Ez az 5 legrosszabb, rostban gazdag étel

Nem kérdés, hogy szükségünk van rostokra az egészséges táplálkozáshoz – csak nem mindegy, hogy milyen forrásokból juttatjuk be őket.

A legtöbb rostban gazdag élelmiszer alapvetően egészséges is, a rostra pedig nagy szüksége van a szervezetünknek: ha eleget eszel belőle, tovább leszel energikus, könnyebben tartod meg vagy éred el az egészséges testsúlyodat, és étkezés után később leszel éhes. Nem minden arany azonban, ami fénylik, és nem minden rostban gazdag élelmiszer egészséges – az alábbiakat például inkább kerüld el.

Előre csomagolt zabkása

A zab valóban rostban gazdag élelmiszerforrás, csakhogy az előre legyártott, előre csomagolt változatok jellemzően tele vannak cukorral és egyéb, nem túl egészséges hozzávalóval. Ha már zabkását ennél, inkább főzd magadnak natúr zabból, és add hozzá te az ízesítést – így a rostmennyiség is megmarad, és az étel is egészséges lesz.

Inkább készítsd el magadnak otthon a zabkásád

Teljes kiőrlésű kenyér

Bár a teljes kiőrlésű kenyérfélék egészségesek, és sokszor úgy reklámozzák őket, mint rostban gazdag élelmiszereket, valójában arányaiban nem tartalmaznak több rostot, mint a fehér kenyér. Ettől függetlenül persze az egészséges étrend fontos részét képezik, csak ne ezekkel akard fedezni a rostszükségletedet.

Gyümölcslé

A rostos gyümölcslevek mértékkel nem lógnak ki az egészséges étrendből, viszont nagy mennyiségben és rendszeresen fogyasztva már komolyan adnak a cukorfogyasztásodhoz. A gyümölcslével ugyanis az a probléma, hogy egy deci elkészítéséhez aránytalanul sok gyümölcsre van szükség, a gyümölcsben pedig azért van cukor, annak ellenére is, hogy természetes formában. Nem érdemes megvonni magadtól a gyümölcslevet, ha szereted, de mértéket mindenképpen fontos tartani.

Szárított gyümölcsök

A szárított gyümölcs alapvetően egészséges, könnyen elérhető, csakhogy könnyű elcsúszni is vele: tele van cukorral, mivel az egész gyümölcs cukortartalma egy maroknyi adagba sűrűsödik.

Ráadásul az aszalás folyamata alatt a rosttartalom is csökken, így ebből a szempontból sem érdemes túl sokat fogyasztani belőle.

Granola

A boltban kapható granolákkal ugyanaz a helyzet, mint az instant zabkásával: alapvetően nem lennének rossz választás, csak jellemzően tele vannak cukorral, és ehhez képest nagyon alacsony a rosttartalmuk. Granolát is tudsz egyébként otthon gyártani sokkal egészségesebb alapanyagokból, a zabkása tetejére, joghurttal vagy gyümölcsök mellé nagyon jó választás lehet, csak nem a bolti változat.

Forrásunk volt.


Még többet életmódban itt olvashatsz:

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek