Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Gibanica recept

hozzászólások (22)

energiamegoszlás

energiatartalom / 1 adag *

összesen: 448 kcal

energiatartalom a teljes receptre / 8 adag *

összesen: 3589 kcal

energiatartalom / 100 g *

összesen: 236 kcal
hasonló receptek kalóriatartalma

Hozzászólások (22)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

izzikagalagonya
izzikagalagonya Sat, 2015-02-14 12:50

Sziasztok!
A párom bolgár, az ő anyukájától tanultam az ottani "banyica" receptjét, ami nagyon hasonlít erre a gibanicára. Annyi a különbség, hogy nekik van egy sajátos fehér sajtjuk ("szirini"), ami állagra egy kicsit más és talán kevésbé sós mint a feta sajt, így ők túró nélkül csak azt használják a krémhez. A tetejére mehet rendes "sárga sajt" rásütve, vagy jó sok porcukor, attól függően, hogy sósan vagy édesen kívánják. Hmmm, máris összefutott a nyál a számban... :-)

elzsabo
elzsabo Wed, 2011-06-15 21:02

SZiasztok!

Pár éve Szlovéniában ettünk gibanicát, nagyon odavoltunk érte, a pincér ( aki muravidéki volt, tudott kicsit magyarul) világosított fel minket :)
Csakhogy az egyáltalán nem ilyen volt! És eddig valahány receptet találtam, egyik se hasonlított rá:( Most vagy becsapott minket ( miért tette volna), vagy létezik hogy sokféle változata van?
Amit mi ettünk, az kifejezetten édes volt, rétestésztából, túróval-mákkal, talán még dió is volt benne, sajnos nem emlékszem pontosan...
Tud valaki segíteni, én úúgy szeretném azt fajtát megsütni:)
Előre is köszi, üdv: elzsabo

szurosp
Mr and Mrs Smith / szurosp Thu, 2011-06-16 00:31

Kedves elzsabo! Biztos vagyok benne, hogy létezhet többféle változat! Én sajnos azt nem ismerem, amiről beszélsz, de hátha valaki majd idetéved, és beírja Neked, amit keresel! Engem is érdekelne...:))) A legjobbakat: Mrs Smith

mimimama
Mimimama / mimimama Sun, 2011-01-02 18:46

Nálunk ez a kedvenc gyerekkorom óta (ami nem most volt:-) )
Fel szerettem volna én is tenni,de látom,hogy már van-így csak egy jótanácsot adok még hozzá:
a túrós "krémhez" tegyetek 1 kiskanál szódabikarbónát és 0,5 dl ásványvizet. Ettől szépen megduzzad majd a sütőben.
üdv mimimama

szurosp
Mr and Mrs Smith / szurosp Tue, 2011-01-04 01:14

Kedves mimimama! Nagyon köszönjük a tapasztalatodat, hogy megosztod velünk! Amikor legközelebb elkészítem, ki fogom próbálni! A legjobbakat: Mrs Smith

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Thu, 2010-09-16 20:11

Csak azért mondtam mert a tökös verziót is így hívják.
Szóval íme a gibenyica,gibanica vagy gabanyica:
Hozzávalók: (egy tepsihez)
60 dkg liszt
20-25 dkg zsír
10 g őrölt fahéj
15-16 evőkanál kristály cukor
kb. 1,5 dl meleg sós víz
1-1,5 kg megtisztított reszelt sütőtök (nyersen) vagy sonka tök (inkább sonkatököt javasolnám)

A zsírt a lisztben elmorzsoljuk úgy, mint a linzer tésztát, majd meleg sós vízzel összeállítjuk, hogy jól nyújtható legyen
A tésztát 2 felé kell osztani, 2 lapot készítünk majd belőle.
Az első lapot kizsírozott tepsibe tesszük, erre kerül a reszelt sütőtököt egy ujjnyi vastagságban. A tököt megszórjuk 7-8 evőkanál cukorral, majd 10 gr fahéjjal.Ezután kerül a második lap.
Mielőtt a sütőbe tennénk, megszurkáljuk villával teljes keresztmetszetben.
A széleken nyomkodjuk le a tésztát, hogy ne folyjon ki a tök leve sütés közben.
Jól átsütjük, hogy picit piruljon meg a teteje.(akár egy óra is lehet míg átsül) Miután kivettük a sütőből egy vizes konyharuhával takarjuk le, hogy megpuhuljon a tészta. Négyszög alakúakra vágva tányéron tálalható.Lehetőleg másnap fogyasszuk,hidegen.

Én nagyon szeretem.Szerintem ez egy olyan étel amit vagy szeretni lehet vagy útálni.Mindenesetre sok sikert hozzá!Itt a tök szezon,bátran ki lehet próbálni.

szurosp
Mr and Mrs Smith / szurosp Thu, 2010-09-16 20:16

Hú, ez nagyon jól hangzik! Igen gyors voltál!:) Ha elkészítem felrakhatom? Ha igen, akkor stipistopi lányok! :DDD Köszönjük szépen Judit! Mrs Smith

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Thu, 2010-09-16 17:19

Én vajdasági vagyok, és csak annyi lenne a megjegyzésem hogy ez nem a gibanica, ez inkább burek.Azt szokták túróval,hússal,meggyel meg almával készíteni, a gibanicát pedig tökkel készítik,és a tésztája se ilyen!De ha az újvidékiek azt mondták hogy ez gibanica akkor legyen.

szurosp
Mr and Mrs Smith / szurosp Thu, 2010-09-16 19:00

:))) Direkt leellenőriztem szakácskönyvben is, ott is ezzel az elnevezéssel illették! De az a tökös változat érdekelne kedves Judith9026, nincs kedved megosztani velünk?;-) A legjobbakat: Mrs Smith

Ritike
Ritike Mon, 2010-05-31 13:56

Kedves Mrs Smith,
utoljára az Intersparban vásároltam réteslapot, egyforma a kiszerelése a 6-6 db-os normál- és teljes kiőrlésűnek is.Talán Tante(?) a márkája. Legközelebb anyósomnak a szülinapjára sütöm meg, aki kissé cukorbeteg. Üdv, Rita

Ritike
Ritike Mon, 2010-05-31 10:15

Mrs Smith,
a hétvégén megsütöttem a gibanicát (teljes kiőrlésű réteslapokkal),
nagy sikere volt. Köszi a receptet.
Rita

szurosp
Mr and Mrs Smith / szurosp Mon, 2010-05-31 12:23

Kedves Rita! Köszönjük a visszajelzést, és örülünk a sikerednek!:) Teljes kiőrlésű réteslapot hol lehet venni? (Én még nem figyeltem fel rá, hogy van ilyen.) A legjobbakat: Mrs Smith

448
réteslap 2 csomag
feta sajt 20 dkg
tehéntúró 25 dkg
tejföl 3 dl
tojás 5 db
3 csipet
tej 1 dl
napraforgó olaj 1.1 dl