Zabkorpás házi kenyér recept

Zabkorpás házi kenyér
Zabkorpás házi kenyér
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Jó pár évvel ezelőtt a hófuvások miatt nem lehetett kenyeret kapni a falunkban. Gondoltam élesztőm van, lisztem van, krumplim van, akkor kenyerem is lesz. Krumplis kenyér volt az első saját kenyerem. Lehet, hogy nem volt olyan szép, és kicsit más íze volt, mint amilyeneket mostanság sütök, de boldog voltam, hogy nem maradtunk kenyér nélkül.

hozzávalók / 6 adag

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
alkalom: húsvét, vasárnapi ebéd
szezon: bármikor
konyhatechnológia: kenyérsütő receptek
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
fogás: hideg előétel
diéta: tejmentes
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 6 főre

egyéb elnevezések

kopár kenyér, házilag készített kenyér, zabkenyér
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A kenyérsütőgép tartályába először a vizet tesszük, majd a vízbe a zabkorpát.
  2. Kimérjük a lisztet, ehhez keverjük a sikért, majd beleöntjük a korpás vízbe.
  3. A kupac szélére előszőr a sót, majd a cukrot körbehintjük. A közepében kis mélyedést készítünk, és az élesztőt ebbe morzsoljuk bele.
  4. Betesszük a gépbe, és dagasztó programon elvégeztetjük a munka nehezét. Ha nincs gépünk, akkor kézzel - mint a többi kelt tésztát - összeállítjuk.
  5. Ha már szépen megkelt, bekapcsoljuk a sütőt 200 fokra állítva.
  6. A megkelt tészát átgyúrjuk, kenyérformára alakítjuk, és így is hagyjuk még kelni, mire bemelegszik a sütő, szépen feljön a tészta.
  7. Tepsibe helyezzük, én szilikonlapot teszek a tepsibe, de használtam már sütőpapírt is. Vizes késsel bevagdossuk, majd ecsettel szépen lekenjük vízzel az egész felületét.
  8. Betesszük a sütőbe /légkeverés 200 fok/, majd 30 perc elteltével ha már szép szine van, kivesszük, és újra átkenjük vízzel. Visszatesszük, a hőmérsékletet 190 fokra mérsékeljük. 10-15 perc elteltével kész a kenyerünk. Rácsra helyezzük, és hagyjuk kihűlni. Ebből a nyersanyag mennyiségből kb. 1, 25 kg-os kenyerünk lesz.
  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • költség: 230 Ft
  • elkészítettem: 300 alkalommal

statisztika

beküldve:
nézettség: 3 402
elküldve: 3
receptkönyben: 26
elkészítve: 0/1
Facebookon megjelent: -

szakács

pezo

Mióta szakács: 2009.12.13.
16 recept

Hozzászólások

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

Legfrissebb cikkek

8 kedvenc savanyúságreceptünk
8 kedvenc savanyúságreceptünk
Itt a szezon az évi savanyúságadagok elkészítésére – ha már csak a recept hiányzik, segítünk megtalálni a legjobbat!
Tojásból habot - menj biztosra!
Tojásból habot - menj biztosra!
Habcsók, pavlova, szuflé vagy mousse: mind azon múlik, hogyan bánunk a tojásfehérjével. Miben, mivel és hogyan: tudj meg mindent a tojáshabról!
A 112 éves sonka még mindig ehető
A 112 éves sonka még mindig ehető
Legalábbis ezt állítják annak az amerikai múzeumnak a dolgozói, akik nemrégiben ülték meg a sonka 112. szülinapját.
475