Vörösboros marhalábszár pörkölt recept

Vörösboros marhalábszár pörkölt
Vörösboros marhalábszár pörkölt
150 perc / előkészület: 30 perc főzés: 120 perc
receptkönyvben hozzászólások (26)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Minden tavasszal megrendezzük, a már hagyományosnak tekinthető TAVASZNYITÓ BOGRÁCSOZÁSUNKAT. Tulajdonképpen a célja nem más, mint hogy találkozzunk azokkal a barátainkkal, akikkel év közben kevésszer tehetjük ezt meg. Egy kellemes tavaszi délután keretein belül, jó társaságban, jó hangulatban fogyasztjuk el, a közösen elkészített PÖRIT:-) Az idén több mint 50 barátunk nyalogatta a szája szélét  elégedetten, és hevert el a fűbe, hogy az emésztéstől elcsigázott testükbe kis idő elteltével újra erő költözzön.

hozzávalók / 10 adag

receptjellemzők

konyha: magyar
szezon: bármikor
konyhatechnológia: bográcsos
nehézség: közepes
mikor: ebéd, vacsora
kalória: magas
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: főétel
adag: 10 főre
alkalom: vasárnapi ebéd
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Helyezzük az előre felvágott hagymát a kiolajozott bográcsba
  2. Az üvegesre pirult hagymára tegyük rá az előzőekben 2-3 cm-esre felvágott marhahús kockákat.
  3. Hagyjuk rotyogni. Fedjük le, hogy a hús alaposan megpuhulhasson. Ha száraz marhahúsból készítjük, és nincs elegendő leve a húsnak, időről-időre öntsünk hozzá egy kevés vizet.
  4. Adjuk hozzá a pirospaprikát, és alaposan keverjük el a forrásban lévő tartalommal. Figyeljünk rá, hogy ne törjük össze az esetleg már megpuhult marhahúst.
  5. Kb. 5 perc elteltével adjuk hozzá az előre felszeletelt paradicsomot és paprikát, és hagyjuk puhára főni.
  6. A felszeletelt fokhagymát, babérlevelet, őrőltborsot egyszerre is beletehetjük a forrásban lévő pörköltbe.
  7. Innentől kezdve, a hús minőségétől függően, kb. 1 órán át főzzük, nem túl nagy lángon. Mielőtt levennénk a tűzről, hozzáöntjük a vörösbort.

         további ételfotók...

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 17
össznézettség: 125 866
elküldve: 12
receptkönyvben: 311
elkészítve: 8/11
Facebookon megjelent: -

szakács

Gabci Apó

Mióta szakács: 2008.03.13.
4 recept

Hozzászólások (26)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Tarackos
Tarackos / Tarackos Sat, 2011-09-10 15:58

Olaj....vagy füstölt szalonna zsírja,vagy libazsír.Az olaj nagyon sokat ront rajta,pláne,ha ilyen Vénusz netán tesco olajra vetemedsz.Aki olajjal főz pörköltet az lehet,hogy a halászlét,netán a pacalt is képes így főzni.Még a gondolatától is kiráz a hideg!

Ruby
Ruby Fri, 2011-05-27 12:30

1 kg hagyma jo arány , az 1 l olaj meg biztos el van irva 1 dl helyett .aki tud kicsit fözni az tudja.

Torquemada
Torquemada Sun, 2011-05-22 08:28

olajjal? Isten ellen való vétek! Szalonnát sütni alá, jófajta mangalicát! Az 1 kiló hagyma egyáltalán nem sok ennyi húshoz! Az adja a szaftot alá!

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Mon, 2011-03-21 13:53

Én is megfőzném ezt szívesen de nem úgy kell ezt felkészíteni hogy 2dl olaj a bográcsba a többi a tűzre hogy jobban égjen xxxxxxxxxxxxxddddddddddddd

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Thu, 2010-12-02 07:59

Szóval:)

Bográcsos marha pörkölt:

5-6 kg marha lábszár, én szoktam hozzá venni, 3-4 db csontos oldalas, vagy szegy részt is ( alulra )
1 kg maha húsra 2 fej vöröshagymát számítok, ez × a kilókkal

Elkészítés:
Az összevágott vöröshgymát, a jól kizsírozott bográcsba szórom ( nem az egészet ) majd a csontos marha húst teszem rá, újra hagyma, erre a feldarabolt lábszár hús-nak egy része, megsózom, újra hagyma, és így folytatom, míg el nem fogy a hús, a tetéjén, mindenféleképp, hús legyen.
Rétegenként mint írtam fentebb, sózom, és zsír darabkákat is rakok, ( módjával.
Felakasztom, a bográcsot, de alul, nem túl nagy lánggal égjen a tűz.
A hús enged annyi vizet, hogy én azt nem rakok rá külön.
Nem kavargatom, csak enyhe oldal rázással néha forgatom a bográcsot.
fél fővésnél, még dobok bele, kevés kömény magot, és szemes borsot, ( csak mutatóba ) száraz erős csöves paprikát, azt jó párat, csípős gulyáskrémet, és csípős piros aranyat is rakok bele, 2-3 gerizd fokhagymát beledarabolva, kóstolom, és ízlés szerint még ha kell sót.
Lassan, 4-5 óra alatt készül, és mielőtt kész lenne, akkor rakom bele a házi törött piros paprikát, valamennyi száraz vörös bort is. Lehet a tetejére karikázni, zöld hegyes paprikát, de paradicsomot soha nem teszek bele, ( mert megsavanyítja ) vizet csak akkor, azt is mindig keveset, ha a saját levét vészesen kezdi elfőni. Így elkészítve sűrű lesz a szaftja, és isteni az íze. Főtt krumplival tálalom, amit köménymagos sós vízve főzök meg, és a szezonnak aktuális savanyúsággal. De a legjobb hozzá, a kovászos ubi, vagy télen, a házilag eltett vizes uborka.

Tarackos
Tarackos / Tarackos Sun, 2011-09-11 12:49

Tettszik a recepted,csak a piros aranynál és a gulyáskrémnél akadtam ki egy kicsit.Ezek a műanyag paszták csak rontanak rajta.Próbáld ki egyszer,hogy nem raksz bele

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Thu, 2010-12-02 07:35

Marha pörkölt bográcsban, ahogy én csinálom, mert ebből a receptből készült " akármi " ehetetlen, az tuti. :)

Pista39
Pista39 Tue, 2010-08-17 18:07

Én pirított-párolt lebbencstésztával kínálom. Elkészítés az alábbiak szerint:
1,5 kg lebbencs, vagy slambuctészta
15 deka füstölt-szalonna zsír
A szalonnát felkockázom és kisütöm a zsírját. A zsírból kiszedem a pörcöket.
A tésztát kézzel kisebb-nagyobb darabokra tördelem, beleteszem a az előmelegített zsírba. Lassú tűzön állandóan kevergetve erőteljes barnára pirítom a tésztát. Felöntöm annyi vízzel amennyi éppen ellepi a tésztát, majd lefedve lassú tűzön addig párolom ameddig el nem fő a leve. Addigra pont al dente készen van a tészta. Próbáljátok ki, jobb mint tarhonyával.
Jó étvágyat. (természetesen kell hozzá kovi ubi és testes vörösbor)

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sun, 2010-07-25 12:24

Röviden csak annyit fűznék ehhez a recepthez, hogy látszik, hogy ez csak elméletben készült el.
Valamiféle keyboard-kaja.
1 kg hagyma + 1 liter olaj = viccesmókus
Eleve füstölt szalonnával kezdünk.
Még szerencse, hogy nem extraszűz olivaolajról vizionál a mesterszakács.
A "marhapörkölt bográcsban" más műfaj.
Azt azért érdekes lenne tudni, hogy a képet hol találta a mester...

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sun, 2010-01-31 11:35

Főzni tudó és nem tudó barátaim,kár a vitáért,ettem egy két hétig pácban tartott ,utána füstölt lábszárból készült pörköltet,no ezt próbáljátok ki,ennek mindegy hogy olajban vagy zsírban készüt,veszik annak értelme

kozma-gyula
Kozma Gyula / kozma-gyula Mon, 2010-08-30 17:24

Ezt szívesen kipróbálnám. kellene róla egy kis tájékoztató. Ez a pácolt marha megfüstölve rossz nem lehet.

juditbaba
juditbaba Thu, 2009-10-29 16:03

Sziasztok!

Valaki tudja, hogy a marhalábszár milyen néven fut angoléknál? beefshank talán?

Köszi a segítséget előre is!

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Thu, 2009-08-13 18:30

Bocs,de nem fo.....k be annyi olajtól? Én most hétvégén csinálok a klánnak,de olaj helyett füstölt szalonkából való zsírral csinálom inkább-a kiló hagymától nem lett túl édes? Nem kötözködni akarok,mindenki úgy főz ahogy akar,én pl több őrölt paprikát rakok bele. Az biztos,hogy nagy buli kint bográcsolni a családdal,meg a barátokkal

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Tue, 2009-03-24 15:38

A megadott hús és hagymamennyiséghez bizony nem lenne sok az 1l olaj,de ha valaki marha lábszár pörköltet olajjal készít,az más gazemberségre is képes lehet.!Csakis ZSÍRRAL !!!!!!!

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Fri, 2009-01-02 08:49

Mondjon akárki akármit, nekem nagyon ízlett!

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Thu, 2008-11-20 08:59

Kedves György tökkkkéletesen igazad van:-)... a meleg ételek elkészítésének alapvető fontosságú ismérve hogy tüzön készülnek!

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Wed, 2008-11-19 18:02

Az apróbb hibákkal nem foglalkozom, de a bográcsos ételeknél és különösen a pörkölteknél alapvető fontosságú, hogy a bogrács alatt mindíg égjen a tűz. Ellenkező esetben a lassan leülepedő sűrű szaft azonnal leragad és a kozmás étel már nem biztos, hogy ízleni fog.

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Tue, 2008-09-09 14:04

Én szeretem a vörösboros marhalábszárpörköltöt egyliter olajjal és só nélkül Gabci Apó módra :D

gaba
Gabci Apó / gaba Sat, 2008-09-06 19:19

Kedves Jonnie Wild!
Nem tanultam főzni sehol. Én csak feltettem egy receptet, egy lehetőséget arra vonatkozólag, hogy miképp gondolom ezt az étket elkészíteni. Nagyon szívesen látnám a te önálló gondolataidat, ebben a témában egy gyors regisztráció, némi főzőcskézés, irogatás, és egy hiteles fotó elkészítése után, hogy ne csak a kérdőjelek nyomogatását gyakoroljad hanem erősidsd a hozzáértő szakács fenoménok táborát is ezen az oldalon

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sat, 2008-09-06 10:39

A só hol marad...!!! Vagy azt mellé tálaljuk!? :)

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sun, 2008-08-31 18:02

4Kg marhalábszárhoz, 1Kg hagyma mi????
Hol tanultál főzni??
Na meg 1liter olaj???????????????????????????

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Fri, 2008-08-29 19:14

Az a 10 dl olaj egy kissé soknak tűnik.

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Fri, 2008-08-22 15:49

hajrá de jó

ksw
ksw Wed, 2008-04-23 15:13

A3,6C,3E,DF,26,5A,... akarom mondani nagyon finom volt!

1925