Coq au vin - klasszikus francia húsétel

A Konyhafőnök mai adásában Kiss Kálmán, az előző évad nyertese mutatta az utat a versenyzőknek, hogyan készítsék el különleges paprikás csirkét. Íme egy francia tál!

Coq au vin

Hozzávalók 4 főre

1.5 kg csirke (tanyasi)

2.5 dl száraz vörösbor

5 dl szárnyas alaplé

10 dkg füstölt szalonna

16 kis db gomba

8 db sonkahagyma (kisebb)

2 gerezd fokhagyma

3 dkg passzírozott paradicsom

55 g vaj

1 evőkanál finomliszt

1 ek cukor

ízlés szerint

fekete bors ízlés szerint (frissen őrölt)

Elkészítés

  • A csirkét feldaraboljuk: szárnyak, mellek, combok (a farhát részt eltesszük alapléfőzéshez), és sózzuk, borsozzuk.
  • A vaj felét egy nagyobb átmérőjű lábasban (amiben kényelmesen elfér a hús) felhevítjük, beletesszük a csirkedarabokat, és többször megforgatva megpirítjuk minden oldalról.
  • Hozzáadjuk a szalonnát és a megpucolt, de egészben hagyott hagymafejeket.
  • Kb. 10 perc elteltével mehetnek bele a megtisztított gombafejek és az egészen finomra vágott fokhagyma. Lefedve pároljuk néhány percig, amíg a gomba levet ereszt.
  • Átforgatjuk a húsokat a párolólében, majd hozzáadjuk a lisztet, a paradicsomot, a bort és a cukrot. Felforraljuk.
  • Felöntjük az alaplével, ismét felforraljuk, majd mérsékeljük a lángot, annyira, hogy éppen csak gyöngyözzön a lé.
  • Kb. 50 perc alatt puhára főzzük a húst.
  • A lábasból kiszedjük a zöldségeket, szalonnát és a húst. A főzőlevet összeturmixoljuk a maradék vajjal.
  • A gombával, hagymával és szalonnával körítve, a mártással meglocsolva, friss, ropogós baguette kíséretében tálaljuk a borban főtt csirkét.

Tudj meg többet A Konyhafőnök műsoráról itt!

Címlapról ajánljuk

További cikkek