Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Házi kukoricaszirup

Házi kukoricaszirup
Házi kukoricaszirup
20 perc / előkészület: 5 perc főzés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (9)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Szükségem volt fondant készítéséhez kukoricaszirupra. Nem tudom miért, de nálunk lehetetlen kapni. Keresgettem az interneten, hol is vehetnék, akkor találtam rá erre a receptre. Hát gondoltam, kipróbálom. És jó lett a fondanthoz.

hozzávalók / 6 adag

ajánlat

Ezt a szirupot bármibe, amibe kukoricaszirup kell lehet használni, cukorkákhoz, fondantokhoz és marshmallowhoz.

Barna cukorral is készíthetjük, akkor sötétebb lesz a színe, így olyan édességekbe használhatjuk, amihez sötét kukoricaszirup van írva.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Egy edényben a kukoricakeményítőt és a vizet összekeverjük. Feltesszük főni, addig főzzük, amíg kásás állagot nem kapunk.
  2. Hozzáadjuk a cukrot, és addig főzzük, amíg szirupos állaga nem lesz. Amikor már besűrűsödött, levesszük a tűzről.
  3. Belekeverjük a borkőt (Cream of Tartar). Addig keverjük, amíg teljesen elkeveredik benne.
  4. Hagyjuk kihűlni, és üvegbe öntjük.
  5. Ebből az adagból 4-5 dl lesz, attól függ, hogy milyen sűrűre főzzük a szirupot.
  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 4
össznézettség: 17 371
elküldve: 1
receptkönyvben: 56
elkészítve: 2/2
Facebookon megjelent: -

szakács

Maria.

Mióta szakács: 2010.07.13.
190 recept

receptjellemzők

konyha: angol
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
kategória: befőttek
fogás: egyéb fogás
nehézség: könnyű
diéta: laktózmentes, gluténmentes, tejmentes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 15-30 perc
kalória: átlagos
adag: 6 főre

receptkategóriák

főkategória: befőttek
alkategória: fűszerek házilag
hasonló kategóriák: télire, befőtt, kompót

egyéb elnevezések

kukoricaszirup, kukoricaszirup házilag, szirup fondanthoz

Hozzászólások (9)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

SugarHoney
SugarHoney Fri, 2016-09-09 17:26

Kedves Maria.!

Megpróbálkoztam ezen recept alapján a házi szirup elkészítésével. Néhány kérdésem volna az eredmény láttán. Teljes kihűlés után milyen állagot kell kapnunk?
Ugyanis az én kreálmányom keményre szilárdult, "cseppet" sem folyékony és kifehéredett. Ennek ilyennek kell lennie, vagy elbaltázhattam a következő lépéseimmel:
Sima étkezési keményítőt használtam kukorica keményítő helyett és borkősav helyett ecetet (1 tk.), felbuzdulva a borkősav helyettesíthetőségén. [Neten történt kutakodásom alapján azt olvastam, a borkősavat ecettel, citrommal, szódabikarbónával is egyaránt jól helyettesíthetjük]. Mindenből a leírt pontos mennyiségekkel dolgoztam.
Ó, a teáskanálnyi ecet után pedig számomra eléggé kiérződött az ecet illata.
Kipróbáltam hogy viselkedik újramelegítést követően, akkor persze szuper szirupos állaga volt.
A házi gyártmányú modellező csokoládéhoz volna rá szükségem, amely simán kukorica szirupot kíván a receptben.
Válaszát előre is köszönöm!
Ani

ejiku
Maria. / ejiku Fri, 2016-09-09 20:59

Szia SugarHoney!
Sajnos elnemtudom képzelni,hogy mi lehet a probléma.Ami így elsöre eszembe jutott,hogy túl fözted (soká hagytad sürüsödni).Nemhiszem hogy a hozzávalók változtatása lenne a probléma .Próbálj meg kevesebb étkezési keményítöt használni,lehet akkor nemkeményedik meg.Reméllem segítettem valamennyit,Mária

SugarHoney
SugarHoney Fri, 2016-09-09 21:35

Kedves Maria.!

Tehát a hűlés után is ezek szerint nem szabad megkeményednie, igaz? Vagyis még az eltarthatóság teljes időtartama alatt is meg kell maradnia önthető-szirupos állagban? Köszönöm szépen a gyors választ!
Ani

pamocsnyik
pamocsnyik Thu, 2015-05-28 20:40

Szia! Én is ezt akartam írni a borkő-borkősav témához... Habokhoz szokták még adni a cukrászatban, segít az állagát tovább megőrizni... itt nem tudom milyen szerepe lehet még, de a cukortésztához, illetve a díszítő tojáshabhoz is hasznos. Ez utóbbinál a hab miatt persze...

ma.il
ma.il / ma.il Thu, 2014-03-06 18:14

bocsánat, hogy belekotyogok, de a cream of tartar, az nem borkősav, hanem borkő,
egészen pontosan monokálium-tartarát, a borkősav káliummal együtt alkotott vegyülete.
a borkősav egy szerves sav, amit savanyúságszabályzóként használnak általában, míg a borkőt inkább térfogatnövelésre használják.
nem tudom, hogy adott receptben számít-e ez egyáltalán, de kémiai szempontból a kettő nagyon más :)

az mondjuk tény, hogy mindkét cucc meggátolja a cukor kikristályosodását, de erre megfelel a citromsav, citromlé, ecet is :)

Mass
Mass Sat, 2015-10-03 19:55

Avagy készíts invercukrot, mert ugyanolyan, mint a kukoricaszirup és glükózszirup, amit külföldi receptek használnak. A citromsavtól citromízű lesz, az ecettől szokásos cukoríze, szerintem az ecet jobb ilyen szempontból - amúgy borkősavat is szoktak hozzá írni. Igazából a cream of tartarnál szódabikarbónát szoktak még írni, de valszeg ezért jó a borkősav is hozzá, bár én nem próbáltam, ecet mindig van itthon. :)

ma.il
ma.il / ma.il Mon, 2015-10-05 09:18

:) pontosan. merhogy szacharóz savas hidrolízisével invertcukor a végeredmény.
vagy használhatsz mézet, ami tkp invertcukor. egyetlen hátránya, hogy ha erős illatú és színű az kiérződhet a kész bevonatból. de tökéletesen működik bevonókészítésnél (tejporos, nyújtható csoki és -fondant bevonaton sk tesztelve. nagyon világos akácmézzel csináltam)
a szódapor cream of tartar ill. sütőpor helyett térfogatnövelésre jó, de invertálásra nem igazán, mivel nem savas.

316
víz 2 dl
kukoricakeményítő 2 evőkanál
cukor 2 bögre
vanília kivonat 1 teáskanál
borkősav 1 teáskanál