Vaníliás szelet Piroska konyhájából recept

Vaníliás szelet  Piroska konyhájából
Vaníliás szelet  Piroska konyhájából
55 perc / előkészület: 40 perc sütés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (17)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Az eredeti recept szerint a süti két lapból áll. A kakaós rudakat olyan távolságra kell rakni, hogy szeleteléskor két pötty legyen egy szeleten. Ezért szemes tészta volt a neve. Én úgy gondoltam, mutatósabb így négy lappal, ezért vágtam félbe a lapokat. A 15 perc sütési idő 1 lapra értendő.

hozzávalók / 8 adag

A tésztához

A krémhez

receptjellemzők

konyha: erdélyi
mikor: mindig
költség egy főre: olcsó receptek
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
fogás: desszert
adag: 8 főre
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

babos süti, vaníliás sütemény, szemes tészta
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A liszt közepébe tesszük a tojást, a cukorral elkavarjuk, hozzáadjuk az olajat, a langyos tejben felfuttatott szalalkálit, majd összegyúrjuk. Ha szükséges, adunk hozzá egy kevés lisztet. Könnyen nyújtható tésztát kell kapjunk.
  2. A tésztát három részre osztjuk (a harmadik lehet kisebb), kettőből lapot sütünk, a harmadikat összegyúrjuk a 2 ek kakaóval és a 2 ek tejjel. 8 egyforma részre osztjuk, ceruza vastag rudakat sodrunk belőle, olyan hosszút, mint a lapok, majd ezeket is megsütjük.
  3. A pudingot elkészítjük, ha kihűlt, összedolgozzuk a porcukorral habosra kavart vajjal.
  4. A lapokat még melegen hosszában félbevágjuk, így 4 lapot kapunk. Ha kihűlt, az alsó lapot megkenjük krémmel, majd ráhelyezzük sorban a kakaós rudakat, belenyomjuk, hogy a krém ellepje. Jön a következő lap, újabb krémréteg, majd a rudak eltolódva. A harmadik sorban a rudak az első fölé kerülnek. Valójában a fotó szerint egyszerűbb elkészíteni, mint leírni. Bevonhatjuk csokoládémázzal, vagy megszórjuk porcukorral.
  5. Folpackkal letakarva hideg helyen tartjuk, amíg megpuhul.
  6. Érdemes előző nap elkészíteni. Igazából akkor finom, amikor a lapok megpuhulnak. Szeletelni is csak akkor lehet szépen.

 

  • sütési hőfok: 180°C
  • tepsi mérete: 45x26 cm
  • költség: 900 Ft
  • elkészítettem: 5 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 15 078
elküldve: 7
receptkönyvben: 425
elkészítve: 3/15
Facebookon megjelent: -

szakács

Csiki Piroska

Mióta szakács: 2010.09.12.
215 recept
hirdetés

Hozzászólások (17)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Bató Edit
Bató Edit sze, 2012-03-21 11:08

Piroska, a sütid csodás, a fotó szintén, gratulálok, nagyon ügyes vagy! És a hóvirág...
Üdv:Edit

csikipi
Csiki Piroska / csikipi sze, 2012-03-21 11:48

Köszönöm szépen kedves Edit. A napokban érkezik az unokatesója is. Ugyanazokból a lapokból, más krémmel. Üdvözlettel: Piroska

atina
atina v, 2012-03-18 21:47

Ez valami csoda, mértani pontosságú pöttyök, vékony lapok, pont annyi krém ahogy én szeretem, és a hóvirág... , tökéletes, GRATULÁLOK!!!!!!!

wally2
wally2 szo, 2012-03-17 23:48

Ezt mifelénk Pöttyöskének hívják és tényleg isteni. Nagyon gusztán néz ki!

almamag
almamag szo, 2012-03-17 22:33

Gondolom, amilyen mutatós, olyan fincsi is. Ezt is elkészítem...... :-)

779