Így készül szerintünk a tökéletes karácsonyi harcsapaprikás

Bár akár szuper nyári recept is lehetne, az emberek többsége télen, karácsony alkalmával készít harcsapaprikást. Hogyan lehet ez a laktató, szaftos és ízekben gazdag étel még tökéletesebb? Segítünk!

Nagyon gyorsan elkészíthető, különlegesen finom, mégis hagyományos megjelenésű fogást készítenél idén karácsonykor? Ha amúgy is vennél halat, de nincs kedved panírozni, és olajszagban állni a konyhában, akkor a harcsapaprikást ajánljuk!

Mi mindentől lesz tökéletes?

A harcsa egy olyan hal, ami nincs tele szálkával, nincs pocsolyaíze, szuper szép vastag szeletekbe vágva vehetjük, ezért könnyű a feldolgozása, és fényes, fehér húsa jól mutat a paprikás szószban is – nagyon szeretjük.

Tipp: főzés előtt egy kicsit sózzuk le, és hagyjuk állni a szeleteket!

A hagyma elengedhetetlen eleme a jó harcsapaprikásnak, lehetőség szerint minél több hagyma kerüljön a lábasba, és ha nincs vega a csapatban, akkor használjunk egy csepp zsírt a párolására, ebben nemcsak a hagyma, de a fűszerpaprika is jobb ízben mutatkozik meg.

Ahogy sok magyar fogásnál, a harcsapaprikás készítésénél is az egyik legfontosabb szempont, hogy magas minőségű fűszerpaprikát használjunk. Nagyon elviheti az étel ízét, ha nem ezt tesszük.

A harcsapaprikást általában túrós tésztával tálaljuk, az idők során ez a tésztafajta lett a paprikás hű társa. Nem véletlenül, mert tényleg nagyon jó íz- és látványkompozíciót alkotnak együtt a tányéron.

Kattints a képre az ünnepi harcsapaprikás teljes receptjéért!

Kaprot is érdemes szerezni az ételhez, a túró és a kapor egy egységben csodákra képes. Legyen az egy lepénytészta, vagy maga a túrós csusza, édes, avagy sós ételköltemény, mindenhol fantasztikus párost alkotnak.

A lényeg, hogy mindenképpen frissen aprított, és ne szárított variációban használjuk a kaprot!

Ha mindenünk megvan, jöhet is a főzés!

Hozzávalók a harcsapaprikáshoz: 0.6 dl napraforgóolaj, 2 darab vöröshagyma, 6 gerezd fokhagyma, 2 darab sárga kaliforniai paprika, 5 dl víz, 2 evőkanál fűszerpaprika, 600 gramm afrikai harcsa (szürke harcsa), só és bors ízlés szerint, 2 közepes darab paradicsom

A kapros túrós csuszához: 10 dkg mangalica szalonna, 30 dkg csuszatészta, 15 dkg tehéntúró, 175 gramm tejföl, 1 csokor kapor, só és bors ízlés szerint

Kattints a képre az ünnepi harcsapaprikás teljes receptjéért!

A finomra vágott vöröshagymát olajon aranybarnára pirítjuk. Hozzáadjuk az aprított paprikát, majd kicsivel később a reszelt fokhagymát. Megszórjuk fűszerpaprikával, mehet rá az aprított paradicsom is, sózzuk-borsozzuk, majd elkeverjük, és felöntjük vízzel.

Alacsony lángon főzzük 1 órát, időnként megkevergetve. Ha elforrt a leve, pótoljuk vízzel. Akkor jó, amikor már szétfőttek a zöldségek. Amíg fő az alaplevünk, felkockázzuk a harcsát, majd hozzáadjuk a készre főtt alapléhez. 10 percig főzzük a hallal együtt.

A felkockázott szalonnát zsírjára pirítjuk. Hozzáadjuk a kifőtt csuszatésztát, és lepirítjuk.
Hozzáadjuk a tejfölt, a túrót és a finomra vágott kaprot. Az egészet alaposan elkeverjük, és összemelegítjük. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, végül a harcsapaprikással tálaljuk.

A túrós csuszával tálalt harcsapaprikás teljes receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Ezeket a recepteket is próbáld ki:

Címlapról ajánljuk

További cikkek