Coq au vin - klasszikus francia húsétel

A Konyhafőnök mai adásában Kiss Kálmán, az előző évad nyertese mutatta az utat a versenyzőknek, hogyan készítsék el különleges paprikás csirkét. Íme egy francia tál!

Coq au vin

Hozzávalók 4 főre

1.5 kg csirke (tanyasi)

2.5 dl száraz vörösbor

5 dl szárnyas alaplé

10 dkg füstölt szalonna

16 kis db gomba

8 db sonkahagyma (kisebb)

2 gerezd fokhagyma

3 dkg passzírozott paradicsom

55 g vaj

1 evőkanál finomliszt

1 ek cukor

ízlés szerint

fekete bors ízlés szerint (frissen őrölt)

Elkészítés

  • A csirkét feldaraboljuk: szárnyak, mellek, combok (a farhát részt eltesszük alapléfőzéshez), és sózzuk, borsozzuk.
  • A vaj felét egy nagyobb átmérőjű lábasban (amiben kényelmesen elfér a hús) felhevítjük, beletesszük a csirkedarabokat, és többször megforgatva megpirítjuk minden oldalról.
  • Hozzáadjuk a szalonnát és a megpucolt, de egészben hagyott hagymafejeket.
  • Kb. 10 perc elteltével mehetnek bele a megtisztított gombafejek és az egészen finomra vágott fokhagyma. Lefedve pároljuk néhány percig, amíg a gomba levet ereszt.
  • Átforgatjuk a húsokat a párolólében, majd hozzáadjuk a lisztet, a paradicsomot, a bort és a cukrot. Felforraljuk.
  • Felöntjük az alaplével, ismét felforraljuk, majd mérsékeljük a lángot, annyira, hogy éppen csak gyöngyözzön a lé.
  • Kb. 50 perc alatt puhára főzzük a húst.
  • A lábasból kiszedjük a zöldségeket, szalonnát és a húst. A főzőlevet összeturmixoljuk a maradék vajjal.
  • A gombával, hagymával és szalonnával körítve, a mártással meglocsolva, friss, ropogós baguette kíséretében tálaljuk a borban főtt csirkét.

Tudj meg többet A Konyhafőnök műsoráról itt!

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...