Coq au vin - klasszikus francia húsétel

A Konyhafőnök mai adásában Kiss Kálmán, az előző évad nyertese mutatta az utat a versenyzőknek, hogyan készítsék el különleges paprikás csirkét. Íme egy francia tál!

Coq au vin

Hozzávalók 4 főre

1.5 kg csirke (tanyasi)

2.5 dl száraz vörösbor

5 dl szárnyas alaplé

10 dkg füstölt szalonna

16 kis db gomba

8 db sonkahagyma (kisebb)

2 gerezd fokhagyma

3 dkg passzírozott paradicsom

55 g vaj

1 evőkanál finomliszt

1 ek cukor

ízlés szerint

fekete bors ízlés szerint (frissen őrölt)

Elkészítés

  • A csirkét feldaraboljuk: szárnyak, mellek, combok (a farhát részt eltesszük alapléfőzéshez), és sózzuk, borsozzuk.
  • A vaj felét egy nagyobb átmérőjű lábasban (amiben kényelmesen elfér a hús) felhevítjük, beletesszük a csirkedarabokat, és többször megforgatva megpirítjuk minden oldalról.
  • Hozzáadjuk a szalonnát és a megpucolt, de egészben hagyott hagymafejeket.
  • Kb. 10 perc elteltével mehetnek bele a megtisztított gombafejek és az egészen finomra vágott fokhagyma. Lefedve pároljuk néhány percig, amíg a gomba levet ereszt.
  • Átforgatjuk a húsokat a párolólében, majd hozzáadjuk a lisztet, a paradicsomot, a bort és a cukrot. Felforraljuk.
  • Felöntjük az alaplével, ismét felforraljuk, majd mérsékeljük a lángot, annyira, hogy éppen csak gyöngyözzön a lé.
  • Kb. 50 perc alatt puhára főzzük a húst.
  • A lábasból kiszedjük a zöldségeket, szalonnát és a húst. A főzőlevet összeturmixoljuk a maradék vajjal.
  • A gombával, hagymával és szalonnával körítve, a mártással meglocsolva, friss, ropogós baguette kíséretében tálaljuk a borban főtt csirkét.

Tudj meg többet A Konyhafőnök műsoráról itt!

Legújabb receptek

Florentine

Ha kekszre vágynátok és kipróbálnátok valami újdonságot, akkor ismerkedjetek meg a florentine-nel, ezzel a ropogós és természetéből adódóan gluténmentes, édes tallérral. Ennek a ...

Húsmentes töltött paprika

Annak ellenére, hogy a nyári nagy melegben gyomrunk nem kívánja a túlzottan nehéz ételeket, a klasszikus magyar konyha csak relatíve kevés olyan receptet biztosít, amivel elhagyhatnánk a ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Nem víz, és nem gyümölcslé: ez a legjobb hidratáló ital...

Nyáron különösen oda kell figyelni a megfelelő hidratálásra, ami nem mindig könnyű, hiszen a vízre könnyen rá lehet unni, ha literszámra kell inni. Mi most egy olyan alternatívát mutatunk az idősebb korosztály számára, amely felfrissít, és segít hidratáltnak maradni!

Ezzel az egyszerű trükkel olcsóbb és gazdagabb ízű lesz a...

A lecsó a nyár egyik kedvenc étele, amiben a paradicsom, paprika és hagyma szentháromsága jelenti az alapot, mindezt pedig különböző módokon dobhatjuk fel. Biztosak vagyunk benne, hogy mindenkinek megvan a maga bevált receptje. Mai Napi Tippünk viszont olyat mutat, amivel egy kicsit olcsóbbá, krémesebbé és ízgazdagabbá tesszük a lecsót!

Top Receptek

Legfinomabb limonádé

Ki ne imádná a limonádét, az első nyáriasan meleg napokon pedig semmi sem esik jobban, mint egy nagy pohár jeges frissítő ebből a citromos kedvencből! Ebben a verzióban egész citromokat ...

Kovászos uborka egyszerűen

Túlmisztifikált receptek helyett a 96 éves Dédimama receptje. Tanyán született, ott nőtt föl, sok hasznos  praktikát hozott magával. Sokszor készítettük már, de legfinomabb akkor ...