Váncza-féle zsúrpogácsa - Tejfölös pogácsa 3. recept

Váncza-féle zsúrpogácsa - Tejfölös pogácsa 3.
Váncza-féle zsúrpogácsa - Tejfölös pogácsa 3.
30 perc / előkészület: 10 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (7)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Igen nagy becsben tartom az összes kis receptes papírfecnit, szakácskönyvet, meg úgy általában mindent, aminek köze van az én Dédimhez. A Váncza-féle könyvet szerintem nem kell bemutatni, "A mi süteményes könyvünk" néven fut már jóval több, mint fél évszázada. Az eredetit még 1936-ban adták ki, Váncza József írta, és aranyos kis rajzokkal reprezentálta a finomabbnál finomabb, háború előtti sütiket. Nekem sajnos "csak" egy utónyomás van meg, de sebaj, azért a sütik így sem vesztenek az értékükből. Egyébként nagyon szép, tenyérbe simuló könyv, a rajzok is tényleg igényesek, a recepteket meg nem győzöm dicsérni. Ezt most éppen azért, mert ahogy Váncza úr jellemzi, tényleg "igen gyors", és jellemzően minden van otthon, ami kell hozzá. A zsírt természetesen lehet helyettesíteni vajjal is.
A recept eredeti szövege:
"48 deka lisztet 21 deka fagyos zsírral, 1/2 ek. sóval, 1 tojással, 1 csomag Váncza-sütőporral és 2 deci tejfellel összegyúrunk. A tésztát ujjnyi vastagra nyújtjuk, pogácsavágóval kiszakítjuk, tetejüket késsel recésre bevágva, tojássárgájával beecseteljük. Közepes tűznél, egyenletesen megsütjük."
Még több duma itt. :)

hozzávalók / 6 adag

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
mikor: mindig
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek
diéta: cukormentes
nehézség: közepes
elkészítési idő: 15-30 perc
kalória: magas
adag: 6 főre

egyéb elnevezések

olcsó zsíros pogácsa, sütőporos pogácsa, tejfölös pogácsa sütőporral
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A hozzávalókat összegyúrjuk, a sütőt előmelegítjük.
  2. A tésztát ujjnyi vastagra nyújtjuk, pogácsákat szaggatunk belőle.
  3. Tetejüket késsel recésre bevágvjuk, tojássárgájával beecseteljük.
  4. A pogácsákat zsírozott-lisztezzet tepsiben tűpróbáig sütjük.

  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: alul-felül sütés

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 20 077
elküldve: 4
receptkönyvben: 197
elkészítve: 5/12
Facebookon megjelent: -

szakács

szaszamadár

Mióta szakács: 2010.07.30.
3 recept

Hozzászólások (7)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

ikrinya
ikrinya k, 2014-10-14 09:23

Elkészítettem a receptet, és nagyon rég ettem ilyen finom pogácsát.A gyerekkoromra emlékeztettet.Köszönöm szépen ezt az egyszerű és nagyszerű receptet.

solleggiato
solleggiato p, 2014-05-30 09:36

Szia!
Már rég elmentettem csak most jött el az ideje :) úgy érzem teljesen jól sikerült :) már előre örülök mennyire szeretni fogják a gyerekek!
Igaz gyakorló szakácsként én kicsit változtattam, (kefirt használtam + 1/3 teljes kiőrlésű lisztet) nagyon finom omlós rudacskákat kaptam.
Köszönöm!

Mynea
Mynea h, 2012-03-19 15:34

Én is megsütöttem. Picikét száraz lett az első sütés, de a másodikat már csak 15 percre tettem a sütőbe, és úgy nagyon finom lett! Köszi a receptet. :)

borika00
borika00 h, 2011-10-17 13:14

Meg láttam és rögtön meg is sütöttem. Nagyon könnyű elkészíteni, és a hozzávalók minden háztartásba megtalálható. Isteni lett. Köszönöm hogy felraktad.

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó k, 2010-08-24 13:08

Rendszeresen sütöm ezt a pogácsát. Nekem is megvan "A mi süteményeskönyvünk". Mondhatni, hogy ezen nőttem, fel mert az én Nagyim is mindig ezt sütötte. Nagyon szereti az egész családom.

szaszamadár
szaszamadár / szaszamadár v, 2010-08-15 14:03

Szia! Örülök, hogy többé-kevésbé sikerült. Egyébként igen, ez nem egy olyan "fornettis" pogácsa, hanem morzsálódós, omlós.

Mivel ez egy régi könyv, régies nyelvezettel, ezért mikor én készítettem a pogit, a fagyosat úgy értelmeztem, hogy "hűtőhideg".

Van még sok recept ám! :)

nyurga
nyurga szo, 2010-08-14 18:44

Megcsináltam - kezdő szakács vagyok, most először készítek pogácsát. és egész jól sikerült. Kicsit túlsütöttem, meg nekem csak alulról süt a sütőm, úgyhogy kissé morzsálódik, de nem rossz :-) Egyébként a zsír miért kell fagyos legyen? Vagy itt mást jelent? :-) Úgyis várni kell amíg kicsit kienged, hogy gyúrni lehessen - nem?
Köszi, jöhet még több Váncza recept, ha van :-)

695