A margarin (Rama, Delma, Bords Eve tökmindegy) nem kaparja a torkod? Legalább olyan "káros" mint a Hulala. :D

        cillaa
        cillaa p, 2010-08-06 23:43

        YKata!

        Nem használunk margarint, csak vajat, úgyhogy nem tudom, hogy kaparná-e a torkomat :-)

        Csilla

        cillaa
        cillaa p, 2010-03-19 14:42

        Sziasztok!
        Egyetlenegyszer próbáltam ezt a műanyagot, de kizárólag azért, mert a lelkemre kötötték, hogy ez kell abba a süteménybe, aminek megkaptam a receptjét (keksz alapon krém, azon a hab és megint keksz -sütihez).
        Életemben akkor használtam először, de utoljára is!
        1. Vigyázni kell vele, mert túl lehet verni! Fogalmam sem volt, hogy meddig kell robotgéppel verni, így rövid időn belül egy kőkemény, száraz valamit kaptam (ami természetesen nem "áztatta" át a felső réteg kekszet a sütin), bár pl. formázni bármit lehetett volna belőle; kenésre kevésbé volt alkalmas.
        2. Nekem rettentően kaparta a torkomat, majdnem megfulladtam egy falat után! (leheteséges, hogy valamely E-re allergiás vagyok?)

        Nekem ez a tapasztalatom a Hulalával.
        Csilla

        inf3rno
        inf3rno / inf3rno cs, 2013-08-22 21:46

        Az allergia ennél azért komolyabb...
        Van az E-k között pár anyag, ami okozhat irritációt.

        Gargoyle
        P. / Gargoyle p, 2010-03-19 15:42

        Szia Csilla!
        Nem vagy allergiás, egyszerüen csak normálisan reagált a szervezeted arra, amit megettél. :-)
        Az összetevök népes seregét tekintve, teljesen normális, hogy nem bírod jóízüen megenni. Örülj neki! :-D
        Üdv:
        Eszter

        Gargoyle
        P. / Gargoyle p, 2010-01-29 11:52

        Összetétele: víz, hidrogénezett növényi zsírok (transzzsírok), cukor, nátrium-kazeinát, só, stabilizátorok, E240ii, E463, emulgeálószerek: E472e, E322, E472b, aromák, színezék: E160e, dinitrogén-oxid. Tejet nem tartalmaz.
        Ennyi cucc mellett, tejtartalom nélkül, nem is csoda, hogy még zselatin nélkül is megáll egyhelyben.
        A laktóz-érzékenyek, a vegások azért választják, mert tejmentes, azonban nincsenek tudatában, hogy a jelentős mennyiségű káros transzzsírt tartalmaz. De még ha ezt nem is vesszük figyelembe, talán elrettenthetne a hozzáadott adalékok népes serege.
        Borzalom.

        A koleszterintől való túlzott rettegése közepette jöttek divatba a transz-zsírok, többek közt a vaj, margarinnal történő helyettesítésére. Azonban az évek folyamán szép lassan bebizonyosodott, a döntés nem feltétlenül volt helyes.

        A transz-zsírok mesterségesen előállított, folyékony olajból készült, szilárd zsírok. Az előállítás folyamatát nevezzük hidrogenizációnak. Ennek során a folyékony növényi olajokhoz hidrogén atomokat adnak, s így azok szilárd zsírokká, transz-zsírokká alakulnak.
        Gondoljunk csak a margarinra, ami mellesleg ehetetlen lenne a sok hozzáadott szutyok nélkül. :-D

        Mivel a hidrogenizáció által nő az adott termék eltarthatósági ideje és segíti aromájának megőrzését, ezért a növényi zsiradékok, a margarin, sós kekszek, gabonapelyhek, cukorkák, pékáruk, sütemények, chips-ek, salátaöntetek, sültek és más készételek készítése is transz-zsírok használatával történik.

        Működésüket tekintve a transz-zsírok megemelik a szervezetben lévő LDL, vagyis káros koleszterin szintet, mely az artériák falán megjelenő zsíros lerakódások képződésében játszik szerepet.

        Ha már mindenképp Hulalát használ valaki vagy margarinon él, próbálja azt meg a minimálisra csökkenteni vagy egyen telítetlen zsírsavakat tartalmazót.

        inf3rno
        inf3rno / inf3rno k, 2013-09-10 00:55

        A honlapjukon fent van az összetétel, nem E240ii, hanem E420ii, ami nagyon más. Az egyik formalin, halálos méreg, a másik meg szorbitol szirup, tök ártalmatlan...

        Víz, hidrogénezett növényi zsíiradék (26%), cukor (11%), tejfehérje, stabilizátor: szorbitol szirup (E420ii), hidroxipropil cellulóz (E463). Emulgeáló szerek: zsírsavak mono- és digliceridjeinek mono és diacetil tartársav észterei (E472e) szója lecitin (E322), zsírsavak mono- és digliceridjeinek tejsav észterei (E472b), só, aroma, színezék: béta-karotén (E160a)

        A legnagyobb gond vele a hidrogénezett növényi zsír, ami nagy valószínűséggel ipari margarint, vagy hasonlót takar jó sok transz zsírral...

        jud13
        Bloemcake / jud13 p, 2010-12-03 14:33

        Ez mind rendben, de ajánlj helyette valamit amit a laktózérzékenyek használhatnának.Még nem próbáltam a Hulalát, most fedeztem fel ezt az oldalt, az első pillanatban megörültem, végre valami nekünk, de hamar elment az örömöm ahogy a hozzászólásokat olvastam. :(

        inf3rno
        inf3rno / inf3rno k, 2013-09-10 00:56

        Nem nagy ördöngősség bármilyen zsiradékból habot csinálni. Kell hozzá zsír/olaj, víz, emulgeáló szer, fixáló, habszifon. Emulgeáló szert sok természetes zsiradék tartalmaz, pl a tehéntej, kókusztej, stb... A fixálónak jó a zselatin, de akár a tasakos tejszínhab fixáló is (abban keményítő van, ha jól tudom). A kókusztejet elő tudod állítani házilag is kókuszreszelék főzésével, nem kell megvenni a boltban a méregdrága konzervet...

        Itt van pár recept különböző habokhoz:
        http://www.molecularrecipes.com/category/foams/

        inf3rno
        inf3rno / inf3rno cs, 2013-08-22 21:42

        Használj helyette laktózmentes tejszínt, szerintem 5-10 éve már biztosan lehet kapni, szépen beleszórják az enzimet, ami elbontja a laktózt galaktózra meg glükózra, jobb helyeken még a galaktózt is tovább konvertálják. Az eredmény egy kicsit édesebb lesz a glükóz miatt, de egyébként lényegtelen, mert úgyis tejszínhabnak használod...
        Ha tejfehérje allergia is van, akkor nincs alternatíva.
        Én majd kókusztejjel fogok kísérletezni nemsokára, hogy fel lehet e verni, meg kell e emulgeálószer a stabil emulzióhoz.