r
Nosalty Logó

Szárított paradicsomos durumkenyér

cukrot taratalmaz laktózmentes glutént tartalmaz tejmentes tojásmentes
NS
Szárított paradicsomos durumkenyér
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
220 °C
  • 9% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 4% Zsír
Összesen 1030 kcal
  • 9% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 4% Zsír
Összesen 2058 kcal
  • 9% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 4% Zsír
Összesen 236 kcal
  • 9% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 39% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Likopin
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    40.3 g

Zsír

  • Összesen
    15.5 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    7 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3098.3 g
  • Cink
    12 mg
  • Szelén
    227 mg
  • Kálcium
    132 mg
  • Vas
    13 mg
  • Magnézium
    436 mg
  • Foszfor
    1440 mg
  • Nátrium
    828 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    8 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    201.4 g
  • Cukor
    15 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

VÍZ

  • Összesen
    166.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    16 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    14 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    20 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    22 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    230 micro
  • Kolin:
    42 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    189 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    16525 micro
  • Lut-zea
    511 micro
Összesen 1030 kcal
  • 9% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 39% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Likopin
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    80.7 g

Zsír

  • Összesen
    31 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    14 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    7 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    6196.5 g
  • Cink
    25 mg
  • Szelén
    453 mg
  • Kálcium
    265 mg
  • Vas
    25 mg
  • Magnézium
    872 mg
  • Foszfor
    2880 mg
  • Nátrium
    1656 mg
  • Réz
    4 mg
  • Mangán
    16 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    402.8 g
  • Cukor
    29 mg
  • Élelmi rost
    11 mg

VÍZ

  • Összesen
    332.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    32 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    28 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    41 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    43 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    460 micro
  • Kolin:
    83 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    377 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    33049 micro
  • Lut-zea
    1022 micro
Összesen 2058 kcal
  • 9% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 39% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Likopin
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    9.3 g

Zsír

  • Összesen
    3.6 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    712.7 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    52 mg
  • Kálcium
    30 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    100 mg
  • Foszfor
    331 mg
  • Nátrium
    190 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    46.3 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    38.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    4 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    5 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    53 micro
  • Kolin:
    10 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    43 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    3801 micro
  • Lut-zea
    118 micro
Összesen 236 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A durumlisztet és a mokkáskanál sót elkeverjük egy tálban. Hozzáadjuk az apró csíkokra vágott paradicsomot.
  2. Egy másik edényben az élesztőt felfuttatjuk a cukorral (én nádcukorból készítem, de sima cukorral is lehetséges), az olajjal és a vízzel. Kb. 10-15 perc kell, míg felfut - akkor jó, amikor habos már a teteje.
  3. A liszt közepébe kis mélyedést csinálunk, ebbe öntjük bele a felfuttatott élesztőt. Kézzel, egyenletesen elkeverjük, majd a tésztát kézzel továbbgyúrjuk legalább 10 percig. Ezen a ponton még lehet hozzáadagolni egy kis vizet, ha száraznak érezzük, vagy kis lisztet, ha nedvesnek. Homogén, nedves, de nem ragadós állagot kell elérni - akkor jó, ha már nem ragad a kezünkhöz.
  4. A kész tésztát kiolajozott falú őzgerincbe helyezzük, a tetejére olajat rakunk, nedves ruhával letakarjuk, és kb. egy órán át kelesztjük meleg helyen. Sok recept azt írja, hogy a megkelt tésztát még át kell gyúrni, én ezt nem szoktam. A tészta kelés közben megemelkedik: durumlisztnél kevésbé, teljes kiőrlésű liszteknél inkább.
  5. Előmelegített, 220 fokos sütőben (nálunk gázsütő van) kb. 20 perc alatt megsül. Amikor már szép piros a tészta és intenzív a kenyérillat, akkor jó. Az őzgerincből kivesszük, és megvárjuk, míg kihűl, mert akkor lehet majd szépen vágni. Kb. 80 dkg kenyér lesz belőle, tésztája sűrű, tömör, a széle ropogós, nagyon finom!
  • Sütés hőfoka: 220 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Sütés ideje: 20 perc
  • Elkészítettem: 10 alkalommal
  • Receptkönyvben: 15
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 0
  • Össznézettség: 921
  • Feltöltés dátuma: 2015. március 19.

Ajánló

Ezt a tésztát már elkészítettem paradicsom helyett apróra vágott olívabogyóval, előzetesen megdinsztelt hagymával, és kipróbálom majd különféle magokkal is. A durumliszttel könnyű dolgozni, a különféle teljes kiőrlésű lisztekkel viszont csak akkor érdemes, ha sima fehérlisztet is adunk hozzá.

Receptkategóriák

"A kenyérsütés nem lehet olyan bonyolult" - gondoltam, amikor belevágtam a kísérletezésekbe. Szerettem volna frissen sült kenyér illatot a lakásba, és olyan tésztát, amelyről tudom, mi van benne és még egészséges is. 1-2 recept áttanulmányozása és pár próbálkozás után nyerte el a receptem a végső formáját, és most már alig telik el hét, hogy ne süssek egyet.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek