Vörösboros marhalábszár pörkölt recept

Vörösboros marhalábszár pörkölt
Vörösboros marhalábszár pörkölt
receptkönyvben hozzászólások (26)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Minden tavasszal megrendezzük, a már hagyományosnak tekinthető TAVASZNYITÓ BOGRÁCSOZÁSUNKAT. Tulajdonképpen a célja nem más, mint hogy találkozzunk azokkal a barátainkkal, akikkel év közben kevésszer tehetjük ezt meg. Egy kellemes tavaszi délután keretein belül, jó társaságban, jó hangulatban fogyasztjuk el, a közösen elkészített PÖRIT:-) Az idén több mint 50 barátunk nyalogatta a szája szélét  elégedetten, és hevert el a fűbe, hogy az emésztéstől elcsigázott testükbe kis idő elteltével újra erő költözzön.

hozzávalók / 10 adag

ezt olvastad már?

receptjellemzők

konyha: magyar
szezon: bármikor
konyhatechnológia: bográcsos
nehézség: közepes
mikor: ebéd, vacsora
kalória: magas
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: főétel
adag: 10 főre
alkalom: vasárnapi ebéd
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Helyezzük az előre felvágott hagymát a kiolajozott bográcsba
  2. Az üvegesre pirult hagymára tegyük rá az előzőekben 2-3 cm-esre felvágott marhahús kockákat.
  3. Hagyjuk rotyogni. Fedjük le, hogy a hús alaposan megpuhulhasson. Ha száraz marhahúsból készítjük, és nincs elegendő leve a húsnak, időről-időre öntsünk hozzá egy kevés vizet.
  4. Adjuk hozzá a pirospaprikát, és alaposan keverjük el a forrásban lévő tartalommal. Figyeljünk rá, hogy ne törjük össze az esetleg már megpuhult marhahúst.
  5. Kb. 5 perc elteltével adjuk hozzá az előre felszeletelt paradicsomot és paprikát, és hagyjuk puhára főni.
  6. A felszeletelt fokhagymát, babérlevelet, őrőltborsot egyszerre is beletehetjük a forrásban lévő pörköltbe.
  7. Innentől kezdve, a hús minőségétől függően, kb. 1 órán át főzzük, nem túl nagy lángon. Mielőtt levennénk a tűzről, hozzáöntjük a vörösbort.

         további ételfotók...

statisztika

beküldve:
nézettség: 109 417
elküldve: 12
receptkönyben: 301
elkészítve: 3/6
Facebookon megjelent: -

szakács

Gabci Apó

Mióta szakács: 2008.03.13.
4 recept

Hozzászólások (26)

Tarackos
Tarackosszo, 2011-09-10 16:58

Olaj....vagy füstölt szalonna zsírja,vagy libazsír.Az olaj nagyon sokat ront rajta,pláne,ha ilyen Vénusz netán tesco olajra vetemedsz.Aki olajjal főz pörköltet az lehet,hogy a halászlét,netán a pacalt is képes így főzni.Még a gondolatától is kiráz a hideg!

Ruby
Rubyp, 2011-05-27 13:30

1 kg hagyma jo arány , az 1 l olaj meg biztos el van irva 1 dl helyett .aki tud kicsit fözni az tudja.

Torquemada
Torquemadav, 2011-05-22 09:28

olajjal? Isten ellen való vétek! Szalonnát sütni alá, jófajta mangalicát! Az 1 kiló hagyma egyáltalán nem sok ennyi húshoz! Az adja a szaftot alá!

malajtigris
malajtigrish, 2011-03-21 14:53

Én is megfőzném ezt szívesen de nem úgy kell ezt felkészíteni hogy 2dl olaj a bográcsba a többi a tűzre hogy jobban égjen xxxxxxxxxxxxxddddddddddddd

qwini
qwinics, 2010-12-02 08:59

Szóval:)

Bográcsos marha pörkölt:

5-6 kg marha lábszár, én szoktam hozzá venni, 3-4 db csontos oldalas, vagy szegy részt is ( alulra )
1 kg maha húsra 2 fej vöröshagymát számítok, ez × a kilókkal

Elkészítés:
Az összevágott vöröshgymát, a jól kizsírozott bográcsba szórom ( nem az egészet ) majd a csontos marha húst teszem rá, újra hagyma, erre a feldarabolt lábszár hús-nak egy része, megsózom, újra hagyma, és így folytatom, míg el nem fogy a hús, a tetéjén, mindenféleképp, hús legyen.
Rétegenként mint írtam fentebb, sózom, és zsír darabkákat is rakok, ( módjával.
Felakasztom, a bográcsot, de alul, nem túl nagy lánggal égjen a tűz.
A hús enged annyi vizet, hogy én azt nem rakok rá külön.
Nem kavargatom, csak enyhe oldal rázással néha forgatom a bográcsot.
fél fővésnél, még dobok bele, kevés kömény magot, és szemes borsot, ( csak mutatóba ) száraz erős csöves paprikát, azt jó párat, csípős gulyáskrémet, és csípős piros aranyat is rakok bele, 2-3 gerizd fokhagymát beledarabolva, kóstolom, és ízlés szerint még ha kell sót.
Lassan, 4-5 óra alatt készül, és mielőtt kész lenne, akkor rakom bele a házi törött piros paprikát, valamennyi száraz vörös bort is. Lehet a tetejére karikázni, zöld hegyes paprikát, de paradicsomot soha nem teszek bele, ( mert megsavanyítja ) vizet csak akkor, azt is mindig keveset, ha a saját levét vészesen kezdi elfőni. Így elkészítve sűrű lesz a szaftja, és isteni az íze. Főtt krumplival tálalom, amit köménymagos sós vízve főzök meg, és a szezonnak aktuális savanyúsággal. De a legjobb hozzá, a kovászos ubi, vagy télen, a házilag eltett vizes uborka.

Tarackos
Tarackosv, 2011-09-11 13:49

Tettszik a recepted,csak a piros aranynál és a gulyáskrémnél akadtam ki egy kicsit.Ezek a műanyag paszták csak rontanak rajta.Próbáld ki egyszer,hogy nem raksz bele

qwini
qwinics, 2010-12-02 08:35

Marha pörkölt bográcsban, ahogy én csinálom, mert ebből a receptből készült " akármi " ehetetlen, az tuti. :)

Pista39
Pista39k, 2010-08-17 19:07

Én pirított-párolt lebbencstésztával kínálom. Elkészítés az alábbiak szerint:
1,5 kg lebbencs, vagy slambuctészta
15 deka füstölt-szalonna zsír
A szalonnát felkockázom és kisütöm a zsírját. A zsírból kiszedem a pörcöket.
A tésztát kézzel kisebb-nagyobb darabokra tördelem, beleteszem a az előmelegített zsírba. Lassú tűzön állandóan kevergetve erőteljes barnára pirítom a tésztát. Felöntöm annyi vízzel amennyi éppen ellepi a tésztát, majd lefedve lassú tűzön addig párolom ameddig el nem fő a leve. Addigra pont al dente készen van a tészta. Próbáljátok ki, jobb mint tarhonyával.
Jó étvágyat. (természetesen kell hozzá kovi ubi és testes vörösbor)

kirongozi
kirongoziv, 2010-07-25 13:24

Röviden csak annyit fűznék ehhez a recepthez, hogy látszik, hogy ez csak elméletben készült el.
Valamiféle keyboard-kaja.
1 kg hagyma + 1 liter olaj = viccesmókus
Eleve füstölt szalonnával kezdünk.
Még szerencse, hogy nem extraszűz olivaolajról vizionál a mesterszakács.
A "marhapörkölt bográcsban" más műfaj.
Azt azért érdekes lenne tudni, hogy a képet hol találta a mester...

Bandi-Zenta
Bandi-Zentav, 2010-01-31 12:35

Főzni tudó és nem tudó barátaim,kár a vitáért,ettem egy két hétig pácban tartott ,utána füstölt lábszárból készült pörköltet,no ezt próbáljátok ki,ennek mindegy hogy olajban vagy zsírban készüt,veszik annak értelme

kozma-gyula
kozma-gyulah, 2010-08-30 18:24

Ezt szívesen kipróbálnám. kellene róla egy kis tájékoztató. Ez a pácolt marha megfüstölve rossz nem lehet.

juditbaba
juditbabacs, 2009-10-29 17:03

Sziasztok!

Valaki tudja, hogy a marhalábszár milyen néven fut angoléknál? beefshank talán?

Köszi a segítséget előre is!

serci
sercics, 2009-08-13 19:30

Bocs,de nem fo.....k be annyi olajtól? Én most hétvégén csinálok a klánnak,de olaj helyett füstölt szalonkából való zsírral csinálom inkább-a kiló hagymától nem lett túl édes? Nem kötözködni akarok,mindenki úgy főz ahogy akar,én pl több őrölt paprikát rakok bele. Az biztos,hogy nagy buli kint bográcsolni a családdal,meg a barátokkal

Gregor
Gregorp, 2009-07-10 20:01

Tatai barátunkkal értek egyet.
Az én megjegyzésemet nem muszáj figyelembe venni, de azért más kárán tanul az okos.

tatai ferenc
tatai ferenck, 2009-03-24 16:38

A megadott hús és hagymamennyiséghez bizony nem lenne sok az 1l olaj,de ha valaki marha lábszár pörköltet olajjal készít,az más gazemberségre is képes lehet.!Csakis ZSÍRRAL !!!!!!!

UFÓ
UFÓcs, 2008-11-20 09:59

Kedves György tökkkkéletesen igazad van:-)... a meleg ételek elkészítésének alapvető fontosságú ismérve hogy tüzön készülnek!

Vadasi György
Vadasi Györgysze, 2008-11-19 19:02

Az apróbb hibákkal nem foglalkozom, de a bográcsos ételeknél és különösen a pörkölteknél alapvető fontosságú, hogy a bogrács alatt mindíg égjen a tűz. Ellenkező esetben a lassan leülepedő sűrű szaft azonnal leragad és a kozmás étel már nem biztos, hogy ízleni fog.

dojika
dojikak, 2008-09-09 15:04

Én szeretem a vörösboros marhalábszárpörköltöt egyliter olajjal és só nélkül Gabci Apó módra :D

gaba
gabaszo, 2008-09-06 20:19

Kedves Jonnie Wild!
Nem tanultam főzni sehol. Én csak feltettem egy receptet, egy lehetőséget arra vonatkozólag, hogy miképp gondolom ezt az étket elkészíteni. Nagyon szívesen látnám a te önálló gondolataidat, ebben a témában egy gyors regisztráció, némi főzőcskézés, irogatás, és egy hiteles fotó elkészítése után, hogy ne csak a kérdőjelek nyomogatását gyakoroljad hanem erősidsd a hozzáértő szakács fenoménok táborát is ezen az oldalon

gaba
gabaszo, 2008-09-06 20:12

Kedves toti!

Tökéletesen látod a dolgot, a sót mellé tálaljuk dobozban:-)

toti
totiszo, 2008-09-06 11:39

A só hol marad...!!! Vagy azt mellé tálaljuk!? :)

Johnnie Wild
Johnnie Wildv, 2008-08-31 19:02

4Kg marhalábszárhoz, 1Kg hagyma mi????
Hol tanultál főzni??
Na meg 1liter olaj???????????????????????????

ksw
kswsze, 2008-04-23 16:13

A3,6C,3E,DF,26,5A,... akarom mondani nagyon finom volt!

Legfrissebb cikkek

Kontakt - az idei nyár legjobb kávéja
Kontakt - az idei nyár legjobb kávéja
Újabb hullám, ezúttal egy kávézó, ahol megcsinálták az idei nyár legmenőbb italát!
Csupa jó lesz Paloznakon
Csupa jó lesz Paloznakon
Előfordul, hogy odafenn olykor több csillag is együttáll, akkor pedig rajtuk a világ szeme. A látványtól pedig nemcsak a csillagászok szája marad tátva, sokszor a miénk is.
Igyunk változatosan!
Igyunk változatosan!
Első ránézésre nem tűnik soknak az ajánlott napi 2-2,5 l folyadék, mégis kevesen vannak, akik ezt a mennyiséget el is fogyasztják. A cél elérése érdekében igyunk változatosan!
1930