Vörösboros marhalábszár pörkölt recept

1 adag
1926
kcal
Vörösboros marhalábszár pörkölt
Vörösboros marhalábszár pörkölt
receptkönyvben hozzászólások (26)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Minden tavasszal megrendezzük, a már hagyományosnak tekinthető TAVASZNYITÓ BOGRÁCSOZÁSUNKAT. Tulajdonképpen a célja nem más, mint hogy találkozzunk azokkal a barátainkkal, akikkel év közben kevésszer tehetjük ezt meg. Egy kellemes tavaszi délután keretein belül, jó társaságban, jó hangulatban fogyasztjuk el, a közösen elkészített PÖRIT:-) Az idén több mint 50 barátunk nyalogatta a szája szélét  elégedetten, és hevert el a fűbe, hogy az emésztéstől elcsigázott testükbe kis idő elteltével újra erő költözzön.

hozzávalók / 10 adag

receptjellemzők

konyha: magyar
szezon: bármikor
konyhatechnológia: bográcsos
nehézség: közepes
mikor: ebéd, vacsora
kalória: magas
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: főétel
adag: 10 főre
alkalom: vasárnapi ebéd
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Helyezzük az előre felvágott hagymát a kiolajozott bográcsba
  2. Az üvegesre pirult hagymára tegyük rá az előzőekben 2-3 cm-esre felvágott marhahús kockákat.
  3. Hagyjuk rotyogni. Fedjük le, hogy a hús alaposan megpuhulhasson. Ha száraz marhahúsból készítjük, és nincs elegendő leve a húsnak, időről-időre öntsünk hozzá egy kevés vizet.
  4. Adjuk hozzá a pirospaprikát, és alaposan keverjük el a forrásban lévő tartalommal. Figyeljünk rá, hogy ne törjük össze az esetleg már megpuhult marhahúst.
  5. Kb. 5 perc elteltével adjuk hozzá az előre felszeletelt paradicsomot és paprikát, és hagyjuk puhára főni.
  6. A felszeletelt fokhagymát, babérlevelet, őrőltborsot egyszerre is beletehetjük a forrásban lévő pörköltbe.
  7. Innentől kezdve, a hús minőségétől függően, kb. 1 órán át főzzük, nem túl nagy lángon. Mielőtt levennénk a tűzről, hozzáöntjük a vörösbort.

         további ételfotók...

statisztika

beküldve:
nézettség: 110 177
elküldve: 12
receptkönyben: 302
elkészítve: 3/6
Facebookon megjelent: -

szakács

Gabci Apó

Mióta szakács: 2008.03.13.
4 recept

Hozzászólások (26)

Tarackos
Tarackosszo, 2011-09-10 16:58

Olaj....vagy füstölt szalonna zsírja,vagy libazsír.Az olaj nagyon sokat ront rajta,pláne,ha ilyen Vénusz netán tesco olajra vetemedsz.Aki olajjal főz pörköltet az lehet,hogy a halászlét,netán a pacalt is képes így főzni.Még a gondolatától is kiráz a hideg!

Ruby
Rubyp, 2011-05-27 13:30

1 kg hagyma jo arány , az 1 l olaj meg biztos el van irva 1 dl helyett .aki tud kicsit fözni az tudja.

Torquemada
Torquemadav, 2011-05-22 09:28

olajjal? Isten ellen való vétek! Szalonnát sütni alá, jófajta mangalicát! Az 1 kiló hagyma egyáltalán nem sok ennyi húshoz! Az adja a szaftot alá!

malajtigris
malajtigrish, 2011-03-21 14:53

Én is megfőzném ezt szívesen de nem úgy kell ezt felkészíteni hogy 2dl olaj a bográcsba a többi a tűzre hogy jobban égjen xxxxxxxxxxxxxddddddddddddd

qwini
qwinics, 2010-12-02 08:59

Szóval:)

Bográcsos marha pörkölt:

5-6 kg marha lábszár, én szoktam hozzá venni, 3-4 db csontos oldalas, vagy szegy részt is ( alulra )
1 kg maha húsra 2 fej vöröshagymát számítok, ez × a kilókkal

Elkészítés:
Az összevágott vöröshgymát, a jól kizsírozott bográcsba szórom ( nem az egészet ) majd a csontos marha húst teszem rá, újra hagyma, erre a feldarabolt lábszár hús-nak egy része, megsózom, újra hagyma, és így folytatom, míg el nem fogy a hús, a tetéjén, mindenféleképp, hús legyen.
Rétegenként mint írtam fentebb, sózom, és zsír darabkákat is rakok, ( módjával.
Felakasztom, a bográcsot, de alul, nem túl nagy lánggal égjen a tűz.
A hús enged annyi vizet, hogy én azt nem rakok rá külön.
Nem kavargatom, csak enyhe oldal rázással néha forgatom a bográcsot.
fél fővésnél, még dobok bele, kevés kömény magot, és szemes borsot, ( csak mutatóba ) száraz erős csöves paprikát, azt jó párat, csípős gulyáskrémet, és csípős piros aranyat is rakok bele, 2-3 gerizd fokhagymát beledarabolva, kóstolom, és ízlés szerint még ha kell sót.
Lassan, 4-5 óra alatt készül, és mielőtt kész lenne, akkor rakom bele a házi törött piros paprikát, valamennyi száraz vörös bort is. Lehet a tetejére karikázni, zöld hegyes paprikát, de paradicsomot soha nem teszek bele, ( mert megsavanyítja ) vizet csak akkor, azt is mindig keveset, ha a saját levét vészesen kezdi elfőni. Így elkészítve sűrű lesz a szaftja, és isteni az íze. Főtt krumplival tálalom, amit köménymagos sós vízve főzök meg, és a szezonnak aktuális savanyúsággal. De a legjobb hozzá, a kovászos ubi, vagy télen, a házilag eltett vizes uborka.

Tarackos
Tarackosv, 2011-09-11 13:49

Tettszik a recepted,csak a piros aranynál és a gulyáskrémnél akadtam ki egy kicsit.Ezek a műanyag paszták csak rontanak rajta.Próbáld ki egyszer,hogy nem raksz bele

qwini
qwinics, 2010-12-02 08:35

Marha pörkölt bográcsban, ahogy én csinálom, mert ebből a receptből készült " akármi " ehetetlen, az tuti. :)

Pista39
Pista39k, 2010-08-17 19:07

Én pirított-párolt lebbencstésztával kínálom. Elkészítés az alábbiak szerint:
1,5 kg lebbencs, vagy slambuctészta
15 deka füstölt-szalonna zsír
A szalonnát felkockázom és kisütöm a zsírját. A zsírból kiszedem a pörcöket.
A tésztát kézzel kisebb-nagyobb darabokra tördelem, beleteszem a az előmelegített zsírba. Lassú tűzön állandóan kevergetve erőteljes barnára pirítom a tésztát. Felöntöm annyi vízzel amennyi éppen ellepi a tésztát, majd lefedve lassú tűzön addig párolom ameddig el nem fő a leve. Addigra pont al dente készen van a tészta. Próbáljátok ki, jobb mint tarhonyával.
Jó étvágyat. (természetesen kell hozzá kovi ubi és testes vörösbor)

kirongozi
kirongoziv, 2010-07-25 13:24

Röviden csak annyit fűznék ehhez a recepthez, hogy látszik, hogy ez csak elméletben készült el.
Valamiféle keyboard-kaja.
1 kg hagyma + 1 liter olaj = viccesmókus
Eleve füstölt szalonnával kezdünk.
Még szerencse, hogy nem extraszűz olivaolajról vizionál a mesterszakács.
A "marhapörkölt bográcsban" más műfaj.
Azt azért érdekes lenne tudni, hogy a képet hol találta a mester...

Bandi-Zenta
Bandi-Zentav, 2010-01-31 12:35

Főzni tudó és nem tudó barátaim,kár a vitáért,ettem egy két hétig pácban tartott ,utána füstölt lábszárból készült pörköltet,no ezt próbáljátok ki,ennek mindegy hogy olajban vagy zsírban készüt,veszik annak értelme

kozma-gyula
kozma-gyulah, 2010-08-30 18:24

Ezt szívesen kipróbálnám. kellene róla egy kis tájékoztató. Ez a pácolt marha megfüstölve rossz nem lehet.

juditbaba
juditbabacs, 2009-10-29 17:03

Sziasztok!

Valaki tudja, hogy a marhalábszár milyen néven fut angoléknál? beefshank talán?

Köszi a segítséget előre is!

serci
sercics, 2009-08-13 19:30

Bocs,de nem fo.....k be annyi olajtól? Én most hétvégén csinálok a klánnak,de olaj helyett füstölt szalonkából való zsírral csinálom inkább-a kiló hagymától nem lett túl édes? Nem kötözködni akarok,mindenki úgy főz ahogy akar,én pl több őrölt paprikát rakok bele. Az biztos,hogy nagy buli kint bográcsolni a családdal,meg a barátokkal

Gregor
Gregorp, 2009-07-10 20:01

Tatai barátunkkal értek egyet.
Az én megjegyzésemet nem muszáj figyelembe venni, de azért más kárán tanul az okos.

tatai ferenc
tatai ferenck, 2009-03-24 16:38

A megadott hús és hagymamennyiséghez bizony nem lenne sok az 1l olaj,de ha valaki marha lábszár pörköltet olajjal készít,az más gazemberségre is képes lehet.!Csakis ZSÍRRAL !!!!!!!

UFÓ
UFÓcs, 2008-11-20 09:59

Kedves György tökkkkéletesen igazad van:-)... a meleg ételek elkészítésének alapvető fontosságú ismérve hogy tüzön készülnek!

Vadasi György
Vadasi Györgysze, 2008-11-19 19:02

Az apróbb hibákkal nem foglalkozom, de a bográcsos ételeknél és különösen a pörkölteknél alapvető fontosságú, hogy a bogrács alatt mindíg égjen a tűz. Ellenkező esetben a lassan leülepedő sűrű szaft azonnal leragad és a kozmás étel már nem biztos, hogy ízleni fog.

dojika
dojikak, 2008-09-09 15:04

Én szeretem a vörösboros marhalábszárpörköltöt egyliter olajjal és só nélkül Gabci Apó módra :D

gaba
gabaszo, 2008-09-06 20:19

Kedves Jonnie Wild!
Nem tanultam főzni sehol. Én csak feltettem egy receptet, egy lehetőséget arra vonatkozólag, hogy miképp gondolom ezt az étket elkészíteni. Nagyon szívesen látnám a te önálló gondolataidat, ebben a témában egy gyors regisztráció, némi főzőcskézés, irogatás, és egy hiteles fotó elkészítése után, hogy ne csak a kérdőjelek nyomogatását gyakoroljad hanem erősidsd a hozzáértő szakács fenoménok táborát is ezen az oldalon

gaba
gabaszo, 2008-09-06 20:12

Kedves toti!

Tökéletesen látod a dolgot, a sót mellé tálaljuk dobozban:-)

toti
totiszo, 2008-09-06 11:39

A só hol marad...!!! Vagy azt mellé tálaljuk!? :)

Johnnie Wild
Johnnie Wildv, 2008-08-31 19:02

4Kg marhalábszárhoz, 1Kg hagyma mi????
Hol tanultál főzni??
Na meg 1liter olaj???????????????????????????

ksw
kswsze, 2008-04-23 16:13

A3,6C,3E,DF,26,5A,... akarom mondani nagyon finom volt!

1925