Teljes kiőrlésű búzakenyér recept

1 adag
500
kcal
Teljes kiőrlésű búzakenyér
Teljes kiőrlésű búzakenyér
receptkönyvben hozzászólások (62)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A pékségekben található teljeskiőrlésű kenyerekben nem bízom. Biztosan kerül bele valamennyi fehér liszt, ezért magamnak sütöm a kenyeret. Ez 100%-ig teljeskiőrlésű.

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Nekem ez a kenyér egy hétig kitart, általában hűtőben tartom (főleg nyáron fontos). Pirítósnak is kiváló és az állaga sem változik.

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
szezon: bármikor
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 4 főre
diéta: tojásmentes

egyéb elnevezések

barna kenyér 100% teljes kiőrlésű lisztből
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Ha kenyérsütőgépben dagasztjuk be a tésztát, akkor a lisztet a gép üstjébe tesszük, belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a cukrot és a sót, köménymagot (természetesen kézzel is elkészíthető).
  2. Hozzáadjuk az olajat és a langyos tejet is, és elindítjuk a dagasztóprogramot.
  3. Miközben a gép összekeveri a hozzávalókat, lassan adagoljuk hozzá a langyos vizet is, amíg szépen összeáll a tészta. (Az én gépen 20 percet dagaszt, majd keleszt.) A dagasztás után kikapcsoljuk, kivesszük az üstből a tésztát, és kiolajozott formába tesszük. 1 órát kelesztjük.
  4. Előmelegített sütőben 35-40 percig sütjük. Akkor tudjuk, hogy megsült, ha pirulni kezd a teteje.
  5. Kivesszük a sütőből, és papírtörlővel, konyharuhával letakarva kihűtjük. Ekkor kivesszük a  formából, és már ehetjük is.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés

statisztika

beküldve:
nézettség: 22 954
elküldve: 14
receptkönyben: 409
elkészítve: 21/35
Facebookon megjelent: -

szakács

Nyulas

Mióta szakács: 2010.08.12.
166 recept

Hozzászólások (62)

Corra
Corrah, 2014-08-04 16:11

Nagyon szeretném elkészíteni ezt a kenyeret, amit ennyien dicsérnek, de mivel a hozzávalók között kizárólag fehér lisztet látok (50 dkg finomliszt), összezavarodtam: hogy lehet, hogy ez senki másnak nem tűnik fel? Időközben megváltoztatták a recept összetevőinek listáját? Vagy ez nem is az a recept? S.O.S.

Rehova Kata
Rehova Katah, 2014-08-04 19:57

Kedves Corra!
Az összes hozzávaló látható a receptfotó alatt, valószínüleg valami gond lehet a böngésződdel, nálad emiatt nem jelenik meg. Próbáld meg frissíteni a böngésződet, vagy másik böngészővel is megnyitni az oldalt!
Üdv:
Kata

Corra
Corrah, 2014-08-04 21:28

Kedves Kata,

köszönöm a választ, félreérthetően fogalmaztam sietségemben, helyesen tehát: látom az összes hozzávalót, de lisztfélét kizárólag csak fehér, vagyis finomlisztet, miközben ez egy 100% teljes kiőrlésű búzakenyér. Vagyis a finomliszt helyett teljes kiőrlésű lisztet várnék. AZt furcsállom, hogy ezt senki nem jegyezte meg rajtam kívül, pedig olyan szemfüles nosalty-olvasók szoktak itt lenni:):):). Szóval a kérdésem az lenne, hogy elírás, és egyszerűen csak helyettesítsem be a finomlisztet teljes kiőrlésűvel, vagy a többiek még egy másik receptet láttak, ha ilyesmi lehetséges?

Rehova Kata
Rehova Katah, 2014-08-04 21:34

Valóban félreértettem. A második tipped a helyes: eredetileg a receptben teljes kiőrlésű búzaliszt szerepelt. Szerkesztői hiba történt, javítottuk. Köszönjük az észrevételt!
További kellemes sütés-főzést!
Kata

Corra
Corrap, 2014-08-29 21:22

Elkészítettem, és ez lett életem legjobb állagú és legfinomabb _valóban_ teljes kiőrlésű kenyere. Néhány változtatást ejtettem: tönkölylisztből készült, egy ek. sikért tettem még hozzá, többször kelesztettem, de kevesebb élesztőt használtam, és fedeles jénai edényben sütöttem 220 fokos sütőben. Nos, nekem nem elég egy hétre:)

AngelDream
AngelDreamh, 2014-05-05 05:52

Annyira jókat olvasok erről a kenyérről így kedvet kaptam meg sütni! :)
Agyagedénybe sütöm nekem az már bevált,remélem ez is szépen megsül benne .A fele sütésidőnél járunk de már szépen jövöget felfelé!.A végeredményről is írok majd.

whoopi
whoopiv, 2014-01-05 11:13

Az íze és az állaga jó, de fele akkora mint kellene. Mindent a leírtak alapján csináltam és sütöttem már sok kenyeret sikeresen, de 100%-ban teljes kiörlésü lisztböl még nem.

picurka81
picurka81v, 2013-12-29 08:21

Szia

Vadkovásszal szeretném megsütni a kenyeredet remélem sikerül. Szerinted mennyi kovász kell bele? Majd beszámolok a végeredményről.

Megsütöttem a kenyeret nekem egy kicsit sótlan lett. De azért nagyszerű recept legközelebb is meg fogom csinálni.

Manitia
Manitiav, 2013-11-03 10:50

Update: megkelt nyírfacukorral is hatalmasra! :))) Isteni recept! Köszönöm szépen. Én oliva olajat használtam, így kicsit különleges íze lett. :)
Sziasztok! Szerintetek nyírfacukorral megkel? Vagy ha folyékony édesítőszerrel csinálom? Cukros vagyok, és nem szívesen sütném rendes cukorral. :(

Tandi83
Tandi83h, 2013-05-20 14:12

Szia kedves Nyulas!

Segíts nekem légyszi, most sütöttem másodjára a kenyered, gépben. Minden hozzávalóból annyit tettem, amennyi kell, de porélesztővel, én ezt jobban szeretem (1 zacsinál picit többet, mert 1 zacskónyi fél kiló liszthez van és gondoltam a tk. liszthez picit több kell). Ja, a köménymagot kihagytam, de ez nem oszt, nem szoroz. :) A kenyér teteje viszont mindkétszer beesik, jó 2-3 centi "mélyre". Mit csinálok rosszul? Most a vízből 3 dl-t tettem, így is u.az az eredmény. Köszönöm előre is a segítséged!
Andi

Amurath
Amurathp, 2013-05-31 18:15

Kedves Andi, gépben vagy sütőben sütöd? Én régen próbálkoztam a kenyérgépben sütéssel, és nekem is beesett a kenyér teteje. Azóta sütőben sütöm, ott még nem fordult elő ilyen. Ha a sütőben esik össze, akkor arra gondolok, hogy talán nem sül át eléggé a kenyér vagy túl magas a hőmérséklet. http://emargit.gportal.hu/gindex.php?pg=14316550 itt találsz még infókat, amik hasznosak lehetnek! :) Remélem, segítettem! Jó hétvégét kívánok, Zsuzsa

Tandi83
Tandi83p, 2013-05-31 22:12

Szia Zsuzsa!

Gépben sütöttem eddig csak, kényelmes vagyok, abba meg csak be kell dobálni. :) :)
De akkor legközelebb lehet megpróbálom úgy, h a gépben dagasztom- kelesztem (ez azt hiszem 1,5 órás program rajta), majd a sütőben megsütöm. De nincsen semmi használhat formám, tortaformába meg nem akarom tenni, úgyhogy arra gondoltam, csak úgy "magába" teszem be. A hozzászólások között olvastam, h ha jó a tészta állaga, elvileg így is megsül. Majd kipróbálom! :)
Mindenképp segítettél, köszi szépen! :)
Neked is kellemes hétvégét!

Üdv.,
Andi

zsuku
zsukup, 2013-01-11 10:06

Sziasztok!
Nekem nincs ilyen kenyérsütő gépem, hogy tudnám így megcsinálni?
Köszönöm a válaszokat, szép napot!

Amurath
Amurathv, 2013-01-13 19:10

Kedves Zsuku, egész egyszerűen gyúrd be kézzel. Vagy ha van robotgéped és van hozzá dagasztókar, akkor lassú fokozaton azzal. Remélem, kipróbálod a receptet! A gép csak egy segédeszköz,menni fog anélkül is. Szép estét, Zsuzsa

focaccina
focaccinasze, 2012-12-12 15:01

szia, most lett kèsz, èn 9 darab zsomlèt csinàltam belole, nagyon finom, koszi a receptet! :)

pogiedi
pogiediv, 2012-11-25 15:17

Kedves Zsuzsa! Megsütöttem a kenyeret, igaz rozslisztből mint ahogy egy hozzászóló is tette előttem. De nagyon nem lett jó. nem is kelt meg rendesen és sütés közben sem jött fel. Olyan kemény lett, h meg lehetne ölni vele valakit. Mit rontok el? sosem sikerült még teljes kiőrlésű kenyeret sütnöm, pedig már sokszor próbálkoztam :(
Köszönöm a válaszod!

Amurath
Amurathk, 2012-11-27 17:20

Kedves Pogiedi, teljes kiőrlésű rozsliszttel sosem lesz levegős, könnyed a kenyér, mert a rozsliszt nem tartalmaz sikért. Az előtted lévő hozzászóló valószínűleg sima rozsliszttel készítette, nem teljes kiőrlésűből. Ha mindenképp ragaszkodsz a teljes kiőrlésű rozsliszthez, javaslom, hogy keverj hozzá teljes kiőrlésű búzalisztet is. 2:1 arányban, vagyis 2 rész búzaliszt, 1 rész rozsliszt. És ha be tudsz szerezni sikerét is, akkor abból is tegyél hozzá. De javaslom, hogy próbáld ki a teljes kiőrlésű búzaliszttel ezt a receptet, minden bosszúságodat elfelejted majd, mert olyan finom lesz a végeredmény. Várom további kérdéseid, tapasztalataid!

pogiedi
pogiedik, 2012-11-27 20:38

Köszönöm a válaszod!! Megpróbálom majd még a rozslisztes változatot. Ma viszont megsütöttem a receted szerint teljes kiörlésű búzaliszttel, plusz tettem bele sikért. MENNYEI lett!! Már melegen megkóstoltuk és nem lehet abbahagyni az evését :) Köszi ezt a jó receptet és a sikerélményt!

Amurath
Amurathp, 2012-11-30 18:31

Nagyon örülök, bizony, én sem tudok ellenállni a frissen sült kenyérnek, még melegében neki szoktam állni falatozni. :) Mennyei, valóban nem lehet abbahagyni :) Köszönöm,hogy megírtad a tapasztalataid, szép hétvégét kívánok!

ednapipi
ednapipik, 2012-10-09 11:48

nagyon fincsi lett, rozslisztből és porélesztővel is. 3 napja készült, még mindig puha - erre nagyon háklis vagyok egyébként, úgyhogy külön 5*! :) a kenyérsütőm 1.5 órát akarta keverni/dagasztani, de fél óra múlva kivettem és tökéletes volt. ma zsemlék készülnek ezzel a tésztával:) ja, és a kenyérsütőben azért nem szeretem sütni a kenyeret, mert valahogy mindegyiknek kenyérsütő íze lesz... inkább "szenvedek" a kelesztéssel és sütőben sütéssel..megéri az a plusz 10perc munka :) köszönöm!:)

Amurath
Amurathp, 2012-10-12 09:55

Kedves Ednapipi, nagyon örülök, hogy ízlett! Szép hétvégét kívánok, üdv, Zsuzsa

klepiéva
klepiévap, 2012-06-08 17:01

Szia!
Érdeklődöm, hogy candida diétához megsütötte e már valaki ezt a kenyeret sütőporral?
Köszönöm a segítséget.

Nyafi
Nyafiv, 2012-06-03 09:49

Szia!
A diétámhoz kellene recept, szerinted ezt használhatom hozzá? Igazából zsemlében vagy kifliben szeretném megalkotni! :) Szerinted mennyi sütési idővel kellene számolnom?
Előre is köszönöm a válaszod!
Szép napocskát!
Üdv:
Nyafi

Amurath
Amurathh, 2012-06-04 11:31

Kedves Nyafi, milyen diétához kell? Fogyókúra vagy egyéb más? Kalóriaértékében nem nagyon tér el a fehér lisztes változattól, tehát a mennyiséggel azért itt is kell vigyázni. Amikor én áttértem a teljes kiőrlésű dolgokra, akkor simán lement jópár kiló rólam. Ezekből a teljes őrlésű péksütikből mondjuk kevesebbel is jól lakik az ember. Ha kiflit-zsemlét sütsz, akkor negyed óra sütés szerintem elegendő. Majd írd meg, hogy sikerült! :) Szép hetet neked!

Scooby
Scoobysze, 2012-05-09 11:24

Kedves Nyulas!
Hát nagyon nagyon gratulálok.!!! Végre egy recept, amely használható is. Vagy 10 kenyeret próbáltam meg sütni, de mind kidobott pénz és idő volt, az eredmények katasztrofálisak.
No, de ez a recept! EZ CSÚCS!
Nagyon jó az íze és az állaga is. Tegnap este óta a fele már elfogyott....
Mivel nekem nem volt ilyen formám, ezért alumínium csatos torta formában sütöttem meg. Kicsit a közepe bele tapadt. De ez szerintem a forma hibája.
Ja, és még annyit, hogy én szárított élesztőből csináltam!

Amurath
Amurathp, 2012-05-11 19:11

Kedves Scooby, nagyon örülök, hogy neked is ízlik ez a kenyér. Bizony eteti magát, nehéz abbahagyni. Én is sütöttem már szárított élesztővel, abszolút működik azzal is, ahogy azt Te is írtad. Szép hétvégét kívánok neked! Zsuzsa avagy Nyulas

sepivi
sepivip, 2012-04-20 20:11

sziasztok, megsutottem, olyan finom es puha lett, hogy az elso percben mar nem volt meg a fele. Igy nem fogjuk megtudni, milyen puha egy het elteltevel :)
Olvastam a párbeszedet feher liszt es korpa keverekerol, erdekes, de teljesen hibas, mert a feher liszt, ami nem egeszseges, akkor korpaval keverve sem lesz az, es nem lesz mar sosem tönköly, se teljes kiorles, igy en maradok ennel a megoldasnal, koszi a receptet, remelem lesznek meg hasonlok! Jo sutest fozest, sepivi

Amurath
Amurathszo, 2012-04-21 07:57

Kedves Sepivi, örülök, hogy ízlik a kenyér. Legutóbb úgy készítettem, hogy az olaj helyett egy kis hagymás pecsenyezsírt tettem bele. Olyan isteni lett, hogy bizony nehéz volt az evést abbahagyni. :-) Szép hétvégét kívánok neked! Zsuzsa

remeny79
remeny79p, 2012-02-24 11:21

Sziasztok! 1 kérdésem lenne ,ha jénaiban sütöm akkor azt fedjem le és ha igen mikkor szedjem le róla a fedeletsütés közben,és most néztem meg,nekem teljes kiörlésű rozslisztem van,abbol is jo??? köszike elöre is a választ!!Tünde!

Amurath
Amurathk, 2012-02-28 12:42

Kedves Tünde, jénaiban még nem sütöttem sajnos. De azt hallottam, hogy valaki agyagedényben süti a kenyeret. A blogomra most tettem fel egy rozskenyér receptet, nagyon hasonló ehhez. http://szuzikonyha.blogspot.com/
Szép napot, Zsuzsa

Ajandek
Ajandekh, 2012-01-23 19:41

Szia.
A pogid után most ezzel a kenyérkével próbálkoztam meg. És ez is siker lett :-))
Egy kávéskanál sikért tettem még bele , biztos, ami biztos....
Köszönöm a receptet!!!
üdv.
Évi

Amurath
Amurathk, 2012-01-24 08:34

Kedves Ajándék, nagyon örülök, hogy ez is ízlik! :-) Éljen-éljen a teljes kiőrlésű liszt és a reform étkezés! :-) Csak így tovább! A nokedli és a palacsinta is nagyon finom ebből a lisztből! Bátran ajánlom. Szép napot, Zsuzsa

Smarties
Smartiesk, 2012-01-17 14:53

Üdv!
Megsütöttem a kenyeret, nagyon jó lett! Még úgy is, hogy 60 dkg lisztből csináltam. Csak így kellett a 3 dl víz. Most sütöm, de most pontosan a recept szerint. Remélem ez is olyan finom lesz, meg persze olyan magas is...

Amurath
Amurathsze, 2012-01-18 15:50

Kedves Smarties, örülök, hogy elkészítetted, remélem, olyan lett, amilyenre számítottál! :-) Szép napot neked! Üdv, Zsuzsa

Smarties
Smartiescs, 2012-01-19 07:35

Üdv!
Köszi, neked is! Finom lett, csak egy kissé morzsálódós....

Kata lizátor
Kata lizátorcs, 2012-01-05 22:50

Régóta foglalkoztat az a kérdés, hogy vajon ha a finomliszthez korpát és szárított búzacsírát keverek, akkor ugyanott vagyok, mintha teljes kiőrlésű liszttel sütnék? Vajon mennyi lehet az arány?
Például a Graham liszt is így készül (csak abban csíra nincs), aminek a száma BL 200-as. Tulajdonképpen a BL 55-ös lisztbe kevernek (vissza) korpát. Vajon mennyit?
És vajon csírából mennyit keverjek a finomliszthez?
(Szerintem ezzel a módszerrel sokkal olcsóbban lehetne hozzájutni "teljes kiőrlésű" liszthez!)

Kata lizátor
Kata lizátorp, 2012-01-06 09:53

Kedves Zsuzsa!
Nagyon köszönöm!!! :-)
Ezek szerint a megoldás: 405g simaliszt+15g csíra+75g korpa= teljes kiőrlésű liszt. :-)
Köszönöm mégegyszer!
Üdv, Kata
Ui.: Így egy 1 kg-os teljes kiőrlésű lisztet (aminek a korpája nálam: tönköly) 220Ft-ból ki lehet hozni. Döbbenet.

Amurath
Amurathp, 2012-01-06 11:23

Kedves Kata, bizony, sokat lehet spórolni. És köszönöm az ötletet, én is ki fogom próbálni a saját keverést! :-) Írd meg a tapasztalatod! :-) Szép napot! Zsuzsa

gara
garap, 2010-09-17 18:30

Szia Zsuzsa!
Megsütöttem a sütőzsacsiban és nagyon jó lett már el is fogyott.Csak egy deci vízzel nekem kevesebb is elég volt.

szeva65
szeva65sze, 2010-09-15 16:10

Én szinte mindig sütőzacskóban sütöm a kenyeret, ha nem, akkor jénaiban. A zacskóban keletkező gőz miatt a kenyér ropogós héjú lesz, és amikor kiveszed a zacsiból elkezd cserepesedni, úgy ahogy a bolti kenyerek szoktak. Csak figyelni kell, mert hamarabb megsül benne a kenyér.
Éva

Amurath
Amurathsze, 2010-09-15 16:13

Ez mekkora ötlet, sosem hallottam róla! Így viszont kipróbálom! :-) Köszi az ötletet. Viszont azt kérdezném, hogy a kenyér így nem veszti el formáját sütés közben? Már arra gondolok, hogy esetleg szétterül, mint a nagyalföld, ha nincs formába téve. :-) Zsuzsa

szeva65
szeva65cs, 2010-09-16 07:50

Ja még annyit, ha nagyon félsz hogy elveszti az alakját, formával együtt rakdd a zacskóba. De ajánlom, hogy próbáld ki anélkül.

szeva65
szeva65cs, 2010-09-16 07:47

Ha a tésztád jó állagú, akkor nem terül szét. Formázd vekni alakúra. Ha szétterül a kenyér, akkor vagy túl lágy a tészta vagy túlkelt. Egyébként nem szabad hogy elvessze a formáját.
Nem túl olcsó mulatság sütőzacskóban sütni, de ha jó a zacskód és szerencséd van akkor többször is fel tudod használni. Az utolsó 5-10 percben nyisd ki a zacskó száját és úgyd süsd még. Akkor minden gőz elpárolog.
Éva

gara
garak, 2010-09-14 18:19

Kedves Zsuzsa!
Megsütöttem a kenyeret pontosan a te utasításaid alapján és lőn világosság most tökéletes lett a tészta ezáltal
a kenyér is:-) Amit még kipróbálok legközelebb hogy sütőzacskóban sütöm meg.
Üdv:Kati

Amurath
Amurathk, 2010-09-14 18:54

Kati, nagyon örülök, szuper ügyes vagy! :-) Sütőzacskóban? Erről írj bővebben! Zsuzsa

husika
husikak, 2010-09-14 17:53

 Szia Zsuzsa!Nagyon meglepodve olvastam,hogy a dagasztas utan kivesszuk a tesztat,es a sutoben sutjuk meg.Most gondolkoztam,hogy kellene egy kenyersutogepet vasarolni,de ha a sutoben kell megsutni mi ertelme van?Tajekozatlan vagyok,hogy is van ez?Udv!

Amurath
Amurathk, 2010-09-14 18:53

Szia, azért szoktam kivenni a gépből, mert valahogy nekem nem sült át benne rendesen a tészta. A sütőben pedig tudom szabályozni, hogy mennyi ideig legyen benne, milyen hőfokon. A kenyérsütőm egy órán át süti a kenyeret, de valamikor nyers marad a közepe, és penészedik egy hét után. Viszont ez csak a kenyérnél fordult elő. Kalácsokat szoktam benne sütni. :-) Meg mindegyik gépnek van csak dagasztó programja is. Minden gép más, szerintem érdemes beruházni rá, mert nagyon szeretem! Zsuzsa

psycheee
psycheeev, 2010-09-12 17:47

Szia Zsuzsa!
Én már több mint egy éve magam sütöm a kenyeret teljes kiörlésű lisztből. Egy problémám van vele, hogy nagyon változatos az élesztő mínősége. Ez nálad is gondot jelent? Próbáltam már porélesztővel is, de attól olyan lett, mint a kő.

Amurath
Amurathv, 2010-09-12 19:13

Szia, én mindig budafoki friss élesztőt használok. Az évek során egyetlen egyszer fordult elő, hogy közel volt a szavatossági lejárathoz, és nem is kelesztette meg a kalácsot. De egyébként mindig jól működik. Porélesztőt nem használtam még. Üdv, Zsuzsa

Legfrissebb cikkek

Kreatív ajándékcsomagolások
Kreatív ajándékcsomagolások
A karácsony nem olcsó mulatság! A dekorációtól a fáig, az ételektől az ajándékokig, mind-mind kíméletlenül kivesz pénztárcánkból. Az ajándékok csomagolásáról nem is beszélve.
Marcipán-szaloncukor teszt
Marcipán-szaloncukor teszt
Nincs Karácsony szaloncukor nélkül! Hagyományos vagy csokibevonatos, töltött vagy sima, mindenkinek megvan a maga választottja. Mi most marcipánosakat kóstoltunk.
Top 7 cukormentes ünnepi almás süti
Top 7 cukormentes ünnepi almás süti
Almás sütit terveztél sütni az ünnepekre? Fusd át cukormentes receptválogatásunkat, hátha találsz közöttük nekedvalót!
Ünnepi szénhidrát-csökkentési tippek
Ünnepi szénhidrát-csökkentési tippek
A decemberi ünnepek során csak eszünk és eszünk. Fehérjéből is, zsírból is, szénhidrátból is túl sokat.
500