Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Zöldfűszeres sertésszűz zelleres burgonyapürével

Zöldfűszeres sertésszűz zelleres burgonyapürével
Zöldfűszeres sertésszűz zelleres burgonyapürével
60 perc / előkészület: 45 perc sütés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (9)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Különleges, könnyen és gyorsan elkészíthető vendégváró, vagy ünnepi főétel. Csak a mártás elkészítése időigényesebb egy kicsit, de nem kell megijedni, nem kell felette állni, elfövöget magának. Akár előző nap is elkészíthető, és utána már csak a gyöngyhagymával kell összeforralni. A fényképen barnamártás szerepel, de azt külön egy nap lenne elkészíteni:), így a vörösborredukció leírását közöltem inkább.

hozzávalók / 4 adag

receptjellemzők

konyha: magyar
szezon: bármikor
nehézség: közepes
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: főétel

egyéb elnevezések

zöldfűszeres sertésszűz zelleres burgonyapürével, vajas zöldborsóval, aszalt paradicsommal, gyöngyhagymás burgundi mártással
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A sertésszüzet lehártyázzuk, formázzuk. Sózzuk, borsozzuk.
  2. A cukrot karamellizáljuk, majd felöntjük a borral és negyedére visszaforraljuk (redukáljuk), majd hozzáadjuk a gyöngyhagymát és összeforraljuk.
  3. A húst a zöldfűszer-keverékében megforgatjuk, forró sütőben „meghúzatjuk”, (200 fokon, max. 15 perc), majd pihentetjük (10 percig). Ez a művelet nagyon fontos és elmaradhatatlan! Így lesz szép rózaszín a hús és a húslé nem fog a tányérra folyni. Figyelem! A szüzet nem szabad "agyonsütni", mert cipőtalp lesz. :)
  4. Közben elkészítjük a köretet: a megtisztított zellert apró (félxfél cm-es) kockára vágjuk, vajon megpároljuk. A főtt burgonyával, vajjal és a forralt tejjel, sóval, a szokásos módon - de a zellert is hozzáadva -  burgonyapürét készítünk.
  5. Az aszalt paradicsomot és a zöldborsót vajon megpároljuk. 
  6. A húst szépen szeleteljük, és a megannyi jóval tálaljuk, a képen látható módon: a burgonyapüréből kisebb fészkeket építve, belehalmozva a párolt borsót és melléhelyezve a paradicsomot-fejenként 2-3 db-ot.

  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: alul-felül sütés

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 3
össznézettség: 10 520
elküldve: 1
receptkönyvben: 151
elkészítve: 3/4
Facebookon megjelent: -

szakács

Juci (strawberry)

Mióta szakács: 2010.03.31.
162 recept

Hozzászólások (9)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Szeva1
Szeva1 Sun, 2015-01-04 21:29

Kedves Juci!
Ma külföldi barátaimnak 10 főre készítettem az általad itt közölt receptet.
Fenséges volt, nagyon köszönöm. A bormártás azonban nem sűrűsödött be ezért mással sikerül megfelelő sűrűségére elkészítenem.

tszandi
Szandi / tszandi Sat, 2012-02-11 13:19

nem sok az egy üveg vörösbor? Baromi jól hangzik, Valentin napra szánom :)

973
sertésszűz 60 dkg
burgonya 50 dkg
zeller 12 dkg
teavaj 25 dkg
zöldfűszer 0 ízlés szerint
zöldborsó 12 dkg
szárított paradicsom 10 db
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
ecetes gyöngyhagyma 12 dkg
vörösbor 7 dl
tej 1 dl
cukor 2 ek